Proszę bardzo
http://img94.imageshack.us/img94/8003/2012032700005.jpg
Mi tam wszystko jedno ale niech będzie, żebym nie rzucał słów na wiatr.
Wersja do druku
Proszę bardzo
http://img94.imageshack.us/img94/8003/2012032700005.jpg
Mi tam wszystko jedno ale niech będzie, żebym nie rzucał słów na wiatr.
Aha, to tak samo jak u Republiki. Totalnie bezsensowne zakończenie. Żeby był pokaz jak kraj się rozwija, może nawet jakieś materiały filmowe z tamtych czasów. Ale mamy tańczące gejsze, fajerwerki i gościa który popija Sake. Jak na tyle czasu spędzonego przy grze mogli się bardziej postarać.
@upup Tak, też spotkałem sie ze spamem strzelców z Tosy czy innych unikatowych jednostek.
Screen świadczy o tym ze pokonałeś Inferna, gratulacje, ale nadal nie jesteś w stanie udowodnić, że zrobił Ci kabla, o co go oskarżyłeś
@UP
Może powinien zrobić mu zdjęcie kiedy odłączał kabel ? Albo lepiej, powinien nakręcić go kamerą.
Mi tam wystarcza, dobrze wiem czego można się po was spodziewać.
Mało grałem w Shoguna 2 (1 bitwa mp) i nie za bardzo się orientuję w tych rankingach.Czy ktoś mi wytłumaczy?
Jak nie jestem hostem i zakabelkuję to mój przeciwnik dostanie punkty expa(zaliczy mu zwycięstwo) a mi nie ubędzie z rankingu? Tak jak to jest na screenie WnukaProroka. I jak to działa odwrotnie jeśli ja jestem hostem i zrobię kabla?
EDIT.
W Empire było tak że jak ktoś mi kabla zrobił w bitwie rankingowej to nie zaliczało mi punktów doświadczenia, powtórki ani screena nie miałem już możliwości zrobić bo gra lądowała w oknie dostępnych bitew.
Ciekawe, a niby skąd :?:Cytat:
Zamieszczone przez Nalcor
Z tego co widzę tytuł tematu brzmi "Fall of The Samurai - DYSKUSJE OGÓLNE" a nie "podreperowywanie sobie ego" więc może przenieście się z tą nudną i nic do tematu nie wnoszącą dyskusją gdzieś indziej...
A wracając do setna sprawy, sam nie miałem jeszcze za bardzo czasu wgłębić się w grę ale zauważyłem ze piechota liniowa nie ma czworoboków ani bagnetów więc jak radzi sobie w starciu z kawalerią bez wsparcia włóczników? Pytam się oczywiście o gry multi, zdążyłem już zauważyć, że SI w kampanii nie sprawdza się jako taktyk...
@up
Nie radzi sobie z kawalerią, chyba że ktoś próbuje wjechać w nich od frontu to wtedy koniki da się wystrzelać. Jak już dojdzie do walki wręcz to piechota raczej nic nie zdziała. Chociaż nie wiem jak radzą sobie bardziej elitarne jednostki (marines, gwardia itp.).
u mnie to zależy, często jest tak że jak cav flankuje to ja każe liniówce strzelać do niej, ona sie obraca i fajne jest to że nie czekają wszyscy aż cały odział sie ustawi tylko strzelają już ci którzy zdążą, pada tak z 10- max 20 koni a jak jest pełny pułk to powinien dać rade sie utrzymać, jak ma jakieś straty lub cav od dupy wjechała to żegnaj moja piechoto... Ja sobie radze z tym tak że staram sie mieć lepszą cav niz przeciwnik, oczywiście czasami sie nie da.
EDIT: Dużo też zależy od tego jaka cav atakuje bo strzelcy konni czy szabelki to luz, yari ki już gorzej
Witam, a ja tak z innej beczki dawno już nie grałem w Shoguna 2 a o dziwo po raz pierwszy CA zrobiło to co obiecało i zaimplementowało część udoskonaleń dodatku do "podstawki", dlatego też nie mogę tego sprawdzić swoich obserwacji.
