Re: Pytania początkujących graczy
W poprzednich częściach w bitwach ustawiałem formacje, łączyłem jednostki w grupę i gdy wydawałem rozkaz marszu całej grupie to trzymali się oni ustawionej formacji, teraz jak chcę ich przemieścić w ten sam sposób to chcą się ustawiać w linię. Jest jakiś sposób na zachowanie ręcznie ustawionej formacji?
Jak znaleźć żonę dla swojego generała, gram Juliuszami i w tej "politycznej" karcie małżeństwo mogę zaproponować tylko innym domom, tzn. że ich generał żeni się z jakąś moją daleką kuzynką co daje im lekkie polepszenie wpływów (taki jest opis tego działania), ale nie mogę podjąć żadnego działania żeby znaleźć żonę dla wodza z mojego domu. I z tego wyniki kolejny problem, bo chyba nie mam żadnego następcy, nawet jak chcę tworzyć nową armię to mam paru kandydatów z domu Junii, paru z "Innych rodów" ale nie mam żadnego Juliusza co trochę mnie zniechęca do gry, bo generał z mojego rodu już stary i co będzie dalej?
Co do sztywnej formacji jednostek. To po prostu tworzysz grupę. Tylko zauważ że w r2 dali grupę zwykłą i grupę ze sztywną formacją. Podczas bitwy zobacz na ikonki jak tworzysz grupy.
Kolejne pytanie mnie nurtuje. W mojej grze Spartą - nie mogę rozbudować miasta - Sparty (chodzi mi o to, że nie widać nad nim młoteczka). Od czego to zależy?? Nadwyżkę ludności mam na poziomie 6. Gdy włączam kampanię innym państwem - inne małe osady można spokojnie rozbudować...
Cytat:
Zamieszczone przez Roland
W poprzednich częściach w bitwach ustawiałem formacje, łączyłem jednostki w grupę i gdy wydawałem rozkaz marszu całej grupie to trzymali się oni ustawionej formacji, teraz jak chcę ich przemieścić w ten sam sposób to chcą się ustawiać w linię. Jest jakiś sposób na zachowanie ręcznie ustawionej formacji?
Grupę "zwykłą" tworzysz zaznaczając jednostki i wstukując "G" na klawiaturze.
Jak chcesz żeby grupa zachowywała szyk robisz to - "ctrl+G". Tworzy się wtedy grupa specjalna, sztywna :)
Dzięki wielkie za odpowiedzi, a wiecie coś może o tych żonach i członkach własnego domu, których możnaby było wrzucić na generałów?
Żony możesz dostać od innych frakcji w ramach dyplomatycznych ustaleń. Podobno...
Sam jeszcze nie miałem tej przyjemności bo inne frakcje za bardzo nie chcą ze mną współpracować.
Na początku nawet nie dało się umów handlowych podpisać. Teraz jak już podbiłem trochę prowincji to zaczynają sami proponować różne pakty więc może i żona się w końcu trafi ;) Oby tylko nie germanka bo podobno brzydkie są ;)
Roland z tego co wiem do ożenienia się wymagana jest odpowiednia ilość złota może to być 5000 ale możesz mieć też szczęście i jedyne 20000 musisz zapłacić -.-
Lee Sparta ma tylko 3 pola budowy, przynajmniej ja tak mam ale jak to ma się u innych tego nie wiem.
Dwa pytanka:
1. Przy oblężeniu przed walką musiałem wybrać ile chcę wybudować drabin/tarcz. Wybrałem 2x drabina i 1x tarcza, było to moje pierwsze oblężenie nta wioskę, która posiada mury i bramy. Po wejściu do bitwy nie było ani drabiny, ani tarczy...szukałem po ikonach gdzie je "wybudować" i nic nie znalazłem. Gdzie to uczynić? :)
2. Przed chwilą zaadoptowałem jednego wodza, ponieważ w starszyźnie został mi tylko jeden. Teraz w starszyźnie mam 2 i pozostałych wodzów mam 2. Nie rozumiem natomiast idei działań tzn. co konkretnie daje adopcja, małżeństwo itd. Czy jeśli mój wódz ze starszyzny by poległ, a ja bym nikogo nie adoptował i w starszyźnie nie zostałby nikt to byłyby jakieś konsekwencje tego? Czy o co tam chodzi? :P
1. U mnie pojawiły się niedaleko przed oddziałami było je trzeba tylko "obsadzić" swoimi oddziałami. (oczywiście budowanie trochę trwa u mnie turę i dopiero wtedy były dostępne przy oblężeniu)
2. Nie wiem.
Cytat:
Zamieszczone przez ChiniTEC
1. U mnie pojawiły się niedaleko przed oddziałami było je trzeba tylko "obsadzić" swoimi oddziałami. (oczywiście budowanie trochę trwa u mnie turę i dopiero wtedy były dostępne przy oblężeniu)
2. Nie wiem.
Aha, czyli jeśli wybiorę sobie jakieś maszyny pomocnicze to zamiast szturmować od razu muszę kliknąć oblężenie? I dopiero po turze lub dwóch jak będą gotowe szturmować? :)