Re: Radious Total War Mod - wersja z 29 I 2014
w każdym razie dzięki wielkie za linki
Jestem ci winny coca cole ;D Idę sobie pograć na nim nie będę go opisywał , zbyt bardzo lecz na dzień dzisiejszy wkurza mnie tylko jeden fakt...a tak to mi się przyzwoicie gra nie jestem na takim stażu jak wy , chciałbym bardzo uświadczyć przeciwnika który podchodzi i idzie cały czas ku moim legionom ,a nie dopiero rusza tyłek za przeproszeniem jak się podejdzie ;p mówię tu np o pierwszej bitwie z etruskami,ale u greków i nomadów też mam tak...a może to ja mam tylko z tym problem pozdrawiam
Panie Marengo, ekipa dei zapowiedziała, że niedługo będzie możliwe stworzenie Ligi Greckiej. ;)
Odnośnie armii tworzonych przez Radiousa - może i są dedykowane innej grupie odbiorców... Ale po cóż męczyć się z wyimaginowanymi, dziwnymi i przepakowanymi ilościowo armiami, gdy są mody historyczne, bardziej sensowne i rzeczywiste? Być może to faktycznie qwestia gustu ale wydaje mi się, że dla przeciętnego odbiorcy armia z DeI również będzie bardziej atrakcyjna.
Odnośnie nie ruszających się wrogów - nie dziw się, jeśli są słabsi i bronią się ( czyli są przez ciebie atakowani na mapie), nie będą się za bardzo ruszać. :)
Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o to zdanie z changelog wersji 0.75 DeI
Cytat:
Greek states can now confederate and form the Hellenic League.
to dalej nie zmieni mapy, tylko pozwala połączyć w jedną siłę polityczną już istniejące państwa, podobnie do konfederacji plemion galijskich. Druga rzecz, tworzenie takich konfederacji z inicjatywy Aten czy Sparty jest możliwe tylko dla posiadaczy odpowiedniego dlc, w innym przypadku jest to mocno niehistoryczne, jeżeli chcemy być tak bardzo poprawni.
Cały mod jest dedykowany innej grupie graczy i to nie może, tylko na pewno. To co wyczynia ekipa DeI nie jest intencją Radiousa, któremu sporo zawdzięczamy chociażby z tego powodu, że pozostaje w kontakcie z CA, raportując im konieczność zmiany pewnych rzeczy, jak ostatnio kiedy jeden z graczy zapytał go o lepsze zmodowanie obliczania wyniku automatycznych bitew, co jest trudne do wykonania. Radious przyznał, że jego samego nie zadowala obecny stan rozwiązania problemu, a CA otrzymało już pełne sprawozdanie w tej sprawie. Być może uwzględnią jego postulaty i kolejny patch naprawi to.
Gram na Radiousie i nigdy nie mam problemu z bezczynnością wrogich czy tez neutralnych armii. Wprost przeciwnie, mapa kampanii jest ogarnięta przez płomienie wojny. Gameplay jest najsilniejszą stroną Radiousa. Przeciętny odbiorca nie jest zorientowany na cokolwiek konkretnego, on po prostu chce mieć więcej, lepiej, mocniej i to za darmo.
Ja nie krytykuję żadnego moda. Piszę o wielu z nich, nie faworyzując żadnego pod Rome 2. Róznice między nimi, czy w oczach kogoś innego słabe i silne strony wynikają ze stylu modowania, a nie braku umiejętności. Radious nie koduje swoich modów, każdy kto chce może je sobie przerobić wedle uznania. Dziwi mnie tylko, jak ktoś zjawia się tutaj czy w innym dziale i zamiast napisać coś konstruktywnego, wylewa swoje żale, a pogrąża się w moich oczach jeszcze bardziej, gdy zaczyna zachwalać innego moda. Pomyłka, to najłagodniejsze słowo, jakie przychodzi mi na myśl, wraz ze sceną z Dobrego roku Ridley'a Scott, kiedy dwójka aroganckich Amerykanów zasiada przy stoliku francuskiej restauracji w Prowansji, zamawiając po angielsku sałatkę nicejską z amerykańskim niskokalorycznym dressingiem z uwagi na dietę, tak jakby była to specjalność kuchni francuskiej. Dla podobnych im osób mam jedno zdanie: Rybę z frytkami podają w dziale DeI. Pomogę w nawigacji, wystarczy opuścić ten dział i zejść schodami na dół. Poniżej jest ten poświęcony DeI.
