http://forum.totalwar.org.pl/showthr...-II-Nihil-Novi
goro496 chyba chodzi Ci o ten projekt, niestety jest on zamknięty
Wersja do druku
http://forum.totalwar.org.pl/showthr...-II-Nihil-Novi
goro496 chyba chodzi Ci o ten projekt, niestety jest on zamknięty
tak Sadam wielkie dzięki, w zasadzie dzięki wpisie Chmury dowiedziałem się, że mod jest dalej kontynuowany, co mnie cieszy wielce :D
Nihil Novi upadło, ale prace nad OiM2 trwają dalej. Z naszego forum jest w nie zaangażowany Ensis.
Mój udział ograniczony jest wyłącznie do małego retuszu gry Polską (moja własna inicjatywa) - i tutaj prace również trwają i większość z tego co chciałem zrobić jest już gotowe.
Sorry za OT.
goro496 - prosiłbym, byś na przyszłość nie pisał posta pod postem tylko używał edycji, pozdrawiam.
Attyla i jak zaimplementowałeś nasze zmiany?
Jeszcze się z nimi męczę. Są jakieś kłopoty z rodzinami w moskwie i w Hiszpanii. Poza tym mam zdublowanych oficjeli z RON no i Oran - nie wiedzieć czemu - wrócił do Berberów :)
Poza tym brakuje kilku imion w bazach danych a ja nie mogę znaleźć odwołań do nich. Brakuje:
Zaneta
Zofia_a
Filip_H
Andre
Bazyli
Magnus_G_D_I_G
Rodziny już naprawione. Teraz zabieram się za mapę.
Attyla, trochę pograłem kilkoma frakcjami i zauważyłem, że komputer na potęgę wyskakuję z propozycjami adopcji, o ile ja mogę po prostu zignorować te propozycji to pozostałe frakcje kierowane przez komputer korzystają z tej opcji bardzo często. To akurat kłuci się z tym co chcieliśmy osiągnąć tzn wprowadzić znane rody historyczne do gry i chociaż ograniczyć postacie ni z gruszki ni z pietruszki. W związku z częstymi adopcjami wprowadzone przez nas rody wymierają, często nie pozostawiając swoich potomków. Z tego co rozumiem powodem jest to, że w drzewku genealogicznym jest tylko rodzina władcy, czasami od 1 do 3 osób i to powoduję że komputer z automatu proponuje adopcje. Według mnie jedynym wyjściem, żeby ograniczyć ten problem jest dodanie do drzewka tych generałów i powinno to ograniczyć adopcje.
To jest jedna sprawa druga to nazwiska postaci, często zdarza mi się, że dzieci swoich rodziców nie posiadają ich nazwiska np Wiśniowieckim przychodzi na świat np Zasławski itp, trzeba by coś z tym fantem zrobić.
A tutaj jeszcze dwa zdjęcia
Na zdjęciach Ferdynand Habsburg (trzeba mu poprawić imię :) ) , który jako władca otrzymał tytuł arcyksięcia, oraz tytuł cesarza - aby otrzymać ten tytuł musiał spełnić 2 warunki:
- tytuł arcyksięcia oraz musiał przesiedzieć 1 turę w Wiedniu.
http://zapodaj.net/77b5fb279aafa.png.html
http://zapodaj.net/6c5eb41ee7f63.png.html
Prawdę mówiąc, to nie wiem, czy dążenie do totalnej kontroli urodzeń :) to dobry pomysł. Wszak skład elit nigdy nie jest wartością constans. Z różnymi nazwiskami w granicach tej samej rodziny to jest jakiś problem ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Trzeba by siąść i się zastanowić a czasu brak...
Twoje zmiany już załadowałem ale nadal mam jakieś problemy z rodzinami. Gry mi nie wywala ale log przeładowany jest warningami :)
Chmura
Mam pytanie o to w jaki sposób chcesz zrobić z dragonii kawalerię tylko na mapie kampanii. Idziesz w traitsy czy może po prostu wpisujesz dragonię do kategorii cavalry? Pytam, bo ten drugi sposób jest łatwiejszy i bardziej sensowny (nie chcę przeładowywać gry labelami jednostek) a gdy wpisuję dragonów do kategorii cavalry bez przerwy mam CTD.