W Zmierzchu Samurajów zdarzyło mi się w SP, rozgromić siły wroga niszcząc m.in. załogę jego broni oblężniczej (drewniane armaty) i po bitwie dostałem informacje, że udało mi się przejąć jednostkę drewniane armaty.
W związku z tym pytanie czy w Shogunie 2 dało się już przejmować machiny czy to nowość?
PL nie radzi sobie z konnicą o ile ta da radę dojechać, co jednak za często się nie zdarza. Artyleria która jako pierwszy cel wybiera flankującą kawalerią + jednostki harcowników osłaniające skrzydła nie dają szansy konnicy na cokolwiek.
Ja osobiście chciałbym zapytać czy mamy na sali jakiegoś twórcę modyfikacji. Bardzo by się takowy przydał. Otóż dobrze by było dać możliwość rekrutowania jednostek z podstawki w FOTS, gdyż jest tam mała różnorodność jednostek tradycyjnych. Próbowałem zresztą porównać Samurajów z Yari vs Kachi z Yari i stwierdziłem że obie jednostki są po prostu inne i fajnie było by mieć obie na polu bitwy.
Zresztą w dodatku nie mamy samurajów z naginatami, nie mamy Ashigaru czy większej ilości konnicy tradycyjnej.
Jeżeli jest ktoś kto się zna na robieniu modyfikacji to czy mógłby którejś z frakcji (albo wszystkim) udostępnić jednostki z podstawki zarówno w kampanii jak i w bitwach własnych ?
W każdym razie za chwilkę przetestuję na ile jednostki z podstawki mają szanse nawiązać walkę z tymi z dodatku. Wyniku nie omieszkam zamieścić :D
EDIT: Bitwa wygrana, fotki będą dostępne jutro.
BTW. Gdzie znajdę powtórki z bitew i jak je odtwarzać poza samą grą ?
Powtórki masz w :
Windows XP: C:\Documents and Settings\nazwa_użytkownika\Dane aplikacji\The Creative Assembly\Shogun 2\replays
Windows Vista i Windows 7: C:Użytkownicy\nazwa_użytkownika\AppData\Roaming\ The Creative Assembly\Shogun2\replays
Jak wyjdzie możliwość otwierania pach16.pack to zrobie to :) Do shoguna już takie coś robiłem - wszystkie jednostki chrześcijańskie dałem buddystą + black ships do rekrutacji w 2 tury dość "tanio" i na nie ostatnim poziomie portu, bitwy morskie przerodziły się w prochowe a nie abordażowe :DCytat:
Zamieszczone przez Ingen175
Dodatkowo da się ustawić jednostki specyficzne dla klanu np. jednostki z Sengoku Jidai dać każdej frakcji - 10 nowych jednostek, każda inna prawie doszła. Wtedy to juz jest zabawa :)
Przy czym planowałem do FOTS nie dodawać żadnych jednostek chłopskich, bo by było gorsze niż mięso armatnie :lol:
Czyli planowałem dodać: może samuraje z naginatami,+ ewentualnie samuraje z katanami/łukami/yari/rusznicami(ponieważ juz w grze są) + jednostki mnichów - naginaty/łuki/strzelcy + kawaleria samurajska z katanami, + może samuraje no dachi/ + jakieś jednostki z DLC sengoku Jidai, do wyboru są mnisi maratończycy, piraci z katanami, strzelcy shimazu (podrasowani z celnością i przeładowaniem), łucznicy chosokabe, Jazda ogniowa, opancerzeni samuraje date. Z tymi jednostkami z DLC trzeba wybrać, dawanie wszystkich jest głupotą. Może tylko te z DLC + jazda z katanami + rusznice mnichów. Są jeszcze rakiety zapalające + mangonele do wyboru.
Do tego oczywiście Bohaterowie! yari/katana/łuk?/ z 80? ludu a nie 40 jak normalnie. W końcu jak wejdą pod ostrzał to te 9 pancerza u boh. z katanami nie ma znaczenia, a w zwarciu by mielili jak bohaterowie.
