Re: Komputery,programy,sprzęt itd. - temat ogólny
1) Komp wyłączony, odłączony, bez akumulatora
:!: Wyłaczony a nie uśpiony, nie stan wstrzymania ani nie hibernacja - naprawdę wyłaczony - sprawdź ustawienia guzika "power" w zarządzaniu energią - jeśli trzeba zmień z "hibernacja" na "wyłączenie" . zapisz ustawienia i WYŁąCZ komp. potem wyciągnij wtyczkę zasilania, wyciągnij akumulator,
2) Odkręcanie obudowy na filmie - co tu komentować - znalezienie śrubek nie przerasata raczej niczych możliwości
3) Odkręcenie lub zależnie od modelu wyciągnięcie z zatrzasków dysku twardego - czesto jest on w dodatkowej ramce lub "kasetce"
4) Jeśli zamierzasz włożyć dysk do PC- ta to ramka się raczej nie przyda - odkręć , rozmontuj - żadna filozofia. podłączenie w kompie - jak masz te nowsze kable jest dość oczywiste. Jak masz szeroką taśmę to już musisz nieco pokombinować do której taśmy i w którym miejscu podłączyć
5) dane zgraj, sprawdź czysię zgrały a potem wymaż - potem jeszcze najlepiej specjalnym programem do mazania zmazuj "wolne miejsce" ale systemu na dysku nie ruszaj, radzę też z powrotem wetknąć TEGO twardziela do laptopa a nie wkładać inny jak pokazano na filmiku - (pamietaj o "ramce!!" zamontuj ją PRZED wetknięciem twardiel do laptopa,
Niech w serwisie testują lapka w takim układzie w jakim TY na co dzień używasz.
Myślę że czeka go odkurzanie i może porządny test fizyczny powierzchni twardziela.
Wyjęcie dysku to żadna filozofia, sam mam ASUSA i kilkukrotnie wyjmowałem dysk. W filmiku jest to dobrze pokazane.
Dzięki. Jutro się tym zajmę na spokojnie. Najważniejsze nie stracić danych, które są nie do odrobienia.
:!: :!: :!: NIE DOTYKAJ STYKÓW W GNIAZDACH TWARDZIELA!! - niczym , :!: :!: :!:
ani palcem ani śrubokrętem, ani jakimkolwiek elementem, nawet gdy zimny i wyłączony
Takie dotknięcie to jest spore ryzyko uszkodzenia , a nawet bezpowrotnego zniszczenia twardziela
Ta jasne. :) Tak samo jak dotykanie elektroniki :) Jak się uziemisz to nic nie zepsujesz :P
Dzieki za ostrzezenie, kirlan. ;)
Nawet jesli Mac masz racje to w takich sprawach wole naprawde nic nie schrzanic i robic wszystko delikatnie, bo dane sa nie do odzyskania m.in. zdjecia z podrozy zagranicznych, moje mody i niepublikowane jednostki. :)
Jutro sie chyba tym zajme lub jakos w weekend bo musze wygospodarowac czas.
O jakie styki chodzi? Jesli chodzi o dysk twardy to jestem calkowitym laikiem i bardzo bym prosil o opis jak to wyglada. :P
Cytat:
Zamieszczone przez Mac
Ta jasne. :) Tak samo jak dotykanie elektroniki :) Jak się uziemisz to nic nie zepsujesz :P
to nioe tylko kwestia uziemienia, to kwestia taka żeby "NIE podłączać się" do jednego styku, a tym bardziej nie łaczyć dwu styków razem (nawet jak są "zimne")
--------------------------
LUDZIE z problemami wszelakimi
:idea: zobaczcie ten wątek:
http://forum.totalwar.org.pl/viewtop...?f=368&t=12080
wiele programów ruszy!
8-) 8-) 8-)
kirlan,
ja w swoim życiu złożyłem set kompów. Zlutowałem dziesiąt płytek. Nie liczę tego co przerabiałem, wymieniałem, czyściłem. Lapciaki też rozbebeszałem w te i nazad. Nic takie mnie nie spotkało. Przed zabawami łapka do grzejnika, narzędzia do obudowy czy coś i jest git. Wiadomo że bezsensu nie ma co paluchów pchać, ale znowu bez przesady :) Teraz elektronika jest dobrze zabezpieczona przed takimi zabawami. Bo to był problem z faktem iż pierwsze CMOSy były BARDZO wrażliwe na ładunki elektrostatyczne(nawet nawiew z grzejnika co jonizował powietrze był szkodliwy).
Filmik jest zrobiony ok. A dane w razie draki byłyby do odzyskania, dysk ze spaloną elektroniką to koszt 250-400zł u speców. Chyba że taniej można taką samą używkę dorwać, wtedy stosunkowo łatwo swapa można samemu zrobić. Spróbuj kompa ruszyć BEZ baterii na samym kablu, potem spróbuj to zrobić PO wyjęciu dysku. Opisz efekty :)
Szukam jakiegoś laptopa do ok. 2500zł. Potrzebny do neta, dokumentów, filmów i dobrze jakby gry chodziły na nim bez problemów, chodzi mi o te starsze jak fable, star wars jedi academy, torchlight, rome czy medieval 2, te nowsze też fajnie jakby działały. Interesuje mnie laptop z systemem. Ja się na kompach nie znam więc nie mam pojęcia czego szukać. Laptop przyda się też na studia(jestem na razie w 2 liceum) ale potrzebny głównie po to by przez 2 miechy pracy w Norwegii się nie nudzić. Mój komp stacjonarny do wydajnych maszyn nie należy więc jakby latop mógł go zastąpić jako maszyna do grania to było by dobrze, cena jaką w ostateczności za dobry sprzęt jestem w stanie wybulić to 3k może więcej. Jesteście mi w stanie pomóc?
Brałbym to:
http://www.x-kom.pl/p/117674-notebook-l ... 7670m.html
Dell oznacza świetny support. Dobrą jakość i niezawodność. Nie jest to Vostro, ale na Twoje potrzeby w zupełności wystarczy.
Natomiast tu juz masz full wypas z MATOWĄ matrycą Full HD
http://www.x-kom.pl/p/82305-notebook-la ... 1080p.html
Ale 3.2k plnów. Za to dłuższa gwarancja i laptopowa półka wyższa. No i i5, a to oznacza masę fajnych funkcji w procku.