-
Re: Pytania początkujących graczy
Pytanie brzmi.
1
Na danym obszarze wodnym gdy się przytrzyma myszką to się pojawia informacja między innymi o karze od piractwa do handlu morskiego w pobliskich portach. np. -28 % do handlu.
Wpływam na ten obszar statkiem włączam tryb patrol który to znosi tę że karę w 25 % przełączam turę I NIC
O co chodzi, co robię źle ?
2
Wchodzę na prowincje, przegląd prowincji, najeżdżam myszką na kulturę i mam tam punkt budynki (zadowolenie) np. równy 10 -skąd się bierze ta liczba ?
Jaki parametr za nią odpowiada, jaka wartość w budynkach ?
-
1. Sprawdź w następnej turze
2. W kulturze masz wpływ budynków na kulturę. Budynki (zadowolenie) masz w ładzie publicznym - wpływa na nie wartość zadowolenia ze wszystkich budynków w prowincji - przeważnie świątyń i centrum miasta.
-
Witam. Czy można jakoś wyłączyć oglądanie ruchów cpu na mapie kampanii?
edit : Dziękuje
-
Tak, przed rozpoczęciem kampanii, w opcjach kampanii - tam gdzie jest pełna, niepełna i wyłączona ustawić na wyłączoną. W trakcie już rozpoczętej kampanii - najprawdopodobniej nie.
-
Klikam ustawienia kampanii ale nie mam tam takiej opcji. Mam możliwość ustawienia limitu czasu bitwy, podpowiedzi oraz trybu realizmu i tyle :(
-
Pod podpowiedziami:
http://img163.imageshack.us/img163/3039/zxmq.jpg
Patch nr 2, nie wiem jak jest w becie patcha 3. Bez modów.
-
Ma ktoś możliwość napisania mocnych i słabych stron poszczególnych frakcji ?
Ze swojej strony Egipt bardzo słaba piechota na starcie oraz bardzo słabe garnizony
-
Swebia - dobra piechota, szybki dostęp do procarzy, bardzo słaba jazda i flota. Praktycznie 4 oddziały procarzy, 2 balisty i reszta włóczników oraz mieczników pozwala wygrać każdą bitwę w kampanii.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Co do surowców, gdzieś w encyklopedii w grze i wypowiedzi kogoś z ekipy CA na ofcijalnym forum natknałem się na info że niektóre surowce są niezbędne do stworzenia niektórych jednostek . Ale czy to działa jeszcze się nie przekonałem.
Nie tyle jednostek, co budynków. W końcu znalazłem jakich - dokładnie tych unikatowych, koniecznych do kulturalnego zwycięstwa frakcji. I tak spartański pomnik Leonidasa potrzebuje żelaza, egipski kompleks świątynny Ptolemeuszy - oliwy z oliwek, etc.
-
Mam skleroze i pytanie z nią związane.
Gram Rzymem ale zapomniałem na jakim poziomie trudności :?
Wiem że są 3: łatwy, trudny i bardzo trudny
Wie ktoś gdzie to sprawdzić może ?
-
faktycznie masz niezle skleroze, bo jest jeszcze poziom normalny i legendarny :D
-
Sprawdzić możesz np po bonusie za trudność do publicznego porządku prowincji:
+14 łatwy
+10 normalny
+8 trudny
+7 bardzo trudny
+6 legendarny
-
Dzięki tygrysie !
Poziom wyzwania w zakładce ład mam równy 10 a więc gram na normalnym.
.....no co tylko ja gram na normalnym na tym forum ?
Chyba z przekory bo sam jestem wariatem
.. "jestem tykwą pękatą i wesołą... " :D
-
Ja jak zacząłem pierwszą kampanie na bardzo trudnym to myślałem, że to taki bonus za to, że ciężki poziom, jak przeszedłem na legendarny, to spodziewałem się jeszcze większego bonusiku... a tu taki zawód :D
-
dlaczego komputer nie uzywa falangi tylko walczy na miecze pikinierami... bez sensu taka gra
-
Witam
Mam mały problem: w trakcie zmiany tury odwróciła mi sie mapa kampanii. Da sie to jakoś naprawić ? Miał juz ktoś podobny problem ?
