Witam.Czy na tym sprzęcie pogram w romka 2 i na jakich ustawieniach bo zastanawiam sie czy kupic.
phenom 965 black edition
gtx 460
8gb ram
win 7
Wersja do druku
Witam.Czy na tym sprzęcie pogram w romka 2 i na jakich ustawieniach bo zastanawiam sie czy kupic.
phenom 965 black edition
gtx 460
8gb ram
win 7
Na jakich to nie wiadomo póki nie naprawią optymalizacji.
Aha czyli lepiej się wstrzymać z kupnem.
bonio78
Wstrzymaj się może, cuda na kiju się dzieją w tej grze na razie, jednym chodzi, innym nie. Mi chodzi raz dobrze, raz źle, jak jej akurat do pikselowego łba strzeli, generalnie bitwy chodzą dobrze w 85% przypadków, mapa kampanii się dławi. Może warto poczekać aż ją nieco ustabilizują i oszczędzić sobie kombinowania. No chyba, że masz ciśnienie wielkie. Z drugiej strony ja może nie mam super komfortowej gry, muszę kombinować z różnymi dziwnymi rozwiązaniami, sporo mnie to nerwów kosztuje ale bawię się i tak dobrze. Pod rozwagę.
Mój sprzęt:
i5-3350p @ 3.3GHz
GeForce GTX 770
8GB RAM
Gra chodzi praktycznie tak samo na ustawieniach od niskich do ultra. Różnica między nimi to jakieś 5fpsów. Podczas bitwy, dopóki wszystko stoi spokojnie, to mam 50-60. Zaczną się bić, to jak przybliżę mam 15-20. Mapa kampanii też koło 20fps. Trochę to niedorzeczne.
Ja jeszcze raz ze swoim pytaniem: czy ktoś powie mi, co muszę dokładnie zmienić w pliku script.txt, żeby móc włączyć wreszcie tą nielimitowaną pamięć video?
Masz tu przecież wszystko napisane viewtopic.php?f=574&t=13871&p=322094#p322094
@ASHERIX
dzięki za link, ale niestety jestem chyba idiotą i nie mam pojęcia jak wykonać te mnożenie. Pamięć mojej karty graficznej w opcjach to 512mb, wiem, że to prawie nic, ale powinno starczyć. Te zombie tekstury załamują mnie :/
Witam była już ta łatka na grafikę bo gra mi się tnie dalej ??
Mój sprzęt to Intel Core 2 Duo E4500 2.20GHz mam 4 GB ramu karta graficzna GeForce 630 GT pamięci karty to 2047 MB jak mam ustawić Rome 2 pod ten sprzęt ??
Czarodziejska kula mówi że nisko, ewentualnie średnio, i to jeszcze zależy w jakiej rozdzielczości.
Na innym (angielskim) forum znalazłem przepis, który działa u wielu osób. Sam nie narzekam (obecnie koło 50 FPS i prawie żadnych lagów), ale wieczorem po powrocie do domu chętnie wypróbuję:
Po uruchomieniu gry wciskamy (CTRL+ALT+DEL) i wchodzimy do Menadżęra zadań Windows
Klikamy prawym przyciskiem myszy na rome2.exe
wybieramy ,,ustaw koligację''
Odznaczamy jeden z procesorów, niektórzy mówią, że najlepiej ,,procesor 0''
Klikamy OK, teraz możemy wrócić do gry lub spróbować znowu wejść do ,,ustaw koligację'' i ponownie zaznaczyć odznaczony wcześniej procesor.
Większość osób odczuwa zdecydowaną poprawę, zwłaszcza na mapie kampanii.
Jakby znalazła się osoba chętna do przetestowania, prośba o info ;)
P.S. Sorry ale dopiero teraz zauważyłem ,że koło 13 pojawił już się ten temat w nowym wątku...
Ja spróbowałem. Samo wyłączenie procesora nie zmieniło wyników w benchmark. Sprawdzałem 2 razy przed wyłączeniem procesora 0, potem 2 razy z wyłączonym i wyniki były prawie identyczne. Ale po ponownym zaznaczeniu procesora w menedżerze i powrocie do gry w obydwu testach wyniki był o ponad 2 fps wyższe. Z mapą ciężko mi ocenić bo chodziła mi zawsze idealnie. Wczoraj z kolei miałem dziwne akcje w czasie gry, myszka od czasu do czasu "żyła" własnym życiem, na chwilę zacinało, nawet w czasie benchmarku. 1 raz gra się wogóle zawiesiła. Nie wiem czy to wina gry czy jakis inny program sie gryzł z nią. Na nowym kompie 1 gra i jeden z pierwszych moich programów ogólnie które instalowałem to Rome 2 i od razu chodził znakomicie. Po wgraniu ze steama reszty mojej biblioteki gier, jakby działa gorzej. Poza tym miałem ścięty dolny ekran gry. Tekst który pojawia się w dole ekranu w czasie testu w lesie Teutoburskim był całkowicie ścięty. Dziś po pobraniu patcha 1.5 ekran jest cały widoczny, gra sprawia wrażenie, że jest jakby stabilniejsza. Z tym, że wczesniej instalowała sie jakaś aktualizacja do windowsa 7 i ni ewiem czy ten ekran to nie wynik tego czasem.