Zastanawiam się też nad... Black Ships! był by taniutki, 1 tura szkolenia, i fajny czarny wygląd xD (działa znacznie słabsze pewnie będzie mieć + jest drewniany + większy = więcej pocisków załapie, dlatego 1 tura rekrutacji + tani by był)
Jakieś pomysły inne? :] Jednostki by były w budynku Dojo. Przy czym nie umiem ustawić tylko jednego parametru w grze.. zasięgu. Za cholere nie wiem gdzie się on znajduje..
Ja właśnie stoczyłem 3 bitwę Uesugi vs Tosa. Generalnie nie bata, jak dojdzie do walki wręcz to czy piechota liniowa, czy cesarska to są zmiatani z pola bitwy. Do tego ninja na plecach i armaty też mamy z głowy. Aha, no i zawsze na jednej flance rozstawiam bardzo silną grupę jazdy (3-4 jednostki jazdy z yari oraz 2 Wielkie gwardie) a na drugiej grupę samurajów z katanami (z bohaterem z kataną). Na wabik zostawiam samurajów z rusznicami osłanianych przez łuczników a potem, jak już pl i pc oddadzą salwę wypuszczam samurajów z naginatami i yari prosto na wroga + uruchamiam flanki.
Swoją drogą jak już dodajesz jednostki to dodaj wszystkie, bo Kachi z yari mają nieco inne statystyki. A po drugie po prostu zapewni to większą różnorodność na polu bitwy. Nie wiem jak z jednostkami z dlc, bo go nie mam, ale z podstawki to w zasadzie wszystko by można. Nawet tacy Ashigaru mogą się przydać. Tanie mięso armatnie może zająć wroga a w tym czasie jazda robi masakrę na plecach.
W każdym razie co ja bym widział w takim modzie :
- samuraje z naginatami/yari/rusznicami/katanami/tachi/łukami
- minisi (jak wyżej)
- bohaterowie z yari/łukami/katanami
- jazda z yari/łukami/katanami no i Wielka Gwardia
- ninja też możesz, bo ci z dodatku są nieco inni
- ashigaru
- mangonele ogniowe
Im więcej jednostek i większa różnorodność tym więcej zabawy. Kachi razem ze zwykłymi samurajami to może być dobre połączenie, bo te jednostki nieco się różnią.
Największy problem to tylko flota, gdybym miał grać kampanię jednostkami tradycyjnymi to flota niestety musiałaby być nowoczesna (bądź musiałbym przestać w ogóle używać floty, ale to byłby straszny problem).
W każdym razie to by była "moja lista życzeń".
Co do pomysłów. Samurajowie i mnisi w Dojo, chłopstwo tam gdzie normalnie rekrutuje się włóczników poborowych ...
Mógłbyś w sumie zwiększyć jednostki samurajów ale tak jak toczyłem bitwy to nie było problemów - 120 samurajów z katanami robiło rzeź w jednostce 150 żołnierzy piechoty liniowej.
Czarne okręty to już nie mają sensu, będzie to nieco kiczowate.
Ja tak to widzę, było by fajnie jak by się udało to zrealizować. A o co chodzi z tym otwieraniem "pach16.pack" ?
Patch 15 i 16 to patche nowe (FOTS + ten 4gb patch) z statami, jednostkami, wszystkim z normalnego shoguna i FOTS. Póki co nie da się ich otwierać aby nawet zobaczyć co tam jest.. nie mówiąc już o zmianach w plikach. Musi wyjść edytor, dopiero wtedy będzie się dało otworzyć te pliki i zrobić nowy własny mod. Bo doszły nowe kolumny i inne duperele w "patchXX.pack" , więc prawdopodobnie nawet starych modów nie można odpalić, trzeba bedzie je przerobić.. dlatego nawet shoguna 2 nie odpalam, za dużo roboty bym miał z tym :) Lepiej na FOTS się skupić :)
Tia, AUM SHO powoduje na ten przykład CTD. W każdym razie czekam z niecierpliwością na takowego moda. Wreszcie będzie się można zabawić w "ostatniego samuraja" :lol:
Niby wiem, że to ahistoryczne i obie strony korzystały w tamtym czasie z broni palnej ale ile satysfakcji daje pokonanie nowoczesnej piechoty przez samurajów :D
Może kiedyś dane nam będzie zagrać polskimi "szabelkami" i pokonać czołgi :P.
