-
Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Cytat:
Zamieszczone przez Shane
Cytat:
Zamieszczone przez kraven2000
fakt, że armie same budują statki i nie potrzeba budować transportu (skupiasz się na bitwach morskich i ochronie desantu...fajne) co przyśpiesza chociażby wojnę z Kartaginą (i ułatwia),
wlasnie ULATWIA!!!za bardzo to arcadowe,jeszcze troche i bedzie mozna grac w totale na xboxie
To jeszcze raz. Gra musi się sprzedać, zarząd musi dostarczyć wynik akcjonariuszem inaczej jest ścinany.
Maniaków, jak członkowie tego forum, nie ma tak dużo. Jesteście najgłośniejsi bo macie wymagania itd itp. Większość jednak chce popykać...i to jest główny target. Zarabia się na masach, głąbach. Jedynie towar ekskluzywny można sprzedawać w małych ilościach. To właśnie trzeba zrozumieć a weź pod uwagę, że Sega dostała po dupsku po wydaniu Colonial Marines. Powtarzam raz jeszcze...ichni CEO miał moim zdaniem czas do końca roku aby przynieść wynik. Zrobił co mógł.
-
Cytat:
Jak już pisałem...jesteś świadomym klientem to zrób to co robi się w kapitaliźmie. Nie kupuj kolejnej gry od CA, żadnego dodatku itd. Ciekawi mnie jak to będzie za rok lub półtora przy okazji premiery dodatku lub zapowiedzi/premiery kolejnej części. Dam sobie rękę uciąć, że polecisz kupić w dniu premiery. Wiesz dlaczego? Sentyment + marketing.
Oj chłopie i tu byś stracił rekę. Nie wypowiadaj się o kimś z taką pewnością skoro go w ogóle nie znasz. Sentyment, a owszem miał spory wpływ, marketing ? o jego mechanizmach wiem więcej niż chciałbym wiedzieć :lol: nie rusza mnie specjalnie. Empire kupiłem kilka lat po premierze nie dokupując żadnego dlc, to samo z Napoleonem, zakup po roku, gdy ukazały sie mody, również obeszło się bez DLC poza kampanią w Hiszpanii. Shoguna II zupełnie odpuściłem. Nie jestem dzieciakiem, który z wywieszonym ozorem kupi wszystko co mu wcisną. Co do Rome II od początku miałem obawy, jak się okazałe w sporej mierze uzasadnione. Cóż, kupiłem, więc mogę o to mieć pretensje tylko do siebie. Starając się nie popełnić tego samego błędu kolejne "dzieło" CA kupie pewnie niezbyt szybko( o ile w ogóle).
Cytat:
Tak naprawdę o przyszłości Rome 2 nie zadecydują bugi wynikające z wieku dziecięcego
Mam odmienne zdanie, jak nie poradzą sobie z optymalizacją i innymi większymi błędami, reszta nie będzie miała znaczenia.
Cytat:
Maniaków, jak członkowie tego forum, nie ma tak dużo. Jesteście najgłośniejsi bo macie wymagania itd itp. Większość jednak chce popykać...i to jest główny target. Zarabia się na masach, głąbach. Jedynie towar ekskluzywny można sprzedawać w małych ilościach. To właśnie trzeba zrozumieć a weź pod uwagę, że Sega dostała po dupsku po wydaniu Colonial Marines. Powtarzam raz jeszcze...ichni CEO miał moim zdaniem czas do końca roku aby przynieść wynik. Zrobił co mógł.
Oj, niestety, to prawda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Stalowy Karaluch
Właśnie podajcie linka do tego moda o brudzie. Mi ściągnęło się coś waży 22.8MB, zaraz sprawdze.
Mi ciężko sie gra ale sie nie poddaje, wiele rzeczy mi sie nie podoba, ale sie nie łamę. Poprawia to patche i mody. Seria total war za bardzo mi sie podoba żeby z niej rezygnować.
napisz co to za patch co sciaga teraz!!
-
Dramat jest mam za sobą 60 rund co najmniej.
AI kampanii jest do du** . Latają mini stackami po 4 oddziały ( na hardzie) nikt mnie nie atakuje... w ogóle wojska mógłbym nie mieć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez marko1805
Cóż, kupiłem, więc mogę o to mieć pretensje tylko do siebie. Starając się nie popełnić tego samego błędu kolejne "dzieło" CA kupie pewnie niezbyt szybko( o ile w ogóle).
