Nasz posty o "Śląskości" zostały wykasowane, czy przeniesione, bo byłem ciekawy odpowiedzi :cry:
Wersja do druku
Nasz posty o "Śląskości" zostały wykasowane, czy przeniesione, bo byłem ciekawy odpowiedzi :cry:
Nie zostały przeniesione tylko wczoraj napisano wiele postów dotyczących Jaremy i Polskiego XVII wieku. Poszukaj na stronie 5.Cytat:
Nasz posty o "Śląskości" zostały wykasowane, czy przeniesione, bo byłem ciekawy odpowiedzi
Co się tyczy XVII wieku to szlachta już miała swoje przywileje ciężko było coś z tym zrobić (bo i czyjego wsparcia szukać przeciwko szlachcie? Miast - które w Polsce były słabe?). O dziwo cały ten układ (oparty na szlachcie) działał nad wyraz dobrze czego przykładam był chociaż ruch egzekucyjny. Problem zaczęły się za Zygmunta III, który wmieszał nas w konflikt ze Szwecją, przyczynił się do upadku demokracji szlacheckiej (rokosz Zebrzydowskiego)Niestety ale bardziej zależało mu na dobru dynastii niż Rzeczypospolitej. Pewnie dlatego, że był królem elekcyjnym i nie miał pewnej pozycji w Polsce..Cytat:
Jednak w znacznym stopniu dlatego, że król miał tam prawdziwą władzę i nie dopuszczał do tego aby szlachta była tak wpływowa
Miał to o tyle ułatwione, że dobro dynastii a dobro korony były o wiele bardziej zbieżne niż w RONie. Co nie zmienia faktu, że Królem był wybitnym chociaż akurat z tym walczeniem na pierwszej linii to chyba nie by dobry pomysł biorąc pod uwagę śmiertelność na polu bitwy wśród Wazów w wieku XVII i początku XVIII;) Odwagę jednak należy docenić.Cytat:
To samo śmiało można powiedzieć o Gustku który przede wszystkim służył dobru Szwecji a nie swojej dynastii.
A Polacy to potomkowie Polan?Cytat:
Zamieszczone przez Limon
Polacy, nie wiem czy Polan, wiem, że Polacy mają w sobie 70-80% genów słowian + mają swój własny wyjątkowy gen, którego mają chyba ok. 50%(już nawet dokładnie nie pamiętam). Ty zapewne miałbyś więcej genów zachodnich po prostu.
Mi to nie przeszkadza. Co nie zmienia faktu, że jednak przynależność Małopolski do Polski nie jest tak problematyczna jak Śląska. [/quote:2newgvwp]Cytat:
To ja jestem świadomy, że jestem Małopolaninem.
Przynależność Śląska jest problematyczna :shock: Z jakiej racji :)
Dziadek Tuska był KaszubemCytat:
Niemcy brali do swojej armii wielu Polaków, np. dziadka Tuska, który później uciekł z Wermachtu
Czyli albo muszę być Polakiem z Niemieckimi korzeniami albo Niemcem z Polskimi korzeniami? Czuję się "tutejszym" Ślązakiem, mieszkańcem aglomeracji, Katowiczaninem, Piotrowiczaninem ale nie Polakiem/Niemcem. Nie tylko ja tak mam. [/quote]Cytat:
Ale to nie dowodzi tego, że istnieje narodowość Śląska, tylko, że masz część niemieckich przodków.
Nie chodzi tu o to, że jesteś Niemcem lub Polakiem, jesteś w części Niemcem, w części Polakiem.
Gdybyś usłyszał "Język Polski" moich prababć to nie wiem czy być cokolwiek z tego zrozumiał.Cytat:
że ludzie nawet nie umieli pisać po Polsku, tylko mówić
Sprawdź w słowniku słowo ironia. [/quote]Cytat:
Niemcy się nie mylą? Jest tak, bo Niemcy są nieomylni? Co to za dowód
... zajebista ironia :roll:
W innym temacie ( w którym powinna być ta dyskusja kontynuowana - tu się zwracam do moderatorów) takie argumenty padały.Cytat:
Tego nie powiedział żaden z dyskutantów w tym dziale
A gdybym zamieszkał w Śląsku, to by były Ślązakami?[/quote][/quote]Cytat:
Jeślibyś zamieszkał z nią w UK to nagle mogłoby się okazać, że Twoje dzieci są Anglikami. Jak to wytłumaczyć? Atawizm jakiś czy co?
Podobnie mogłyby zdecydować. Bo narodowość to kwestia świadomości, czyli jeżeli sobie wyobrażę, że jestem Sarmatą, to nim jestem, bo mam tego świadomość?
Nie mato znaczenie dla dyskusji o narodowości Sląskiej.[/quote][/quote]Cytat:
Uważasz, że Śląski to język czy gwara?
Pytam z ciekawości
Co do tego, że bym nic nie zrozumiał, gdybyś usłyszał polski dialekt litewski, to też byś kompletnie nic nie rozumiał (przynajmniej ja nic nie rozumiałem, jak go kiedyś słuchałem)
W każdym razie mi to nie przeszkadza, że ktoś bawi się w Ślązaka, ale dalej nie podałeś mi żadnego racjonalnego argumentu poza świadomością narodową, myślałem, że może podasz jeszcze język, który jest gwarą, w której jest dużo słów z języka staropolskiego i niemieckich. Świadomość, tylko? Dla mnie to mało, bo Ślązacy, którzy byli bardziej zgermanizowani uważali się/uważają się za Niemców, tylko Polakom coś się wyśniło o odrębnej nacji ;) Ale to widać akurat polskie geny chyba w was się pokazują :mrgreen:
Ps: Mod by mógł przekleić te posty do innego tematu.
