Re: Shogun 2: Total War - DYSKUSJE OGÓLNE
Memnon--> powiem Ci tak - w lekką jazdę już nie inwestuję (po prostu grałem ją jak nie miałem innej i zostawiłem sobie 3 oddziały na bitwy powyżej 10K:))> Łucznicy ashigaru - hmm, czasem spełnią swoją rolę - chmura strzał to chmura strzał, zwłaszcza jak przeciwnik za swoimi łucznikami ma blisko piechotę - jak moi nie trafią w łuczników to przynajmniej kogoś z piechoty. Zresztą powiem szczerze, że ze strzelającymi się trochę miotam - raz wydaje mi się żeby stawiać na łuczników ashigaru, później że na mnichów z łukami itd. Szukam wciąż optymalnego składu :). A co do np. samurajów z katanami. Używam przynajmniej 2 jednostek w każdej rozegranej bitwie (od nich rozpoczynam ustalanie składu armii) i pierwszą jednostkę weteranów dostałem po około 80 bitwach (dokładnie wczoraj wieczorem ).
Pozdr
Mam pytanie, dopiero teraz zaczalem grac w multi i pojawil sie jeden problem w bitwie... Jednostka bohaterow :? Jak sobie z nimi poradzic? Dzisiaj mialem dwie takie walki:
1) pokonalem cala armie przeciwnika, zostali mu tylko bohaterowie. Mi zas zostaly 3 oddzialy Yari z mieczami prawie pelne. Bohaterow otoczylem i przegralem nie zabijajac ani jednej jednostki...
2) sytuacja taka, ze sporo moich jednostek ucieklo, sporo przeciwnika ucieklo. Zbieram pare oddzialow niedobitków i znowu dostaje w pupe...
eh, a już myślałem, że znaleziono sposób na quit'erów. Po ostatnim patchu ludzie jak wychodzili to w końcu zaliczało zwycięstwo i dawało pkt. doświadczenia. Jednak przed chwilą, koleś wyszedł bez żadnych konsekwencji. Jak oni to robią??
W grze jest informacja o gejszach, ale nigdzie ich nie ma. Będzie dodatek. Będą wydębiać kasę. :(
Cytat:
Zamieszczone przez Volomir
Mam pytanie, dopiero teraz zaczalem grac w multi i pojawil sie jeden problem w bitwie... Jednostka bohaterow :? Jak sobie z nimi poradzic? Dzisiaj mialem dwie takie walki:
1) pokonalem cala armie przeciwnika, zostali mu tylko bohaterowie. Mi zas zostaly 3 oddzialy Yari z mieczami prawie pelne. Bohaterow otoczylem i przegralem nie zabijajac ani jednej jednostki...
2) sytuacja taka, ze sporo moich jednostek ucieklo, sporo przeciwnika ucieklo. Zbieram pare oddzialow niedobitków i znowu dostaje w pupe...
Raz miałem taką sytuację - co chwilę ponawiałem ataki Wielką Gwardią , przez pewien czas ostrzeliwałem łucznikami ashigaru a na sam koniec rzuciłem na urrra wszystkie jednostki frontem a od tyłu kawalerią. Bohaterowie szybko stracili 23 jednostki ( wybijając mi kolo 30 gwardzistów i troche piechoty ) po czym jak podbieglem generałem i dałem wszystkie możliwe umiejętności , zaczęli uciekać.
Zauważyłem kolejny "smaczek" - w statystykach podaje mi że rozpocząłem 95 walk a ukończyłem 5 ... Bez komentarza - teraz wiem skąd się wziął tchórz bez honoru. (ciekawe, że wcześniej statystki były w miarę zbliżone do rzeczywistości).
A co do bohaterów - na razie spotkałem się z jednym - bohater z łukiem - i sposób jak opisany powyżej - kawaleria z przodu i z tyłu i nie było co zbierać :).
Na poczatek powiem tylko ze nie chcialem nikogo urazic,ani sie wywyzszac.Jezeli tak to ktos odebral to przepraszam.Chcialem jedynie pomoc-zobaczycie o czym mowilem jak bedziecie na wyzszych lvl i bedziecie toczyc boje glownie z kims kto ma powyzej 8 rangi i mase dobrych veteranow...