Jeżeli tak jest to gratuluję. Większość nie działa świadomie i porywa się na marketing, który jest baaaaaardzo sprytny :) Prostacki, ale skuteczny.
Cytat:
Mam odmienne zdanie, jak nie poradzą sobie z optymalizacją i innymi większymi błędami, reszta nie będzie miała znaczenia.
Możesz mieć ale to prawda. Optymalizacje poprawią, bugi usuną. Pozostanie podstawa, mechanika. To o nią się wszystko rozbija, bo tej nie da się zmienić bez przebudowania gry, nomen omen, totalnie. Dlatego to na mechanice trzeba się skupiać a nie optymalizacji...tą poprawią. Shogun 2 na początku też działał dupnie.
Ogólnie to love and peace. Po prostu wychodzę z założenia, że nie ma co się za mocno emocjonować. Jak ktoś uważa, że udupił kasę to ma nauczkę na przyszłość i tyle. Jak komuś się gra podoba to jest dobrze. Tak jak wspominałem...jeżeli ktoś ma ponad 100h i krzyczy, że to gówno...to znaczy, że to jest masochista. Kto się w gównie bawi ponad 100h? No proszę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez mpawel5
Cytat:
Zamieszczone przez Stalowy Karaluch
Właśnie podajcie linka do tego moda o brudzie. Mi ściągnęło się coś waży 22.8MB, zaraz sprawdze.
Mi ciężko sie gra ale sie nie poddaje, wiele rzeczy mi sie nie podoba, ale sie nie łamę. Poprawia to patche i mody. Seria total war za bardzo mi sie podoba żeby z niej rezygnować.
napisz co to za patch co sciaga teraz!!
już mi się zciągną. Nawet nie zaóważyłem w steamie zobacz w pobranych elementach
-
Co to za patch teraz jest ? Ma ktoś jakieś informacje ?
-
chyba tylko redsky fix,mialem to dzisiaj
-
-
Czy tylko mi się wydaje że gra Spartą nawet na legendarnym poziomie to czysta sielanka?
-
Gram na trudnym i takie wyniki bitew to trochę nudna norma.
http://i39.tinypic.com/t9gvgi.png
Poziom trudności zmienia jakoś statystyki jednostek, czy coś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Tom4shCK
No proszę cie, przy takim składzie to się jeszcze można pobawić.
95% moich bitew Spartą na legendarnym wygląda następująco:
- ctr+g na moich pikinierach
- wysyłam ich na drugi koniec mapy (ewentualnie na punkt z flagą)
- patrze jak pikinierowie wycinają sobie drogę
-
Cytat:
Takie wyniki to się zdarzały w każdym TW jak dotąd, od pierwszego Medievala począwszy. Też starczyło zakonnymi z większej góry wjechać w motłoch i po zabawie. Tu nie o to chodzi, naprawdę szokująca jest długość trwania tej Twojej bitwy - 3 minuty ?! :shock:
Przecież w 3 minuty w innych TW to nawet wojska się nie zbliżyły do siebie...ewentualnie coś miotacze zaczęli kombinować. Nawet łucznicy ashigaru w zamku cięli przez dobre kilka minut, żeby wyrżnąć napastników a jeszcze nieraz wódz podszedł do góry.
Mógłby ktoś powiedzieć, jak to wygląda przy oblężeniach ? Dwa strzały z balisty i mur leży a po 5 minutach miasto zdobyte, czy jakoś "normalniej" ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez kampinosek1990
Cytat:
Takie wyniki to się zdarzały w każdym TW jak dotąd, od pierwszego Medievala począwszy. Też starczyło zakonnymi z większej góry wjechać w motłoch i po zabawie. Tu nie o to chodzi, naprawdę szokująca jest długość trwania tej Twojej bitwy - 3 minuty ?! :shock:
Przecież w 3 minuty w innych TW to nawet wojska się nie zbliżyły do siebie...ewentualnie coś miotacze zaczęli kombinować. Nawet łucznicy ashigaru w zamku cięli przez dobre kilka minut, żeby wyrżnąć napastników a jeszcze nieraz wódz podszedł do góry.
