Nie, to będzie XVI wiek w Japonii, czyli całkiem silna jazda, miecze, włócznie, łuki i ew. trochę broni palnej...Cytat:
Zamieszczone przez Anymous*
Wersja do druku
Nie, to będzie XVI wiek w Japonii, czyli całkiem silna jazda, miecze, włócznie, łuki i ew. trochę broni palnej...Cytat:
Zamieszczone przez Anymous*
Ja już nie mogę się doczekać premiery nie miałem okazji grac w pierwsza cześć ale zawsze mnie interesowały klimaty Japonii od jakiegoś czasu nakręcam się jeszcze bardziej oglądając sobie filmy Kurosawy tudzież innych reżyserów Polecam fanom dwie pozycje "Ran" i "Onibaba" zwłaszcza ten drugi naprawdę good shit 8-) pzdr
Stoczysz kilka walk, zobaczysz głupotę komputerowego AI na mapie bitewnej i kampanii, to szybko ci się odechce.Cytat:
Zamieszczone przez profesor88
Mi się odechciewa wchodzić na to forum widząc taki bezsensowny spam.Cytat:
Zamieszczone przez Adamsky
Klimat zapewne będzie najsilniejszą zaletą tej gry.
A ja chętnie odpocznę od tych n00bów z Empire i Napoleona którzy lekka pale ustawiają i stoją tak i walą z armat dopóki z gry nie wyjdziesz albo pies mu kabelku nie przedrze :P .
Nie bądźmy tacy malkontenci ;) Generalnie można o każdej grze z serii tak powiedzieć bo AI leży i kwiczy ale jednak nie zmienia to faktu że są sympatycy danej epoki Zarówno Rome jak Medieval II Empire czy Napoleon mają swoich zagorzałych fanów więc jeżeli profesor mówi że będzie się w tą grę (Shogun 2) wyżywał to najprawdopodobniej będzie niezależnie od tego jakie będzie AI choć zapewne będzie jak zwykle słabe.Cytat:
Zamieszczone przez Adamsky
PS. Szkoda że CA nie idzie w kierunku gry strategiczno-militarnej z lepiej dopracowaną stroną gospodarczą bo mówiąc szczerze sama walka po jakimś czasie robi się monotonna a niestety gospodarka w całej serii nie jest dobrze odwzorowana przez co cała seria wiele traci na atrakcyjności.
Shoguna 2 oficjalnie na Gamescom nie było, ale CA się postarało i jeden, jedyny raz puścili gameplay w trakcie turnieju StarCraft II.
http://tv.esl.eu/de/vod/22344
Dokładnie to samo, co było na E3, tylko już pokazane publicznie.
Jeśli graficznie tak będzie wyglądać ta gierka, to jestem pewien, że na długo przykuje mnie do monitora, nawet jeśli inne rzeczy nie będą na tak wysokim poziomie. Bardzo podobają mi się karty jednostek. Jak dla mnie niezwykle klimatyczne. Moim zdaniem miłym udogodnieniem jest pokazanie zasięgu naszych łuczników, trochę mi tego brakowało w poprzednich seriach. Fajny jest też ten motyw z kształtowaniem cech naszych generałów, przyjemne urozmaicenie gry. Oczywiście nie wiadomo, jak będą wyglądały inne aspekty rozgrywki: desanty z okrętów itp. Jednak ten gameplay utwierdził mnie w przekonaniu, że warto będzie kupić Shoguna II :)
Ale czy ta gierka pójdzie pod XP to mnie ciekawi. Bo podobno ma obsługiwać DX 11 :roll:
Obsługa DX 11 jeszcze niczego nie przesądza dopóki nie będzie jedyną opcją. Spokojnie mogą zrobić też wersję dla DX 9, tylko nie będzie kilku (kilkunastu?) bajerków graficznych.
Chociaż trzeba pamiętać, że XP ma już swoje lata i nie dziwne, że twórcy powoli przechodzą na siódemkę.
Szogun...
Się zobaczy jak wyjdzie, nie ma co łacha jeszcze drzeć...
AI pewnie znów będzie brakować. Znów te pasjonujące pojedynki z kompem, który zaszarżuje wprost na pale swą kawalerią, stłoczy się w jednym miejscu i będzie stać dopóki go łucznicy nie wybiją...
Oby był ten klimat... klimatu w dwóch ostatnich częściach jak kot napłakał. Nie da się go wyczuć... tzn. ja go nie wyczuwam specjalnie (no może w napku trochę). Dlaczego? Ot, jak dla mnie podstawą klimatu w grze jest dobra muzyka... gdy słyszę kawałki z Napka i Empire to mam ochotę zatkać sobie uszy watą, taka słabizna.