Z tymi nazwiskami nie martwiłbym się aż tak bardzo. Wiele rodów ze stanu szlacheckiego (abstrahując od ich pozycji majątkowej) pisało inaczej swoje nazwiska, a nawet zmieniało je. Wiele rodów, które podobno wymarły przetrwały znacznie dłużej, ale w bocznej linii która przybrała inne nazwisko, wystarczy prześledzić jakie rody wyszły od Rurykowiczów czy Giedyminowiczów, żeby zrozumieć ten proces. Przykład von Wedlów, którzy w polskiej linii przybrali imię Tuczyńskich oraz przypadki nazwisk dwuczłonowych, gdzie czasami pisano tylko jeden człon tego nazwiska na co dzień.
Już po świętach, moglibyście chociaż wydać betę...
Planowałem pozmieniać wartości w descr_character, bo miałem nadzieję natrafić tam na cavalry, artilery, infantry etc. Ale jak już pewnie wiesz, niestety wygląda to inaczej. Na pewno nie wystarczy zmienić infantry na cavalry w EDU - gra nie będzie się chciała uruchomić ze względu na brak linijki mount w EDU.
Widzę tylko takie możliwości:
Utworzenie nowego modelu dla Dragonii, gdzie koń byłby niewidzialny, mikroskopijny. Konieczne byłyby też nowe animacje. AI używałoby takiej jednostki zapewne jak każdej jazdy.
Utworzenie kolejnego obok piechoty, jazdy i artylerii typu jednostki. Nie wiem czy ktoś to kiedyś robił i nie wiem jak ogarnie to AI (zapewne tak jak wszystko, czyli kiepsko;) )
Z tymi traitami to może być stosunkowo najprostszy sposób. Chciałem wcześniej w ten sposób nadać większy zasięg Ordzie, można i pokombinować z dragonią. Ale tu też nie warto przesadza, bo nie chcemy mieć całej mechaniki gry rozwiązanej za pomocą wyłącznie budynków i cech.
Jak człowiek się śpieszy to diabeł się nie cieszy bo nie istnieje :D. A tak na serio ,to trzeba poczekać zrobią jak zrobią nie ma co poganiać bo potem jak wyjdzie gniot, to będziecie pisać ,że to niegrywalne gówno i tak dalej... Co od samego moda ,to mam mieszane odczucia co do postępów z nim(myślę ,że lepiej byłoby zrobić coś jak Megasubmod pod OiM2 lub Thirty Years War).Ale coż, zobaczymy w dniu wersji pełnej i póki co trzeba być dobrej myśli :).
"Prawdę mówiąc, to nie wiem, czy dążenie do totalnej kontroli urodzeń :) to dobry pomysł. Wszak skład elit nigdy nie jest wartością constans. Z różnymi nazwiskami w granicach tej samej rodziny to jest jakiś problem ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Trzeba by siąść i się zastanowić a czasu brak..."
To może pododawałbyś żony i nieletnich synów tym generałom, to by gwarantowało chociaż jakąś ciągłość. Artem miał to kiedyś zrobić, a ja nie wiem jak, no i jeszcze te nazwiska wybadałoby poprawić.
Jeszcze takie małe moje spostrzeżenie odnośnie gry, a więc - bardzo ubogie jak na początek drzewko technologiczne szczególnie jak się gra frakcjami Europy Wschodniej, jeśli chodzi o frakcje zachodnie wygląda to trochę lepiej. Ja grając Rosją przez chyba 30 tur prawie nic nie mogłem wybudować no i co do rekrutacji też było cieniutko. W pewnym momencie miałem coś koło 100 tys. kasy a nie mogłem z nią w zasadzie nic zrobić. Udostępnij więcej jednostek do rekrutacji, ale podnieś bardzo znacznie ich koszt oraz utrzymanie. Armia i jej utrzymanie powinna zżerać kupę kasy tak aby trzymanie dużych sił było bardzo trudne.
Trzeba pamiętać, ze znaczna część ówczesnej armii to były wojska najemne, które można było trzymać tylko na pewien okres np na określoną kampanię. Może w tą stronę należałoby pójść tzn mniejsza możliwość rekrutacji w garnizonach, a większa liczba rekrutacji najemników oraz możliwość werbunku na określony czas np na 5-10 tur.