-
Pobaw się klawiaturą numeryczną i ustaw tak jak Tobie pasuje. Powodzenia!
-
Dzięki :) nie wiedziałem że to taka banalna sprawa :)
-
Czy jest możliwość unikniecia wojny domowej??(gram macedonia) osiągam ostatni poziom imperium(mogę 12 armii budowac) i zebym nie wiem co robil z polityka to wybucha mi wojna. poparcia mam 46%. Co radzicie??
-
Pokonać buntowników. Innej opcji nie masz.
-
Ja mam 5 armii i 2 floty i około 47 % poparcia domu Julii, zaczynam się bać tej wojny domowej bardziej niż żeby mnie ktoś miał napaść z sąsiadów.
Jak wybuchnie to część moich armii zamieni się w buntowników czy powstaną nowe wrogie siły znikąd ?
-
Powstaną nowe armie (znikąd) w ilości takiej jaki masz limit armii, z podobnymi oddziałami czyli np pretorianie itd.Zostanie także na starcie stracona jedna osada na rzecz buntowników i wkoło tej osady będą te armie.
-
-
Mam problem grając Swebami, po podbiciu Casurgis, jednego z miast Bojów używam opcji "sack". Nie mogę się później ruszyć armią bo ciągle jestem w zasięgu miasta frakcji które jest w stanie wojny ze mną. Jest na to jakieś rozwiązanie?
-
Chyba tylko zaatakować w następnej turze i zdobyć (poprzez pokojową okupację lub zniszczenie), a nie złupić. Może nawet dasz radę zrobić to w tej samej turze (zależy ile punktów ruchu zużyła armia na dotarcie do tego miasta i bitwę). Opcja sack pozwala tylko złupić dane miasto, a nie je zdobyć. Przydatna tylko jeśli potrzebujesz szybkiego zastrzyku gotówki i niewolników.
-
Bez sensu, gdybym chciał miasto zdobyć to wybrałbym okupację od razu. Jak dla mnie jest to kolejna rzecz do poprawy.
-
Po złupieniu przeskocz do następnej tury. Dalej nie możesz się ruszyć?
-
Specjalnie spróbowałem jeszcze raz i znowu to samo. Armie po złupieniu nie mogą wyjść poza obszar Casurgis, a zmiana tur nie pomaga. Może to bug?
-
1.Szukam porad jak utrzymać wysoki poziom ładu publicznego. Widziałem tutejszy temat na to, ale nie bardzo mi pomógł. Gram głównie frakcjami barbarzyńskimi.
2. Jakie najlepiej świątynie rozwijać. Jest kilka bóstw i każda dodaje coś innego. Co polecacie a co odradzacie stawiać(barbarzyńskie frakcje)
Z góry dziękuje.
-
W każdym, ale to w absolutnie każdym regionie - zawsze świątynia bóstwa dająca największy bonus do zadowolenia. Dodatkowo w stolicach prowincji budynek typu centrum miasta - np warlord hold (na ostatnim poziomie daje aż +20 do zadowolenia/ładu publicznego). Resztę świątyń opcjonalnie. Z bonusem dla kultury, tylko jeśli nie masz jak podesłać do obcej kulturowo prowincji swoich dygnitarzy i po osiągnięciu 100% kultury Twej nacji od razu do zburzenia/zamienienia na świątynię z bonusem do odkryć. W prowincji wojskowej (złożonej z 4 regionów, w której zwykle rekrutujesz wojska) świątynia dająca jednostki, jeśli dana nacja taką posiada - np Wodana u Swebów, ale to w późniejszej części rozgrywki (na starcie ci najlepsi włócznicy Swebów są za drodzy w utrzymaniu).
-
Musisz dokładnie czytać jakie premie daje dany budynek, głównie żywność i ład -to 2 najważniejsze parametry gry.
Żadna sztuka ciągle budować a potem kasować tracąc tym samym czas i pieniądze.
Czytaj opisy to będzie git.
-
Cytat:
W prowincji wojskowej (złożonej z 4 regionów, w której zwykle rekrutujesz wojska) świątynia dająca jednostki, jeśli dana nacja taką posiada - np Wodana u Swebów
A nie lepiej dać tutaj świątynię Teiwaza, która daje bonusy wojsku i pozwala w przyszłości zbudować budynek specjalny?
