-
Re: Pytania początkujących moderów
Cytat:
Zamieszczone przez royal12
Wiesz może jaki mod wprowadza nowe jednostki do kampanii krzyżackiej w Kingdom?
Nie znam takiego moda. Nowe jednostki krzyżackie są np. w modzie Stainless Steel 6.4 oraz SS RR/RC 6.2 od Point Blanka tu masz link do modów globalnych viewforum.php?f=30 wejdź tam i poczytaj. Pozdrawiam. A co z Bellum zainstalowałeś i nie możesz uruchomić?
-
Już mogę dzięki ,a propos moda SS to znim mogę mieć jakieś problemy?
-
Hm. To zależy z którą wersją. Poczytaj o Stainless Steal w modach globalnych i tam pytaj o szczególy co do moda. Link podałem Ci w moim poprzednim poście. A co do Bellum Crucis 6.1 to skoro uruchomiłeś moda to wgraj sobie do niego spolaszcenie z 30.04.2011 + poprawki do niego z 03.05.2011.
-
Witam gdy chce rozpakować unpackerem gre to po rozpakowaniu gdy próbuje grać bitwy to wyskakuje war napotka
-
Cytat:
Zamieszczone przez WoRsHip
Witam gdy chce rozpakować unpackerem gre to po rozpakowaniu gdy próbuje grać bitwy to wyskakuje war napotka
Spokojnie to normalne po rozpakowaniu trzeba usunąć dwa pliki by bitwy działały: z katalogu data\descr_geography_new.txt i z data\descr_geography_new.db poszukaj w poradnikach albo podzamczu lub grodzie tam powinno być coś o rozpakowaniu i tych plikach jakie trzeba usunąć, ale chyba dobrze pamiętam :lol: .
-
mam problemy z modem ferrerum,albo nie mogę 5 pliku,albo po kliknięciu na plik wsadowy pojawia się migawka wierszu polecenia i nic się nie dzieje (nie mam zainstalowanego moda).Co robić
-
Cytat:
Zamieszczone przez royal12
mam problemy z modem ferrerum,albo nie mogę 5 pliku,albo po kliknięciu na plik wsadowy pojawia się migawka wierszu polecenia i nic się nie dzieje (nie mam zainstalowanego moda).Co robić
Jest temat, szybciej tam ci ktoś pomoże
viewtopic.php?f=19&t=1027&p=163773#p163773
-
Witam czy jest taka możliwość żeby grać na 2 komputerach w wielką kampanie i żeby mnożna było grać w bitwy
-
Cytat:
Zamieszczone przez WoRsHip
Witam czy jest taka możliwość żeby grać na 2 komputerach w wielką kampanie i żeby mnożna było grać w bitwy
Co do bitew na 2 kompach masz tu link viewforum.php?f=84 co do kampanii to popytaj graczy w multiplayer. Na ile kumam to gra się w kilka osób i przesyła savy, dodatkowo jest potrzebna jedna Osoba nadzorująca grę Mistrz Gry (jak w RPG :P ). Ale w życiu w multi nie grałem to może coś pomyliłem. :mrgreen: Tu link do kampanii online tam się spytaj o szczegóły viewforum.php?f=3 Pozdrawiam.
-
Witam, mam jedno krótkie pytanie. Czy w Medku (wersja podstawowa, bez Kingdoms) istnieje limit jednostek?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Arahja
Witam, mam jedno krótkie pytanie. Czy w Medku (wersja podstawowa, bez Kingdoms) istnieje limit jednostek?
Po mojemu to istnieje. Ale zależy co chcesz zrobić. Po kilka nowych dodać się da, ale takie łatwe i proste to nie jest. Radziłbym moda jakies fajnego sobie wybrać bo w modach nowe jednostki przeważnie już są i łatwiej dodawac tam i zmieniąc niz w podstawce. Wiem co piszę. :P
-
Jednostki dodawać umiem, tylko w pewnym momencie jakby gra ich już nie chciała przyjmować. Mimo tego, iż nie robię żadnych błędów, grę wywala jakbym je robił. Modele też nie są winne, dla próby dodałem jednostkę z modelem z gry i efekt ten sam. Więcej niż 15 stworzyłem. Na modzie innym pracować raczej nie będę, gdyż od dłuższego czasu ulepszam swój i ciężko byłoby to przenieść.
