Nie byłem u Noyana na discordzie. Pytasz pod kątem ewentualnych testerów, dobrze rozumiem?
Wersja do druku
Nie byłem u Noyana na discordzie. Pytasz pod kątem ewentualnych testerów, dobrze rozumiem?
Testerów, ewentualnej pomocy, ostatnio na czacie miałem rozmowę z kilkoma wyszczekanymi, ale chodziło o "mojego" moda, co są testowałem pod Attylę, sami znawcy, ale czasem w takiej grupie, co lubi Medka 2 i Attyle można znaleźć fajnych pomocnych ludzi, zapytaj Noyana, i po sprawie, tym bardziej, ze z tego co gram, mod ciekawie ewoluuje. Czasem zajrzyj na swego discorda^^, com napisał...
Dałem znać nawet niektórym YTuberom, tradycyjnie trzeba odczekać, ale rozumiem ich, mają mnóstwo dziwnych, jak mi kiedyś jeden odpisał - propozycji.
Możesz np. napisać jakiś artykuł, tzw. zajawkę, albo KLA i rozesłać po różnych growych portalach. No, ale ja jestem stary i jak mi kiedyś ktoś napisał, mój ulubieniec orgowy, po co to robić?
To odpowiem, bo to fajna sprawa mieć satysfakcję z poświęconego czasu i przy okazji znaleźć ciekawych ludzi. Część Polaków, co testuje! LOTR remastered Rome Total War dowiedziało się ode mnie, że jest taki mod Potop, słyszało coś, gdzieś o nim, ale jakieś prace są? Poważnie?^^
Zrobisz jak uważasz, wiadomo - wszystko jest kwestią wykorzystania wolnego czasu, gdzie niestety trza zaiwaniać przy takich opłatach, ale ja traktuję orga i granie jako formę odreagowania, czy choćby oglądnięcie filmu, bądź przeczytanie książki...To tyle ode mnie.
Jeśli chodzi o mnie to mógłbym wrzucić newsa na główną jak przy LOTR. :) Na fejsie rządzi raczej Warhammer choć jak Legionista wrzucił newsa od Ciebie to sporo lajków ten mod jednak zdobył. Z Potopem można sprównowac. Jakie są teraz najnowsze screeny?
Zapytaj twórców modyfikacji, daj opis nowej wersji, kontakt z discordem, niech to samo będzie na stronie i na grupie orga.
Jako do gry Młotków nic nie mam, bo jest jaki jest, każdy ma swój gust, ale tego tam za dużo jest, czasem ma się wrażenie, że tylko Młotki istnieją i od wielu lat ilość ludzi na fejsach stanęła, bo czemu miałaby przybywać.
Seria TW zawsze stała modyfikacjami i multi...
Seria TW tak naprawdę zawsze najnowszym TW stała. Czym innym ma się zajmować się portal, czy fejs, skoro WH 3 jest najnowszą i cały czas rozwijaną grą...
Nie zawsze tak stało. :) Rome 2 trzymał się momentami z WH1 i WH2 po tylu latach. Była długo rozwijana i DLC dawali po wyjściu kilku nowych tytułów do 2018 roku, mimo że były Attila, dwa WH, Thrones of Britannia i przed wyjsciem 3K.
Odnośnie najnowszych screenów, jest jakieś miejsce gdzie powinniśmy je wrzucać?
Gdzie w takim razie jest np. Info o najlepszym i największym, wg niektórych sympatyków Młotków, mod którego twórcą od pierwszej części(?) jest Polak! Niedawno go odpaliłem, inny Młotek, jak zresztą każda część. Możliwe, że było, ale w tym natłoku wiadomości o ...Młotkach, mogło mi umknąć...
Co do innych gier:
Dzięki w zmianie technicznej i cywilizacyjnej w narzędziach i kolejnemu pokoleniu modująch mody rozkwitają, aktualizują się i powstają nowe we wszystkich TW, często naprawiając debilizmy CA/SEGA na ile - samo CA i SEGA pozwalają. przykładem najlepszym jest Attyla i mod odnoszący się do świata Tolkiena..
Ale już się nie wpier...znaczy się wtrącam, za często przychodziłem i odchodziłem z różnych form działalności forum, by uzurpować sobie prawo do sugerowania zmian.
Pozdrawiam
@Piter - w końcu odp. od nich^^...Priv. Jak dasz znać, to skasuje ten post.
Pozdrawiam
Moja wstępna - mała recenzja:
Mimo, że upał mnie zabija, zacząłem grać w najnowszą wersję.
Spoiler:
Kampania Historyczna:
!. Bardzo inteligentne posunięcie z rozdzieleniem kampanii, na historyczną dotyczącą RON i alternatywną.
2. Znawcą RON nie jestem, więcej wiem, o Bizancjum, ale wg mojej wiedzy, bo jak podkreślałem czasem, RON to jedyna rzecz, co trzyma mnie w tych czasach i wcześniejszych ciut, to realia aż za mocno pokreślone.
