Dzięki ;)
Wersja do druku
Dzięki ;)
Znacie jakieś?
Tych nie pisać bo już znam
-Kamienie na szaniec
-Elbing 1945 (dwa tomy)
- Wilczy Legion
-Porucznicy 1939 (akurat tą mam i pożarłem w mniej niż tydzień)
- Król szczurów
- Medaliony
Nie tylko z II wś. Można i inne. Ale:
1. Bardziej pisane w teraźniejszości. np. Porucznicy 1939. Nie gardzę ciekawymi jak mi mówią np. ''Kamienie na szaniec'' podobno super książka. Ale wolałbym coś w rodzaju tych pisanych we współczesności.
2. Najbardziej interesuje mnie okres 1914-1945
Czyli od wybuchu I wojny światowej do końca II wojny światowej, ale jak ktoś ma do zaproponowania ciekawą książkę w innych czasach jak ''Excalibur'' Bernarda Cornwella albo inne jego dzieła czy ''Crimen'' Józefa Hena to proszę ;).
3. Nie dawać książek w stylu Rambo czy James Bond.
"Od Kozienic do Tobruku". Wspomnienia jednego z oficerów piechoty od kampanii wrześniowej, poprzez jego wędrówkę po europie na Tobruku kończąc.
Zresztą sporo jest fajnych książek autobiograficznych, które - co fajniejsze - często bywają lepsze niż opowiadania. Polecam chociażby Żelazne Trumny" Wernera, książki z "Serii z Kotwiczką" i "Serii ze Śmigiełkiem".
Jesli chodzi o serie to polecam :
kroniki wojenne - wydawnicto kagero
eoizody wojen morskich - wydawnictwo vik
W pierwszym przypadku jest bodaj 13 (albo i więcej) książeczek głownie II wojna światowa i trochę I wojny światowej - zalezne od zeszytu, zawsze z persektywy jakiegoś tyu broni albo jakiejś bitwy czy operacji. Bywają to "streszczenia" grubszych ksiąg biograficznych.
W drugim hmmm... przeróżne epizody , jedne z czasów żaglowców inne, epoka wczesnych parowców, a są i takie z pancernikami, albo np bombowy "rajd Doolitla " na Japonię ze startem z lotniskowca z II w swiatowej.
Niegrube książeczki. Szukaj w tanich księgarniach lub bibliotekach.
Czy ktoś zna jakąś literaturę propagandową ? Coś lekko-strawnego na maturę ustną bym potrzebował :P
Szukaj w kioskach GW ;)
Gody moskiewskie tamże na Moskwi opisane przez Sebastiana Lifftela.Cytat:
Zamieszczone przez Andzia
Witam.
Odświeżę trochę temat, a mianowicie szukam książki o tematyce starożytnej falangi [Ptolemeusze/Macedonia/Seleucydzi itd]. Opis kampanii lub przeżycia poszczególnych żołnierzy, obojętne. Głównie chodzi mi o kwestie militarno-taktyczne tych wojsk. Nie koniecznie musi być cała książka poświęcona falandze lecz może byś o zmaganiach w/w państw jak wiadomo których była trzonem armii.
Oprócz trylogii Kęciaka z Historycznych Bitew (kynoskefalaj, Magnezja, Benewent) warto jeszcze zajrzeć do "Ostatni Triumf Ptolemeuszy" Grabowskiego. Może też Sekunda "The Seleucid Army". To tak wstępnie.
O różnej wadze merytorycznej, ale wystarczy jeszcze są ciekawe linki w necie opisujące samą falangę, ale to chyba za mało?
http://www.histurion.pl/historia/staroz ... ska/1.html
i tegoż samego autora większy tekst, miodny :)
http://www.fantasy.dmkhost.net/uzbrojen ... 1&strona=1
---------------
Polibiusz, "Dzieje".
Daniel Gazda, "Armie świata antycznego. Republika rzymska i Kartagińczycy"
Tytus Liwiusz, "Dzieje Rzymu od założenia miasta"
Brian Todd Carey Wojny starożytnego świata. Techniki walki