Też mi odkrycie, że Polacy są Słowianami.Cytat:
Polacy, nie wiem czy Polan, wiem, że Polacy mają w sobie 70-80% genów słowian
http://pl.wikipedia.org/wiki/Haplogrupa_R1a1_(Y-DNA) ?? Jeśli tak to najbardziej Polakami są ludy Azjatyckie, Węgrzy i Serbowie.Cytat:
mają swój własny wyjątkowy gen, którego mają chyba ok. 50%(już nawet dokładnie nie pamiętam)
Kończąc kwestie genów - gdyby okazało się, że moja mieszanka genów byłaby podobna do mieszanki występującej najczęściej w południowym Gabonie to oznacza, że mam uważać się za Fanga? Narodowośc to nie kwestia genów.
[/quote]Przynależność Śląska jest problematyczna Z jakiej racji[/quote]
Historycznej - przez większość historii Polski Śląsk nie wchodził w jej skład. Pod względem historycznym Śląsk najbardziej jest Czeski.
Tylko, że nie czuję się Polakiem ani Niemcem nie rozumiem tych narodów za to o wiele lepiej "ogarniam" Pepików jednakże za Czecha się nie uważam gdyż w mojej rodzinie Czechów nie było. Nie czuję się także kosmopolitą ponieważ czuję ogromne przywiązanie do miejsca, w którym mieszkam. Uznaję się więc za Tutejszego-mieszkanca Śląska czyli Ślązaka.Cytat:
Nie chodzi tu o to, że jesteś Niemcem lub Polakiem, jesteś w części Niemcem, w części Polakiem.
Jeśli chodzi o mnie to możesz uważać siebie za kogo chcesz - nie moja to brocha. Możesz kultywować tradycję swoich przodków ich zwyczaje i kulturę. Dzieciom opowiadać historię Sarmatów.Cytat:
czyli jeżeli sobie wyobrażę, że jestem Sarmatą, to nim jestem, bo mam tego świadomość?
Cytat:
Zamieszczone przez Limon
Czeski :shock: Kiedy Śląsk należał do Czech to cieszył się sporą autonomią, miał własne sejmiki itp, a jego językiem był cały czas polski, nie czeski :shock:
"Jeśli chodzi o mnie to możesz uważać siebie za kogo chcesz - nie moja to brocha."
Sam pisałem, że Ty też, tylko niczym mnie nie przekonałeś.
Co do genów, to to, że mają zbliżone (choć tego nie wiem), to co z tego? To znaczy, że kiedyś byliśmy z nimi spokrewnieni, ale mamy zupełnie inną kulturę, własną historię itp, czy mają to "Ślązacy" :?:
Czy wtedy istniał język Polski w dzisiejszym tego słowa znaczeniu?Cytat:
Czeski Kiedy Śląsk należał do Czech to cieszył się sporą autonomią, miał własne sejmiki itp, a jego językiem był cały czas polski
Właśnie dlatego genetyka nie decyduje o narodowości. Historia Śląska też ma mało wspólnego z historią Polski, kulturowo wiadomo występują podobieństwa ale bo jesteśmy ludami żyjącymi w jednym regionie - tak samo wiele łączy Ślązaków z Niemcami i Czechami,Cytat:
Co do genów, to to, że mają zbliżone (choć tego nie wiem), to co z tego? To znaczy, że kiedyś byliśmy z nimi spokrewnieni, ale mamy zupełnie inną kulturę, własną historię itp
Właśnie dlatego genetyka nie decyduje o narodowości. Historia Śląska też ma mało wspólnego z historią Polski, kulturowo wiadomo występują podobieństwa ale bo jesteśmy ludami żyjącymi w jednym regionie - tak samo wiele łączy Ślązaków z Niemcami i Czechami,[/quote:2oapemuu]Cytat:
Zamieszczone przez Limon
Z Czechami? :shock: Czechów na Śląsku to chyba zbyt wielu nie było, a to co piszesz, to trochę bajkopisarstwo "tak wiele łączy nas z Czechami i Niemcami".
"Czy wtedy istniał język Polski w dzisiejszym tego słowa znaczeniu?"
Oczywiście, że tak, nie wiem o jakie znaczenie Ci chodzi, ale jeżeli miał być identyczny, to dzisiaj język polski jest też inny niż w II RP, co to ma do rzeczy?
Panowie, przecież jest temat o Śląsku, sami stwierdziliście jakieś x postów temu :lol: Więc po co przenosić, chyba powywalam :lol: :lol: :lol:
A tak serio, to dam Wam linka :D do tematu
viewtopic.php?f=26&t=294&p=175047#p175047
Następne nie na temat, będą wywalane :D
Co za problem przenieść do odpowiedniego tematu? Nie moja wina, że kolega z uporem maniaka postanowił kontynuować dyskusję w tym temacie - mimo, że podałem mu linka do odpowiedniego wątku..Cytat:
A tak serio, to dam Wam linka do tematu
viewtopic.php?f=26&t=294&p=175047#p175047
Następne nie na temat, będą wywalane
Wiosnaaaaaa :lol: Tyle mam na swoje usprawiedliwienie :lol: Jak znajdę chwilę, albo inny moderator, to się poprzenosi :D I tak mało jest dyskusji w dziale z historią, ech... kiedyś to się działo :roll:Cytat:
Zamieszczone przez Limon