Re: Bellum Crucis 6.3 AI 2.0 (nowa sztuczna inteligencja)
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
Gram teraz kampanię Full na AI Pitera Gruzją. No muszę przyznać, że jest lepsze od oryginalnego. AI lepiej atakuje, robi częściej desanty. Zdradza też. Ale nie na zasadzie wszyscy na jednego i słabego. Gram na VH. Dopiero 49 tura. Jihady i krucjaty są rzadzsze nieco to akurat plus. Komp dobrze prowadzi dyplomację, zawiera sensowne sojusze. Często jak walcze z jakąś nacją to mój inny wróg zawiera z nią szybko sojusz. Frakcja Ai jak toczy wojnę z innym frakcjami kompa to nie atakuje Ludzkiego gracza a koncentruje się na walkach jakie prowadzi i nie szuka na siłe nowych wojen, to akurat dośc realistyczne. Dyplomacja też tu gra dużą rolę. Ogólnie naprwdę świetne to AI pobierajcie i grajcie. Jak ja Fanatyk i weteran Bellum Crucis 6.3 przyznałem, że AI Pitera jest lepsze niż oryginalne, to coś w tym musi być. Pozdrawiam.
Dzięki Araven
To i ja spróbuje , i z chęcią opisze moje wrażenia.
Pozdrawiam
Witam
Grałem trochę na tym AI (na BC 6.3, Polską) i musze powiedzieć że inteligencja kompa na serio przewyższa tą z oryginalnego BC. Mam tylko kilka pytań/zastrzeżeń:
Grając Polską, wszyscy moi sąsiedzi chcą mnie atakować. Cesarstwo na 100% atakuje. Dania i Nowogród po zajęciu Rygi, jak się nie zajmie tego miasta to odpuszczają. Zastanawia mnie bardzo sytuacja Węgrów i Rusi Kijowskiej (inaczej to się nazywa, ale nie pamiętam nazwy, a tą pamiętam jeszcze z SS :P ). Węgry same do 3 tury przychodzą i podpisują pokój (stosunki są wtedy na poziomie 6), ale potem szybko spadają na 5 aż spadną całkiem. Co mam niby zrobić aby je podbić wyżej? No bo dam im mapę, zapłacę trybut (250 na 12 tur), dam dostęp i osiągnę stosunki 7, ale potem i tak spadają (mimo płacenia w tym czasie trybutu!). Księżniczki nie mam i pomysłów też już. Węgry w mojej grze podpisały sojusz z Rusią Kijowską, ale z nimi miałem 2/10. Postanowiłem trochę to podbić i dałem im mapę i 250 przez 12 tur. Stosunki wzrosły do 3/10... i spadły po kilku turach, a kasa nadal leci do ich skarbca... dla mnie chore jest to, że relacje tak szybko spadają... ja mam płacić komuś za sojusz?!?!? Toć to chore jest...
Powiem szczerze że nie ogarniam trochę tej dyplomacji. Grając Polską byłem nasłabszym państwem w regionie i wszyscy się na mnie od razu rzucają, Węgry także łamią sojusz.
Byłbym wdzięczny za jakieś rady i objaśnienia :)
Pozdro
Nie pracowałem nad plikiem odpowiedzialnym za poziom relacji, najskuteczniej jest podżegać sojusznika do walki z twoim wrogiem albo wypowiedzieć wojnę jego wrogowi, wtedy relacje są wysokie.
Cytat:
Zamieszczone przez tomzab
Witam
Grałem trochę na tym AI (na BC 6.3, Polską) i musze powiedzieć że inteligencja kompa na serio przewyższa tą z oryginalnego BC. Mam tylko kilka pytań/zastrzeżeń:
Grając Polską, wszyscy moi sąsiedzi chcą mnie atakować. Cesarstwo na 100% atakuje. Dania i Nowogród po zajęciu Rygi, jak się nie zajmie tego miasta to odpuszczają. Zastanawia mnie bardzo sytuacja Węgrów i Rusi Kijowskiej (inaczej to się nazywa, ale nie pamiętam nazwy, a tą pamiętam jeszcze z SS :P ). Węgry same do 3 tury przychodzą i podpisują pokój (stosunki są wtedy na poziomie 6), ale potem szybko spadają na 5 aż spadną całkiem. Co mam niby zrobić aby je podbić wyżej? No bo dam im mapę, zapłacę trybut (250 na 12 tur), dam dostęp i osiągnę stosunki 7, ale potem i tak spadają (mimo płacenia w tym czasie trybutu!). Księżniczki nie mam i pomysłów też już. Węgry w mojej grze podpisały sojusz z Rusią Kijowską, ale z nimi miałem 2/10. Postanowiłem trochę to podbić i dałem im mapę i 250 przez 12 tur. Stosunki wzrosły do 3/10... i spadły po kilku turach, a kasa nadal leci do ich skarbca... dla mnie chore jest to, że relacje tak szybko spadają... ja mam płacić komuś za sojusz?!?!? Toć to chore jest...