Mógłby ktoś powiedzieć, jak to wygląda przy oblężeniach ? Dwa strzały z balisty i mur leży a po 5 minutach miasto zdobyte, czy jakoś "normalniej" ?
Muszę cię zmartwić, to było oblężenie miasta bez murów. : D Ja się broniłem.
A co do niszczenia murów, żółwiem rozwaliłem mury jak tylko pod nie podjechał. Tak samo bramy piechotą nawet można otworzyć w ciągu ~minuty.
-
Póki co moja najdłuższa bitwa to oblężenie Kartaginy, dokładnie 10 minut, 35 sekund...Gdyby machiny szybciej jechały, a piechota sprawniej się wspinała to pewnie by mniej było.
-
Wiecie może w jakim pliku polepszyć parametry wojska, np. Atak w zwarciu, Siła ciosu?
-
Jeszcze się nie da. Niedługo będzie można jak wyjdzie nowa wersja edytora.
-
Baaardzo polecam każdemu Close Combat Mod!! Bitwy są jakieś 50% wolniejsze i zarazem bardziej epickie! Już nie doświadczamy tysięcy żołnierzy wchodzących sobie w dupę i 5 minutowych bitew ;)
Mod znajdziecie pod tym linkiem:
www.twcenter.net/forums/showthread.php? ... -mod/page1
Film prezentujący grę tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=VBVVxidztHc
-
Wygląda dobrze, ściągnę i zobaczę. Dzięki.
-
Doznałem szoku, uruchomiłem własną bitwę z Macedończykami w roli głównej a tam nie było własciwej Falangi uzbrojonej w Sarissy tylko jacyś pikinierzy wyglądajacy jak hoplici z mieczami...
-
Cytat:
Zamieszczone przez kraven2000
Cytat:
Na tym należy się skupić a nie pierniczyć, że ktoś kogoś oszukał. Jak już pisałem...jesteś świadomym klientem to zrób to co robi się w kapitaliźmie. Nie kupuj kolejnej gry od CA, żadnego dodatku itd. Ciekawi mnie jak to będzie za rok lub półtora przy okazji premiery dodatku lub zapowiedzi/premiery kolejnej części. Dam sobie rękę uciąć, że polecisz kupić w dniu premiery. Wiesz dlaczego? Sentyment + marketing.
I dokładnie tak zamierzam uczynić, na bank nie kupię Areny a i z DLC do Romka bardzo się wstrzymam. Za potraktowanie mnie jak barana, który łyknie wszystko i będzie klaskał uszami prosząc o więcej. To jest taki sam szacunek dla klienta jak lotnisko w Modlinie.
Na Total War świat się nie kończy. Na samym sentymencie długo nie pociągną, co najwyżej znajdą innych docelowych graczy. Mam takie przykre wrażenie, że seria (w bitwach taktycznych) idzie w stronę RTS-ów, bitwy są za szybkie, chaotyczne nie ma kiedy rozkoszować się widokiem kamery filmowej ani kombinować nad formacjami. W Shogunie 2 trzymało poziom, trochę gorzej w FOTS a teraz to powoli Starcraft się robi.
-
W Shogunie 2 bylo juz dosc szybko,ale tutaj to naprawde expresowe bitwy sa
-
Cytat:
Zamieszczone przez Rymeryk
Doznałem szoku, uruchomiłem własną bitwę z Macedończykami w roli głównej a tam nie było własciwej Falangi uzbrojonej w Sarissy tylko jacyś pikinierzy wyglądajacy jak hoplici z mieczami...
To włącz im falangę i będą mieli sarissy.
-
Zmieniając trochę temat, to czy jestem jedyną osobą, której w dyplomacji brakuje opcji możliwości żądania lub oddania danego regionu innej frakcji?
-
Od Shoguna już to usunięto.
-
mnie po za tym multumem glupot jeszcze rozwala wiekszy zasieg procy niz luku ;)
skad oni to wzieli?