No właśnie :) Polski megasubmod jak do Bellum Crusis do tych dwóch powyższych modów powinien powstać. :) Chociaż twórcy OiM 2 zza wschodniej granicy baaardzooo dłuuuugoooo się ociągają z rozwojem swojego dzieła, które jest jeszcze betą. A 1648- wojna 30-letnia jest z typowo niemiecką solidnością wykonany ale jak mówi jego nazwa, skupia się na wąskim okresie i teatrze działań i nie była to wojna Polaków na szczęście. :) No i ma niewygodną, wielgachną mapę z błędami geograficznymi. :D
Nie moglibyście wykorzystać takiego skryptu jaki jest w TATW? Tam pojawiają się enty, które można swobodnie używać przez kilka tur, po czym znikają. Część wojsk rozwiązywano przecież na zimę.
Samick ,może lepiej pasowałby system z CoWa, czyli np: najmowanie oddziałów wybranych najemników , w postaci Eventów (dowódca i jakaś tam armia) wybieramy wtedy TAK lub NIE , płacimy z jakieś 5000złota i dostajemy jakąś armie najemniczą ,którą trzeba utrzymywać. To byłoby chyba dobre rozwiązanie co do najemników.
Może i lepsze, ale mało realne, ponieważ taki event musiałby pojawiać się co roku albo co turę. Co więcej daje armie w jednym miejscu (np.: koło stolicy) a prawda jest taka, że oddziały zaciągano przed kampanią i je koncentrowano, czyli musiałyby pojawiać się z jednoturowym opóźnieniem.
Oczywiście to tylko propozycje, a twórcy sami ocenią co jest dla nich odpowiednie.
Dzięki za propozycje jak mówi stare porzekadło co dwie głowy to nie jedna, ekipa moda nie jest liczna więc nie we wszystkie mody graliśmy i wszystkich patentów nie znamy, a tak pojawiają się pomysły, które mogą nas pokierować w jakimś sensownym kierunku.
Co do patentów jest inne stare porzekadło: co za dużo to niezdrowo. :)
Witam,
Jak zamierzacie rozwiązać kwestię podatków na wojnę? Osobiście próbowałem stworzyć budynek "pobór podatku", który można by stawiać w stolicy
Wygląda to tak:
http://i62.tinypic.com/rjfucm.jpg
Niestety z jakiegoś powodu wzrost dochodu z podatku dla całego Państwa nie ma takiego efektu na finanse jakiego się spodziewałem.
Może wzrost dochodów z kopalni?
Można tak zrobić oczywiście, ale pytanie pozostaje. Czemu funkcja, która jest w grze, nie działa ?
Bo podatki to bardzo mała część dochodów i kto wie, może po prostu np: ze 100florenów wzrasta do 200florenów.
Właśnie nie. Wartości pozostają niezmienione. 100 przed wybudowaniem i 100 po. Dlatego jestem bardzo ciekaw czy inni modujący też mieli z tym kłopot.
Aha to chyba że, spróbuj może wyłączyć efekt globalny.
Ale idea jest taka, żeby przy pomocy jednego budynku zrobić opbór podatków w całym Państwie. Drugi z efektów, czyli wpływ na szczęście działa bez zarzutu.
Mam nieco inny plan dotyczący pierwszej połowy moda (przed przejściem do absolutum dominium). Przetestowałem to już we wcześniejszym moim modzie, więc nie ma problemu :) To dwustopniowy skrypt. Nie ma, niestety, polecenia, które by "ustawiało" poziom budżetu na jakimś poziomie, więc jeden skrypt określa dopuszczalny poziom budżetu (np. 10 000), po którego przekroczeniu pojawiają się kary finansowe. Drugi skrypt "daje" pieniądze w określonej kwocie. Gdy planowane wydatki przekraczają możliwości skarbu, można "wybudować" pożyczkę. Ustalić trzeba tylko kwotę pożyczki, okres spłaty i odsetki. W moim "starym" modzie pożyczka była spłacana przez 10 tur, odsetki wynosiły 100% a kwota pożyczki to 10 000.
Macie jakieś propozycje co do limitu budżetu i parametrów pożyczki?
