-
Re: Rekonstrukcja Historyczna
Mrok ZAWSZE bedzie na takich imprezach. Im wieksza przekrojowka tym trudniej ogarnac kto co soba reprezentuje, wiec automatycznie robi sie mniejsza selekcje. Takze, mnie nie ciagnie do czegos takiego. Juz przekrojowka wczesne-pelne sredniowicze jest dla mnie absurdem (tak bylo na LWH) i calkowicie wypacza poziom imprezy.
-
popieram. Poza tym przeważnie jest tak, że wcześni nie lubią późnych i odwrotnie. Nie mówie, że każdy bo np na ŁWH spotkałem kilku fajnych i miłych rycerzy dla których nie było urazem na honorze porozmawiać z wczesnym.
poza tym taka wielka przekrojówka epok bardziej kojarzy mi sie z jakimś larpem niż imprezą historyczną... :roll:
Szkoda, że sezon się kończy. Dla mnie ten był udany chociaż mógłby być lepszy :P
Za rok nowe imprezy stoją przed nami otworem! Głębokim otworem :lol:
Jakoś w połowie września jest jakaś impreza w Kaliszu może sie wybiore turystycznie.
-
No dokladnie, to bardziej larp przypomina niz cos zwiazanego z historia. Taka duza komercha zeby ludziom sie podobalo, a czy to bedzie historyczne to malo interesujaca kwestia...
I Mopku nie krzyw sie tak na pozniakow;) u nas tez trafiaja sie rozni ludzie. Od taki Megazord:P
-
ŁWH to wiadomo z tym że to jest impreza jedna z większych nie znaczy że mrok. Tu przyjeżdżają poszczególne grupy kilka na dany okres ze 3 na śr były w zeszłym roku więc nie dużo żeby nie ogarnąć, mają swoje prezentacje np. czeska grupa odtwarzająca husytów, niemce landsknehtów, polacy husarię, kozacy z ukrainy, anglicy rycerstwo z XII lub XIII wieku. Tu nie jest grunwald czy ŁWH żeby były setki bractw tylko jest kilka na okres w tym znaczna część z zagranicy i robią to nie mrocznie oprócz końcowej bitwy :mrgreen:
To ma być mrok?
http://gminadebno.pl/images/stories/tur ... G_8608.jpg
http://gminadebno.pl/images/stories/tur ... G_8654.jpg
Jeśli ci panowie są mroczni to co powiemy o rycerstwie z grunwaldu :roll:
Jeśli już to jak mieszają ale są to np. pokazy typu artyleria broń czarnoprochowa do np. XVIIw itp. Hm ja tam do wczesnych nic nie mam i nie rozumiem pogardy do braci słowian.
-
Tylko zrozum, ze tu nie chodzi ile bractw jest. Chodzi o to, ze od kazdego okresu powinni byc ludzie, ktorzy kontroluja historycznosc. Im wiecej okresow, tym wiecej ludzi to powinno kontrolowac... i znajc zycie wychodzi to kiepsko. No i na co mi te foty dajesz? Wynalazles 2 ludzi i juz sie rzucasz ze to nie mrok. A reszta? Ja Ci dam 20 fotek ludzi z LWH i tez nie powiesz ze to mrok. Tylko potem doloze 20 prezentujacych mrok i zmieniz zdanie. Dla mnie takie mieszanie jest raczej pozbawione sensu. Moze jakby ktos ogarniety zdecydowal sie na organizacje tego... Ale o i tak w jakims mniejszym rozrzucie czasowym.
-
No wiem dwa zdjęcia nie obrazują całokształtu. Hmm osób kontrolujących przy mniejszej liczbie bractw nie trzeba tak dużo. Więcej argumentów podam Ci jak zobaczę na oczy jak to funkcjonuje bo opieram się na tym co mi mówili inni. Tylko zauważ jeśli przyjeżdża zagraniczne bractwo w takim nie mrocznym uzbrojeniu to nie są to byle bractwa które noszą buty z gumowymi podeszwami, miecze z pod szlifierki od Chlebowskiego czy gacie jaskrawo zielnym kolorze ani nie śpią w namiotach z prześcieradła na sztucznych skórach. Znaczy się byle mroczni łycerzykowie nie jeżdżą na zagraniczne turnieje.