-
Z historii. W starożytności proca jeszcze miała przewage zasięgu nad lukiem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez K A M 2150
A. Generalnie nie grałem w Shoguna, bo nie trawię tego okresu (i rejonu?) historii. Trochę mi doskwiera brak tej opcji. :P
-
Cytat:
ciezko mi jakos uwierzyc zeby maly kamien mogl leciec dalej niz naciagana cieciwa, nie skurczem ludzkiej reki, dobrze obciazona, wyprofilowana strzala...
nie uwierze bez dowodow ;)
Cytat:
Cytat:
A. Generalnie nie grałem w Shoguna, bo nie trawię tego okresu (i rejonu?) historii. Trochę mi doskwiera brak tej opcji. :P
albo legendy mapy...
-
Której mapy? Chodzi ci o mapę strategiczną z poziomu kampanii? Wg. mnie jest ona czytelna.
Cytat:
Zamieszczone przez Mnil
Cytat:
ciezko mi jakos uwierzyc zeby maly kamien mogl leciec dalej niz naciagana cieciwa, nie skurczem ludzkiej reki, dobrze obciazona, wyprofilowana strzala...
nie uwierze bez dowodow ;)
Taka proca ma zasięg około 500 metrów. Nie znam zasięgu starożytnych łuków, ale myślę, że mogły mieć z tym problem w tamtych czasach.
-
Serio :D Proce miały nawet do 400 metrów zasięgu, a łuki wtedy wcale takie dobre nie były ;) Ale fakt faktem, duży zasięg powinni tylko mieć procarze z ołowiane pociski, te kamienne nie miały takiego dalekiego lotu. Zarówno rzymskie jak i greckie źródła podają lepszy zasięg procarzy i chyba widziałem jakiś relief asyryjski przedstawiający przewagę zasięgu procarzy nad łucznikami.
-
Chodzilo mi o informacje o mapie ;)
/
Co do procy:
http://www.dawneuzbrojenie.republika.pl/cz8.html
-
"The more conservative estimates are around the 200 m mark (Ferrill 1985: 25), Connolly suggests 350 m (1981: 49), Korfmann estimates 400 m (1973: 37) while Demmin and Hogg go to 500 m (1893: 876; 1968: 30). The few accurately recorded observations are rather different. Reid records 55 m with a 227 g stone, and 91 m with 85 and 113 g balls (1976: 21). Burgess threw stones with his reconstructed Lahun sling between 50 and 100 yds, but admits to being unskilled at the art (1958: 230). Korfmann observed Turkish shepherds sling ordinary pebbles, ‘in 5 out of 11 trials the pebbles reached 200 m, and the three best casts were between 230 and 240 m (1973), while Dohrenwend has himself thrown beach pebbles over 200 yds (1994: 86)."
Tak z innej beczki to dla mnie przegięciem są płonące pociski dla konnych oszczepników :D
-
Siema, odpalam teraz Rome II i zaczęła się ściągać jakaś aktualizacja, to jakiś odłam od tego patchu z piątku?
-
Cytat:
Zamieszczone przez PakoThugLife
Siema, odpalam teraz Rome II i zaczęła się ściągać jakaś aktualizacja, to jakiś odłam od tego patchu z piątku?
Hotfix. Co zmienia - nie mam pojęcia.
Cytat:
Tak z innej beczki to dla mnie przegięciem są płonące pociski dla konnych oszczepników :D
Nawet dla pieszych wydaje się to śmieszne.
-
Cytat:
Zmieniając trochę temat, to czy jestem jedyną osobą, której w dyplomacji brakuje opcji możliwości żądania lub oddania danego regionu innej frakcji?
Od pierwszej zabawy z negocjacją przyszło mi to na myśl. Nie raz człowiek chciałby zakończyć wojnę (bez problemu wygraną, nawet jeśli oznacza to unicestwienie wroga), a nie może zakończyć jej, żądając jednej osady, którą i tak by zdobył bez problemu.
-
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez PakoThugLife
Tylko kolor nieba w bitwach z czerwonego na niebieski.
-
Cytat:
Jeszcze się nie da. Niedługo będzie można jak wyjdzie nowa wersja edytora.
A gdzie można śledzić nowe wersje edytora, bo chciałbym już pograć z lepiej odwzorowanymi parametrami.
-
Nie tylko kolor - ale też lista bitew w MP.
-
Cytat:
czy ta modyfikacja będzie tez działała wraz z sejwami?