Eee, w takie rzeczy to ja nie wierzę.
Parę fotek z wczorajszej bitwy :
http://i777.photobucket.com/albums/y...0-01-13-34.jpg
http://i777.photobucket.com/albums/y...0-03-02-75.jpg
http://i777.photobucket.com/albums/y...0-01-01-66.jpg
http://i777.photobucket.com/albums/y...3-53-07-46.jpg
http://i777.photobucket.com/albums/y...0-05-02-11.jpg
To był test, gdzie zawyżylem nieco statystyki moim jednostkom. Dzisiaj już stoczyłem bitwę przy równych statystykach. Należy zaznaczyć że we wczorajszej i dzisiejszej bitwie przeciwnik miał przewagę liczebną 8-)
Dlatego to napisałem wiesz, że to ahistoryczne, ale satysfakcję masz, a jak nie wierzysz, ale byś tego dokonał, to byś satysfakcji nie miał? :P
Nie o to chodzi, ja po prostu wolę czołgi 8-)
EDIT. Nie wiem dlaczego ale za każdym razem jak wydaję rozkaz ostrzelania/uderzenia artylerii wroga, to kiedy są w ruchu nie da się nikogo zabić. Czy twórcy mówili cokolwiek o tym że to naprawią, bo to jest kpina - wysyłam ninja od tyłu za artylerią, ci obrzucają ją granatami i nikt nie ginie bo akurat była w ruchu. WTF ?
Rozegrałem teraz bitwę używając Kachi, to jest po prostu porażka. Mają tragiczne morale (1 odział Kachi z Yari stracił pod ostrzałem 30 ludzi zanim dotarł do wroga i po krótkiej chwili już uciekał). Cesarska gwardia jest strasznie OP - dostała wjazd od przodu, od boku i od tyłu od Yari Ki a nie dość że przetrwała to zmusiła te jednostki do ucieczki. 3 vs 1 i Gwardia wygrała.
Morale jednostek z Kachi to kpina, są liczniejsi od samurajów z podstawki a wieją od nich o wiele szybciej.. Po pierwsze legoras jak kiedyś będziesz się za moda zabierał to "usprawnij" nieco Kachi i Yari ki.
Jest w ogóle sens używania kawalerii z rewolwerami? Ich statystyki szału nie robią i ani nimi postrzelać, ani walczyć w zwarciu, poza tym maja tylko 6 morale, za to cenę mają trochę przesadzoną (1100). Za tyle można mieć dużo lepszą kawalerię. Na multi spotkałem ich tylko raz, ale nie miałem okazji z nimi powalczyć bo moja artyleria zdjęła ich w połowie drogi. No chyba, że mają jakieś "special tactics", których jeszcze nie odkryłem :D.
Powiem Ci są naprawde świetni w wk*rwianiu :) raz z nimi walczyłem, ale nie miałem arty i inną cav nie umiałem ich dogonić i to chyba tyle jeśli chodzi o zalety. bo tak to same wady już ma
Też myślałem podobnie o tej cav, dopóki nie odkryłem siły ich ognia. Każdy jeździec strzela z 2 rewolwerów, a nie jednego i ich ogień ma siłę podobną do ostrzału z gatlingów.Wiadomo, że przesadzam, ale dla mnie oni są najskuteczniejszą cav, bo poza gatlingami nie znam jednostki o równie potężnej sile ognia. Ich jedyna wada to to, że muszą blisko podjechać, ale jak wjeżdżam nimi z flanki (3 oddziały) to średnio likwidacja wrogiego oddziały zajmuje im około 5-10 sekund (pada 3/4 wrogiego oddziału). Żadną inną cav nie da się tak szybko i skutecznie niszczyć pełnych oddziałów nawet wjeżdżając w nie od tyłu.
