Re: Dyskusja ogólna o grze Total War: Rome II
Romek2 jest bardzo fajny, nie przesadzajcie :) .
Ja z kolei po ukończeniu paru kampanii w Shogunie2 i długiej grze w niego na multi już do niego nie chcę wracać póki co, za to chętnie sobie odpalam dalej Napoleona i Empire na multi , co gracz to upodobania.
Do Shoguna2 wrócę jeszcze z pewnością bo to także świetna gra ale gdzieś za rok, dwa zbyt się nasyciłem klimatem Japonii. Chociaż dzięki niemu parę książek o dawnej historii kraju Wiśni przerzuciłem i to jest jak dla mnie największa wartość całej serii, że inspiruje do zainteresowania historią.
@Samick
Seleucydzi już są dostępni, link masz w mojej sygnaturce (niedługo specyficzne traity, misje i jednostki).
Cytat:
Zamieszczone przez Umbrecht
Chociaż dzięki niemu parę książek o dawnej historii kraju Wiśni przerzuciłem i to jest jak dla mnie największa wartość całej serii, że inspiruje do zainteresowania historią.
Zdecydowanie TAK :D Po FOTS niemiłosiernie się wgłębiłem w restaurację Meiji i Shinsengumi, po BI zająłem się upadkiem Rzymu, dzięki Napoleonowi dowiedziałem się o egipskiej kampanii, o której nie miałem bladego pojęcia.
Uczyć się historii z TW - niekoniecznie. Ale potraktować TW jako zachętę do nauki - super sprawa :)
Cytat:
Zamieszczone przez Bojaki
Cytat:
Uczyć się historii z TW - niekoniecznie. Ale potraktować TW jako zachętę do nauki - super sprawa :)
I to jest zdrowe podejście do sprawy. ;)
Witam a ja podzielę się bardzo ale to bardzo pozytywną zmianą,gram Rzymem-poziom bardzo trudny,zdobyłem Velathri,, po następnej turze uderzyłem z góry buta italskiego na Ariminum, w tym czasie dwie armie Etruskie były w drodze na Rzym,jakie było moje zdziwienie kiedy armie te zawróciły... ratując Ariminum (przepraszam jeśli źle napisałem nazwy miast), druga sytuacja, wysyłam drugą armię z Rzymu na Ariminum, natychmiast uderzają z przewagą 2-1 na moją armię, więc wycofuję się do Rzymu,następna tura- powstała luka i natychmiast wschodnim wybrzeżem buta Italskiego Etruskowie uderzają na otwarte południowe miasta.Na poziomie bardzo trudnym bitwy i zachowanie (nie piszę o oblężeniach) AI są naprawdę w patchu nr 3 na dobrym poziomie,i dla mnie jest dużym dobrym plusem, nie można widzieć tylko wady, a to że mogli wydać Rome 2 na Święta Bożego Narodzenia tzn.4 miesiące później w wersji finalnej uważam za trafne,i nie było by tego co w tej chwili na forach całego świata. Gry Shogun 2 ,Napoleon, pokazał że można robić przyzwoite dobre gry Total War.
ps. specjalnie nie piszę o bramach z brązu,oblężeniach, braku czytelnego drzewka rodu i wielu innych niedopracowaniach bo temat znany, i mam nadzieje że można to po prostu poprawić w patchach, daje Romie 2 na dzień 27.09.2013 roku pełną 9.Pozdrawiam wszystkich
Cytat:
Zamieszczone przez Samick
Cytat:
Zamieszczone przez Bojaki
Cytat:
I to jest zdrowe podejście do sprawy. ;)
Zgadzam się również :) Właśnie tak traktuje gry TW, osobiście uwielbiam historie i sporo czytam wiec taka możliwość przeżycia pewnych wydarzeń na własnej skórze to prawdziwy rarytas i nawet tak mało zajmujący temat dla europejczyka jak okres sengoku jidai w japoni staje się być super frajdą ,a okres historyczny jaki oferuje Rome 2 to już prawdziwa perełka dla pasjonatów :)
Path 3 beta jakby faktycznie coś poprawia w AI kampani ( trzeba minimum Very hard ustawić ) a i bitwy wydają się być ciekawsze, walka bardziej przypomina prawdziwe starcie, wcześniej to się zlewali ci wojacy w bez kształtną walcząca masę. Nie wiem jak Wy ale ja tam widzę światełko w tunelu a puki co ciesze sie z tego co jest i nie mogę się doczekać następnych patchy oraz DLC.
Popracuj nad językiem polskim.
Samick
Sojusznicy i protektoraty potrafią naprawdę pomóc w walce trzeba tylko pamiętać że:
- si jest raczej bardzo pasywne i to my powinniśmy wyznaczać cele (przydało by się aby gracz mógł wyznaczać nagrody).
- Komputer lubi wypowiadać martwe wojny. Czyli nie jest zainteresowany walką, chce tylko podbić sobie noty dyplomatyczne.
- Wybierajmy prowincje bez portu. Wtedy nie ma ryzyka że komp się zatnie blokując miasto zbyt małą flotą.
- Na cel wyznaczajmy takie miasta by komp miał interes w ich przejęciu.
- Pamiętać trzeba o odległości. Im bliżej ziem sojusznika tym lepiej.
Mamy naprawdę duże możliwości by pokierować sojusznikiem. Który często nam pomaga. Si radzi sobie w takich chwilach raczej tylko średnio, ale w porównaniu do przednich części jest naprawdę rewelacyjnie.
Problemem jest tylko zachowanie kompa w czasie pokoju:
+ Szybko wyczerpuje limity armii i floty, ale...
- Po jakiego rudego grzyba są mu potrzebne armie po 4-6 jednostek. Wystarczy zaatakować najmniejszą i później na raty wyrżnąć posiłki. :roll:
- Jeśli ma 2 lub więcej miast to rusza się każdą armią w każdej turze. Tylko dla tego że może :? (to własnie przez takie coś czekamy sobie tyle czasu po wciśnieciu przycisku zakończenia tury :evil: )
- Komp nie potrafi określić w której prowincji warto trzymać wojska.
Ostrzegam przed czynieniem dalszego offtopu.
http://www.youtube.com/watch?v=IKJ18VRd ... e=youtu.be
Moglibyscie rzucic okiem?Tak zachowuja sie jednostki w walce,wczesniej tak nie bylo
U mnie nigdy tak nie było.
U mnie było. Po wgraniu któregoś patcha. Pomogło zainstalowanie close combat mode.