-
Nic nie zrozumialem z tego co napisales :? Jeszcze raz i wiecej zdan.
-
-
Cytat:
Znaczy się byle mroczni łycerzykowie nie jeżdżą na zagraniczne turnieje.
Oj zdziwilbys sie:P Generalnie, nadal sie z Toba nie zgadzam i tyle.:P
-
No wolę się nie mylić pod tym względem :P no każdy ma swoje zdanie i trzeba je uszanować ja nadal uważam że są wyjątki z resztą pojadę zobaczę ;)
-
Ale mhrok to wg chodzi tu o to, że jest ta przekrojówka. Dobra mówisz, że tylko załóżmy 3 grupy rekonstrukcyjne z każdej epoki. No spoko są one na pewno dobrze dobrane itp ale mi chodzi o mroczność ogółu imprezy, że są wcześni rycerze jakaś szlachta późniejsza do tego II WŚ to jest dla mnie przegięcie troche. Chyba, że impreza ma na prawde taki charakter by turysta powiedzmy hmm... mógł zobaczyć jak to wszystko się zmieniało.
A MHROK I TAK BĘDZIE NAWET JAK BĘDZIE MAŁO LUDZI!
zawsze znajdzie sie jakaś puszka albo czekolada :P
-
Zdjęcie z grunwaldu :P fajnego bractwa
http://picasaweb.google.co.uk/Zedzikk/G ... 1254164482 :lol:
http://picasaweb.google.co.uk/Zedzikk/G ... 0782229346 dlatego fajnego :lol:
http://picasaweb.google.co.uk/Zedzikk/G ... 9714404162
No to nie jest na raz tylko epokami po koleji np broń czarnoprochowa na przestrzeni wieków itp. nie na raz czy rycerze next IIwś i na koniec husaria. Końcowa bitwa tylko wymieszana i to ostro chłopi rzucający kapustą w rycerzy a za plecami wpada husaria przepędzona przez ogień z ckmu :D
-
http://www.youtube.com/watch?v=6AV8WHQ2ckc
Filmik z mojej walki :P (ja to ten biały ;) ) Walka niestety przegrana.
-
Ehh ugięte nogi w kolanach chyba podstawa zobacz jak się ruszałeś a jak on ;)
-
Co Ty pierdzielisz? Pomijajac lamerstwo w uzywaniu tarczy, a raczej jej braku, to Vas bardzo dobrze stoi! Na lekko ugietych nogach, nie sztywnie i dobrze sie porusza;)
-
Oprócz tego, że Ty to ten biały to jesteś Wiesio ? :D
-
1. Pierdzielisz Matatjahu ;D
2. Nie lamerstwo, bo wychwytywałem wszystko na tarczę, no prawie. Ale przyznam, że to mój słaby punkt ta tarcza. Podnoszę ją za bardzo do góry. Ok, tarcza to lamerstwo :D
3. Ja to ten "Krzysiek" ;)
-
A nick mówił co innego i byłem rozkojarzony :D
-
Ok może i jestem ślepy ale Vas trochę za sztywno się ruszał (poza otwarta znaczy tarcza z boku) nie wiem może tamten był niższy z resztą zbyt dokładnie nie oglądałem no tarcza lamersko ;)
-
ciekawe jak Ty sie napier**alasz :lol:
-
Pokaż filmik ze swojej walki :D
-
Taa pewnie gorzej ale wiesz nie trzeba być reżyserem żeby oceniać filmy :P z resztą jutro pewnie walczymy w szkole ja vs . kolega ja półtorak on 2xkord no coż w nie naszych strojach bez drugiego półtoraka ale na szybko to organizujemy z resztą niedługo swoje uzbrojenie będę miał bo projekt w tym miesiącu podpisujemy.
-
Ale wypadałoby umieć pływać, żeby oceniać zawody pływackie :D 2x kord?
