-
Re: Dyskusje - Ogólnie
Miałem kiedyś pomysł z wprowadzeniem statusu armii posiłkowej. Okazał się zbyt zawiły, ale teraz chyba rozwiązałem tę kwestię. Proponuję, aby pakt o nieagresji dotyczył tylko ziem danego państwa. Oznacza to, że możemy atakować wojska kraju, z którym mamy pakt o nieagresji, jeśli przebywają one na wrogim nam terytorium. Jeśli na swoim lub neutralnym, to wtedy nie. Unikniemy w końcu tej trudnej do rozwiązania sytuacji, gdy: Państwo A ma wojnę z państwem B i pakt o nieagresji z państwem C, które ma sojusz z państwem B. Państwo C zasłania dojście wojskom państwa A do B lub ustawia swoje wojska w bezpośrednim sąsiedztwie miast państwa B. W takim przypadku państwo A mogłoby zaatakować również wojska państwa C, z którym ma pakt o nieagresji, bowiem wojska te znajdują się na wrogim państwu A terytorium.
Jestem za zakazem wyburzania budynków w trakcie, ale tylko w trakcie oblężenia.
Jestem obecnie już całkowicie przeciwny zwoływaniu krucjat i dżihadów i będę o to walczył.
EDIT: Będę musiał sprostować Marata: To ja najwięcej pracowałem nad udoskonaleniem zasad ko. Ponieważ opracowywałem zasady w oparciu o przemyślenia, a nie doświadczenie; to wyprzedzały one pomysły i dojrzałość innych. Potem do moich pomysłów, takich jak: zakaz używania szpiegów, czy zakaz wyburzania budynków w czasie oblężenia; wracano i je akceptowano, zapominając kto był pierwszy i wcześniej wyśmiany. Dlatego będę walczył o uznanie.
-
Chwilunia, źle chyba pojmujesz przyczyny powstania tej całej zasady z krucjatami. Tu nie chodzi o prawosławnych, zresztą katolików tez będzie mozna krucjatami walić. Nie mów, że normalna jest sytuacja, gdy katolik będący w sojuszu stanie sobie pod miastem muzułmanina i ty nie bedziesz mógł go walnąć, bo jest zakaz atakowania krucjatą. Albo cwano postawi forty na ziemi muzułmanina i ty znowu nie możesz nic zrobić. Albo sytuacja, idą armie muzułmanskie przez katolicki kraj i wpadają na ciebie, koczują na granicy, ale ty nie możesz im przywalić, bo wejdziesz na terytorium katolika krucjata przecież, a potem bedziesz musiał czekać, aż armia ta zostanie wyłączona z niej i dodatkowo nie bedziesz mógł wejsc np. strazą krucjaty czy pielgrzymami. Uważasz, że to upraszcza rozgrywke? To zapobiega cwaniactwu, gdyby nie pomysłowość i nieuczciwość ludzi, połowy zasad nie trzeba by było dodawać. Zresztą to Obi m.in wyszedł z inicjatywą jakiegoś uregulowania tej sprawy, a on jest chyba osobą kompetentną. Najlepiej byłoby całkowicie zakazać krucjat, tak jak proponował Joopiter ( i pochwale sie, że przy tworzeniu regulaminu też za tym optowałem 8-)).
PS: Nie pitole, po prostu nie przynosi mi radości gra gdy ktoś oszukuje i jeszcze nie mozna uwagi na to zwrócić, ani gra z ludzmi którzy grają koszmarnie słabo. Ja na prawde wole dostać bencki, niz mieć przeciwnika gorszego od AI. Z tego co wiem to nie tylko ja ze starych graczy nosze się z rezygnacją z KO. A co do tworzenia regulaminu, jak tłumaczylem zawiłości w wk24, to ci sie nie podobało. Także od dziś nie będe nikomu tłumaczył ;)
EDIT: O dzizuz, ależ to jest ważne, czy to ty, czy to Kapsul wymyślił. :roll: Widać Kapsul ma większy autorytet, poparły go inne grube ryby i się przyjeło.
