Bóg, Honor, Kozaczyzna :!: :PCytat:
Zamieszczone przez Piter
Wersja do druku
Bóg, Honor, Kozaczyzna :!: :PCytat:
Zamieszczone przez Piter
Raczej Zabijaj, Rabuj i Gwałć.
A teraz ad rem, ad rem, nie odbiegać już od tematu. :)
Co do oddzielenia Polski i Litwy też jestem za. RON była by za silna, a tak od razu pierwszy cel: zając całe Wlk. Ks. Litewskie :D Zastanawiam się tylko czy otrzymamy mod gotowy czy "surowy" i pełen niedoróbek. Marzy mi się oprawa moda tak urozmaicona jak w Bellum Crucis czyli pełno skryptów, historycznych postaci/bohaterów, dostępnych tytułów ziemskich i urzędów (np. wojewoda ruski, kanclerz itp) i dynastii, rodów książęcych i szlacheckich (Wazowie, Romanowowie, Wiśniowieccy, Koniecpolscy itd) oraz możliwości przejmowania państw w wyniku małżeństw dynastycznych. Tylko coś mi się wydaję, że mogę sobie tylko pomarzyć :(
Polską i Litwą rządził jeden włada, jestem bardzo ciekawy jak rozwiążą ten problem, już pomijam fakt że to my wcielamy się w rolę króla i jest to conajmniej dziwne. W dodatku nie będzie się dało odwzorować wspólnych działań, bo w końcu armie Polski i Litwy walczyły wspólnie. Mechanika gry nie jest po prostu w stanie odwzorować tych państw oddzielnie, jedyne co się uda zrobić, to to, że te państwa nie będą się atakować, a nie zdziwię się jak i z tym będzie różnie znając ruskie fantazje. Rzeczpospolita byłaby otoczona przez Szwecję, Rosję, Austrię i Turcję, wszystkie państwa są silne więc samo to by wystarczyło, żeby nie była zbyt silna.
Z tego co pamiętam to na stronie rosyjskiej jest napisane, że liderem frakcji Wlk. Ks. Lit. będzie J. K. Chodkiewicz hetman wlk. lit. Gra zaczyna się chyba w 1612 r. Trochę to będzie dziwne, bo jak to rozumieć? Chodkiewicz będzie robił za Wielkiego Księcia - bzdura kompletna. Ja bym to zrobił w ten sposób, że nie byłoby jako takiego przywódcy tylko np. kolegialna grupa dwóch liderów kanclerz wlk. lit. i hetman wlk. lit. (coś na wzór kolegium kardynalskiego), ale trzeba byłoby stworzyć nowy skrypt pod tego moda, a jak zauważyłem Rosjanie mistrzami tworzenia nowych skryptów nie są. Trzeba byłoby poprosić o to Włochów :mrgreen:
W ogóle można byłoby stworzyć skrypt na wybór króla dla Polski (wolna elekcja), ale to chyba za wysokie progi jak na rosyjskie nogi.
Na polskie nogi również więc nie ma co za dużo od nich wymagać ;)
Chodkiewicz? To dziwne, ponieważ akurat on popierał integrację z Koroną, w przeciwieństwie do takich zdRadziwiłłów.
A czy to ma znaczenie kto co popierał? Po prostu żaden z nich nie był Wielkim Księciem ;)Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Tradycyjnie Polska potraktowana po macoszemu, debilnie niehistorycznie, a naprawdę ktoś oczekuje żeby nasi wschodni sąsiedzi zrobili moda z normalnie ujętymi RON- u sprawami? Przez to nie dało się grać w pierwszą część, odrzucało mnie jak pograłem Polską :mrgreen: Jedynie można liczyć na to, że komuś się zechce i zrobi submoda co tę sprawę naprawi...
Nie podoba mi się, że kampania zaczyna się na początku XVII w. m.in. dlatego, że zaczyna się ten cały problem z niehistorycznością moda. Jak by kampania zaczynała się np. w połowie XVI w., kiedy jeszcze żył Zygmunt August to mielibyśmy do czynienia z unią personalną, wtedy przy drobnych korektach przy pomocy skryptu istnienie 2 oddzielnych państw byłoby zrozumiałe, a w sytuacji kiedy startujemy w roku, bodajże, 1612 to to się wszystko wali łeb na szyję i nie idzie tego ni w ząb pozbierać. Z drugiej strony rozumiem twórców OiM, gdyż grając RON-em, mającym już na starcie koło 30 prowincji i będąc jednym z najsilniejszych państw na starcie, doprowadziłoby to u mnie, że raczej szybko znudziłaby mi się gra w tego moda.