Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Vornweg. Patch nie działa na savy, jak go wgrałeś po zaczęciu kampanii to masz ctd.
Na patchu wiele osób w tym ja grało ponad 200 tur. Pobierz patch ponownie i zainstaluj prawidłowo, bo jak masz ctd w 121 to źle patcha wgrałeś. Ja nie mam problemu z bitwami koło Pskowa, a Marko1805 je ma bo sam sobie namieszał w jednostkach. Sadam86 i Ktoś jeszcze pisałi też, że problemów z bitwami na terenie Pskowa i Nowogrodu w polu nie mieli. To ogromny mod, jakieś bugi są i się ujawniają czasem. Zmniejsz ustawienia grafiki itp. kombinuj, może rozegrasz bitwę.
Edit: Próbuj przejść tą 121, turę ale nawet jak wgrałeś patcha a map.rwm nie usunąłeś, po jego wgraniu, to jakbyś nie miał patcha w ogóle.
Cytat:
a Marko1805 je ma bo sam sobie namieszał w jednostkach
Marko nic nie namieszał w jednostkach :) , wszystko działa jak należy i problem z wywalaniem bitew istnieje na pewno z innego powodu, a to, iz inni gracze go zgłaszają nie należy lekceważyć. W czystym Bellum nie miałem problemów przy rozgrywaniu bitew ręcznie oraz przy oblężeniach z Nowogrodem. U mnie ten problem pojawił sie od Megamoda II właśnie przy oblężeniu Pskowa, ale go zlekceważyłem, gdyż w modzie zdażają się miejsca gdzie wywala , zresztą nie prowadziłem w tym rejonie wtedy zbyt intensywnych walk. Problem na większa skalę pojawił się dopiero teraz, gdyż prowadziłem w tym rejonie bardzo ciężkie i intensywne walki z Nowogrodem i wywalało przy bitwach jak to opisałem kilka postów wyżej. Na razie gram dalej w obecną kampanie, Nowogród sprowadzony do parteru i na świecie ciekawa sytuacja, wiec szkoda mi kończyć obecna rozgrywkę. Jak zakończę obecna kampanie zainstaluję moda jeszcze raz i zobaczymy, jak wywala znaczy jest gdzieś błąd.
PS. vornweg daj znać czy dalej będzie wywalać walcząc z Nowogrodem, a jeśli tak to w których miejscach.
Cóż jak tak to winne zmiany na mapie, ale Mietek77 twierdzi, że mapa jest ok. To widzę jednym wywala, innym nie. Za jakiś czas będzie pewnie IV z nową zmienioną mapą to się zobaczy.
Edit: Zgłaszajcie tu rejon Nowogrodu zwłaszcza, czy wywala wam czy nie w bitwach w polu, zwłaszcza blisko Pskowa i samego Nowogrodu.
Edit II: Zagrałem w polu dwie bitwy w prowincji Psków, zero problemów i jedna bitwa w prowincji Nowogród zero problemów. Miałem zaś ctd w oblężeniu Pskowa jak oblegający wyszli bo miałem mniej woja i chciałem ręcznie zagrać to było ctd. Polską grałem. Fakt z uwag Marko1805 jedynie potwierdzam że wywala przy ręcznej bitwie w ataku na zamek Psków, może Mietek77 coś poradzi loga mu wysłałem.
Oki Panowi gdzie robię błąd?
1- Instaluje 2 partie BC w folderze Mods
2- Bugfixer do nich
3- Instalka od Wino
4-Patch do Megasubmoda do MSM II
5-Muzyka
6-MSM III
7- Patch do MSM III
8- Usuwam pliki Map.rwm
Odpalam pojawia się ekran logowania i wywala do pulpitu?
Napewno wskazałeś Instalce od Wino katalog data w Bellum bo instalator podaje domyślny katalog. Samo czyste BC 6.3 działało ?
No taki objaw jakby był zły katalog instalacji wskazany.
W kolejnej instalce dam C:\ jako domyślny katalog, bo taki jak dałem to pewnie wiele osób myśli, ze gra sobie "wyrywa", a tymczasem tak nie jest.
Ja już dawno zgłaszałem propozycję, aby w instalatorze MEGASUBMODA wydanie III ustawić typową ścieżkę do gry tzn. C:\Program Files\Sega\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data zamiast D:\gry\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis6\data - dla zwykłych ludzi będzie to lepsze, a moderzy i tak sobie poradzą z jej zmianą.
viewtopic.php?f=367&t=12871&p=300121#p283883 w tym temacie w poście nr 3 jest Patch nr 2 do Megasubmoda III. Kompatybilny z savami, poprawia srebrne tekstury ulepszonej milicji włóczniczej Kumanów i Nowogrodu, co zgłosił Marko1805. Patch to dzieło Aramegila. Cześć mu i chwała.
Panowie Araven +Wino +1 za pomoc i dziękuję ślicznie :)
A pytanie nr 2 czy po patchu nr 2 do MSM usówać plik Map.rwm, oraz czy domyślnie menu po wczytaniu gry jest po włosku bo jak już odpalę samą kampanie mam spolszczoną ?
Menu powinno być po polsku, jakie domyślne menu? Po dzisiejszym patchu nr 2, nie trzeba map.rwm usuwać. Ale można.