Moze po kolei:
Zgadzam sie co do lucznikow ashigaru,ALE tylko w kwestii oblezen,natomiast w bitwie w polu sie nie sprawdzaja.Jezeli ustawisz 1 oddzial lukow ashigaru na 1 mnichow z takim samym lvl i ulepszeniami to ashigaru szybko idzie w rozsypke.Raz celnosc/dwa morale.Ponadto nie zgadzam sie tez w kwestii ashigaru z yari-moze i na konie sa w miare,ale ich glownym minusem nawet przy max ulepszenich jest ich morale!A to bardzo wazne.Lepiej od 2 oddzialow ashigary z yari spisuje sie jeden dobrze napakowany oddzial samurajow z yari.Co do lekkiej jazdy to tylko chcialem pomoc ze szkoda czasu na nich i szkoda zetonow.Jak bedziesz walczyl z kims kto ma np 10 range i bedzie mial mase dobrych veteranow to naprawde bedziesz potrzebowal dobrej jazdy zeby wygrac.Bez dobrych veteranow ciezko bedzie Ci wygrac nawte majac wiecej wojska.Znowu dam swoj przyklad-moi samuraje z yari(8 lvl z masa ulepszen) walczac samotnie w tym samym czasie rozbili 2 oddzialy wielkiej gwardi i jeden oddzial jazdy z yari!!!!A dlaczego?A dlatego ze tam nie bylo veteranow!Moi yari maja ulepszenia do walki z konnica tak z gornego rzedu jak i za zetony rodowe.3 oddzialy poszly w rozsypke a mnie ze 120 samurajow zostalo 102!Podobnie ma sie sprawa z moimi samurajami z rusznicami.Sa na 8 lvl( zwiekszony zasieg/obrazenia/celnosc/przeladowania i ostrzal szeregami).Szturmujacy samuraje z no-dachi nie sa w stanie nawte dojsc do mnie jezeli ida 1V1.3 szeregi strzelaja i no-dachi jest rogromine.Chce tylko pomoc-napradwe bedziecie potrzebowali bardzo dobrych veteranow jak bedziecie walczyc glownie kims kto ma duza range.A inwestowanie zetonow i czasu w slabe jednostki to robienie sobie na zlosc na przyszlosc...
Natomiast co do bohaterow to tak:
na bohatera lukiem to tak jak opisywane wyzej-atak konnica,natomiast szczerze odradzam taki manewr na bohatera z yari.Majac powyej 5 lvl robije 2 oddzialy jazdy nawet jak dostanie w plecy.Najlepiej jest go ostrzelac...To samo tyczy sie bohatera z katana.Najlepiej ostrzelac.Boaheter z katan ma bardzo wysokie morale i niezle dopakowany atak wrecz-w zwarci dobrze wykorzystany potrafi wyrzadzic naprade masakryczne szkody.
Cytat:
W grze jest informacja o gejszach, ale nigdzie ich nie ma. Będzie dodatek. Będą wydębiać kasę.
Gejsze oczywiscie sa, z tego co pamietam, to trzeba miec najwyzszy poziom spelunki;)
Co do bohaterow to sprawa wyglada tak. Po pierwsze to ja mialem 1lvl, przeciwnik 10lvl (w ogole jakis dziwny system dobiera przeciwników, bo w tej chwili mam lvl 2 i z nikim ponizej 9 nie walczylem... inna sprawa, ze az taki cienki nie jestem bo wiekszosc wygrywam walk:P). W zwiazku z tym konnicy mam malo, tzn generalska i lekka (ktorej nie uzywam bo jest do niczego). Walczylem z bohaterem z katana dwa razy i dwa razy poleglem. Moze i ruch jednostak generalska cos by dal za pierwszym razem, ale za drugim mialej jej juz za malo. Inna sprawa, ze jakos nie obserwowalem do tej pory sily mojej jazdy. Radzila sobie "tak se", wiec srednio widze jej udzial w walce z bohaterem:P
A da się może jakoś zresetować punkty awatara? Bo dałem w łucznictwo najpierw z ciekawości (myślałem, że będę mógł cofnąć, a tu już rozdało :/), a potem pojechałem tą ścieżką. Wolałbym jednak dowodzenie.
A co do bitw sieciowych, to jestem cienki jak barszcz. Wczoraj bardzo sprytnie mnie ktoś rozwalił jazdą. Preferuje małe armie.
Da się , kosztuje to 3 żetony rodowe.