Re: Wymagania sprzętowe i wasze konfiguracje
Witam! To mój pierwszy post tutaj ale specjalnie się zarejestrowałem by wam dać kilka podpowiedzi, na początku jak odpaliłem Rome 2 na średnich detalach był okropny, tekstury gorzej niż w shogunie 2, jednostki chodziły jak na pokazie slajdów itd.
Pierwsze co zrobiłem to zainstalowałem directx z katalogu Total War Rome II\redist\directx, później ustawiłem w grze tekstury na ultra, a detale jednostek,drzew, trawy i budynków na extreme... gra się o NIEBIE lepiej, gra wygląda pięknie, mam jeszcze kilka spadków fps momentami ale i tak jest cudownie! Polecam!
Moja konfiguracja to :
AMD Phenom 9950
GF GTX 550 TI Golden Sample 1GB
8 GB ram
Pozdrawiam!
PS: małe pytanko...wiecie może co bardziej powoduje jakiekolwiek spadki fps ? Wina leży po stronie procesora czy zbyt małej pamięci karty graficznej ?
Cytat:
Zamieszczone przez guffqa
Witam! To mój pierwszy post tutaj ale specjalnie się zarejestrowałem by wam dać kilka podpowiedzi, na początku jak odpaliłem Rome 2 na średnich detalach był okropny, tekstury gorzej niż w shogunie 2, jednostki chodziły jak na pokazie slajdów itd.
Pierwsze co zrobiłem to zainstalowałem directx z katalogu Total War Rome II\redist\directx, później ustawiłem w grze tekstury na ultra, a detale jednostek,drzew, trawy i budynków na extreme... gra się o NIEBIE lepiej, gra wygląda pięknie, mam jeszcze kilka spadków fps momentami ale i tak jest cudownie! Polecam!
Moja konfiguracja to :
AMD Phenom 9950
GF GTX 550 TI Golden Sample 1GB
8 GB ram
Pozdrawiam!
PS: małe pytanko...wiecie może co bardziej powoduje jakiekolwiek spadki fps ? Wina leży po stronie procesora czy zbyt małej pamięci karty graficznej ?
po stronie optymalizacji gry....
Siema mam pytanko ponieważ Shogun 2 Total War chodził mi na średnio/wysokich a Romek laguje mi :/
Konfiguracja
Procesor: AMD Athlon(tm) II X2 255 Processros (2CPUS) 3.1GHz
4 Gb RAM
Windows 7 64-bit
Możliwe że to wina optymalizacji, ale wolę się upewnić :)
Ja posiadam i7 3770K kręcony na 4,5 Ghz, Radeona Hd 7970 vapor X kręconego o mocne 150 mhz na rdzeniu 8 Gb Ramu 1600 Mhz i u mnie Rome 2 ze wszystkimi opcjami na extremalny , wszystkie znaczniki włączone chodzi w granicach 9 - 57 fps, średnia 33,3. Spodziewałem sie dużo lepszego wyniku, sprawdzając gre 40 jednostkami na 40 jednostek czyli ok 12 tys. ludzi na polu bitwy przy zwarciu grac się już niedało, co w Szogunie smigało bez zająknięcia. Naprawde gra jest bardzo źle zoptymalizowana takie niesamowite skoki fps są niedoprzyjęcia, zabierają całą zabawę. Czekam na sterowniki od AMD i jakiegoś patcha od CA( choć w to wątpie). Sprawdzalem również jak gra działa dodatkowo na zintegrowanej karcie Intela dodającej jeszcze z 650 mhz mojemu Radeonowi i niestety praktycznie żadnej różnicy niezauważyłem co jest poprostu niesamowite!
Pomijam fakt, że za 140 złotych spodziewam się produktu, który sam obsłuży mój sprzęt i pozwoli grać w sposób komfortowy. Ufałem, że po wpadce z ETW cos takiego już się nie powtórzy. Jakież płonne były moje nadzieje.
Dwie moje ukochane serie maja takie same problemy na starcie, ale jakoś łatwiej wybaczam Paradoxowi. Zresztą EU4 jest wolne od takich bugów.
Do rzeczy:
i7 3gen
RAM: 8 GB
Radeon HD 8730M + Intel HD Graphics 4000
Dwie karty. Dwie pierniczone karty graficzne. Tak wiem, było to walkowane. Ustawiłem w Catalyst (panel obsługi grafiki) "Rome2.exe" na "Wysoka wydajność". Nic to nie zmienia. W opcjach zaawansowanych w samym Rome nadal widnieje dumnie "Intel HD". Nie mogę sobie z tym poradzić i proszę o pomoc.
Pal licho optymalizację. Bardzo proszę uczynną osobę o opisanie krok po kroku, jak wymusić Radeona.
Tuszę, że wielu graczy ma z tym, lub będzie miało problem, a nie są zaawansowanymi użytkownikami i nie do końca wiedzą co zrobić.
---------------------------------------------------------------------
EDIT: Grzebałem w sieci i znalazłem temat World of Tanks.
Wydaje się, że problem (poza optymalizacją gry) to sam Radeon, bo z tego co zauważyłem, użytkownicy GF nie mają takich jaj z przełączaniem kart.
Link do tematu o WOT http://forum.worldoftanks.eu/index.p...nymi-fps-ping/, może komuś pomoże...
U mnie jest tak: i3 540 3,07Ghz; Radeon HD 5750 1MB; 4 GB ramu.
Próbowałem już pierdylion ustawień i nadal nie mogę się zdecydować. Na automatycznych wysokich mam średnią 45 klatek zgodnie z benchmarkiem. 44 klatki osiągam przy ustawieniach własnych - rozdziałka 1920x1080, jednostki duże, generalnie stawiam na bardzo wysokie ustawienia wyglądu jednostek i ich tekstur. Shader zmieniłem na najniższy, cienie średnie, roślinki itp na średnie, wyłączam wszystkie bajery, AA, gładzenie, itp. Jedyną opcją, którą zostawiam zaznaczoną jest kwestia wymuszania ilości ramu, nie zwalnia mi to bitwy a jednostki wyglądają lepiej. Cały czas próbuję znaleźć swoje optimum, całe szczęście jest sporo opcji. Kłopot zaczyna się na mapie kampanii. która często gęsto krzaczy niemiłosiernie, co cholerka jest frustrujące bo to tam się spędza większość czasu. Nie wiem czemu tak jest.
Ok tak więc
i7 3630QM
650M DDR5
8GB
WINDA 8 64
1600x900 detale średnie/wysokie gra działa płynnie bez zacinek.
Co ciekawe z bazy Romek ustawił mi ustawienie ekstremalne i w benchmarku wyszło 11 fps średnio :P
Cytat:
Zamieszczone przez ASHERIX
U mnie jest tak: i3 540 3,07Ghz; Radeon HD 5750 1MB; 4 GB ramu.
Na automatycznych wysokich mam średnią 45 klatek zgodnie z benchmarkiem.
Szczęśliwcze. Ze słabszym sprzętem masz o niebo lepsze osiągi.
Desktop vs Laptop 1:0 :shock: