Protestantyzm to najwcześniej XVI wiek, może to jakiś błąd przy tłumaczeniu, jaka jest oryginalna Włoska nazwa twojej religii po wybraniu antypapieża?
Wersja do druku
Nie da rady tego pewnie zrobić inaczej, by były 2 katolickie kolegia kardynalskie, musi tak być, inaczej antypapież byłby losowy. Schizma do XVI wieku była tylko zerwaniem ze zwierzchnictwem Rzymu, w religii i liturgii nie zawsze były zmiany. W anglikańskim kościele (XVI wiek) minimalne w luterańskim i kalwińskim (XVI wiek) zaś duże. Gra komputerowa nigdy nie odda w pełni historii. Schizma w grze to tak naprawdę nadal katolicy wszędzie.
Wiatm. Dzis zainstalowalem siodemke, wgralem w kolejnosci poprawione descr_sm_factions, export_descr_buildings, spolszczenie, muze, megasubmod i na koncu AI Piter - skasowalem map.rwm. Zaczalem na srednim levelu kampanie Polska. Jestem na 34 turze. Gra smiga przepieknie, ale jest jeden problem. Nie moge budowac kapliczek, kosciolow. Mam kapliczke w Krakowie i Plocku -wiec moglem powolac dwoch kaplanow i w zasadzie dopiero teraz zorientowalem sie, ze ich nie mozna zbudowac kapliczek w miastach jak Gdansk Praga, czy Visby. Czy to jest normalne ? Czy jakis blad popelnilem ?
Nie to nie jest normalne, kościoły można budować i kaplice bez problemu.
Usuń ponownie map.rwm z Ufficiale, może się odblokuje.
Masz inne mody ew. jakie?
Mod byl czysciutki, wgralem tylko to co opisalem powyzej. Po usunieciu map.rwm nic sie nie zmienilo. Jakies pomysly ? jeszcze raz wrzucic export_descr_buildings ?
Skąd pobierałeś plik od budynków? W tamtych plikach nie ma samego pliku od budynków.
Pobierz free_upkeep do BC 7.0 i wrzuć wg. opisu, koniecznie usuń map.rwm z kampanii Ufficiale.
Juz wiem w czym rzecz. Przy zmianie money scripu na mniejsze kary za miasto znikają mi koscioły - gdzie znajde instukcje jak zmiejszyc te kary bo chyba cos robię zle.
Czyli sam zepsułeś. A o tym, że sam coś "ulepszałeś" w modzie, to jakoś zapomniałeś wspomnieć.
Free_upkeep wystarczy. Usunięcie money_script uczyni grę banalną.
Popatrz tutaj: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...cje-skryptowe-)
W temacie o błędach w BC 7.0 w ostatnich postach pisałem o usuniecie skryptu najemników.
OK. Mea culpa. Juz nie będę ;-) Teraz już jest wszystko ok. Mam tylko pytanko bo jednej rzeczy nie rozumiem. Skąd biorą się w finansach w pozycji dyplomacja/trybuty ujemne wartosci i to w tysiącach. Zauważylem, że podczas tury potrafią one zniknać tzn pojawia sie wartosc 0. O co chodzi. I jeszcze jedno czy nadal trzeba przeniesc stolice do nadmorskiej osady aby czerpac zyski lodzi handlowych ?
Poczytaj poradniki do moda, także o finansach.
Trzeba stolicę blisko wybrzeża mieć nie zawsze musi być nadmorska.
A co z ta oplata za dyplomację/trybuty
Ile razy mam Ci pisać byś poczytał poradniki?
To się dowiesz co to za opłaty (np. za pobyt twych wojsk na wrogim terenie 600 każda armia, nawet 1 jednostka. 2000 za każde oblężenie. W poradnikach o finansach opisałem jak ai liczy kasę. Poradniki są po to by je czytać. I nie zadawać tych samych pytań po raz setny.
Nie denwrwuj sie . Takie podstawy to znam. O handel morski pytalwm bo myślałem ze w 7ce to zmienili. Przecież nie napisales jeszcze poradnika do 7. A ta sprawa z dyplomacja/trybutu to jej po prostu wczesniej nie zauwazylem więc pytam co to jest.
