Ale kolega napisał, że korzysta z 6.1 a nie 6.3 gdzie jest taka możliwość, o której piszesz.Cytat:
Zamieszczone przez Mazur
Wersja do druku
Ale kolega napisał, że korzysta z 6.1 a nie 6.3 gdzie jest taka możliwość, o której piszesz.Cytat:
Zamieszczone przez Mazur
Faktycznie, mała gafa z mojej strony. :D
A teraz mam małe pytanko. Chciałbym wgrać do SS własną muzykę. Czy wystarczy pozmieniać nazwy moich mp z tymi z folderu sound/music? Czy coś jeszcze trzeba zrobić?
Jak chcesz zamienić to tylko to. Jak dodać to poczytaj tu: http://medieval-workshop.pl/sws/m2tw/pmod8.html. Mi ta druga opcja w SS+RC/RR się nie udała, ale może będziesz miał więcej szczęścia.Cytat:
Zamieszczone przez Mazur
Powiedzmy że zacytowałem sam siebie gdyż pisałem już o tym w innym temacie:) Czy więc ktoś mógłby mi pomóc z tym problemem?Cytat:
Witam, otóż mogę już ponownie grać w Medieval II total war po kilku miesiącach wreszcie komputer spokojnie go uciąga:) Mój problem jest następujący. Podczas grania w modyfikację Stainless steel 6.2 po 103 turach wywala mnie do pulpitu. Słyszałem że kod disable_ai coś tam daje ale u mnie on niestety z niewiadomych przyczyn nie działa.Tzn. wpisuję go, klikam w klepsydrę i podczas przeglądu ruchów frakcji i tak mnie wyrzuca. Moje pytanie jest następujące. Czy jest kod który przerzuci grę do przodu o kilka tur? Z góry dziękuję za odpowiedź.
PS: Nie piszcie mi żebym ściągnął wersję 6.3 bo jest fajna lepsza itd. proszę o konkretną odpowiedź. Będę wdzięczny:)
No wreszcie po całym dniu boju udało mi się wgrać swoją muzykę. Wbrew pozorom sprawa jest banalna. Wystarczy skopiować do folderu sound/music swoje mp3 (ważne aby nazwy były bez spacji), wklejamy te nazwy do desc_sound_music.txt w odpowiednie miejsca (Jest ładnie opisane w tym poradniku) i później usuwany event.idx i events.dat i wszystko śmiga. Nie ma to jak grać krzyżowcami przy muzyce z królestwa niebieskiego :DCytat:
Zamieszczone przez Baal-Melkart
Kiepska sprawa bo już na etapie instalacji SS 6.0 i patcha, wywala mnie na pulpit jak próbuję rozegrać jakąś bitwę.
Też miałem częste problemy na starych wersjach, na 6.3 znikły.
wie ktos gdzie znalezc stainless steel 5,1 i 5,2? w google sa tylko niedzialajace linki.:(
niestety 6,0, 6,1 6,2 i 6,3 wywala mi niespodziewany blad i wracam do pulpitu.
tylko że ja chcę sobie zainstalować mod real recruitment.
6.3:
http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0810/bu3808.jpg
Cytat:
Zamieszczone przez Kyuzo
http://www.twcenter.net/forums/showthre ... ost7930990Cytat:
Zamieszczone przez omxd
Ma ktoś tez taki problem a mianowicie tury u mnie trwaja strasznie dlugo 2x razy dluzej czekam na ture niz ja rozgrywam... Na BigMap tak dlugo nie trwaly tury jak tutaj da rade to jakos skrocic?
Jeżeli masz 6.3 w Run Setup odznacz opcję BGR (w opisie masz napisane, że powoduje nawet dwukrotnie dłuższy czas oczekiwania na wykonanie kolejki).
Mam wyłączoną tą opcje i nadal dla mnie tury są strasznie dlugie. W kazdym innym modzie tury byly dużo krótsze...
Pojęcie względne. To jest naprawdę duży mod.