Jakiś inny pomysł jak ten domniemany limit ominąć, bądź choćby dowiedzieć się ile on wynosi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Arahja
Jednostki dodawać umiem, tylko w pewnym momencie jakby gra ich już nie chciała przyjmować. Mimo tego, iż nie robię żadnych błędów, grę wywala jakbym je robił. Modele też nie są winne, dla próby dodałem jednostkę z modelem z gry i efekt ten sam. Więcej niż 15 stworzyłem. Na modzie innym pracować raczej nie będę, gdyż od dłuższego czasu ulepszam swój i ciężko byłoby to przenieść.
Jakiś inny pomysł jak ten domniemany limit ominąć, bądź choćby dowiedzieć się ile on wynosi?
Spytaj na PW Aramegila , on powinien wiedzieć jaki to limit. Ja go nie znam. Były jednostki w Medku których nie dało sie przypisac innym nacjom, może akurat trafiłes. Niby wszystko było ok ale waliło ctd, a nie chodziło o limit a konkretne jednostki. Pozdrawiam. viewforum.php?f=102 pod tym linkiem sa opisy ich modyfikacji albo istniejących alb tworzonych i tam ich znajdziesz.
-
Kolejne pytanie: Czy modele z Empire da się bez przeszkód używać w Medku?
-
Szczerze to pojecia nie mam spytaj w dziale Empire moze Ktos próbował. Inna sprawa czy można ich w ogóle użyć bez zgody wydawcy Empire :P
-
jeżeli masz odpowiednie programy to tak.
-
Jeśli mógłbyś wyjaśnić jak to zrobić to jestem z góry wdzięczny :)
-
Czy jeśli wkleje plik z innym AI do podstawki to będzie ona działać na nowym AI, czy na starym. Nie mam pewności, ponieważ w podstawce nie ma tego pliku i nie wiem, czy nie trzeba by było użyć unpackera, który mi nie działa i nie wiem jak go użyć.
-
Właśnie przeinstalowałem grę, wgrałem patche i unpacer nie działa. Mógłby ktoś mniej-więcej wyjaśnić jak go użyć, lub podać link do wyjaśnienia?
-
przepraszam jeśli było już takie pytanie ale czy istnieje coś takiego jak limit jednostek w oddziale. Konkretnie chodzi mi o Gran Kampaign Mod gdzie chciałem zwiększyć ilośc jednostek do 200 a mogę tylko do 100??
-
Istnieje w zależności od typu oddziału - kawaleria ma znacznie mniejszy niż piechota.
@Piter
W folderze gdzie masz zainstalowanego Medka masz także folder o nazwie "tools". W nim powinien być unpacker. Zależnie do tego co chcesz rozpakować (Głównego Medka czy jakiś z dodatków) wybierasz odpowiedni plik. Z tego co pamiętam mają nazwy typu: "unpack_all" itp. Wybierz ten, który Cię interesuje, a następnie postępuj zgodnie z komendami wyświetlanymi przez mały czarny ekranik, który powinien się pojawić po kliknięciu na unpackera. Chodzi tutaj o kliknięcie "Y" (nadal z tego co pamiętam) na samym początku, a potem na zaczekanie (chwilę to potrwa) aż unpacker zakończy swoją pracę. Nie zamykaj czarnego okienka przed skończeniem przez niego pracy o czym Cię powiadomi lub sam się zamknie.
-
Nie działa mi to, nie wiem czemu, ale mniejsza z tym.
-
Witam! Chciałem dodać frakcjom najemników, poprzez oznaczenie istniejących jednostek cechą "mercenary_unit". Jednostki są dostępne ( dodałem je dzięki descr_mercenaries txt) ale mają ikonkę chłopka z nożem, a na mapie bitewnej nie mają tekstur ( wyglądaja jak przejrzyste). Co robię źle?
-
Cytat:
Zamieszczone przez sachiel24
Witam! Chciałem dodać frakcjom najemników, poprzez oznaczenie istniejących jednostek cechą "mercenary_unit". Jednostki są dostępne ( dodałem je dzięki descr_mercenaries txt) ale mają ikonkę chłopka z nożem, a na mapie bitewnej nie mają tekstur ( wyglądaja jak przejrzyste). Co robię źle?
viewforum.php?f=249 Witam, nie wystarczy dodac ten atrybut by jednostka stala się najemna, trzeba jeszcze zedytowac plik battle_models i dodać ikonki nowym jednostkom najemnym. poczytaj poradniki na temat dodawani nowych jednostek do gry w tym najemnych. Link na poczatku prowadzi do poradników. Ty najemników dodajesz w Medku czy w jakimś modzie?
-
Dzięki za odpowiedź. Modyfikuje Call of warhammer - moda do medka. poszukam czegoś w poradniakach pozdr.
-
W modzie jest dużo łatwiej to robić bo plik masz gotowe, nietrzeba wypakowywac. Zawsze rób kopie zmienianych plików by miec do czego wrócić w razie pomyłki.
