I to właśnie mnie dziwi, rozumiem, że musi być jakiś balans i tak dalej ale nie ogarniam dlaczego podstawa wojsk spartańskich nie jest dostępna od razu.. :D
Wersja do druku
Sparta wtedy też już czasy świetności miała za sobą, nie pamiętam dokładnie, w czasach startu gry chyba Sparta mogła wystawić raptem kilkuset, może i nawet tysiąc Spartiatów, ale jak pisałem nie jestem tego pewien. Dopiero po reformach przyznano prawa obywatelskie większemu gronu mieszkańców, stąd takie wynalazki jak spartańscy falangici :D Można też to brać jako uzasadnienie tej późnej rekrutacji spartańskich hoplitów, ponieważ obecna populacja Spartiatów to gwardia generalska :D
Gdyby Spartańscy Hoplici byli szybciej dostępni do rekrutacji, to gra Spartą byłaby banalnie prosta, ponieważ gdyby byli rekrutowani od 1/2 poziomu baraków to z automatu w każdej prowincji z 1/2 poziomem baraków byliby dostępni ;)
No dobra, to mi wszystko wyjaśnia.. ale miło by było zobaczyć Spartę w całej jej potędze :D
To by trzeba było początek gry przesunąć o 100-150 lat wstecz :D
No cóż.. nie da się.. ale jak to mówią: jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :D
Czy na aktualnym patchu od CA DEI chodzi poprawnie? ( w menago jest jako nieaktualny)
Tak, chodzi poprawnie.
Zauważyliście może jakieś zmiany w zasięgu jednostek miotających? Mam z tym problem gdyż zasięg "oszczepników" jest tak mały, że w trybie Skirmish, nie rzucają, ani raz, ewentualnie raz :D
Hmm, nie doświadczyłem takiego problemu, nie wiem w czy może leżeć przyczyna ;/
Tryb skirmish jest przyczyną. I tak nie działa, więc go przestałem używać już za czasów RTW1 ;P