To komplement, niezła rzeźnia :P
3. AI kompa na mapie kampanii reaguje, szybko i zdecydowanie, tego brakuje nawet w innych oryginalnych TW. Czuć, że trzeba się sprężać, każda bitwa na manualu...
4. Klimat, muza, filmy, kto to czynił, to zrobił podobnie jak w LOTR pod TW Rome Remastered, by nakreślić klimat tamtych czasów, jakie wydają nam się, mi na pewno, że są odpowiednie.
5. Dla tych, co instalują, a wcześniej ściągają moda - stara zasada, co Araven wyczaił i Eutyches "młody" - wyłącznie na ten czas UAC/mimo zmian systemów, bibliotek itp. ja np. gram w TW z wyłączonym UAC/, antywirusy, zróbcie wyjątki w zaporze chociażby, sprawdzacie wcześniej jak w ogóle Medek 2 wam chodzi, nim cokolwiek zaczniecie robić do instalacji moda. Wiem, to co napisałem, to banalne sprawy, ale uwierzcie mi, czasem o takie rzeczy można się potknąć, wiem, bo jakiś czas pomagałem w pomocy technicznej przy LOTR i jaja tam były, też przy modzie ściąganym z zewnątrz.
6. Uwaga, u mnie chodzi bez wywalenia, ale ostatnio gry przerzucam na SSD i zawsze coś, to daje. Czasem pomaga instalacja nie w Program Files (x86). np. KOTY :P
7. Używając czitów, trainerów itp. jest duże prawdopodobieństwo, że zacznie mod wywalać, wiem, bo nawet to sobie sprawdziłem.
Pozdrawiam i dziękuję tym, którzy dotrwali do końca tego tekstu :P i tym, co uczynili mój wolny czas ciekawszym.
Intencje dobre ale wg. mnie modyfikacja słaba , kompilacja pomysłów z modów 30 lat Wojny i Ogniem i Mieczem plus to co było w starej niedokończonej wersji plus dodatki i kampania od aktualnych autorów. Grafika modeli bardzo odstaje od najlepszych modów dla tego silnika . Brak możliwości własnych ustawień w panelu opcji, niedokończona mechanika rekrutacji dla wielu pomniejszych nacji , błędy w lokacjach miast i osad, teksty w cyrylicy od OiM , wadliwe skrypty, tworzące błędy w grze itp, itd. Daleko jeszcze do takiego 30 lat wojny . Tyle że tam nie da się grać RON.
Grałeś w tę wersję? Tam z OiM praktycznie mało, co jest. Gdzie masz cyrylicę? Daj skriny, nie neguje tego, ale z drugiej strony, jest pozwolenie na wykorzystanie materiału, skoro znasz rosyjski etc, to pomóż? Nie pisze tego złośliwie, ale ja tego moda nie popuszczę, bo to jedna z Tych modyfikacji. Ale zrobisz, jak uważasz, co masz do lokalizacji? Widziałeś inne oryginalne TW? :P
Co do ustawień, to co zrobili twórcy Bulat Steel, to kwintesencja engine Medka 2 z dodatkami i mam wrażenie, że wbrew prawu grzebali w silniku, ale wyszło super. Grafika modeli? Jak wcześniej napisałem, znam moda, co wymieniłeś i inne traktujące o podobnych czasach pod Medka 2 i nie widzę różnicy jakiejś, no chyba, że ojkofobią się zaraziłeś?^^
P.S,
To jak pomożesz z cyrylicą. Ja też znam, ale mam nową pracą i często nie odróżniam dni tygodnia^^
Pozdrawiam
Teksty pisane cyrylicą napotkałem w wersji 1.5 próbując rozgrywkę Mołdawią w opisach RPG , błędy graficzne to srebrne duchy w artylerii . Aby poprawić graficzny wizerunek konia podmieniam tekstury z Real Horses Mod. Kiedyś to sugerowałem autorom i w 1.5 trochę zostało podmienione , nie mam zdolności do modowania zwłaszcza grafiki. Też chciałbym aby ten produkt był usprawniany i na wysokim poziomie . Na własny użytek poprawiam grafikę tylko przez Reschade . Jak znajdę czas trochę potestuję najnowszą wersję.
Dodałem do pierwszego posta linki do wersji 1.6 i wersji jeszcze nieoficjalnej, w trakcie prac.
