72 stopnie - ja bym jeszcze poszukał tych 5 - 7 stopni chłodu ... no ale jak wiadomo jestem komputerowo zboczony: lubię dmuchać na zimne.
--------------
Tak z ciekawości:
[spoiler:3opdp6dj]Jaką konkretnie dałeś pastę? Jak grubo?[/spoiler:3opdp6dj]
Wersja do druku
72 stopnie - ja bym jeszcze poszukał tych 5 - 7 stopni chłodu ... no ale jak wiadomo jestem komputerowo zboczony: lubię dmuchać na zimne.
--------------
Tak z ciekawości:
[spoiler:3opdp6dj]Jaką konkretnie dałeś pastę? Jak grubo?[/spoiler:3opdp6dj]
Pewnie masz rację, ale to już wymagałoby wymiany wentylatora na jakiś porządny.
Pasta Revoltec. Trudno mi odpowiedzieć jak grubo. Nałożyłem jakieś 0.3g
Czyli cieniutki "film" / warstewka jak przy smarowaniu się cienko kremem?
grubośc jak -"utłuszczony blat" a nie "posmarowana kromka" - więcej nie trzeba! żadne tam "ziarenko grochu" - byle "pobrudzić" powierzchnie chłodzoną i NIE uwalać styków. Jak masz na mostku północnym zdejmowalny radiator to zrób tak samo.
Komp jak wysoko stoi ? (niżej zimniej)
Odpływ powietrza z wnętrza? czy nie zawraca, nie odbija się i nie jest wsysane z powrotem do wnętrza obudowy?
masz "kanały powietrzne" zorganizowane w obudowie (przegródki, osłonki?) ?
Wiatrak zasilacza czyszczony? kable wewnątrz ogarnięte?
Kirlan widzę, że w kwestii chłodzenia podzespołów nie uznajesz kompromisów :)
Thermal Grease? Też taką kiedyś kupiłem, ale ostatecznie nie użyłem. Rozbieranie laptopa to droga przez mękę :evil:Cytat:
Zamieszczone przez fenr1r
Raczej "posmarowana kromka". Ojciec zawsze mi mówił "smaru nigdy za wiele". Przekonałem się już kilka razy, że nie zawsze jest to prawda. Mam nauczkę na przyszłość.Cytat:
Czyli cieniutki "film" / warstewka jak przy smarowaniu się cienko kremem?
grubośc jak -"utłuszczony blat" a nie "posmarowana kromka" - więcej nie trzeba!
Tak z ciekawości zapytam, co się może stać?Cytat:
NIE uwalać styków
Tu jest kiepsko, bo pudło stoi w takiej jakby skrzynce w biurku i nie mam za bardzo gdzie je przestawić. Trzeba zmienić biurko, ale to jest plan do realizacji w nieokreślonej przyszłości.Cytat:
Komp jak wysoko stoi ? (niżej zimniej)
Odpływ powietrza z wnętrza? czy nie zawraca, nie odbija się i nie jest wsysane z powrotem do wnętrza obudowy?
Ja mam starą obudowę, jakieś 6-7 lat i nie ma tam jakiś bajerów. Jest tuba nad prockiem i wylot w osłonie, oraz dodatkowy wentylator z tyłu, którego nie wiem jak uruchomić odkąd wymieniłem zasilacz.Cytat:
masz "kanały powietrzne" zorganizowane w obudowie (przegródki, osłonki?) ?
Jak najbardziej, regularnie sprężonym powietrzem. Kable uporządkowane i pospinane.Cytat:
Wiatrak zasilacza czyszczony? kable wewnątrz ogarnięte?
Zapytam, bawisz się w podkręcanie, że tak dbasz o chłodzenie?
Dokładnie ta. Dlatego wole klasyczne PCty, bo łatwo dostać się do środka i pogrzebać/powymieniać w razie potrzeby.Cytat:
Thermal Grease? Też taką kiedyś kupiłem, ale ostatecznie nie użyłem. Rozbieranie laptopa to droga przez mękę
Jak pasta oprócz "TERMO" jest też "elektro" - przewodząca ...to chyba nie muszę pisać ...Cytat:
(a pasty srebrne w pewnym stopniu bywają)
No i tu masz te + 5 albo nawet +7 stopni wewnątrz obudowy!!! :!:Cytat:
skoro i tak wymieniasz to wytnij w tyle tej skrzynki chociaż otworek w okolicy wiatraczka - w płycie wiórowej niełatwo ale jak tył zrobiony z "pilśniowej" to lepszym nożem spokojnie wytniesz kwadrcik 10 x10 cm - obstawiam spadek temperatury o 4 stopnie.
No i znalazło się kolejne +3 albo nawet + 5 stopni!!!Cytat:
Jak podłączyć tego to ci zdalnie nie podam, poszukaj dokumentacji płyty głównej powinny być opisane wtyki do podłączenia "fan" / wiatraka "cooler"-a; ewentualnie pokaż (foto) jak wyglądają wtyczki wentylatora. strzałka na obudowie wiatraka pokazuje kierunek ciągu powietrza - z tyłu powinno wydmuchiwać ale uruchomienie go ma sens TYLKO jeśli będzie odpływ gorącego poza tę "skrzynkę" (tak w ogóle to spróbuj może uda ci się wymontować cały "tył" tej skrzynki.
Tubę utrzymuj gdzie jest, odkurzaj jak wszystko inne. To znacznie poprawia chłodzenie procka.
NIE,Cytat:
raczej kwestia charakteru (perfekcjonizm - chwilami przynajmniej :mrgreen: ) + indywidualne zboczenie zawodowe. :lol:
No i sprzęt działa dłużej, odkurzony mniej prądu ciągnie itd. a ja nie mam kasy żeby co 3 lata kompa zmieniać.
Orientuje się ktoś może czy istnieje możliwość delikatnego podkręcenia procka intel celeron G550?
Rozumiem to jako całkowita nieświadomość przedsięwzięcia, więc nie radze się tego podejmować :)Cytat:
Zamieszczone przez Żakuj
A bo ja wiem, poprzednio podkręcałem Dual Cora do 3.0 (chyba), nic takiego się nie stało, temperatury były ok. Generalnie nie jest to jakieś ryzykowne przedsięwzięcie, o ile robi się to małymi kroczkami, z tego co wiem bios w razie przesady automaycznie przywróci normalne ustawienia. Wald-nie pomyliłeś się w swoim poście twierdząc, że nie jestem specjalistą ;) , jednak wciąż chciałbym wiedzieć jak sprawa wygląda w przypadku tego procesora.
Tu masz podstawy:
http://pclab.pl/tip/Overclocking.Guide. ... roku,51991
Resztą bez problemu znajdziesz na forach o tematyce komputerowej.