To teraz niech mi ktoś powie czemu po zainstalowaniu moda na grafikę laptop widzi tylko wbudowaną grafikę a gt 540 m nie bardzo.
A orientuje sie ktos czy rome 2 i inne gry z serii maja wsparcie dla cross fire/ sli? Gral ktos na dwoch gpu?
Ja gram na SLI. Ale szczerze mówiąc, nie widzę różnicy, bo nawet na jednej działa bez zarzutu, na wszystkim maksymalnym co się da włączyć w ustawieniach grafiki. Jedynie wiatrak trochę głośniej chodzi, taka to różnica.
A jakie masz karty i reszte sprzety? Gra bez problemy widziala Ci oba gpu?
Odpaliłem Rome II na drugim laptopie marki HP o konfiguracji:
Core i7 4x2,2
8gb Ramu
System 64 bit
Radeon HD 6770 (razem z Intel GMA3000) 2Gb na DDR 5
Gra uaktualniona przez steam. Sterowniki do wszystkiego są aktualne.
Wynik to ! 6-8 FPSów ! na każdych ustawieniach graficznych. Nie ma znaczenia czy to Wysokie, bardzo wysokie, ultra... gra wygląda tak samo - źle.
Wiedźmin 2 uruchamia się mi na wysokich bez zająknięcia. Nie mam pojęcia co się dzieje z tą grą.
i7 2600 3,4GHz x 4 rdzenie / 8 wątków
8GB RAM
GeForce GTX 560 Ti x 2 w SLI
Rome pokazuje jedną i 1024MB pamięci, a dwie mają łącznie 2048MB. Ale słyszę po wiatraku, że korzysta z dwóch, bo o wiele głośniej chodzi, no chyba, że to był zbieg okoliczności.
Jedyny problem to multi 3v3, ale podejrzewam, że to wina neta i ogólnie wszyscy tak mają, bo każdy wychodzi po chwili w 3v3.
Podejrzewam, że tym co nie działa, to przez wynalazki typu Radeon, AMD itd.
Ja lada moment bede mial Radki 6950 od Gigabyte i nie chce niemilych niespodzianek ze gra nie bedzie odpalala czy cos. Generalnie mysle ze na
" czerwonych " kartach z cross fire nie ma problemow. Dzieki za info
Mój sprzęt to:
Intel Core2 Quad CPU Q8200 2.33GHz
NVIDIA GeFOrce GTS 250 1024 Mb
4 GB RAM ( tylko, że DDR 2 ;/)
Gra praktycznie cały czas się zacina. na mapie kampanii jeszcze idzie grać, ale podczas bitew ( nawet tych najmniejszych ) to jest po prostu masakra. Nawet jak ustawię najniższe detale to i tak tnie się tak co sekundę albo dwie.
Czy faktycznie sprzęt jest tak słaby? No ale to przecież cztery rdzenie i w ogóle. Myślałem, że chociaż na średnich mi się coś uda ;/
Idzie to jakoś poprawić na dzień dzisiejszy?
Masz biurową grafikę, czego ty oczekiwałeś po takim czymś? 8-)Cytat:
Zamieszczone przez Sith_Lord_OsW
Na tej karcie gra powinna chodzić na średnich bez zająknięcia.......Cytat:
Zamieszczone przez szrama86
Spójrz też na słaby procesor.
Przy małej rozdzielczości średnich/niskich + małe jednostki gra powinna chodzić w miarę płynnie na większych detalach będzie masakra.Cytat:
Zamieszczone przez Scooter
Quadzik nie jest taki słaby :) tylko trzeb ago podgonić :) karta to 9800GTX więc swego czasu na biurową nie wyglądała, wszystko zależy na jakiej rozdziałce gra.
ja bym spróbował od zjechania z shaderami do 2
Cześć wszystkim jestem nowy na forum :)
Ale dobra chciałem się was zapytać na jakich ustawieniach mógłbym zagrać w Rome II ? Mój laptop to Lenovo IdeaPad Y580
Z GF660GT? Jesli tak to na dzień dzisiejszy v.h/hCytat:
Zamieszczone przez bart1261
Tak,dzięki :DCytat:
Witam.
Zastanawiam się nad kupnem Rome 2 i teraz mam pytanie da rade pograć na takim sprzęcie czy nie bardzo ??