No, ale jak zwykle będzie graficzny wypas... znów... dla kompów z NASA. Zamiast zrobić coś naprawdę dobrego (dla mnie to AI, potem może historyczność, na końcu grafika) to pakują w coś najłatwiejszego... jak jest AI to cała seria korzysta, ile wspaniałych modów może na czymś takim powstać...
Żeby mój Acer 5740G nie zdechł przy szogunie...
Po ostatnich częściach i tym co widziałem na tym filmiku z prezentacji obawiam się, że CA ostatnio zbyt bardzo skupiło się na grafice, ilości jednostek, a zapomina, że dobra gra wcale nie musi mieć najlepszej grafiki na świecie. Chyba, że tylko tym chce się ratować i ambicją firmy jest robić Crysisy strategii. W takim razie powodzenia :<
no cóż zgadzam się, tak naprawdę nawet najlepsza grafika i największa ilość jednostek nie uratatuje gry przed kompromitacją, jeśli grywalność będzie kiepska.
To na jakim sprzęcie ruszy Shogun 2 Total War?, narazie to możemy gdybać, ale każdy pisze o kolosalnych wymaganiach, gdybyśmy mieli przybliżyć to czego możemy się spodziewać??
Duzo wieksze od NTW nie beda
A mnie się wydaje że jednak będą....Widziałeś te płonące wioski pod zamkiem?Widziałeś pioruny i odblaski w wodzie?Samo to będzie niezłą rzeźnią dla procesora a do tego dochodzi jeszcze masa wojska....Cytat:
Zamieszczone przez voitek
Tak jakby tekstura pioruna albo ogien byly jakos straaasznie wymagajaceCytat:
Zamieszczone przez Memnon[pl
I watpie zebys kiedykolwiek mial duzo wiecej jednostek niz w RTW. Zeby odpalic te 56 tys bedziesz musial zrobic 4v4 z maksymalnymi jednostkami i pewnie uzywajac tylko chlopow, ktorzy maja po 350 w oddziale. Tak przynajmniej wychodzi z wyliczen
Grafika wygląda jak podrasowana ETW/NTW, serio.
No co ty nie powiesz, serio?
Jak gierka będzie miałe nieco wyższe wymagania od NTW To nie będzie tragedii, tylko czy na XP pójdzie bo napek poszedł idealnie!
Jak się reklamuje towar twierdząc ''całkiem nowa grafa o wiele przewyższająca NTW'' nie powinno się tak robić ludzi w trąbkę.Cytat:
Forum TW ma nową szatę i jest teraz pod adresem:
http://forums.totalwar.com/
Niestety trzeba się od nowa rejestrować.
Po pierwsze, jeszcze nie spotkalem sie z tym, zeby pisali cos o nowym silniku graficznym.Cytat:
Zamieszczone przez King Louise Assurbanipal
Po drugie, co mozesz zarzucic grafice NTW? Gra jest piekna na maksymalnych detalach, zdecydowanie najladniejsza strategia jaka wyszla do tej pory.
Po trzecie, jak juz pisalem, silnik graficzny ten sam, ale usprawniony o duzo lepsze efekty pogodowe, pewnie troche lepsze tekstury i moze pare ladniejszych efektow typu plonace strzaly
1. W zapowiedziach było podkreślane że grafika będzie dużo mocniejsza od NTW.Cytat:
2. Pisałem że coś mam? Nie. Przeciwnie, w wielu postach i newsie pisałem pozytywy o tej grafice.
3. Dlatego napisałem że podrasowany silnik NTW.
[quote=King Louise Assurbanipal]1. W zapowiedziach było podkreślane że grafika będzie dużo mocniejsza od NTW.Cytat:
2. Pisałem że coś mam? Nie. Przeciwnie, w wielu postach i newsie pisałem pozytywy o tej grafice.
3. Dlatego napisałem że podrasowany silnik NTW.[/quote:aa4lqszg]
noc panowie noc, zapominacie o nocy!!
http://www.youtube.com/watch?v=0Hg8-XrQZwo
Nowy filmik z bitwy. Niestety ciągle ta sama bitwa..
A mnie jednak jedna rzecz w tym filmiku niepokoi-mianowicie czy ktoś zauważył jak szybko oddziałom pada morale?Dochodzi do starcia-wojska walczą kilka sekund i od razu biała flaga i się wycofują...Mam nadzieję że w finalnej wersji nie będzie to tak wyglądało.
Przeciez to bitwa pokazowa i nie moze trwac nie wiadomo ile. Wszystko tez zalezy od poziomu trudnosci
Jezeli chodzi o ostatnie produkcje CA, to ich podstawowym problemem było własnie takie balansowanie morale, że spokojnie mozna było lekcewazyć szyk epoki i ustawiać wojo w jedną linię, bo i tak było wiadomo że nie ucieknie. Im wrażliwsze morale tym lepiej. Kto pamięta multiplayer na BI ten wie..... kto grał w NTW2 ten tego pragnie 8-)
Przynajmniej uniknie się bzdur że dwie jednostki uber menschen zatrzymują całą armię.