-
Można i tak, z tym że świątynia Wodana już na 1 poziomie daje tą jednostkę. No i w odróżnieniu od Tyra, nie trzeba jej koniecznie budować w stolicy prowincji.
-
Gdzie znajdę opis co daje mi bonus po zareagowaniu na jakieś zdarzenie? Np. przychylność bogów?
Rozchodzi mi się o te wyskakujące informacje że np. przybywa kupiec i oferuje...
Dobra mniej więcej sobie z tym poradziłem. Trzeba najechać na ikonkę głowy i poczekać z 5 sekund, to pojawi się opis.
Szkoda tylko że nie ma tak jak w szogunie ładnie z boku pokazane jakie bufy działają na naszą nacje, najeżdżasz i ładnie ci pisze co i jak.
Potrzebuje dokładną mapkę z nazwami prowincji i nawet ważniejszą z surowcami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez ituriel32
Potrzebuje dokładną mapkę z nazwami prowincji i nawet ważniejszą z surowcami.
2 strony wcześniej w tym temacie ją zamieściłem...
-
Witam,
mam pytanie odnośnie 'wytycznych i misji', otóż nie mogę przeczytać całego tekstu zadania, tzn. tak jakby się nie mieściła w tej ramce. Może mi ktoś powiedzieć czy da się to jakoś naprawić ? Czy to jakiś błąd czy coś w tym stylu? Bo mnie to irytuje, ze reszty tekstu nie mogę przeczytać :/
-
O ja... Przegapiłem ją.
Dzięki Asuryan
-
Mam dwa pytania. Pierwsze dotyczy bitw morskich. Za cholerę nie wiem co robię źle albo czego nie robię, ale wszystko przegrywam jak leci. Lądowe, oblężenia etc. wygrywam bez problemu. A teoretycznie bitwa kilkoma statkami powinna być łatwiejsza niż wielkie pole bitwy i masa różnych oddziałów. W każdym razie, automatyczna walka pokazuje DUŻĄ SZANSĘ na zwycięstwo, pasek jest w dużej większości na moją korzyść i przeżywalność 80% mniej więcej. Komputer wygrywa bitwę bez większych problemów, a ja przegrywam tracąc wszystko i zadając małe straty. Staram się taranować inne okręty a dystansowymi rzucać oszczepami, ale wróg tak jakby miał magiczne oszczepy bijące 10x więcej od moich i mi rozwala oddziały w chwilę albo zatapia statki.
Drugie pytanie odnośnie Kartaginy. Gram Rzymem i Kartagina ma dwa protektoraty, Nową Kartaginę oraz Libię. U innych na filmach widzę, że Kartagina nie ma nikogo. Mam wrażenie, że u mnie Kartagina zaczynała już z tymi protektoratami bo żadna informacja w trakcie gry na ich temat nie wyskakiwała. Teraz napieprzają mnie z każdej strony 3 frakcje, całe morze zawalone jest milionami statków i nie mogę się nigdzie ruszyć gdzie na filmach widzę jak ludzie bez problemu sobie podbijają Kartaginę bo nie ma ona żadnych traktatów.
-
Obok szans na zwycięstwo i stosunku sił, jest jeszcze informacja o trafności przewidywań. Im bardziej doświadczony dowódca, tym bardziej trafne przewidywania. Co ciekawe, wystarczy zrobić szybkiego save'a, wczytać go i może się okazać że układ prognoza się zmieni w % ocalałych, stosunku sił.
-
Witam,
mam nadzieje ze w końcu ktoś odpowie na moje pytanie wyżej, a teraz zadam kolejne. Czy jak np. zaproponuje innej frakcji połączenie sił, tzn utworzenie konfederacji, to czy po połączeniu nazwa frakcji się zmieni ? Coś w stylu konfederacji celtyckiej. I drugie pytanie, czy kraje barbarzyńskie mają szanse pokonać inne frakcje, tzn mają może silne wojska itp., bo gdzieś czytałem ze tymi frakcjami trudniej pokonać rzymskie itp. frakcje. Aha i jeszcze jedno czy jak przejdę kampanie jedną z tych frakcji na początku, to czy odblokują się inne frakcje?
Pozdrawiam.