Nie na Catrionę
Wersja do druku
Nie na Catrionę
nie na Catrionę tylko ospę
no to na ospę.
Umarła w Wyzimie na ospę.
No fajnie, mefisto7 podał dobrze miejsce, hyperboria11 chorobę, a Andsztal007 w końcu pełną odpowiedź. Co teraz?
Ech, no to chyba pytanie przekażę Andsztalowi, chyba się nie obrazicie? ;)
Czy Temeria zawsze miała w herbie lilie czy może kiedyś miała inny herb. Jeżeli tak to jaki?
Miała inny, bodajże czarny lew na żółtym tle, a na dole czarne pole
Dobrze. Zadajesz.
Łatwe, ale lepszego na razie nie wymyślę: jaką nazwę zyskał Geralt po rozprawie z bandą Renfri?
Rzeźnik z Blaviken
Tja
Za co chciał dostać Geralt zapłatę od Caldemayna?
Bodajże za kikimorę.
yeah!
Jeśli pytanie już padło, to przepraszam:
Ile obwodu w talii miała Triss Merigold (szczyciła się tym).
Triss miała w talii 22 cale.
Dobrze, zadajesz.
Milva miała brata. Co się z tym bratem stało?
Nie wiem czy mogę odpowiedzieć (bo dwa posty wyżej odpowiedzi udzieliłem) ale to zrobię:
Brata Milvy zabił (konkretnie stratował) łoś.
Dobrze, zadajesz.
Jak nazywał się tomik poezji wydany przez Essi Daven?
Blękitna Perła.
Racja, zadajesz.
P.S. Andsztal, może powinniśmy dać szansę innym? :D
Opisz historyczne stosunki Koviru i Redanii.
Jestem w stanie na to przystać :D Ale to raczej ty teraz musisz się powstrzymać.Cytat:
P.S. Andsztal, może powinniśmy dać szansę innym? :D
Król Redanii podarował ziemie Koviru bratu, ale nie musiał on płacić lenna. Była tam potem krótka wojna, bo król Redanii chciał przejąc trochę zysków Koviru
Dawno dawno temu ( jakieś 120 lat wstecz ;P ) Radowid I Wielki obdarował tymi ziemiami swojego brata Trojdena byle tylko nie pokazywał się na dworze w Terogorze ( był tak jakby lennem tyle, że nie musiał w ogóle nic płacić Redanii. Przez lata całe masy ludzi napływały do Koviru i Poviss przeważnie bandyci ale także nie docenieni uczeni i technicy oraz geologowie i górnicy. Odkryto tam także wielkie żłoża surowców mineralnych co zapewniło bogactwo państwu. Dopiero Radowid III Srogi albo Redański ( chyba tak się zwał ) pochytrzył się na te bogactwa. Jednak jego korpus ekspedycyjny jak szybko wszedł do Koviru tak szybko wyszedł (a raczej się wyczołgał) w książce była mowa o 5k albo 10 k Redańczyków przeciw ponad 20k armii Koviru
Edit :
Ehh ja tu taki poemat odwaliłem a tu masz ; P
a podczas tej wojny Król Redanii i Król Keadwen nagle dowiedzieli się że Kovir to nie jest jakieś gówniane biedne państewko, tylko silne Królestwo, z 30tysięczną armią (złożoną z byłych awanturników tych dwóch krajów :D)które zmiażdżyło wojska REdanii i Keadwen. :D (nie wpycham się, Vedymin pierwszy..)
było 4k redańczyków i kilkaset keadweńczyków 8-)
EDIT: ale się nagle rozpisaliśmy w jednym momencie :lol:
Mefisto i ThorGal przykro mi ale Vedymin był pierwszy a jego odpowiedź jest właściwie poprawna więc to on zadaje następne pytanie.
"Tak, jak powiedziałem. Wychodzę. A ty, Geralt, nie będziesz próbował mnie zatrzymać, nie ruszysz się nawet."
Raczej łatwe: kto to powiedział?
Doppler Tellico Letorte (czy coś takiego?), zwany Dudu o ile się nie mylę?
Nie mylisz się
No więc następne pytanie:
Ile osób liczyła pierwsza zbójecka banda, do której należała Angouleme.
6?
Zgadza się, nie licząc Angouleme było to pięciu chłopaków i jedna dziewoja. Zadajesz.
Opisem jakiej postaci zaczyna się Czas Pogardy?
Opisem gońca królewskiego Aplegatta.
Tak
A więc pytanie:
Jakiego łuku używała Milva (odpowiedź musi zawierać informacje o sile, dokładnej wielkości itp. broni) - trzeba zajrzeć do książki :D
już zadałem to pytanie pare stron temu :P
Tak jak mówiłem jakiś czas temu - nie czytałem całego tematu, więc sory ;)
Zmieniam pytanie: jaki błąd popełnił Geralt w walce z Vilgefortzem na Thanedd?
(Podobne pytanie występowało w teście o Wiedźminie dołączonym razem z grą. Nie wątpię, że wielu zna odpowiedź ;))