-
No fajnie, tylko że nie znalazłem tego pliku battle models . pewnie w modzie jest inaczej oznaczony :/ Gdzie tego szukać??
-
Data moda następnie wejdź w folder unit_models - tam jest ten plik.
-
wie ktoś jak dodać budynek do kampanii?
Wyszukałem w wwmwe pliki w których jest zapisana piekarnia.
Oto one:
data/ui/eastern_european/buildings/construction/
data/ui/eastern_european/buildings/
data/ui/eastern_european/buildings/
export_buildings.txt.strings
export_descr_buildings_enums
export_descr_buildings
W pierwszych 3 myślę, że wystarczy zrobić obrazki w odpowiednim formacie itp. jak będzie wyglądać nasz budynek.
4 plik próbowałem edytować za pomocą programu "Strings.Bin Editor", ale wyskakiwał mi ciągle błąd...
W 2 ostatnich plikach nie wiem co dokładnie dodać, bo różne budynki mają różne wpisy.
No i jeszcze na mapie bitewnej też jakoś musi chyba istnieć budynek nie? Więc powinien być co najmniej jeszcze jeden plik do modyfikacji.
Chciałem zrobić Wawel dla Polski (nie wspomnę już o tym, by nie dało się go zbudować, tylko by już był w Krakowie).
Pomoże ktoś?
-
Witam, chciałem dodać do medka pare nowych jednostek.
Ściągnąłem MedManager, zainstalowałem go ale nie chce mi się uruchomić.
Nie wiecie czy trzeba coś zrobić przed jego uruchomieniem, czy po prostu nie działa on na windowsie 7??
-
Witam ;) ostatnio zająłem się moddingiem Medka. I na początek postanowiłem dodać parę nowych jednostek z Kingdoms do istniejącego moda, a mianowicie joannitów z dwuręcznym mieczem (Canons_Of_The_Holy_Sepulcher) i Tripolitan_Squires. Korzystałem z poradników viewtopic.php?f=22&t=108 viewtopic.php?f=249&t=5747 viewtopic.php?f=249&t=5745 . Wydaje mi się że zrozumiałem o co w tym biega, skopiowałem wpis z battle_models (edytując frakcje), dodałem wpis do EDU, skopiowałem tekstury i animacji. I bum, włączam moda, gra wykrzacza się do systemu a w logu pojawia się:
17:39:41.234 [script.err] [error] Script Error in mods/Regnum_Poloniae/data/export_descr_unit.txt, at line 15057, column 1
Could not find soldier battle model for unit type 'Canons_Of_The_Holy_Sepulcher'.
17:43:54.937 [script.err] [error] Script Error in mods/Regnum_Poloniae/data/export_descr_unit.txt, at line 15056, column 3
Could not find soldier battle model for unit type 'Tripolitan_Squires'.
Ktoś wie o co to może chodzić? Czynność powtarzałem już chyba 12 razy, za każdym razem dokładnie sprawdzając czy nie popełniłem błędu i dalej to samo. A może trzeba jeszcze jakieś pliki skopiować z crusades, oprócz tych wymienionych w battlemodels?
-
Nie ma modeli bitewnych a napewno dopisałeś Polskę do battle models jako posiadającą te 2 jednostki? W edu też dopisałeś poland przy nich?
-
Wpisy wyglądają tak:
z battlemodels
Kod:
16 -0.090000004 0 0 -0.34999999 0.80000001 0.60000002
18 tripolitan_squires
1 4
62 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/tripolitan_squires_lod0.mesh 121
62 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/tripolitan_squires_lod1.mesh 900
62 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/tripolitan_squires_lod2.mesh 2500
62 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/tripolitan_squires_lod3.mesh 6400
1
6 poland
73 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_tripoli.texture
72 unit_models/_Units/EN_Lmail_Hmail/textures/EN_Lmail_Hmail_normal.texture
52 unit_sprites/jerusalem_Tripolitan_Squires_sprite.spr
1
6 poland
64 unit_models/AttachmentSets/Final Crusader_jerusalem_diff.texture
64 unit_models/AttachmentSets/Final Crusader_jerusalem_norm.texture 0
1
4 None
14 MTW2_Swordsman 0
2
18 MTW2_Sword_Primary
14 fs_test_shield 0
z EDU
Kod:
type Tripolitan Squires
dictionary Tripolitan_Squires ; Squires of Tripoli
category infantry
class heavy
voice_type Heavy
banner faction main_infantry
banner holy crusade
soldier Tripolitan_Squires, 48, 0, 1.2
attributes sea_faring, hide_forest, hardy, can_withdraw
formation 1.2, 1.2, 2.4, 2.4, 3, square
stat_health 1, 0
stat_pri 9, 2, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 0
stat_pri_attr no
stat_sec 0, 0, no, 0, 0, no, melee_simple, blunt, none, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 3, 3, 8, metal
;stat_armour_ex 3, 0, 0, 0, 3, 8, 6, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 6
stat_ground 1, -2, 3, 4
stat_mental 5, normal, trained
stat_charge_dist 30
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 400, 125, 50, 115, 400, 4, 120
armour_ug_levels 2
armour_ug_models Tripolitan_Squires
ownership poland
era 0 poland
era 1 poland
;unit_info 9, 0, 14
Jeśli chodzi o wpis z battlemodels to kombinowałem zarówno z oddzielaniem linijek enterem jak i kopiować oryginalny długi wpis. Spacje raczej też są we właściwych miejscach :)
No ale z doświadczenia swojego wiem że za łatwo być nie może i muszą być jakieś problemy :D
-
Napisz na PW do kruk84 lub Aramegil oni robili mody lub robią i przenoszą jednostki. Pozdrawiam.