Procek: i5 2500k 3,4 GHz 3,8 w turbo mode
grafika Radeon HD 7850 2GB DDR 5 podkręcona do 1000/1300
Pamięć Ram kingston 8GB
gram na rozdzielczości fullHD 1920x1080
Na samym początku chciałbym powiedzieć, że Shogun 2 chodził mi na średnich/wysokich bez zająknięcia i wyglądał przy tym bardzo ładnie.Cytat:
Teraz zacząłem się bawić i przy średnich ustawieniach na małej rozdzielczości Rome II chodzi jako tako ;/ Ale co z tego, jeśli gra wygląda na prawdę brzydko! Odstrasza!
Jak to jest, że taki Medieval II wygląda jak dla mnie na prawdę ładnie i działa płynnie, Shogun 2 tak samo, a taki Rome II nie dość, że strasznie odstrasza to jeszcze się wiesza?
Czy jakieś patche są wstanie to naprawić? Jakieś mody?
Nie do końca zależy jaki procek?Cytat:
Na y580 z i3 IMHO tak dobrze chodzić nie będzie.
Nie spoko ale ja mam i5 :PCytat:
Zamieszczone przez ajax
@ bart , do Y580 do grafy 660 jest minimum i5 więc nie wiem skąd przyszło Ci do głowy i3 ;)
Radeon HD 7850 to odpowiednik GeForce GTX 560 Ti , poszperaj w tym temacie bo co najmniej kilku ludzi podawało jak im chodzi na tej karcie.Cytat:
Zamieszczone przez Akatsuki_Pain
A to powinno być spoko:) Ja na lepszym procku i gorszej karcie ram na 1600x900 na highCytat:
Jak wy widzicie "ROME TOTAL WAR 2" na takim sprzęcie i jakie detale... ?:)
Dodam ze Shogun 2 chodzi na Wysokich czasami lekko przycinał...na rozdzielczości 1680x1050 monitor 22cale
Wiedźmin 2 też na wysokich bez zacinania na rozdzielczości 1680x1050 monitor 22cale
SYSTEM: WIN 7 Professional 64BIT
GRAFA: HIS Radeon HD 6770 1024 DDR5
PROCESOR: Quad Q6600 2,4ghz ( O/C 3GHZ)
RAM: Patriot Dual DDR2 4GB 800mhz
DYSK: 160GB Samsung HD160JJ SATA II 8MB cache 7200RPM
1. Zastanwaim się nad wymianą dysku na na coś nowszego oraz z wieksza pamięcią cache 32mb
2. Czy jest sens dokupować dodatkowe 4GB RAMu dla tej gry ???
Dla wszystkich co się zastanawiają czy im pójdzie :).
Konfiguracja
GeForce 9600 gt
Dual Core E5200 2.5
2 GB RAM
Ustawienia: Wysokie
Jednostki: Małe
Trochę tnie ale do przeżycia. W pierwszego Roma też grałem na sprzęcie nie do końca dającym radę - procek AMD 1.6, Radeon 7000 (chyba) i 256 RAMu :)
W necie znalazłem dziś fajne ustawienia do Rome II :D
link:http://www.reddit.com/r/totalwar/com...x_and_what_it/
Aktualnie gram na średnie-niskie (CA mówiło, że podobne ustawienia graficzne jak z Shoguna 2. Jaaaaasne...).
Procek: AMD Athlon II X4 640
Ram: 8 GB DDR3
System: Windows 7 64x
Grafa: ATI Radeon HD 5450
Na jakich ustawieniach powinienem grać z moim trupkiem?
Witajcie wodzowie,
Wiem, że było już dużo wątków z tym związanych.
Mam całkiem dobrego laptopa, i5-3210M 2.5Ghz z Boostem do 3.1.
Nviadia GF GT 630M i druga zintegrowana karta grafy Inetel hd graphics
8 giga ramu DDR3 i inne bajery.
Windows 7 64 bity.
I pojawia się problem. Gram na najniższych wymaganiach, a mapa kampanii dalej ścina, najmniejszy dym ścina, tekstury np gór ładują się długo. W trakcie bitwy efekty takie jak dym także strasznie ścinają, mgła wojny na kampanii ścina.
Może ktoś z was forumowicze, jest w stanie powiedzieć mi dlaczego ? Czy jest możliwość, że ROME nie wychwytuje mi drugiej (lepszej karty grafiki)? Przy odpaleniu opcji graficznych wyświetla mi, że korzysta z Karty Nvidia, lub nie korzysta z jakiejś części pamięci obliczeniowej ?
Dodam, że zrobiłem czynności, które były polecane w innych tematach tego typu, czyli instalacja DIrecta z płyty z grą itp.
Sterowniki do grafy są także całkowicie aktualne.
Format systemu odbył się kilka dni przed premierą, w celu przygotowania sprzętu do podbojów antycznego świata.
Kumpel ma takiego samego lapa, a wszystko chodzi mu na wymaganiach ULTRA.
Wysyłam dyplomacyjną prośbę o waszą pomoc, uprzedzam z góry, iż nie jestem bogiem komputerów i systemów.
Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za pomoc