Pobawiłem się trochę nimi przeciwko komputerowi dzisiaj i faktycznie siła ognia jest imponująca. 1 odział potrafi wystrzelać 150 kachi z katanami bardzo szybko. Przy okazji znalazłem jeszcze 1 minus, mianowicie strasznie szybko kończy się im amunicja. W sumie to gdyby mieli więcej morale, albo byliby tańsi to byliby naprawdę fajną jednostką, bo na razie trochę nie opłaca się brać ich do armii.
Wie ktoś może co zrobić w takiej sytuacji: Dzisiaj z rana nabiłem 0,5 poziomu avatara w FotSie i odblokowałem sporo prowincji, teraz włączyłem Shoguna i avatar jest na poziomi z wczoraj. już drugi raz mam takie coś :evil: .
i właśnie z powodu takich bzdur przestałem grać w tą serię, mam wrażenie, że gram cały czas w to samo tyle, że z nowymi "skórkami" żołnierzy - reszta w postaci mechaniki, realizmu pozostaje od czasów RTW praktycznie niemal taka sama.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Witam. Mam pytanie: Czy u was na mapie kampanii można mieć więcej niż 20 jednostek w 1 armii? Bo u mnie jest tyle max.
Nie, nie można mieć, to jest maksymalna liczba. Co najwyżej w bitwie możesz sterować max 40 jednostkami, ale na mapie kampanii muszą to być 2 armie.Cytat:
Zamieszczone przez krzys6e
Witam chcial bym sie dowiedzieć czy opłaca sie kupic "SHOGUN 2 - Rise of the Samurai Campaign" czy warto wydać Pln'y na ten dodatek ; )
Witam :) mam radeona hd 6970 na jakich sterownikach gracie na najnowszych ? bo mi najlepiej shogun chodzi na sterownikach 11.12 na najnowszych jednostki czasem przeskakują . pozdro
Ci którzy kupili podstawkę i Fots-a mają darmowe DLC Dragon War Battle Pack.
http://store.steampowered.com/app/20127 ... uggest__13
Nie wiem czy piszę we właściwym miejscu, ale niby tytuł tematu jest - "... - DYSKUSJE OGÓLNE". A więc mam taki problem ze Zmierzchem Samurajów. Kompa mam b. dobrego, normalnie zmierzch wszedł by mi bodajże na największych wymaganiach, no ale cóż. Jestem w menu głównym wybieram nową kampanie, frakcje i gdy zaczyna się wczytywać to komunikat shogun przestał działać. Robiłem już wszystko: zainstalowałem najnowsze sterowniki, odkurzyłem kompa od wewnątrz, reinstalacja itp. Mam Windowsa 7. Z góry dzięki :)
A i ustawiłem jeszcze na najniższe ustawienia z Direct9 i też nie chodziło
Jak można mieć w bitwie multi 2 jednostki artylerii? Myślałem, że to jest niemożliwe, a wczoraj grałem jako obrońca zamku, a mój przeciwnik miał na raz Amstrongi i Parroty.
W podstawce ilość artylerii zależy od ilości świty ją odblokowującej, a że istnieje tylko jeden rodzaj świty odblokowujący artylerię - to można mieć maksymalnie jedną jej sztukę. W Fot's chyba z zależności artylerii od świty zrezygnowano... albo jest ich więcej rodzajów.
No właśnie w FotSie też jest świta do artylerii i jestem prawie pewien, że jest tylko 1 taka.
Sądze ze dali limity arty 2 na oblężenia bo tez mogłem brac jak grałem oblężenia.