Pzdr
1. Dlaczego, przepraszam, niehistoryczne? Sparta ani Ateny nie stworzyły w tamtych latach żadnej ligi. A nawet gdyby stworzyły, dlaczego Syrakuzy które urosły by w siłę nie mogły by stworzyć konfederacji greckiej? Jeżeli to faktycznie takie niehistoryczne, powinno się grać tylko Rzymem i Partią...
2. Fajnie, że jego mod jest dla innej grupy graczy. Fajnie że pomaga CA znajdywać błędy. Ale ja, jak widziałeś na górze, wysunąłem tezę, że historyczne armie są bardziej atrakcyjne. Dlaczego? Są bardziej logiczne i przy okazji uczą, jak wyglądały kiedyś bitwy (w pewnym sensie). Nie pisałem nic o innych aspektach zmiany w modzie. Poza tym, kolega prosił o historycznego moda? Radious jest historyczny?
3. Dobrze
4. Przepraszam, co jest złego w krytykowaniu modów?? Czy ja gdzieś napisałem, że Radious nie ma umiejętności? Nie przyszedłem tu wylewać moich żali, tylko zaproponować koledze moda, który mi się spodobał i pomyślałem, po przeczytaniu jego posta, że i jemu może się spodobać. Oczywiście, DeI nie jest pozbawiony błędów, żeby nie było.. jest we wczesnej wersji ( z resztą, zgaduję że na podobnym stopniu produkcji jest mod Radiousa).
Pozdrawiam
Wybaczcie mi jak ktokolwiek tamto co napisalem odczytuje, za krytyke, ja chwale zarowno mody radiousa jak i dei magnara itd, podziwiam ich chec pracy nad kolejnymi wersjami modow dla nas, ze chca by nam sie po prostu lepiej gralo w rome 2, ja tylko poruszylem to, dlatego, ze po prostu chcè poznac , zdanie was na ten temat bo jestescie bardziej ogarnieci .... nie dosc ze w historii starozytnego Rzymu to i w grze,, dlatego jeszcze raz mocno Przepraszam
Kolega Bachus81 bez znajomości rzeczy , idei jakie przyświecają Radiousowi, stawiał zarzuty, które gdyby je przekuć na postulaty przekonujące do poprawienia modyfikacji są niemożliwe do zrealizowania ze względu na postawę Radiousa i cały czas odnoszę się do jego posta, głupio czując się, że dyskusja toczy się bez jego udziału. Zresztą, nie musi on wszystkiego wiedzieć. Nie jest to niewiedza, której musi się wstydzić, za to może spodziewać się, że ktoś umieści jego wypowiedź we właściwych ramach, przyda im odpowiednie tło, wskaże stosowny kontekst, zmusi do interpretacji, reinterpretacji.
1. Tworzenie konfederacji greckich polis powinno być domeną państw tworzących jądro cywilizacji hellenistycznej, a za takowe trudno uważać greckie kolonie na peryferiach świata Hellenów. W grze nie ma Megary, Koryntu, Argos, Teb, Sykionu itd., na terenie rdzennej Grecji pozostają jedynie Sparta i Ateny. Teraz to ja mogę założyć, że DeI jest modem mającym ambicję jak najlepiej odtworzyć historię.
