-
Re: Stainless Steel
A to ma być ta cecha ,,pobożność'' (piety)?? Czy moze niektorzy maja jeszcze cos takiego jak szlachetność??? Wracajace jeszcze do submoda : gram Szwecja, zawarłem sojusz z Nowogrodem i Litwą .Wspolnie z tymi krajami udało nam sie pokonac Rzesze Niemiecka. Nowogród i Litwa zdobyly dużo terenu na Rzeszy. Zaczełem od nich kupowac prowincje, oni mi sprzedawali. W ten sposbo zyskalem tereny az do Wisly i dolnego Dniepru. Pozniej wypowiedzialem im wojne. Teraz bo dlugich turach pokoju mam totalna wojne.
-
Szlachetność to nie piety (piety to pobożność). Niektórzy mają czaszki jak zabijają jeńców po bitwie itp. a niektórzy zamiast czaszek takie hełmy rycerskie to jest szlachetność, jak potrzymasz generała z niska szlachetnościa kilka tur i ustawisz najniższe podatki to szlachetność mu wzrośnie, im więcej szlachetności tym powinien byc większy wpływ na przyrost ludności w osadzie, sprawdź to w danych osady.
-
W sumie nie wiem, czy moze ci generalowie maja u mnie za mało tej szlachtnosci, bo mam wioske ktora lczy juz ponad 2 tys. mieszkanców, podatki obnizone na maksa i ma generał z chyba 4 tymi hełmami rycerskimi i nic sie nie dzieje.
Kolejny problem to takie cos: jakoś koło 1520-1530 r. pojawiła mi sie w grze jednostak ,,musketeers'', która miała takie parametry : melee attack-6, missile a.- 32 i defence-8. Oprocz tego miała własciwośc ,,long rage missiles''. Koło 1580r. pojawiła mi sie jednostka ,,late musketeers'', która zastapiła tą wczesniejsza ,,musketeers'' (tych nie moge juz powoływac). Ci ,,late musketeers'' maja takie parametry : melee a.-5, missile a.-22, defence-8, i nie maja tej własciwosci ,,long range missiles''. Nie wiem , czy to nie jakis bug, bo troche dziwne ze jednostak wczesniejsza ma mocny ogien i wlasciwosci dalekiego strzelania, a jednostak poźniejsza traci to wszystko
Zampomnialem dodac gram dalej w tego subomda.
-
Wg przeglądarki w submodzie te wioski bez palisad można przebudowac od razu w miasto, czyli trzeba 9500 ludności i powinno dać się zbudować mury miejskie. Z Muszkieterami nie wiem. może Ci późni szybciej strzelają albo są tańsi ale jak ty nie możesz rekrutować wcześniejszych to ai też nie może więc spoko. Którą masz turę?
-
Witam
Mam 660 turę. Ci muszkieterowie poxniejsi sa troche tańsi niz ci wczesniejsi.Czy strzelaja szybciej to nie wiem, ale szkoda ze traca az 10 pkt ognia i traca wlasciwosc dalszego zasiegu ognia. W sumie to nie taki wielki problem, ale troche mnie to zaskoczylo, ze poźniejsi maja slabszy ogien i blizej strzelaja niz ci wczesniejsi. Z tym zeby miec 9500 ludzi przy tych golych wioskach, to chyba troche za duzo, bo tak jak wspomnialem mam 660 ture a niekotre z tych wiosek maja dopiero po 2500-3000 tys. ludzi. Generalnie sub mod jest -jak dla mnie- bardzo ciekawy i fajny i na najwyzszych poziomach trudnosci naprawde trzeba sie nameczyc, zeby coś ugrac. Wazne tez sa sojusze. Nigdy bym sam grajac Szwecja nie rozwalil Rzeszy Niemieckiej, gdym nie mial sojuszu z Nowogorem i Litwa. Tak jak wczesniej pisalem, uwazam ze Rzesza jest za mocna i tworcy submoda powinni dodac Czechy jako państwo. Jak zakoncze grac Szecja , to zagram chyba Polska albo Nowogrodem. Tak jak patrzylem, to Polska ma bardzo ciezko. Od zachodu agresywna Rzesza, na połnocy Zakon, na wschodzie Litwa i Złota Orda, takze Szwedzi i Dunczycy czasami probuja robic jakies desanty na poludniowym wybrzezu Bałtyku.
-
Z reguły kraje otoczone przez inne państwa mają ciężko. Zawsze ktoś się nasunie żeby nie było za spokojnie i zacznie atakować. Potem to reakcja łańcuchowa jest. Jak ktoś woli zagrać spokojniejszą kampanię, powinien wg mnie wybrać kraje które mają naturalne bariery - morze, duże i ciężkie do przejścia tereny. Na wysokim poziomie jak dotąd nigdy nie grało mi się łatwo np. Francją lub Węgrami, bądź HRE.
-
Jako, że najwięcej czasu "straciłem" na SS 6.1, to kilka dni temu zainstalowałem nowszą wersję - 6.4. Niestety, jestem rozczarowany. Niby ładnie, niby Assimilation Script, RC i RR mam, ale po ponad 50 turach (chyba na 55 jestem :F) mam jedną pełną armię oraz zajętą całą Irlandię i Szkocję, przy czym Anglia, Francja, HRE czy Maurowie mają po kilka/kilkanaście pełnych armii, a co nie jest tyle utrudnieniem dla mnie, ile motywacją do ziewania i wyłączenia moda. Pomarudziłem, wracam do Bellum Crucis.
-
Fakt w SS 6.4 przesadzili z armiami kompa. Egipt to ma ich tyle, że mam miałem dość niekiedy gry moim ulubionym tam Bizancjum. Pozdrawiam.
-
Kurcze, rzeczywiście, teraz mi to uświadomiliście. U mnie rozbijałem jedną armię Jerozolimy za drugą, a mieli tylko kilka prowincji, Przy czym wojska ciężkie.
Faktycznie przy braku czasu, to po kilkudziesięciu turach się gra, gra i gra i końca nie widać.
Może to nudzić..
A może ktoś gra kampanię na H, może wtedy komputer jest bardziej sensowny?
@down
Problem w tym, że można zbytnio ułatwić grę, trzeba zmniejszyć spam armii, ale żeby Ai nie zaczęła robić samych włóczników.
-
Ja grałem na VH. Następnym razem wywalę money_script i może jeszcze jakieś bonusy dla kompa, to i powinno być lepiej.