Poziomu trudności i zachowania AI z niej się nie oceni. To bitwa multi.Cytat:
Jaka multi? Słyszałeś w ogóle co prezenter mówił? To jest AI.
Irytuje mnie to że ciągle muszą "polepszać" tę grafę. Wszystko polega na tym żeby wyciągać od graczy kasę na nowy sprzęt. Jak wszystkie gry z tej serii zostaną na poziomie NTW to będzie git. Powinni się skupić na wprowadzeniu ogromnych armii, tylko tak, żeby to było zoptymalizowane graficznie ( jeśli się da) i się nie cięło spokojnie. Te 2500 żołnierzy w armii to śmiech na sali... pojedynek hrabiów.
Co do morale, no to nie trafili z tymi spieprzającymi samurajami. Przecież to byli dumni wojownicy, uważający za hańbę ucieczkę...czyż nie?
Ja tam nie widzę jakiegoś strasznie dużego skoku jakościowego w grafice, może trochę więcej detali (albo może po prostu lepiej je widać, bo na tych mundurach z NTW to niby jak?). Trochę lepiej wygląda środowisko (ogień, oświetlenie etc), ale np. trawa dalej tkwi w czasach Medieval 2.
nieCytat:
Zamieszczone przez mefisto7
Jak widać bardzo nieuważnie. Nie wiem czemu zdawało się mi iż siłami Takedy kieruje Ingimar Gudmunsson. Może przez to, że omawiał skład armii AI. Jeśli jest to poziom easy, to AI bardzo złe nie jest. Jeśli jednak very high... to większej poprawy nie widzę.Cytat:
Zamieszczone przez mefisto7
Doprawdy - wyborny to pomysł w wykonaniu CA, żeby pierwsze trailery zawierały bitwę nocną. Przynajmniej nie widać ilu ludzi w oddziale stoi jak wory z powodu bugów i jak niedopracowany w przypadku walki wręcz jest engine. A czym więcej sekwencji animacji, tym więcej bugów. Ale jest jedno wytłumaczenie - strzały tak pięknie płoną, a i lampy niesione przez samurajów majtają się nad głowami wroga przecudnie. Już czuję presję na zwieraczu, ale jakoś tym razem nie zaciskam go nerwowo na myśl o tym, że już za chwilę pogram w coś miodnego. Tym razem odczuwam to jako przymiarki CA/SEGA do ponownego zrobienia mnie w wała.
Tym razem się nie dam 8-) . Już mnie więcej nie wy-dojo.
World of Tanks rulez :!:
Tak swobodnie popuszczasz? Wyobrazam sobie jak wyglada twoje siedziskoCytat:
Zamieszczone przez Niesmiertelnik
Cytat:
Zamieszczone przez Niesmiertelnik
Nie przesadzaj :) Myślę, że CA już dostało nauczkę po tym, gdy wyszło ETW, że grafika to nie wszystko. Jak dla mnie gdyby nowy Shogun zatrzymał się na poziomie Napoleona byłbym szczęśliwy, tym bardziej, że ta bitwa to pre alfa i jeszcze na pewno pojawią się jakieś bitwy, które będą toczone w dzień. :)
Mam też nadzieję, że CA wzięło pod uwagę problemy jakie się pojawiły od momentu wypuszczenia Empire i że dadzą sobie tyle czasu by już podstawowa wersja była dopracowana, a nie że dodatek będzie musiał nadrabiać braki, jak to było w przypadku Napoleona.
Poza tym "Tym razem się nie dam 8-) . Już mnie więcej nie wy-dojo." mówisz jakby Ci CA robiło wielką łaskę, że wydaje nową grę, której cena i tak nie będzie astronomiczna... sorry, ale wydać ~130 zł na grę na lata to nie jest spory wydatek, przynajmniej dla mnie. Poza tym to czego od tej gry oczekujesz? Dla 80% graczy gry z serii TW mają przede wszystkim dawać frajdę z grania starając się być możliwie akuratne pod względem ogólno historycznym, a od statsów jednostek i bardziej szczegółowych kwestii są mody...