2. Kolega prosił o stworzenie historycznego moda przez polską grupę moderów, a nie polecanie mu czegokolwiek. Pozostaje dyskusyjne, czy także DeI zadowoliłoby go. Jeżeli z moich postów nie wynika, że Radious Mod nie jest historyczny, to nie wiem jak mam to inaczej napisać. Uczenie się historii z gier/modów jest śmiałą tezą, do tego służą książki a nie gry video czy telewizja. Zachowajmy właściwą hierarchię.
4. Tu nie chodzi o krytykę modów, ponieważ Radiousa nie można krytykować za pozostawanie jedynie aluzją do historii. Tu chodzi o wymaganie nierealnych rzeczy, nieosiągalnych ze względu na skąpą liczbę narzędzi moderskich czy przed wszystkim styl pracy konkretnego autora modów. Nie widzę sensu rozmawiać o historyczności modów akuratnie przy Radiousie. To tak, jakby krytykować zebrę, że nie jest koniem, skoro nigdy nim nie będzie. Takie rzeczy, to tylko w bajkach Disney’a :) To nie Ty wylewałeś żale, o czym zresztą dobrze wiesz. Dziwna jest krytyka, która posiada punkty zaczepienia jedynie w wyobrażeniach jej autora o tym jak mod powinien wyglądać, skoro jest on tylko jedną z poprawionych wersji podstawowej gry, których jest wiele do wyboru, czyli nie jesteś na niego skazany, a Radious Mod nie musi być adaptowany do wyimaginowanych zmian, wizji do których nie aspiruje, a które są przewidziane dla innych modów. To nie jest krytyka, jeżeli już to przejaw ignorancji podstawowych faktów, malkontenctwo. Należy postawić fundamentalne pytanie, po co powstał Radious Mod?
Cytat z Radiousa
Cytat:
Its for people who likes my modding style. Its already massive overhaul mod which contains thousands of gameplay/visual/ai changes.
Tylko tyle i aż tyle. Ja przyjmuję mody z dobrodziejstwem inwentarza, nie szukam dziury w całym.
Raser, do nic do Ciebie.
Ja także nie widzę sensu nad dywagacją, czy mod a jest lepszy od moda b.
Gdy wyszedł Rome 2 od pierwszego tygodnia grałem już na Radiousie, bo zwyczajnie grało się przyjemniej. Odpuściłem sobie dopiero na etapie gdy doszli nieśmiertelni i inne fantazje, ale na horyzoncie wyszło Ars Gratia Artis, czyli obecne DeI. Oba mody mają inną wizję i co najważniejsze się jej konsekwentnie trzymają.
Do takiego Shoguna wolę o wiele mody Radiousa niż Dartha. Do Rome wolę DeI, ze względu na sentyment do EB i to że od ulubionego okresu historycznego pragnę realizmu. Nie przeczę też że kiedyś w Radiousa ponowne zagram, bo wracam do wielu modów, jednak jak obecnie mam tyle czasu, że w Rome grałem ostatni raz miesiąc temu to jestem bardzo wybiórczy ;)
Kolegi Bachusa81 DeI także nie interesuje, bo się wymieniliśmy PW. Ja polskiego moda się nie podejmuję, przerobienie balansu do moda na poziomie Bellum Crucis pod Megasubmod zajęło mi 3 tygodnie, przerobienie Rome 2 gdzie jednostek jest więcej, a parametrów już w ogóle duuużo więcej, nie mówiąc o czasie potrzebnym na nauczenie się i wypracowane modelu do balansowania.
1. Nie sądzę, żeby państwo greckie z poza Bałkanów nie było w stanie urosnąć w siłę i zdobyć się na stworzenie Ligii Greckiej. Ale o tym chyba nie ma co dyskutować... ;\
2. Nie poleciłem koledze czegokolwiek. Poprosił o historycznego moda stworzonego przez Polaka. Nie licząc modów KAM'a, który poza tym dodaje tylko nowe jednostki, nie ma takich modów. Więc napisałem o DeI, bo to jedyny dobry mod historyczny, jaki znam. Być może jest jakiś lepszy ale ja o nim nie słyszałem.