Przedweszystkim każdemu kto gra na SS 6.3 polecam zainstalować fix`y z tego tematu.
W 3.3 zlikwidowali np. podwójną opcję BGR w setup`je moda. Poza tym poprawiają one nieco szybkość tur AI.
Trzeba jednak pamiętać, że długość tur zależy w dużej mierze od ilości skryptów, a tych w SS nie brakuje.
Trudno coś poradzić na CTD, bo prawie każdy może być powodowany czym innym. Próbowałeś reinstalki samego moda ?Cytat:
Zamieszczone przez Argaleb
Ewentualnie wrzuć tu swój system log, a konkretnie kilka jego ostatnich linijek. Oczywiście najpierw odpal save`a i doprowadź do CTD :lol:
mods\SS6.3\system.log.txt
Czy jest jakis submod do SS ktory poprawia wyglad krzyzackich rycerzy ? Bo oni powinni miec chyba pawie piora na helmach zamiast dziwacznych rogow.
Tu są jakieś zmiany zawarte, czy uwzględniają rogi? Nie wiem. ;)Cytat:
Zamieszczone przez Czulu
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=384158
Dla wersji 6.2 RC4 powstało specjalne spolszczenie to moim zdaniem dobra wersja moda zasługująca na podanie do niej linków wygasłych gdzie indziej.
DOWNLOAD:
SS w wersji 6.1 z http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=383005
patch 6.2 RC4 z http://hotfile.com/dl/81004539/5f0e28e/ ... 4.exe.html
(opcjonalnie) mini poprawka do wgrania http://hotfile.com/dl/80997381/0f567ed/ ... 4.rar.html)
Spolszczenie:
viewtopic.php?f=45&t=5506
Dzięki, piór co prawda nie dodaje ale usuwa rogi więc jest dobrze.Cytat:
Czulu napisał(a):
Czy jest jakis submod do SS ktory poprawia wyglad krzyzackich rycerzy ? Bo oni powinni miec chyba pawie piora na helmach zamiast dziwacznych rogow.
Tu są jakieś zmiany zawarte, czy uwzględniają rogi? Nie wiem. ;)
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=384158
Teraz pozwolę sobie na małą recenzję moda SS, bo pograłem już kilka dni i chciałbym wypowiedzieć co mi leży na sercu ;)
Zaraz po odpaleniu, pierwsze co mogłem ocenić to estetyka. Jest ona bez zarzutu, nie powala może jak ta z vanilli pierwszego Medievala, ale jest nieźle. Następnie - zmiany w mechanice. Moją uwagę zwrócił szczególnie mod real recruitment, zaimplementowany wydaniu 6.3, o którym złego słowa nie mogę powiedzieć. Po wstępnym obejrzeniu zmian "na sucho", przyszedł czas na rozgrywkę. Zdecydowałem się na Bizancjum z AI typu "savage", poziom trudności medium/medium. Z początku wrażenia nadzwyczaj pozytywne. Komputer chętnie zawierał sojusze, nie atakował mnie bezsensownie armiami złożonymi z 5 jednostek wieśniaków tocząc jednocześnie wojnę z 3 innymi państwami. Po odbiciu okolicznych terenów z rąk buntowników, postanowiłem wszcząć wojnę z Węgrami. Zerwałem sojusz i wysłałem dwie armie inwazyjne. Podczas wojny ponownie zaobserwowałem pozytywne zmiany wprowadzone przez mod - komputer nie budował już samych badziewnych jednostek, ale w miarę możliwości najlepsze jakie mógł, dodatkowo formując z nich armie o pełnym składzie. Zważywszy na przewagę jazdy nad piechotą, wciąż są one łatwe do pokonania przez odpowiednio zaprojektowaną armię prowadzoną przez człowieka, ale w porównaniu do vanilli różnica jest olbrzymia. W trybie taktycznym, aczkolwiek wciąż daleko mu do geniuszu, z pewnością nie zachowuje się już jak idiota. Stara