Z tymi dragonami też jest problem. Porobiłem różne próby, które nie dały efektu. Pozostają traitsy ale to też nie jest żadna opcja, ponieważ otrzymać je może tylko named_character. Można też rzeczywiście pobawić się z niewidzialnym modelem mikroskopijnego konia ale to wymaga zbyt wiele pracy, więc na razie odpada. Pozostaje więc wymyślić coś, dzięki czemu dragoni będą, mimo wszystko, jednostką atrakcyjną. Przyznam się, że nie mam żadnego pomysłu oprócz zwiększenia szybkości przemieszczania się na polu walki.
W każdym razioe modele dragonów są gotowe, więc biorę się za brakujących grenadierów.
Po grenadierach zabiorę się za EDB i skrypty, dzięki czemu będzie można dać pierwszą wersję moda - ot dla zabawy dla niecierpliwych :)
Ej, a dało by radę może nie wiem, wrzucić chociażby nowe jednostki, tak dla ostudzenia zapału czekających?
Przecież to jak mieszkanie z dziewczyną przed ślubem! :P Nie ma co sobie psuć niespodzianki, trzeba czekać na wydanie pełnej wersji.
Tak panowie kolega ma rację czekać na Full wypas bo warto mod zapowiada się Świetnie i jak zrobią go Twórcy dobrze to będzie rewelacja
To jak? Nie ma żadnych propozycji w sprawie kredytów i limitu budżetu?
Na obrazku żołnierz piechoty liniowej po sejmie niemym.
Świetny, oby tak dalej
Czyli akcja moda będzie się toczyłą również w XVIIIwieku?
Tak mod będzie do 1750 roku.
Co do progu budżetu to może 30 tys. (mniej może być za mało przy dużym państwie), a kredyt 10 tys. spłacamy 15000 przez 10 tur.
Mod mógłby być do 1799, a próg budżetu do 50 tyś. (wiem, że dużo, ale przy 50 prowincjowym imperium to raptem 1000/prowka).
30000 to chyba zbyt wiele. Chodzi właśnie o odtworzenie trudnej sytuacji gospodarczej RON. Przecież całość zbieranych danin szła na utrzymanie armii a i tak nigdy to nie starczało i na ostatnią ćwierć nie starczało kasy.
Zmianę formy rządów chcę zrobić w taki sposób, że budujemy city_hall. Ma to trwać 20 tur, podczas których mają się pojawiać bunty a i powstawać będzie możliwość oderwania się Litwy. Żeby mogła oderwać się Litwa, trzeba zwolnić 1 "slot" w zasobach dostępnych frakcji i zrobię to likwidując Szwajcarów.
Aby rozpocząć "rewolucję" (czyt. budowę city_hall) trzeba wyłożyć 10000. Jeżeli zatem gracz zdecyduje się na ten krok, zostanie mu 20000 a za to można sformować armię złożoną np. z 8 chorągwi husarii i 2 regimentów piechoty niemieckiej. Nigdy nie ma tak, żeby armia przed takim krokiem w ogóle nie istniała a to oznacza, że taka "rewolucja" będzie spokojnym spacerkiem zamiast naprawdę trudną sprawą.
Dlatego proponuję zredukować budżet do 15000 rocznie i dodatkowo mocno zmniejszyć go w czasie trwania "rewolucji".
W zamian proponuję zmniejszyć obciążenie spłatą kredytu poprzez rozłożenie go na 20 tur przy zachowaniu 50% lichwy.
A ja zabrałem się za EDB i skrypty :)
Szlifujecie Rzeczpospolitą Obojga Narodów- to dobrze, a inne kraje? A co "Polski" ta historyczność-utrudnianie nie stworzy takiego problemu, że AI nie poradzi sobie? Choćby zbankrutuje i stanie się łatwym łupem i szybko odpadnie z gry?
Attyla a może taka opcja (trochę odwrócenie sytuacji z moda Bellum), tam jest money script który nalicza kary finansowe od liczby prowincji im więcej tym większa kara; może zrobić tak skoro mają być dwa skrypty odpowiedzialne za finanse to np. ustawić budżet 100 tyś. i karę do niego dajmy na to 85 tyś. przy 10 prowincjach, 75 tyś. minusu przy 20 prowincjach. Nie wiem czy to wykonalne i czy się z tym zgodzisz ale przemyśleć można.
Ludzie, ale my mamy w to grać z uśmiechem na ustach, mordując Rusków, Szwedów(z całym szacunkiem) A Wasze pomysły chcą abyśmy darli włosy z głowy bo będziemy zmuszeni przez gre aby powtarzać błędy powszedników.