Tak trochę cofając dyskusję. Są faktycznie warci swojej ceny ale potrzebują wsparcia. Najlepiej dziesiątkują przeciwnika uwikłanego już w walkę z inną jednostką. Wady mają właściwie trzy morale, zasięg i szybko kończąca się amunicja. W kampanii warto mieć tak z 1 maksimum 3 oddziały w jednej armii ale nie więcej. Generalnie z kawalerii strzelającej zdecydowanie bardziej od nich (chociaż są bardzo ciekawą jednostką) wolę cesarską gwardię konną lub kawalerię z karabinkami (lepszy zasięg, morale i więcej amunicji). A tak ogółem najlepszą moim zdaniem kawalerią w grze jest szoguńska gwardia konna, generalnie jedyna jednostka szogunatu jakiej używam w podbojach awatara (bo po za tym to wolę generalnie stronę cesarskich, tak w kampanii jak i w awatarze). To świetna siła uderzeniowa, do tego szybka i z bardzo dobrym morale. Szarża z flanki jest w jej wykonaniu zabójczo skuteczna. Po jej odblokowaniu praktycznie przestałem używać (w podbojach awatara) yari ki i kawalerii z szablami a strzelającą którą mam na wysokich poziomach biorę już tylko raz na jakiś czas, tak dla urozmaicenia.Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
Mam pewne pytanie. Otóż niedawno wróciłem do gry Shogun 2, po dość długiej przerwie, szczególnie chciałem wrócić do gry multiplayer. No i ku mojemu zaskoczeniu Shogun 2 ten po premierze był inny niż ten obecny. Wiedziałem że wyszło parę dodatków do Shoguna 2 ale nie sądziłem że jednostki z dodatków, które są bardziej zaawansowane technologicznie itp, będą razem wpakowane z wszystkimi jednostkami do jednego wora, myślałem że będzie jakiś podział okresowy... No ale przełknąłem tą nie miłą niespodziankę. Rozegrałem dziś kilka bitew, z których oczywiście wiele przegrałem (nie mam jeszcze dodatku "Zmierzch Samurajów") ale parę wygrałem. I moje pytanie brzmi czy są jakieś taktyki dla wojska starego typu które będą skuteczne przeciwko tym wojownikom niedźwiadka itd. uzbrojonymi w broń palną ? Czy jednak żeby grać sobie dalej awatarem i chcąc coś wygrywać muszę zakupić dodatek ?
Dodatek i tak pewnie kupię ale ciekawi mnie czy da się starym wojskiem skutecznie gromić te nowocześniejsze armię. Trochę doświadczenia mam i próbowałem wielu taktyk, z różnym skutkiem w zależności od wroga. Od mojego ulubionej i skutecznej taktyki za początków Shoguna 2 czyli rushu po wiele jednostek łuczników... :? Co najbardziej mnie wkurza to to że te jednostki uzbrojone w broń palną mają dość dobry zasięg, siłę ognia wiadomo... ale żeby ładowali te rusznice itd. tak szybko (!) że jak moja jazda ruszała na nich to po znalezieniu się w ich zasięgu ostrzału moja jazda dostawała 3 salwy ! Powinna dostać 1...a już nie mówię o piechocie, ile zdążą oddać salw w biednych samurajów :( ze 5 lub więcej zanim dobiegną. Jedyny plus to taki że jak już samuraje dobiegną do ich linii, to ta piechota niedźwiadkowa długo nie wytrzymuje ale to trzeba mieć szczęście żeby oddział dobiegł do nich choć w połowie stanu :/ Teraz grając w Shoguna 2 czuję się niczym jak w filmie Ostatni Samuraj :cry: pomóżcie może są jakieś taktyki :/
Jak widzę masę broni palnej, staram się zaatakować w dwóch falach. W pierwszej ruszają lekkostopi, za nimi samurajowie z katanami. Sprawa kończy się tym, że lekkostopi jeśli dobiegną to pękają po krótkim zwarciu (chyba, że w pobliżu mam taicho), a jeśli nie, to samurajowie dostają bonus za szarżę.
W ten czy inny sposób, taka walka jest ciężka i niezbyt miła.
Odznacz opcję "zezwól na mieszane awatary" czy coś takiego i po problemie.
A ja mam takie pytanko bo od długiego już czasu nie grałem w Shoguna II i dzisiaj po raz pierwszy odwiedziłem TWCenter i zauważyłem kilka tematów z których wywnioskowałem że edycja mapy kampanii jest możliwa ale że mój angielski należy do dość słabej znajomości to chciałem się zapytać czy to prawda? I jeśli tak to czy w ogóle powstaje jakiś mod który ma na celu zmianę mapy kampanii?