Re: Ogniem i Mieczem II: Nihil Novi
Kolejny pomysł w medevilu angielscy łucznicy mogą wbijać przed sobą pale w ziemie które utrudniają życie kawalerii. W interesującym nas okresie piechota również stosowała podobny fortel jeno z kozłami hiszpańskimi. To kozły sprawiły że nie wygraliśmy pod Gniewem gdyż husaria nie była wstanie się przez nie przebić (mimo prób namówienia Szwedów do walki bez osłony: Chodźcie się z nami w polu potykać jeśliście nie są skur…)
OT: Sikora :))) Nie będzie historyka z termoenergetyka, jak mawiano na IH za moich czasach. Dzisiaj Pan Sikora to już Dr nauk humanistycznych, więc nie wypada podważać jego kompetencji, komuś takiemu jak ja (wykształcenie wyższe, prezydenckie ;) ). Jednakże przy całym szacunku dla pana Doktora, nie bada się historii tak jak on to robi. Nie da sie np przy pomocy działań matematycznych obliczyć liczby poległych w bitwie, jak chciał to zrobić przy okazji swojej książki o wojnie o ujście Wisły (rozdział o bitwie o Trzcianie). Historyk bada źródła, tak jak kryminolog szuka sprawcy zabójstwa przy pomocy dowodów a nie obliczając całki :)
Nie bez przyczyny pan Doktor bronił się w szkółce na Akademii Podlaskiej (z całym szacunkiem dla Podlasia), zamiast np na IHUW albo chociażby w Toruniu.
Koniec OT, nie karzcie mnie za niego proszę.
Cytat:
Zamieszczone przez lapagrzegorz85
Kolejny pomysł w medevilu angielscy łucznicy mogą wbijać przed sobą pale w ziemie które utrudniają życie kawalerii. W interesującym nas okresie piechota również stosowała podobny fortel jeno z kozłami hiszpańskimi. To kozły sprawiły że nie wygraliśmy pod Gniewem gdyż husaria nie była wstanie się przez nie przebić (mimo prób namówienia Szwedów do walki bez osłony: Chodźcie się z nami w polu potykać jeśliście nie są skur…)
Zdecydowanie uważam, że należy wziąć to pod uwagę.
Z tego co zauważyłem to już część muszkieterów ma mozliwość stawiania pali przed bitwą.
Chętnie dałbym takie coś muszkieterom szwedzkim, bo tego nie mają, a według mnie zdecydowanie to właśnie im się to należy ;)
Co do innych państw to potrzebne mi są wasze opinie, bo mogę pale dać każdej piechocie strzeleckiej lub tylko wybranym, np.: Szwedzi.
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
jednak jakoś w konfliktach XVII wiecznych przeważnie zwycięską strona okazywała się ta z lepszymi strzelcami.
Jak spotykały się dwie armie na modłę zachodnioeuropejską. Gdy dochodziło do starć z innymi taktykami bywało różnie, szczególnie gdy jedna strona dążyła do bezpośredniej konfrontacji. :)
Cytat:
Jemu też zdarzają się potknięcia, nawet niedawno w artykule podał 200 tysięcy żołnierzy RON w wyprawie Batorego na Moskwę, wypomniałem, że RON takiej armii na oczy nigdy nie widziało to odpisał, że większość z tych 200 tysięcy to była czeladź i spółka, a nie żołnierze. Trochę różnicy to robi.
Co lepsze - jest jednym z nielicznych który w ogóle wspomina o tym, że wojska posiadały wtedy tabory i czeladź. Reszcie niejednokrotnie umyka to w trakcie pisania. :)
Podbijam swoją propozycję:
Cytat:
Przy okazji koni, broni palnej etc. warto byłoby wprowadzić koniom Chanatu i innych ludów stepowych wrażliwość na huk broni palnej. Niejednokrotnie podkreślano słabe "ostrzelanie" koni tatarskich. Bodajże w Pike and Musket pod Medieval'a było to zrobione.
