To bylo wkalkulowane w ryzyko ;) Nie mialem w koncu katapult.Cytat:
Zamieszczone przez mefisto7
Nie zaznaczyles Cagliari dla Katalonii i reszty polwyspu iberyjskiego dla Hiszpanii.
Wersja do druku
To bylo wkalkulowane w ryzyko ;) Nie mialem w koncu katapult.Cytat:
Nie zaznaczyles Cagliari dla Katalonii i reszty polwyspu iberyjskiego dla Hiszpanii.
Ta "zaraza" przepuszcza przez swoje ziemie waszego generała i nie chce za to żadnej zapłaty. Poza tym nie jest to kolor różowy.Cytat:
Lepiej więc baczcie na swe słowa, bo inaczej wasz generał może wkrótce zachorować i umrzeć na tą "zarazę". :twisted:
Możliwe, że po skończeniu wojny ze Szwabami nasi rycerze będą potrzebowali słonecznego miejsca, gdzie będą mogli się zrelaksować. ;)Cytat:
Pozdrowienia dla przebrzydłych rozbiorców - (w tym najohydniejszego francuskiego capa) - ze słonecznego Krymu.
Im Osten nichts Neues - chciałoby się powiedzieć.Cytat:
A tam na wschodzie żadnych zmian?
ów generał może nawet zemrzeć tam jedząc muchomora sromotnikowego :) najstarsza córka rebubliki poślubiła bowiem najdzielniejszego generała na Krymie..niedługo spłodzą tyle synów by mogli oni wrócic i odbić w swoje władanie należne im ziemie Mediolanu ;)
ale regent Republiki odchodząc ze stanowiska dziękuję Lachom za tą honorową przysługę
Toż muchomor sromotnikowy to jeden z największych przysmaków dla dzielnych polskich wojaków!Cytat:
ów generał może nawet zemrzeć tam jedząc muchomora sromotnikowego
Na wschodzie mają swoją ruską ruletkę (9 strzał z woreczkami z owczą wełną zamiast grotów i 1 z grotem), a mamy nasz przysmak.
Jak u nas powiadają - co cię nie zabije, to cię wzmocni - i sprawdza się to w przypadku naszej potrawy :!:
A jak się podróżuje owemu generałowi po naszych traktach :?:Cytat:
Zamieszczone przez Zachar
Królewski minister transportu powiada Jego Wysokości, iż Polska ma najlepsze drogi w całym Chrześcijaństwie.
Ciekawi jesteśmy opinii przybysza z Mediolanu na ten temat. :)
Ostatnio minister rozpoczął nawet budowę szerokich traktów o twardej nawierzchni - nazwaliśmy je roboczo "wozostrady".
Niedługo planujemy budowę wozostrad w całym kraju. Wysłaliśmy ekspedycję morską do Azji, aby schwytała niewolników potrzebnych do tych robót.
to teraz Genrał Medioloanu w końcu zrozumiał co jest tyle ekstrementów na polskich szlakach . Myśleliśmy że to owcze bobki..a to wojaków skutki dziwnej polskiej diety..a drogi niezłe..tylko na każdym rozdrożu słup stoi. a na nim podobizna wyryta polskiezgo władcy. Nieraz Generalissimus widział jak żołnierze oddawali pokłony, niczy jakimś bożkom..pogański to naród...
i jeszcze cofają słowo pisane..by teraz nie zdradzać wstydliwych spraw :lol:
Ależ te muchomory nie są w żadnym wstydliwe :!: Z powrotem się pochwaliliśmy naszym zwyczajem. Niechaj narodowie wżdy postronni znają... ;) Po prostu obawialiśmy się, że mogą się znaleźć naśladowcy w innych krajach - a niezaprawione w mocnych trunkach wątroby by tego nie wytrzymały.
Nie Mediolańczyku, mylisz się - to po prostu Szwaby srali pod siebie, uciekając w popłochu przed naszymi wojskami.Cytat:
to teraz Genrał Medioloanu w końcu zrozumiał co jest tyle ekstrementów na polskich szlakach . Myśleliśmy że to owcze bobki..a to wojaków skutki dziwnej polskiej diety
Tak szybko zwiewali i tak mnogo ich wszędzie było, że nie zdążyliśmy jeszcze tego wszystkiego uprzątnąć...
Bo jak ci Panie wiadomo, to Szwaby pierwsi zaatakowali - a my odpowiadaliśmy później ciosem za cios.
Nie Mediolańczyku, to kapliczki przydrożne. Podobizna Chrystusa jest na nich wyryta - nasz władca podobny, bo to jego następca na ziemi i głowa Kościoła w kraju od czasu, kiedy ten niegodziwiec Papież obłożył naszego czcigodnego Króla ekskomuniką. Nasi poddani są dobrymi Chrześcijanami.Cytat:
a drogi niezłe..tylko na każdym rozdrożu słup stoi. a na nim podobizna wyryta polskiezgo władcy. Nieraz Generalissimus widział jak żołnierze oddawali pokłony, niczy jakimś bożkom..pogański to naród...
Słoneczny Turyn będzie piękniejszy z posągiem ku czci świętej pamięci Umberto Biancanamo, bohatera, który poświęcając własne życie doprowadził do wcielenia tych ziem do bezpiecznego i prężnie rozwijającego się państwa ;)Cytat:
(w tym najohydniejszego francuskiego capa)
Się zagalopowałem w tworzeniu historyjki, widzę. :D Bo tu się wykorzystuje to przeciwko mnie...
Ten system z automatycznym kurczeniem się mapy to konieczny był? :| To fajnie wygląda większe, a nie... I co z tego, że można w większym rozmiarze kliknąć, jak pewnie nikt tego robić nie będzie. :cry:
Ja robię :P
A, i zapomniałem powiedzieć, że odzyskałem Metz, wydaje mi się że Polska zajęła Kolonię, w każdym razie HRE pozostało Staufen i Insbruck.
Polska oblega Kolonię teraz, Salzburg też. Nie wiem, czy oblężenie Salzburga nie zostało odbite. Okaże się w mojej turze.Cytat:
Zamieszczone przez Avasil
Ja klikam. Lepszy ten system niż wystawanie mapy poza ekran tak że wcale połowy jej nie widać bez otwarcia w nowym oknie.Cytat:
Zamieszczone przez mefisto