się ustawiać armię w rozsądną formację z piechotą w centrum, jazdą na skrzydłach i strzelcami na szpicy. Przeważnie trzyma generała na tyłach i rzuca do walki jako ostatnią jednostkę. Jedyną poważniejszą wadą do której mogę się w tej przyczepić, to głupia skłonność od wycofywania się z dogodnych pozycji obronnych. Na początku bitwy komputer rozumnie wybiera pozycję na wzgórzu jeśli ma taką możliwość, cóż jednak z tego, skoro szybko ze wzgórza schodzi gdy tylko nasza armia zamiast szturmować pod górkę próbuje obejścia, i to nawet w sytuacji gdy takie obejście niewiele poprawia sytuację taktyczną gracza w stosunku do frontalnego ataku. Niestety, po pewnym czasie komputer nie wytrzymał i wrócił do "old ways", czyli taktyki na "zamęczenie gracza". Po utracie około polowy terytorium, Węgrzy po pierwszych klęskach proszący o pokój, nagle przestali chcieć o nim słyszeć. Być może ta zmiana była skutkiem wycinania jeńców po każdej bitwie, ale nawet jeśli, to takie zachowanie jest niemożliwe do zracjonalizowania. Jaki jest sens prowadzenia beznadziejnej wojny, która nie daje żadnych szans pomszczenia zgładzonych ziomków, jeśli alternatywą jest honorowy pokój ? Inne państwa również zgłupiały - najpierw zaatakowała mnie Ruś Kijowska, to jeszcze bezrozumne nie było, właściwie wręcz przeciwnie zważywszy na lokalną sytuację geopolityczną. Wkrótce po Rusi, zaatakował mnie Egipt, i tego już racjonalnie wyjaśnić się nie da, bo niby po co to państwo miałoby się rzucać na mnie, skoro moje posiadłości są oddalone całym imperium tureckim od jego granic ? W takiej sytuacji, pozostaje mi tylko stwierdzić że mod wzbudził u mnie piękne nadzieje, które niestety, zgasły szybciej niż się pojawiły.
Ciekawa recenzja, jedno zastrzeżenie- pewne rzeczy normuje specjalny dodatek którego część składową ci podałem. Po instalacji całości fixów, mod inaczej "chodzi" ;)
Mam problem z tym modem, wersją 6.3...a mianowicie z płynnością bitew. KAŻDA, dosłownie każda bitwa, masakrycznie tnie. Nieważne czy nocna, czy dzienna, czy walczą pełne armie czy 2-3 jednostki, czy włączona opcja pozostawania strzał na polu bitwy czy nie, czy detale niskie czy wysokie...i nie mam pojęcia dlaczego.
Konfiguracja kompa jest dość znośna, Empire i Napek chodzą mi na wysokich detalach, nie ma ścinek w czasie bitew. Pamiętam też, że kilka miesięcy temu miałem którąś z wcześniejszych wersji SS'a i nie przypominam sobie żadnych problemów. Uprzedzę pytania, komp był niedawno defragmentowany, w żadnych innych, dużo bardziej "zasobożernych" grach nie mam kłopotów z płynnością...jakieś pomysły?
Wie ktoś czemu mi się nie chce zacząć pobieranie przez utorrent z tych torrentów ? :P Ktoś może dać konkretną instrukcję jak z nich ściągać czy coś ? :D
@Tari rozumiem, że 'czyty' Medieval2 też ci chodzi bez zarzutu. SS ma swoje wymagania, ale jeśli ETW i NTW ci tak dobrze działają to raczej nie wina sprzętu/systemu.
Instalowałeś najnowsze Fix`y do SS może pomogą.
@Krzyzak ale inne torrenty ci działają dobrze ? Bo może to nie problem tych konkretnych, ale ogólny.
Tak. Third Age ściągnąłem bez problemów.
Sprawdziłem tego torrenta i u mnie działa bezproblemowo. Może ściągnij go jeszcze raz.