-
Przemówił! :D, pomysł ciekawy, i chyba można by go oddać pod dysuksje szerszego grona?
, Maracie, też przychylam się do stanowiska Rapsoda i Joopitera (i po częsci Twojego; p) - żeby wogóle zakazać zwoływania, albo tylko do rebeli, żeby rozwój przyspieszyć..? ew na bardzo ścisłych, dookreślonych warunkach w obecnych realiach nie mają one sensu.
Forsował bym usunięcie zasady o nieburzeniu, powinno to zawsze zależeć od gracza, czy pozwoli coś zdobyć oblegającemu czy nie..
Przynajmniej walczyłbym o dodanie aneksu który pozwalał by np niszczyć budynki żeby zerwać oblężenie?
-
Pomysl Rapsoda mysle, ze ciekawy, mozna to jeszcze przedyskutowac.
Co do krucjat/dzihadow to oczywiscie jestem za zakazem, pisalem o tym dawno temu, chyba przy okazji starty wk19.
PS. Ja podobnie jak Marat bede raczej powoli sie wycofywal z KO, a na pewno tych rozgrywanych na podstawce i modach do niej. Bo czlowiek czasami stara sie, kombinuje, jedna ture robi pare godzin, a tu mu ktos bezczelnie bug wykorzysta i sie cieszy. Kingdomsowki maja mniej bledow i gra w niej mniej graczy, wiec latwiej jest kontrolowac czy przeciwnik nie korzysta z bugow.
-
i też poziom się tragicznie obniża, przykład 12 bc gdzie kapsul pozamiatał jak chciał bez oporu :P też się ograniczam z ko żeby mieć troche swojego czasu , ale nie przesadzajcie, chłopaki ;d
-
Ja mam jedno "ale" a propo tego pomysłu armii posiłkowych. Ogólnie taka sytuacja jest w TDO pomiędzy Francja, Maurem i Aragonia. Na pewno by to pomogło rozwiazać spory i podoba mi się ten pomysł. Ale widzisz, na przykładzie TDO, Aragonia i Francja w sojuszu, Maur wojna z Aragonia. Pełna armia Francji w Aragonii. Francja ma pona z Maurem. I teraz niby mogą sie atakowac na terytorium Iberii. Tylko, to ogranicza Maura, bo mógłby np. zrobić rajd na tyły Francji, by ta cofnęła swe armie, albo ogólnie pomęczyć go i w kraju mu burdel zrobić. W myśl twojej zasady nie mozna tak, a czasem taka akcja może decydować o wygraniu wojny ;)
-
Francuz nie może wtedy atakować wojsk Maura, ale Maur może jego. A jeśli chce przeprowadzić rajd, to zrywa pona. Francja swoją interwencją sama się o to prosi. Można nawet uznać, że Francja wspierając Aragonię łażeniem po jej ziemiach sama zrywa pona z Maurami; ale tu mam wątpliwości.
-
Tylko, ze to jest z drugiej strony cwaniactwo. Bo taki Maur może nie mieć odpowiednich sił na Francje i Aragonie, a na sama Aragonie już tak. Francja dlatego wchodzi i wie, że Maur za przeproszeniem, g... zrobi ;) Mnie się takie coś nie podoba. Za takie praktyki powinna byc raczej kara.
-
hahaha Rapsod nie wiem chyba mamy podobne myśli identyko no poprostu identyko pomysł miałem z pare dni temu właśnie chodzi o tą sytuacje w tdo pokazywałem go chyba Obiemu ale na laptopie więc w archiwum na kompie nie mam ale nie ważne hehe trochę śmiesznie to się czytało jakbym sam to pisał 8-)
Joopiter sory że to wykorzystałem nie miałem pojęcia że to jest bug sory.
-
Podobna sytuacje mielismy w bc13. Tez mimo, ze fort niby dobrze stal to dalo sie obok niego przejsc.