Te ostatnią można pobrać stąd: https://drive.google.com/file/d/1YJf...ew?usp=sharing
Została dodana jeszcze trzecia kampania, polecam przetestować ;)
Pobawiłem się trochę kampanią alternatywną i najważniejsze zmiany to:
1.Rozdzielenie kampanii alternatywnej na dwie, bo nie ma chyba innej możliwości pomieścić wszystkie frakcje (chyba że ja nie znalazłem)
2.Zmiany w rekrutacji wojsk - teraz będzie można szkolić część wojsk po za granicami kraju z początku gry
3.Zwiększone dochody z różnych budynków, a co za tym idzie:
4.Zwiększone koszty utrzymania wojsk żeby zachować balans
Trzeba będzie się nagłowić czy warto mieć dużo wojska czy nie :D
Zmiany zostawiam tutaj także do testów. Pakul jak znajdziesz chwile to zerknij :)
https://drive.google.com/file/d/18ir...ew?usp=sharing
Odpalać kampanię na 1.6 czy czekać na wersję 1.7? Jak wygląda przybliżony harmonogram?
I czy to przyszłe 1.7 jest stabilne czy warto tylko dla testowania grać?
Chciałbym wreszcie pograć długa kampanię a na poprzednim komputerze coś przeszkadzało.
Pozdrawiam
Pan Kowalski
Najświeższą, ale jeszcze nie oficjalną, wersję można pobrać stąd: https://drive.google.com/file/d/1YJf...ew?usp=sharing
To pełna wersja i jest stabilna(na pewno bardziej niż 1.5)
Tak, potwierdzam. Trzeba grać od nowa.
Niestety stało się to co dwa lata temu... Po zakończeniu tury crash, niestety nie mam nawet save z tury wcześniej. Próbowałem badać co mnie wyrzuca ale problem pojawia się dopiero przy ostatniej fladze buntowników i bez wyraźnej przyczyny.
Jest w stanie ktoś to sprawdzić po wysyłce save? Stawiam flaszkę :)
Pozdrawiam
PK
Która kampania? Daj treść logów.
Ta główna kampania, gra RON. Gdzie znaleźć logi?
Save udostępniłem tutaj:
https://we.tl/t-3YjvM5vDZ1
Pozdrawiam
PK
mods\potop\logs\system.log - tylko najpierw wczytaj zapis, poczekaj na błąd i zaraz po tym skopiuj treść z system.log
Umieszczam tutaj bo za wiele znaków na wpisanie w wiadomość:
https://we.tl/t-D3oBVLzqzx
Pozdrawiam
Łukasz
W logach masz:
10:42:24.055 [system.rpt] [error] Medieval 2: Total War failed to initialise audio system.
Audio card is not supported or audio drivers are out of date or not installed.
Game will continue with audio disabled. - spróbuj sterowniki zaktualizować. Nie jestem pewien czy to spowodowało problem ale warto spróbować.
Niestety to nie to. Po prostu głośnik Bluetooth był włączony i wtedy gra toczy się normalnie tyle że bez dźwięku.
Kilka razy to miałem i gra chodziła.
Jakie zupełnie inny problem niestety
To chyba 1.6 zgodnie z tym postem:
https://forum.totalwar.org.pl/showth...l=1#post482789
Próbowałem odpalić twoje zapisy gry, ale to samo, co u ciebie, ale inne kampanię u mnie ta Wołodyjowskiego na przykład spokojnie chodzi. Sam miałem swego czasu ogromne problemy z Potopem, gdy nasz Noyan YT na żywo podbił R.O.N.-em Amerykę północną i mu nie wywalało.
Ja gram w tę wersję:
Wersja jeszcze nieoficjalna, w trakcie prac:https://drive.google.com/file/d/1_40...ew?usp=sharing
Czyli co robić? Czekać na kolejne wersje i grać od nowa?
Jednak mam pewien pomysł. Jeżeli podczas zmiany tury gra się wyłącza to proponuje podczas zmiany tury wcisnąć ESC, wejść w opcje gry i przed turą frakcji gdzie wywala grę wybrać opcje "śledź ruchy AI" wtedy zazwyczaj widać co powoduje błąd(oczywiście mapa musi być odkryta) i można na przykład przenieść problematyczną postać w inne miejsce na mapie lub ją zlikwidować.
No to zobacz jaka postać buntowników się porusza jako ostatnia przed błędem.
Osobiście uważam że jeśli gra wywala się na buntownikach to powodem są jakieś błędy występujące w naszej frakcji w następnej turze. Przykładowo: jeśli grasz RON i gra wywali się na 29 turze przy buntownikach to błąd będzie w RONie prawdopodobnie związane coś z turą 30 (ewentualnie może być też problem przy innej frakcji).
Swego czasu jak naprawiałem Saksonię to okazało się że ma po prostu masę błędów w pliku battle_models (czy jakoś tak) i o ile grając AI frakcja ta nie prowadziła bitew to wszystko działało poprawnie natomiast po przeprowadzeniu bitwy wywalało właśnie przy buntownikach. O wybraniu wtedy Saksonii przez gracza nie było jeszcze mowy bo gra crashowala na dzień dobry :D
Podsumowując, to może być wszystko ale i tak obstawialbym jakiś błąd występujący turę później