Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Im więcej czytam o narzekaniu na AI, tym bardziej zaczynam się zastanawiać czy aby przypadkiem poziom trudnośći nie wpływa na AI bitewne, a nie tylko na staty i agresywność komputera.
Gram na VH Icenami i AI nie popełnia jakichś rażących błędów. Kiedy ma mniej harcowników ode mnie, to atakuje. Atakując kilkoma armiami, stara się je najpierw zebrać do kupy i z reguły trzyma szyk. Gorzej sprawa wygląda jedynie z oblężeniami i desantem morskim.
Wygląda na to, że CA wyda pierwszego patcha poprawiającego optymalizacje/błędy już w ten piątek a później co tydzień kolejne patche
http://www.pcgamer.com/2013/09/04/total ... 0&ns_fee=0
No i 11h gry za mną :D Niby mało od wczoraj niż zakładałem ale jest dobrze. Co do optymalizacji no cóż komp budowany pod lga2011 z 7970ge i 44fpsy z tą śmieszną opcją na całą pamieć karty graficznej. A tekstury i tak nie wyglądają aż tak dobrze jak powinny.
Co do samej gry to powiem tyle...zaje... w szczególności że jest po premierze więc może być tylko lepiej, AI potrafi zaskakiwać, dyplomacja też. I z podbojami jest ciężko jest 199 r.p.n.e a ja dopiero zająłem prowincje na północ od Rzymu (to moja 3 prowincja, mam jeszcze 2 regiony dodatkowo) Ale też dlatego że zająłem się rozwijaniem technologii i gospodarki. Co do wysłanników strasznie mi się ten motyw podoba. np dodajemy Czempiona do naszej Armii żeby ją szkolił, teraz mój legion reprezentacyjny jest wyszkolony na maksa.
Co do Ai to o tyle mnie to zaskoczyło że komp z jakiś 2 mniejszych państw(po jednym regionie) się zjednoczył i rozjechał Kartagine O_o i tyle by było jeśli chodzi o wojnę Punicką której nie zdążyłem wypowiedzieć...
Ogólnie to wracam do gry
Takiego czegoś chyba nie widziałem jeszcze nigdy. U mnie gra nie wygląda ani dobrze, a nie źle tylko po prostu "niewyraźnie"... (darujcie sobie komentarze o rutinoscorbinie). Na oddalonej kamerze wszystko jest mało czytelne, mruga, a te gadające głowy to jest brzydka masakra. Aż mnie oczy(dosłownie) od tego bolą :(. Mam nadzieję, że ten piątkowy patch poprawi to i także optymalizację.
Wyłącz AA , wtedy jest troche lepiej , ale tak już jest że w czasie bitwy nie wiadomo kto jest kto.
Uwaga , jeśli w czasie bitwy z komputerem jesteś obrońcą staraj się nie flankować ani nie wysyłać jazdy na tył armii wroga gdyż AI wtedy wariuje i będzie Cię gonić całą swoja armią , jak uda mu sie złapać i zniszczyć dana jednostkę to wcale nie będzie lepiej :idea: otóż będzie nadal gonić całą swoja armią niedobitki tej jednostki aż do końca mapy :lol: , czy zaatakuje po ucieczce tej że jednostki po za linię -NIE wiem gdyż miałem dość i przerwałem tą super zapowiadającą się bitwę i rozegrałem ponownie stojąc całą armią w bezruchu :D
Dokładnie czekajmy do piątku i miejmy nadzieję że poprawią przede wszystkim optymalizację i grafikę!!! Bo obojętnie na jakich ustawieniach by się nie było jedno i drugie to tragedia! Jedynie co jeszcze doczytałem to, to że dla tych co mają kartę nvidii zainstalować ponownie najnowszy sterownik beta + zainstalować ponownie directx z katalogu z grą + w opcjach zmienić shadery na 4.1, 4 lub 3. Ponoć te rzeczy mogą coś pomóc i ja zaraz jak wrócę do domu z pracy to sprawdzę :) Ale i tak czekamy na piątek!
A przy okazji jeszcze czy macie też tak samo że tak jak na tym obrazku pod nazwą karty gdzie jest ilość pamięci to ja mam GTX'a 460 i mam tam 978 MB a karta ma 2 GB! Coś tu jest nie tak?
Mam pytanko ile kaltek FPS macie na mapie kampanii??
Ale w bitwach morksich AI sobie radzi w miare. W kazdym razie wciagnely mnie, czuje klimat:)
Cytat:
Zamieszczone przez Vrael
Takiego czegoś chyba nie widziałem jeszcze nigdy. U mnie gra nie wygląda ani dobrze, a nie źle tylko po prostu "niewyraźnie"...
To jest to --> też mam takie wrażenie (mimo zmian w opcjach grafiki). Jest lepiej ale wciąż niewyraźnie i oczy bolą, Cofam swoje słowa dotyczące kart jednostek - one są klimatyczne przy kilku jednostkach, przy tak dużej ilości - niestety klimat pryska, a znowu bolą oczy. Co do optymalizacji - na średnim komputerze (sprzed trzech lat) i ustawieniach "wysokich" chodzi płynnie - tutaj problemów nie mam. Co do zachowania AI na razie się nie wypowiem - za mało bitew stoczyłem. Co dla mnie jest minusem - nie ma trybu wizytacji (choć przed premierą niektórzy z pozycji "autorytetu" strofowali mnie dlaczego miałoby nie być...)