Pisałem już kilka razy poradniki do BC 6.3 są aktualne w 7.0. Osobnych do 7.0 nie będzie, przynajmniej ja ich nie zrobię, bo nie widzę powodu, skoro poprzednie są aktualne.
To pytam czy znajdę tam odpowiedz dot. dyplomacji/trybutu. Tak czy nie ?
Tak znajdziesz, poczytaj też poradnik Szymczak69.
Przecież Ci wymieniłem kilka pozycji, co wchodzi w dyplomację/trybuty.
Zmiany jakie wprowadza BC 7.0 są i na TWC i u nas.
Witam Szanownych Panów. Nie wiecie czy można sprawić by dało radę burzyć mury, a jeśli tak to gdzie to można zmienić?
Mój "Król Kazimierz II Sprawiedliwy" ma cechę "> Gotowy do uroczystej koronacji w Krakowie". Zakładam, że mogę go jakoś koronować, tylko jak? Trzymam go oczywiście w Krakowie, ale nic się nie dzieje.
A ile go trzymasz do 5 tur powinno go koronować. Chyba,że już ma komplet świty i nowy tytuł nie ma miejsca.
Skeleton
Ja szturmuję ręcznie, murów machinami nie próbowałem burzyć, nie wiem czy się da w Bellum. Machiny mają raczej skuteczność przeciwko murom, jej zwiększenie może pomóc w pliku export_descr_unit
Takedown
Policz ilu ma członków świty, jak 8 daj jednego lub 2 innemu generałowi, bo przy 8 nie ma już miejsca na Władcę Polski, jakim zostaje po koronacji.
Dzięki, wyrzuciłem "Astrologa" ze świty i działa. Teraz mam pytanie odnośnie złodzieja- szpiegowałem nim jakiegoś kupca i zdobył on technologię "Bicie monety", więc wróciłem nim do stolicy i nic. Trzeba poczekać kilka tur, czy może coś zrobić?
Poczekaj ze 2 tury albo daj tą technologię innemu. Powinno być info o tej technologii, wynalezienie mennicy, coś w ten deseń.
MAm pytanko ,bo dawno nie zaglądałem
te zmiany rozumiem są konieczne ,bo inaczej grę wywala ? W której turze mniej więcje ?Cytat:
Konieczne zmiany w plikach i przydatne linki
1. W pliku BellumCrucis7.cfg w katalogu głównym moda, jest linijka:
[log]
to = mods/BellumCrucis7/logs/system.log.txt
level = * system (albo coś innego)
zmieńcie na:
[log]
level = * error
2. Każdy musi wgrać do moda poprawkę dla Bułgarów, plik descr_sm_factions pobrać stąd z postu nr 1: http://forum.totalwar.org.pl/showthr...-BUDOWA-i-INNE
Jak to w której turze?
Te zmiany w pliku BellumCrucis7.cfg są konieczne by w razie ctd, był log opisujący błąd, a nie tak jak teraz.
Descr_sm_factions musisz wgrać ctd bez niego nastąpi może po kilkudziesięciu turach, ale nastąpi.
Polecam ciekawego submoda na krew w bitwach http://www.twcenter.net/forums/showt...t-isn-t-pretty Powstał pod Stainless Steel, ale u mnie działa na BC 7. :D
Na BC 6.2 działał używałem go. Zmiany są mocno widoczne na 7.0 ?
Tak, w miarę widoczne. Wojowników krew zalewa i stają się czerwoni. :)
Wybacz Araven nie dokładnie się wyraziłem:D Konkretnie chodziło mi o to czy da radę burzyć mury np. w oknie miasta, wiesz większośc budynków ma ikonkę wyburzania w rogu, tylko własnie mury farmy i drogi nie mają:D
Mury to tylko symbol, oznaczający wielkość miasta, a nie same mury. Burząc mury domyślnie niszczysz miasto. Podobnie farmy to poziom rolnictwa w całej często dużej prowincji. I drogi. Dlatego nie da się ich burzyć. Nie wiem gdzie to jest zapisane, czy jakiś budynek można zburzyć czy nie.