Po nieco bardziej dogłębnym "reaserchu" uświadomiłem sobie że moje kłopoty wynikły prawdopodobnie z zupełnego niezrozumienia dla działania systemu globalnej reputacji. Zapewne jej upadek na samo dno, wynikły z notorycznego podejmowania niepopularnych działań, których skutków sobie nie uświadamiałem, podziałał na AI jak płachta na byka, analogicznie jak w Europa Universalis (której przecież nie odsądzam od czci i wiary za podobny mechanizm). Teraz kiedy przeczytałem sobie w odpowiednim pliku jak to działa zacznę od początku i zobaczę jak mi pójdzie.
Poza tym jeszcze jedna sprawa. Jak dla mnie ilość wojsk jaką można wystawiać jest wciąż nieco zbyt duża. Irytujące dla mnie jest to że nawet totalna klęska jaką jest całkowite zniesienie dwóch pełnych armii nie robi na komputerze większego wrażenia który w kilka tur później jest w stanie wysłać w pole dwie kolejne. Zastanawiam się zatem jak można by to zmienić. Czy gdybym dwukrotnie zwiększył koszta rekrutacji utrzymania i czasu odnowienia "force poola" (w real recruitment) to AI by od tego zgłupiało ? A może po prostu powinienem zagrać w trybie easy w skali strategicznej ?
Dziwnym trafem, gdy próbowałem zacząć od nowa, z ciekawości spróbowałem wznowić tamto i się udało :shock: Mimo wszystko dzięki .
@Kyuzo, dzięki za linka do fixów, zaraz ściągnę i wypróbuję. Co do podstawki to tak, z ciekawości teraz sprawdziłem i bitwy chodzą normalnie.
edit: Kyuzo, jesteś cudotwórcą ;) Nie miałem nawet pojęcia o istnieniu tych fixów, czytałem listę zmian i nie widziałem tam nic, co mogłoby polepszyć płynność bitew, a jednak problem zniknął. Dzięki wielkie ;)
No nie znów to samo... Raz się chcę wznowić, a raz nie... o co tu chodzi ? ;P
Normalka przy torrentach. Uzależnione jest od seedujących i od programu jakim się posługujesz, nie mówiąc o szybkości łącza.
A jaki polecacie ? Używam uTorrenta. Third Age ładnie szło, a tu taki problemik :P
Czy SS 6.3 zawiera RC,RR?
Żeby była jasność, bo faktycznie nie jest to takie oczywiste (i na TWcenter też nie łatwo to znaleźć).
Stainless Steel 6.3 zawiera w sobie zarówno Real Combat jak i Real Recruitment.
Tak właściwie liczy się nie tyle klient, co parametry łącza. Część dostawców internetu lubi utrudniać życie osobą korzystającym z sieci p2p.Cytat:
Zamieszczone przez Krzyzak
uTorrent jest całkiem niezły i jeśli ci wcześniej dobrze działał to nawet jak zmienisz program to raczej nic nie działasz z problematycznym torrentem.
A czy jest może SS.6.3 Z inkorporowanymi już wszystkimi fix-ami? Bo dogrywanie wszystkiego osobno wydaje mi się z lekka problematyczne.
Proszę spróbować ;)Cytat:
Zamieszczone przez Ronin
http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?t=380006
Dzięki wielkie spróbujemy :DCytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Ok dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. SS jest modem do medka dwa a czy zmienia też kingdoms.
Wersja 6.3 wymaga Kingdoms jesli o to pytasz, ale chyba nie zmienia żadnych ważnych plików ani w Med2 ani Kingdoms. Jedyne co zauważylem to zmiana flag kilku państw w kampanii krzyżackiej (Polska, HRE, Dania, rebelianci). Wydaje mi się też, że jeśli odblokowywałeś frakcje grzebiąc w dscr_strat to będziesz to musiał zrobić ponownie. Może jest więcej zmian ale ja zauważyłem tylko to, poza tym te nowe flagi są lepsze niż oryginalne.
Ehh miałem na myśli prościej mówiąc czy w SS są kampanie kingdoms :P