Powiem szczerze że nie ogarniam trochę tej dyplomacji. Grając Polską byłem nasłabszym państwem w regionie i wszyscy się na mnie od razu rzucają, Węgry także łamią sojusz.
Byłbym wdzięczny za jakieś rady i objaśnienia :)
Pozdro
Tomzab poczytaj poradniki do Bellum Crucis pod tym linkiem, viewtopic.php?f=367&t=8785 zwłaszcza ten o dyplomacji w 6.3 i graj na medium kampanię i zawieraj dużo sojuszy. relacje zaczną rosnąć jak zaczniesz być najsilniejszy, albo będziesz walczył z wrogami twych sojuszników i zawieraj małżeństwa polityczne swojego króla albo księcia z obcymi księżniczkami.
Ja gram na hard/hard i ogólnie jeżeli chodzi o taktykę wojenną na mapie i w bitwie to tłukę kompa, ale grając Polską przeciw 3 lub 4 agresorom ciężko jest, gdyż po prostu nie lubię prowadzić agresywej gry i bez przerwy bić się.
Stosowałem się do tych porad, ale księżniczki nie mam, a zmusić swojego księcia do małżeństwa z księżniczką innego państwa w jaki sposób?
Sojuszy nie mogę z nikim zawrzeć, ponieważ na początku mam ze wszystkimi (oprócz Węgrów) stosunki 3/10 i po prostu nie zgadzają się na sojusze... chyba że to wina tego poziomu hard.
W poprzednim poście dałem Ci link do poradników w tym o prowadzeniu dyplomacji w Bellum Crucis 6.3. napisalem tam jak podbijam relacje do 5 by sojusz zawrzeć. Sojusze zawieramy pzre pierwsze 30 tur nieagresji, bo potem może być za późno. Domyślny poziom trudności dla Bellum to MEDIUM, ja czasem gram na VH, ale zwykle na HARD. Niektórymi trudnymi nacjami na Medium. Poziomy trudności w BC 6.3 są istotne, na hard relacje z sąsiadami szybko spadają, na VH jeszcze szybciej. NA POCZĄTKU GRAJ NA MEDIUM. Co do małżeństwa księcia i le nie ma żony, wyślij dyplomatę do obcej księżśniczki i zaproponuj jej małżeństwo z Twoim księciem, to daje kilka punktów do relacji i takie sojusze są o wiele trwalsze. Dodatkowo, jest szansa na odziedziczenie państwa takiej obcej księżniczki, jak to osiągnąć też pisze w poradnikach. :P
Jakie zmiany robiłeś w descr_Strat i czy są one konieczne do działanie moda? Bo chciałem zobaczyć twoje ai lecz niestety nie jest ono kompatybilne z submodem mietka, a kolidują one właśnie w tym pliku.
Bez tego pliku nie zadziała jak nalezy.
Cytat:
Zamieszczone przez Piter
Cytat:
Zamieszczone przez marek7210
Czy mógłbyś Piter wysłać mi na meila plik descr_ strat z tymi poprawkami coby działały mi mod od ciebie i Metka. Ja nie znam się na tym kompletnie :oops:
marek72101małpawp.pl pisze małpa bo mam nową klawiaturę i nie mogę znaleźć tego klawisza :lol: :lol:
Zadziała w Light i Full, to wersja pod light więc jak wgrasz do full to się zmieni opis kampanii full na taki sam jak ma light, ale skrypty zostaną takie same.
http://www.speedyshare.com/eyTJT/descr-strat.rar