W pliku descr_settlement_mechanics jest minimalna wielkość ludności miasta dla danego poziomu miasta, spróbuj ją ustawić odp. wysoko to być może przy plądrowaniu, zarazie, lub eksterminacji ludności miasta poziom jego murów zmniejszy się.
Sorry ale zdam głupie pytanie. No ale cóż się dziwić gdy zaraz eksplodują człowiekowi zatoki od kataru.
Chodzi mi dokładnie o to:
W pliku BellumCrucis7.cfg w katalogu głównym moda, jest linijka:
[log]
level = * system (albo coś innego)
zmieńcie na:
[log]
level = * error
Mam tą linijkę tekstu zmienić?
16:38:31.354 [system.rpt] [always] ==== system log start, build date: Feb 25 2008 version development ===
Z góry dziękuje za odpowiedz.
Wejdź do katalogu głównego moda i w pliku BellumCrucis7 (plik CFG) zmień wpis o log, na poniższy
[log]
level = * error
Oczywiście otwórz ten plik wcześniej i zastąp to co w niej jest o log na 3 linijki podane wyżej. Mam nadzieję, że rozumiesz?
To służy temu by mod raportował ctd prawidłowo.
Witam serdecznie.
Wczoraj zainstalowałem czystego Medievala, następnie dodatek Kingdoms, następnie Bellum Crucis 7 zgodnie z instrukcją (wraz z podmianą pliczku o którym pisaliście w pierwszym poście), włączam Bellum i wyskakuje to okno:
http://w3.wrzuta.pl/obraz/7hdwMiV9N5i/bladbc7
http://w3.wrzuta.pl/obraz/3jsuBRCfZeQ/bladbc71
http://w3.wrzuta.pl/obraz/aBLW7VIgpwg/bladbc72
Dodatek bez polskiego submoda, którego chciałem ściągnąć później.
Jeżeli ktoś może to proszę o wskazówki w naprawie błędu. Chyba za bardzo się napaliłem na grę :(
Pozdrawiam.
To mnie też wyskakuje i wszystkim innym, poczekaj chwilę, się mod uruchomi.
Nic się nie uruchamia, okno się zamyka i na tym sprawa dobiega końca - niestety. Reinstall nie pomógł.
Jaki masz system Windows?
Podaj lokalizację moda.
Przy Win7 nie powinno się instalować Medka w Program Files. Jak już ktoś zrobił ten błąd. To należy wyłączyć UAC w Win7 poczytaj w necie co to jest i jak wyłączyć i dopiero instaluj moda.
W razie dalszych problemów, zainstaluj Medka od nowa poza partycją systemową najlepiej. masz wszystkie 12 partów pobrane?
W końcu dali bugfixera.
http://www.twcenter.net/forums/showt...1#post14282692
a tu lista poprawek po włosku, poniżej przetłumaczone:
http://mtwitalia.freeforumzone.leona...scussione.aspx
- poprawka Bułgarów (błędy z flotą, brak karty informacji meczetów itp)
- poprawka Genui (nieobecność sądu, niemożność pozyskania pewnych środków, itp)
- usunięto brak możliwości rekrutacji kata przez Litwę
- poprawka skryptu garrison script
- poprawka skryptu dezercji (czyli te błędy <faction> is unavailable from event <>
when testing <FactionType> condition - to był chyba przedostatni błąd jakiego nie udało się nam naprawić, kojarzę jeszcze tylko z księżniczką przecinkową)
- poprawiono skrypt uczonych
- poprawka skryptu konwersji religii
- poprawka tekstur jazdy nordyckiej
- poprawka tekstur jednostki smerd
- poprawka jakiejś nazwy nawaryjskiego czegoś tam
- ujednolicono karty jednostek Ghilman i Ghilman fursam
- poprawiono włócznie lancephoroi, które zniknęły w czasie walki wręcz
- Dodanie zaktualizowanej wersji kata od Franky317
- poprawiono kilka błędów gramatycznych
tak więc wygląda na to, że teraz ilość CTD powinna być zminimalizowana niemal do zera.
Wino powstawiasz atrybut free_upkeep do nowego unit, jak ostatnio ?
Ja dodam rekrutację księżniczek do buildings. Kilka plików tekstowych tylko zmienili. Nie jest źle.
Trzeba będzie zaczynać kampanię od nowa?