-
No tak jeden do jednej drugi do drugiej łapy :P
-
Fajna sprawa, bardzo lubię pobić się tak po prostu for fun, z samą jedynką naprzykład ;D
-
No ja też ale na jedynkę z półtorakiem nie da rady.
-
Uuuuaaa już się obudziłem po Dębnie :mrgreen: i kolejny raz od niedzieli niewyspany na szczęście po sobotniej libacji alkocholowej :D w obozie XVIIstkowiczów byłem bez kaca (nie żebym słabo pił po prostu nigdy nie mam) ehhh do opowiadania parę stron ale się streszczę do tego co was interesuje. Niemal wszystkie GRH (oprócz jednej (nowi)) za@#$iście historycznie jaki sprzęt mieli zwłaszcza rota piesza wszyscy te same mundury, pochwy na miecze, halabardy (XVIw) piękne a i jakich mieli dworzan. No nic jakieś nawet małe miejscowe bractwo miało taką armatę piękną że głowa mała tak rzeźbiona piękna ehhh. Ale zawsze jest ale no bo tak pokazy samotne choćby czesi takie mieli układy walk że ten mały chinol co się do wszystkich filmów pcha i wymachuje karate by się nie powstydził a może jednak że sam tak nie umie :P no ale tak dochodzimy do ale grupowe rekonstrukcje np. oblężenie średniowiecznego grodu krzyżaków no cóż nie było litwinów a XVw nie tak dużo luda więc na litwe wcześni a krzyżaków dopomogli bracia dobrzyńscy i szpitalnicy etc. Ogólnie atmosfera genialna i wszystko ładnie zrobione a żeby się dostać trzeba być poleconym przez inną GRH my np. przez rycerzy boju dnia ostatniego (przez nich chyba już nie pamiętam) więc nie przez byle kogo.
-
Moj komentarz: PRZECINKI!
-
Mój komentarz: CO TO PRZECINKI!?
-
Ile musiałbym mniej więcej wydać żeby z pełni przenieść się do późnego średniowiecza?
-
Dużo :P zalezy ktory okres cie interesuje i jaka zbroja.
-
Nie koniecznie dużo. No wiele zależy od zbroi. Cywilka to tam sprzedasz coś albo przerobisz z tym że buty pewnie nowe.
-
http://www.youtube.com/watch?v=a_ds_OA5 ... r_embedded
Urywki z treningu :P Zielony krzyż, to ja. Tym razem wygrana :)
-
Co to za muza przy twojej walce?
-
Nie mam zielonego pojęcia szczerze mówiąc, nie składałem tego filmiku :)
-
Tytułu ja ci co prawda nie znam ale ta muzyka jest z filmu Van Helsing
http://www.youtube.com/watch?v=bpacyaGwi2w
-
po długiej przerwie od komputera, moge odpisać. Otóż interesowałyby mnie blachy może nie wszędzie ale takie ,,podstawowe".
-
Hełm nowy :P http://www.mardinus.home.pl/index_2.htm
Do tego min na piechura jeśli cię interesuje napierśnik, kolana (częściowe nogi), łokcie, rękawice nie wspominając o przeszywie. Na zbrojnego to cały kirys z "spódniczką" kolczą lub szorcami? nie pamiętam jak to się nazywało (lub same płaty), hełm z kołnierzem kolczym, ręce, nogi (ewentualnie obydwie zbrojniki), rękawice (klepsydrowe) no i właściwie tyle z tym że wiesz płaty i zbrojniki (tyle że do tych na ręce i nogi trzeba łokci i kolan, naramienników) zrobisz raczej sam ;)
-
Zastanawia mnie kto odtwarza renesans... Nie słyszałem o takich grupach. Chyba że ktoś myli to z barokiem?
Ja będę miał taki hełm co nikt nie ma hahahah,.
-
Czyli ogólnie drogo wyjdzie, no nic to pozbieram, szczęściem kolczuga będzie dobra, przeszywka też, miecz...hmmm... to sie zobaczy, garnek nie wchodzi w grę?