Re: INVASIO BARBARORVM 2: CONQVESTVS BRITANNIAE
hej
zainstalowałem IB2 na kingdoms z patch'em 1.5 - wersję z instalatorem - wyrzuciłem map.rwm i szlag mnie trafia ponieważ po kliknięciu start campaign dalej widzę to samo okno, muzyczka leci i nic się nie dzieje. Pomóżcie proszę
w konfiguracji IB2 mam takie coś:
dzięki z góry
[features]
mod = mods/IB2_Britanniae
editor = true
[video]
movies = false
tga_width = 1650
[log]
to = logs/M2TW.system.log.txt
level = * error
file = game.script.* logs/pkh.script2.log.txt
file = game.script* logs/pkh.script.log.txt
file = game.script logs/pkh.scriptoutput.log.txt
[io]
file_first = true
disable_file_cache = true
[misc]
show_hud_date = true
bypass_to_strategy_save = 1
[game]
morale = 1
mute_advisor = 1
allusers = 1
unlimited_men_on_battlefield = 1
advisor_verbosity = 0
sub_faction_accents = 1
show_banners = 1
disable_arrow_markers = true
[multiplayer]
playable = true
## faction mask for setting default starting factions in hotseat campaign
factions = 1 #1 = england, 2 = france, 4 = hre, 3 = england+france, etc
[hotseat]
scroll = false ## disable start turn scroll in hotseat campaign
turns = false ## disable forced separate human faction turns (including diplomacy) in hotseat campaign
disable_console = false ## enable cheat console in hotseat campaign.
admin_password = password ## specify password for administrator access to the dev console when console disabled. Change 'password' to a suitable password
update_ai_camera = true ## enable camera updates during ai turn in hotseat campaign
disable_papal_elections = false ## enable voting in papal elections in hotseat campaign (only first valid human faction votes)
autoresolve_battles = false ## disable forced autoresolve all battles in hotseat campaign
validate_diplomacy = false ## disable diplomacy validation for incoming propositions
save_prefs = true ## disable forced relevant hotseat options to be saved with game.
autosave = true ## autosave hotseat game at start of players turn
save_config = true ## save config file in save dir containing information about next players turn
close_after_save = false ## close medieval II directly after a hotseat autosave
gamename = hotseat_gamename ## sub directory name for hotseat save games
validate_data = true ## ensure game data files used in previous save match current campaign data files.
allow_validation_failures = false ## prevent game to load if savegame or data validations fail
Witaj. Poczytaj poprzednie posty, czy dobrze zainstalowałeś. Sprawdź ile Ci mod zajmuje. Instalowałeś Part I i II, czy tez jeszcze III. Jak III to czy odpalasz z executive.exe ? Jaki masz system operacyjny? Grę masz na dysku z systemem czy na innym dysku, lub chociaż na innej partycji?
hej
zrobilem tak jak pisza. wrzucilem nawet na c:. zainstalowalem I, II i III czesc. wyrzucilem rwm.map i dalej to samo. gra oryginal i bez steam'a. probowalem tez na d:. ta sama zwalka.
reinstalowalem medka i kingdoms. ver. 1.5. robilem wszystko tak jak podaja i w tej kolejnosci. instalowalem z wersji 7z i instalatora. i to samo.
Nie pisz posta pod własnym postem używaj opcji edytuj. Ja też mam Win7 64 bitowy. Po pierwsze wyłącz UAC, w Win7 poczytaj co to w necie i wyłącz je. Po drugie na Win7 wręcz nie wolno instalować gier na partycji systemowej, a już napewno nie w Program Files. Jak wyłączenie UAC nie pomoże, to odinstaluj Medka i Kingdoms, wyłącz UAC, i zainstaluj ponownie Medka i Kingdoms ale na innej partycji niż Win7 a jak da radę to i na innym dysku i dopiero instaluj mody.
Dzięki Araven za pomoc, w końcu się udało, ale uczucia mam mieszane. Mapa wspaniała, ale strasznie niezbilansowane jednostki, poza tym jednostajna muzyka i masa irytujących niedoróbek. W porównaniu z częścią moda o czasach Juliana Apostaty niestety wypada o wiele słabiej.
W expansion długo nie grałem, ale poprzednia wersja była dość zbalansowana, były jednostki elitarne i przeciętne. Jak zagram za jakiś czas to zobaczę jak z tym balansem obecnie.
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
W expansion długo nie grałem, ale poprzednia wersja była dość zbalansowana, były jednostki elitarne i przeciętne. Jak zagram za jakiś czas to zobaczę jak z tym balansem obecnie.
Spróbuj zaszarżować ciężką kawalerią na kiepskich łuczników albo marynarzy, ci ostatni powinni nazywać sę U.S.Marines :) . Szarża na tyły jednostki związanej walką wręcz to kpina. W tym czasie nie zaczęto zaczeto używać jeszcze strzemion, ale jazda i tak powinna przejść po piechocie nie przerywając snu :lol: . Jedyna szansa na wywołanie paniki to zabicie wrogiego generała, a i tak jednostki walczą do ostatniego żołnierza. Na wojnie nie byłem, ale jestem w stanie wyobrazić sobie szarżę ciężkiej jazdy i efekt, który wywołuje :D
Zauważ, że w modzie jednostki mają bardzo wysokie morale, obronę i po 2hp, a wszystko po to, by bitwy trwały jak najdłużej. Co do jazdy - wiadomo, że w walce wręcz na dłuższą mete nie jest zbyt skuteczna, ale dobrze przeprowadzona szarża powoduje wysokie straty u przeciwnika.
Cytat:
Zamieszczone przez Grogmir
Zauważ, że w modzie jednostki mają bardzo wysokie morale, obronę i po 2hp, a wszystko po to, by bitwy trwały jak najdłużej. Co do jazdy - wiadomo, że w walce wręcz na dłuższą mete nie jest zbyt skuteczna, ale dobrze przeprowadzona szarża powoduje wysokie straty u przeciwnika.
Ale co ma wspólnego z realizmem jeden wiejski łucznik broniący się do końca otoczony przez ciężką piechotę? Nie wiem jaką wartością jest długość bitwy, bo przy tych konfiguracjach ogranicza zamysł taktyczny. Jeśli chodzi o straty, to wybacz, ale bawiłem się specjalnie pod tym kontem i testowałem różne możliwości i efekt zawsze był mizerny. I nikt mnie nie przekona, że banda chłopów powstrzymująca szarżę 5 jednostek kawalerii ze wszystkich stron to to, co warto znosić dla wydłużenia czasu bitwy. :D