Uda się czy nie?
Cytat:
Zamieszczone przez lapagrzegorz85
Również o tym myślałem. Pytanie czy AI będzie z tego korzystać i czy będzie je omijać kawalerią. :)
Poza tym przesadą byłoby żeby każdy oddział piechoty strzeleckiej mógł stawiać świńskie pióra czy inne fortele.
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Podbijam swoją propozycję:
Cytat:
Przy okazji koni, broni palnej etc. warto byłoby wprowadzić koniom Chanatu i innych ludów stepowych wrażliwość na huk broni palnej. Niejednokrotnie podkreślano słabe "ostrzelanie" koni tatarskich. Bodajże w Pike and Musket pod Medieval'a było to zrobione.
Uda się czy nie?
Dwa posty temu już odpisałem, że niestety nie da rady. Można dać tylko niskie morale, ale wtedy to od byle czego będą uciekać.
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Również o tym myślałem. Pytanie czy AI będzie z tego korzystać i czy będzie je omijać kawalerią. :)
Wiem, że AI od Germanicusa to potrafi stosować, niestety obecne AI w OiM jest najgorszym jakie widziałem, chyba nawet zwykły medek ma lepsze. AI TomkaPl do Renesansu jest bardzo chwalone więc pewnie zostanie wstawione :)
Cytat:
Z tego co zauważyłem to już część muszkieterów ma mozliwość stawiania pali przed bitwą.
Chętnie dałbym takie coś muszkieterom szwedzkim, bo tego nie mają, a według mnie zdecydowanie to właśnie im się to należy ;)
Co do innych państw to potrzebne mi są wasze opinie, bo mogę pale dać każdej piechocie strzeleckiej lub tylko wybranym, np.: Szwedzi.
Fortyfikacje polowe stosowali szeroko na pewno Polacy i Rosjanie pod Smoleńskiem (jednostką przeznaczoną wyłącznie do stawiania fortyfikacji stała się w RP od pewnego momentu Piechota Wybraniecka). Fortyfikowali się, niezależnie od stosowania taboru również Zaporożcy. Jak się nad tym głębiej zastanowię, to w drugiej połowie XVII w fortyfikacje polowe stosowali w miarę możliwości wszyscy - o ile pozwalały na to warunki, ale rzecz wymaga sprawdzenia.
Holendrzy nie stronili od polowych fortyfikacji podczas zmagań z Hiszpanami.
Mam pewne pytanie, choć być może powinno się znaleźć w innym dziale, ale dotyczy tematu: próbuję dodać chorążego do jednej z jednostek piechoty. Wszystko działa do czasu, gdy chorąży ginie. Wtedy bitwę wywala na pulpit. Jakieś sugestie odnośnie przyczyny? Jeśli tylko się z tym uporam to jeśli taka wola twórców, to udostępnie efekt mojego działania. Proszę również o propozycje jakiejś fajnej epickiej muzyki, staram się zrobić ciekawy soundtrack do moda ale brakuje mi utworów. Brałem się za to już wcześniej ale kompa mi trafiło i dopiero teraz kupilem nowego
No okay ale KIEDY TO WYJDZIE :D
Wyjdzie jak będzie ;)
Póki co jest gotowy punkt pierwszy, dzięki pomocy TomkaPl. Przy okazji w modzie jest już dodane jego ulepszone AI dla kampanii i bitew. Statystyki są w trakcie, ponieważ najpierw trzeba się dużo pobawić w wykreowanie jakiegoś modelu statów, a dopiero potem się balansuje nacje. Jak się wyrobię to do niedzieli będą gotowe staty dla RON i Szwecji, potem będę je trochę testował i poprawiał, żeby ostatecznie już szybko zrobić resztę nacji. Chcesz szybciej to zapraszam do ekipy :D Trzeba dodać ten nowy budynek, a jakoś mega trudna robota to nie jest, tylko zwyczajnie już każdy ma swój przydział na daną chwilę i nie ma co się przepracowywać ;)