Re: Wojsko Polskie - sprzęt, rozwój, perspektywy
Ekhm, nowy czołg? Chyba kolejne partie Leopardów. Jeśli to co jest na składach Bundeshwery i państw Beneluxu wyląduje w sprzedaży, można by dorwać 2 bataliony 2A5. Do tego drugie tyle 2A4(wyprodukowanych jako 2A4 a nie zmodernizowanych do 2A4). Wymiana SKO+nowa łączność+BMS. I mamy gitne tanki. Jeszcze przydałoby się troche dopancerzyć 2A4 ale to w miare mozliwosci kasowych. Oczywiscie wozy towarzyszące na podwoziu Leoparda. Nie wiem jakby to wyszło kosztowo w sumie. Ale na pewno ułamek kosztów nowych czołgów. Nie ma kasy, niestety.
Myślę że jeśli coś nowego kupimy to będzie to BWP. Z tymże założę się iż bazującym na uniwersalnej platformie gąsienicowej. A tu jak ulał się wpisuje obecny projekt. I na pewno będzie pomysł w stylu modułowe opancerzenie, żeby wszedł do A400M albo żeby 2 weszły do Globemastera. O to się mogę założyć. Z CV90 jest taki problem że ma z 10 ton za małą nośność jak na chwile obecną. Natomiast szanse powodzenia rozwoju Wielozadaniowej Platformy Bojowej są marne w polskich warunkach. Natomiast nie mówię że jest to niemożliwe.
Aczkolwiek potworek w stylu PowerPack by Renk&MTU, wieża HITFIST-30P czy OWS, gasienice od Diehla. Złożony sensownie do kupy nie byłby zły.
Wizualizacja BWP.
http://www.nauka.gov.pl/fileadmin/us...20100831_9.jpg
http://www.nauka.gov.pl/fileadmin/us...20100831_7.jpg
Cytat:
Ekhm, nowy czołg? Chyba kolejne partie Leopardów. Jeśli to co jest na składach Bundeshwery i państw Beneluxu wyląduje w sprzedaży, można by dorwać 2 bataliony 2A5. Do tego drugie tyle 2A4(wyprodukowanych jako 2A4 a nie zmodernizowanych do 2A4). Wymiana SKO+nowa łączność+BMS. I mamy gitne tanki. Jeszcze przydałoby się troche dopancerzyć 2A4 ale to w miare mozliwosci kasowych. Oczywiscie wozy towarzyszące na podwoziu Leoparda. Nie wiem jakby to wyszło kosztowo w sumie. Ale na pewno ułamek kosztów nowych czołgów. Nie ma kasy, niestety.
Pytanie co z kosztami utrzymania. Leo nie jest złym czołgiem, a wszystko powyżej 2A4 byłoby super. Inny wóz komplikowałby logistykę, niestety mamy już leo na stanie...
Cytat:
Myślę że jeśli coś nowego kupimy to będzie to BWP. Z tymże założę się iż bazującym na uniwersalnej platformie gąsienicowej. A tu jak ulał się wpisuje obecny projekt. I na pewno będzie pomysł w stylu modułowe opancerzenie, żeby wszedł do A400M albo żeby 2 weszły do Globemastera. O to się mogę założyć. Z CV90 jest taki problem że ma z 10 ton za małą nośność jak na chwile obecną. Natomiast szanse powodzenia rozwoju Wielozadaniowej Platformy Bojowej są marne w polskich warunkach. Natomiast nie mówię że jest to niemożliwe.
Aczkolwiek potworek w stylu PowerPack by Renk&MTU, wieża HITFIST-30P czy OWS, gasienice od Diehla. Złożony sensownie do kupy nie byłby zły.
CV90 jeździ i strzela, nasza platforma nie i nie zanosi się na to by miała w wersji, którą można traktować serio - zobaczymy jakie będą wnioski z prób demonstratora. Dodatkowo CV90 jest nadal rozwijany. Trzeba dodać jeszcze jedną rzecz - gdybyśmy nasz UPB na serio opracowywali to koszty poszłyby drastycznie w górę, teraz mamy tylko frankensteina-demonstrator technologii za jakieś 30 baniek. Może coś z niego wyjść, ale nie musi - nie chciałbym jednak by kolejny raz utopiono kasę w jakiś projekt, który nic nie wniesie patrz krab.
Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
CV90 jeździ i strzela, nasza platforma nie i nie zanosi się na to by miała w wersji, którą można traktować serio - zobaczymy jakie będą wnioski z prób demonstratora. Dodatkowo CV90 jest nadal rozwijany. Trzeba dodać jeszcze jedną rzecz - gdybyśmy nasz UPB na serio opracowywali to koszty poszłyby drastycznie w górę, teraz mamy tylko frankensteina-demonstrator technologii za jakieś 30 baniek. Może coś z niego wyjść, ale nie musi - nie chciałbym jednak by kolejny raz utopiono kasę w jakiś projekt, który nic nie wniesie patrz krab.
Krab był swoją drogą bardzo dobrym projektem. I z tego co mi wiadomo (lecz się mogę mylić ) jest on pooowoli wprowadzany na uzbrojenie dywizjonów artylerii.
Bardzo powoli. Boję się, że będą wymagały modernizacji zaraz po wejściu do służby.
Jest zamówienie na moduł dywizjonowy. Docelowo 12 Krabów, zamówiono 6. Już zmodernizowanych w stosunku do prezentowanych prototypów(które notabene były stale(szybciej lub wolniej) rozwijane). Bedzie amunicja precyzyjna, nowe SKO, najnowsze wersje Azali/Topaza.
Co do kosztów utrzymania. Z nowoczesnych MBT mamy do wyboru 4 konstrukcje, Abrams, Leo, Merkava i Leclerc. 3 z nich przystosowane do działania w naszych warunkach klimatycznych. Jakoś Leclerca jest marna. Zostaje Leo i Abrams. A Leo jest na pewno tańszy w utrzymaniu od Abramsa :). Szczególnie że mozliwości modernizacji Leo 2, nawet jak kupimy używane, są naprawdę spore. Obecny 2A6 powstał na bazie wozów starszych od naszych 2A4.
Co do CV90, owszem jako BWP świetny wybór. Ale tylko BWP. A nasz Frankenstein-demonstrator powstał dzięki grantowi o wartości 17mln zł. Z MNiSW.
Znalazlem przed chwila
http://www.altair.com.pl/start-4907
Bardzo mi sie podoba nowa wersja naszego karabinku, szczegolnie ta z kolba, przypomina nieco scara lub acr.
Cytat:
Jakoś Leclerca jest marna.
:shock: :?: :!:
Mac - wiesz jak wygląda eksploatacja tego czegoś w ZEA?
Francuska armia zakupuje Leopardy
O BANIK ;) (usunąłem link) - Furvus