Jeżeli ta gra jest tego warta nie zapominaj. Większość z nas kupiła wersję kolekcjonerską a poczuła się jakby kupiła wydanie gazetowe za 19.90. Każdy z nas chce dobrej gry, a nie gry lata/roku/dekady czy jak ją prasa nazwie. Po prostu dobrej, stabilnej gry, przemyślanej i bez głupich błędów.Cytat:
Zamieszczone przez Osgiliath
Może po prostu niektórzy oczekują zbyt wiele, nie wiem... W każdym razie sam nie miałem żadnych problemów jeśli chodzi o stabilność, natomiast faktycznie miałem kilka zastrzeżeń, ale ogólnie myślę, że gra była warta tych pieniędzy, a głupie błędy zdarzają się w każdej grzeCytat:
Zamieszczone przez Amrod
Każda seria zalicza prędzej, czy później zniżkę formy i tak było z ETW, ale podnieśli się przy Napoleonie, więc myślę, że ludki z CA nie zrobią drugiej wtopy, bo nikt ich nie goni z terminem. Pozostaje czekać na demko, żeby zobaczyć co i jak :)
Nawet jak to piszesz to seplenisz. Pewnie moje siedzisko wygląda lepiej niż Twoja twarzoczaszka. :idea:Cytat:
Nie przesadzaj :) Myślę, że CA już dostało nauczkę po tym, gdy wyszło ETW, że grafika to nie wszystko. Jak dla mnie gdyby nowy Shogun zatrzymał się na poziomie Napoleona byłbym szczęśliwy, tym bardziej, że ta bitwa to pre alfa i jeszcze na pewno pojawią się jakieś bitwy, które będą toczone w dzień. :)
Nauczka w przypadku CA przekłada się jedynie na nowe strategie marketingowe mające namówić graczy na ponowne wejście do tej samej wody.
Tym razem ponownie komplikują graficzną częśc engine i pokazują że jazda będzie skuteczna i może biegać wszędzie po mapie nie męcząc się zbytnio. Faaaajnieee
Gdyby STW2 zatrzymał się na poziomie Napoleona, to byłaby największa porażka, ponieważ pojedynki będą znowu toczone wręcz, a engine Napoleona jest wyjątkowo beznadziejny w tym akurat elemencie
Mam też nadzieję, że CA wzięło pod uwagę problemy jakie się pojawiły od momentu wypuszczenia Empire i że dadzą sobie tyle czasu by już podstawowa wersja była dopracowana, a nie że dodatek będzie musiał nadrabiać braki, jak to było w przypadku Napoleona.
Podstawowa wersja będzie dopracowana, ale niestety na modłę CA, co oznacza że będzie mnóstwo niedoróbek. Podstawowe braki nie są jednak efektem niedbalstwa, które daje się naprawić łatkami. Podstawowe braki są efektem braku wyobraźni deweloperów, co z klucza poprawione być może jedynie poprzez wymianę ekipy.
Byłem z serią przez 10 lat prawie, z czego przez 5 na multi i jedyne czego od nich oczekuję to to, że w końcu kodowanie poprawi się na tyle, że będę mógł bez lagu grać na czymś więcej niz tylko minimalne detale które odbieram prawie identycznie jak najwyższe detale na MTW1 .... morze spritów2D
Ludzie którzy wykreowali sukces STW1 już w chwile po premierze tej gry odeszli z CA, wracając jeszcze na chwilę by pomóc przy Mongol Invasion....bo nie szło. Kolejne produkcje to równia pochyła, choc rzeczywiście Napoleon był jakimś krokiem pod górkę w stosunku do ETW
Poza tym "Tym razem się nie dam 8-) . Już mnie więcej nie wy-dojo." mówisz jakby Ci CA robiło wielką łaskę, że wydaje nową grę, której cena i tak nie będzie astronomiczna... sorry, ale wydać ~130 zł na grę na lata to nie jest spory wydatek, przynajmniej dla mnie. Poza tym to czego od tej gry oczekujesz? Dla 80% graczy gry z serii TW mają przede wszystkim dawać frajdę z grania starając się być możliwie akuratne pod względem ogólno historycznym, a od statsów jednostek i bardziej szczegółowych kwestii są mody...
Czy idąc na zakupy kupujesz tylko dlatego że jest tanio? Jeżeli tak, to jest to mylna strategia. Mogę dać za ich grę i 500zł, pod warunkiem jednak, że będzie dobrze zrobiona i rzeczywiście spędzę przy niej więcej niż 125h na Napoleonie, a skoro moje doświadczenie konsumenckie podpowiada mi że nie będzie..... to pytanie zasadnicze brzmi - na jakiej podstawie Ty twierdzisz że teraz będzie inaczej? Doświadczenie czy chciejstwo?
więc myślę, że ludki z CA nie zrobią drugiej wtopy, bo nikt ich nie goni z terminem
NTaaaa, a SEGA to dobra ciocia, głaszcze ich po głowie i pozwala bawić się w nieskończoność w cyzelowanie przyszłego produktu - szczególnie gdy podano juz wstępny termin wydania gry. To takie słodkie... i naiwne co piszesz.
n ieś seplenienie ja wykryłem więc musisz znaleźć u woitka coś swojego :)