3. Rozumiem, że wdg. ciebie Radious mod jest modem zbudowanym w inny sposób, niż DeI. Radious aspiruje do różnorodności i grywalności. DeI do grywalności i historyczności. Może faktycznie niektórzy wolą to pierwsze... ale ja nie. Poza tym, wszyscy wiemy jak wyglądają paczki jednostek od Radiousa... no chyba że ich wygląd uległ zmianie w stosunku do Sioguna (wdg. mnie, tam była prawdziwa komedia, chyba 4 rodzaje ninja). O reszcie rozgrywki w Radiousie nie wypowiadam i nie wypowiadałem się. Mówię tylko o armiach.
KAMie!
Zacznę od tego, że na pewno Radious jest przyjemniejszy od vanilli, nic dziwnego, że lepiej ci się w niego grało. :D Jednak jest kilka lepszych modów ( np. taki True Samurai +).
Poza tym, Darthmod i Radious na Shoguna to raczej podobne poziomem mody, ale Dartis przynajmniej nie dłubał przy jednostkach (możliwe do aktywacji skórki od pewnego moddera, którego imienia nie pamiętam, są piękne). :) W sumie pewnie można wyłączyć jednostki Radiousa, wtedy może to by lepiej wyglądało. Możliwe, że niektóre części modów przez niego zrobionych są naprawdę dobre ale nigdy nie miałem potrzeby ich sprawdzać. :)
Pozdrawiam
Amen :)
Na zakończenie dyskusji, która już zapisała się złotymi literami do annałów forum, marsz tryumfalny!
[spoiler:203ecn7y][youtube:203ecn7y]http://www.youtube.com/watch?v=epLgvrYbdSg&feature=youtu.be[/youtube:203ecn7y][/spoiler:203ecn7y]
Edit:
Nowa wersja modów Radiousa z 15 lutego.
Changelog:
[spoiler:203ecn7y]
Cytat:
Radious Battle Mod:
Additional unit rebalancing.
Additional morale tweaking.
Several unit weights and masses changes.
Several unit weapons changes.
Radious Unit Pack 1,2 and 3:
Additional unit rebalancing.
Several unit weapons changes.
Radious Campaign Features Mod:
Several unit costs changes.
Several upkeep changes.
Radious Economy and Research Mod:
Additional income balancing.
Several building effects changes.
Few army upgrades slightly changed.
[/spoiler:203ecn7y]
Radious po swojemu dopieszcza, cyzeluje wprowadzone zmiany, dlatego też kluczowe słowa, tagi dla tej aktualizacji to: balans, optymalizacja, statystyki, koszty, jednostki, morale, budynki, efekty.
Czekam na dwa mody, pracę Iutlanda, który już zapowiedział stworzenie nowych kampanii, choć nie w takiej ilości jak w LME4:
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... rarum-(CAC)-a-major-overhaul-mod-of-Rome-2-focused-on-History-and-Realism
a i ten wygląda zacnie
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... dification
Cytat:
Zamieszczone przez marengo
Amen :)
Na zakończenie dyskusji, która już zapisała się złotymi literami do annałów forum, marsz tryumfalny!
[spoiler:2nlssc7x][youtube:2nlssc7x]http://www.youtube.com/watch?v=epLgvrYbdSg&feature=youtu.be[/youtube:2nlssc7x][/spoiler:2nlssc7x]
:p
Dobrze, że wszystko się wyjaśniło. :)
Bronze Age faktycznie może być interesujący, co jakiś czas przeglądam jego wątek i zdaje się, że dużo już w nim zrobiono. Szkoda, że nie ma jeszcze możliwości edycji mapy...
Pozdrawiam