-
Witam. Nie wie może ktoś jak w SS 6.3 zrobić żeby Francja miała konnych kuszników?? Przeglądałem poradnik ale w SS 6.3 pliki są troche inny i sie pogubiłem
-
Wstaw na forum plik export_descr_unit i export_descr_buildings z SS 6.3 to zobaczę co da się zrobić - nie mam teraz tego moda.
Edit: A na MOS 6.3 się nie skusisz? Pozdrawiam.
-
Przychodza mi do głowy dwie rzeczy :
Błąd moze być w tej jednostce: "Canons_Of_The_Holy_Sepulcher"
Oraz pytanie czy zmieniłes liczbe jednostek z batle z kingdomsa na jedną wiecej czy ile tam dodałes do podstawki?
Zaczynaj zawsze od jednej i sprawdzaj na bieżaco - wtedy wiadomo gdzie szukac. I nie ma bata ze sie nie znajdzie jak sie dobrze poszuka krok po kroku.
Przeczytałem loga i już jasniej. Musisz wywalic dat bo Ci leci z datu batlemodel czyli tak jakbyś go nie ruszył wcale. Prawdopodobnie bedziesz to musiał robić za kazdym razem ilekroć zechcesz dodac nową jednostkę. Dawno nie miałem medka II na kompie ale pamietam ze jak 1000 razy sprawdziłem i byłem pewny ze nie ma błedu to trzeba było po prostu wywalic wywalić dat. Gra bedzie się chcwilke dłuzej potem włączała tworzac nowy dat z ta jednostką.
Co do pytania matiska - nie wystarczy tego dodac tylko tam, dodanie budynku jest nieco trudniejsze od dodania jednostki i wymaga grzebania w kilku plikach.
-
Mam taki problem, otóż chciałbym jakoś zmienić w plikach aby generałowie nie umierali ze starości (ot tak dla zabawy ;)). Nie wiem jednak gdzie to można zmienić, i czy w ogóle jest to możliwe. Pomoże ktoś?
-
Ja tez nie wiem ale jakbym chcial to zrobić kombinowałbym z podziałem tur i lat. Tzn: tury dzieliłoby po swojemu a lata naliczalo po swojemu
Gdybyś np chciał wówczas miec normalnie ture w rok tez by sie dalo to zrobić w sumie skryptami. I oni by żyli swoje tam lata z gry a skrypt liczyłby swoje. Ale długo by pisac. Zarobienie z tury roku dawalby im conajmniej ze dwa razy tyle zycia co mają - o ile dobrze pamietam. Do tego nie trzeba skryptów to jest łatwe i robi sie w descr_strat.txt. Poczytaj o podziałach tury w Medieval II. Jak coś pomyliłem to tylko to w ktorą to działa strone - czy żyją swoje lata czy swoje tury. Nie pamietam.
-
Już znalazłem. Wystarczy w pliku campaign_script pod linijka
Cytat:
start up
freeze_faction_ai aztect
DOPISAĆ
Cytat:
freeze_faction_ai xxx
gdzie w miejsce xxx wpisać nazwę kraju. Od tej pory generałowie, kapłani, szpiedzy itd nie starzeją się.
Ps. Co do tur, to nic nie daje. Postacie starzeją się o rok w ciągu 2ch tur, a jedna tura trwa 2 lata. Skrócenie trwania tury do np. 0.5 roku nic nie zmienia w kwestii starzenia się.