Z tym, że niestety połowa z nich jest w nacjach początkowych.
Wersja do druku
Z tym, że niestety połowa z nich jest w nacjach początkowych.
A gdzie ja pisałem, że będą historyczne jednostki?Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
Napisałem, że główne frakcje będą zróżnicowane i unikatowe, że nie będzie powtórki z E:TW ;)
Na odwal mówisz...problemem są pobieżne źródła/wymagania konsumentów. Dziwisz się, że zamiast greckich falang Egipt dostał egipskich chłopów z makijażem, tymczasem tego właśnie oczekuje ogół, który nie ma pojęcia, że było inaczej.
Wydaje mi się że tzw. ogół nie ma sprecyzowanych oczekiwań. Jakby "ciemny lud" dostał pięknie dopracowaną i historycznie odwzorowaną agemę zamiast tego czegoś, co pokazali ostatnio, to "ogół" tak samo piał by z zachwytu.
Ale kto powiedział, że ci machimoi są w grze zamiast Macedończyków czy Greków? Nie wiem, czemu tyle osób po jednym tylko screenie założyło, że wszystkie jednostki tak będą wyglądać, zwłaszcza że Lusted powiedział, że to nie będzie podstawowa jednostka falangitów dla Egiptu, bo ta będzie hellenistyczna (cokolwiek on przez to rozumie, ale bądźmy dobrej myśli). Abstrahując już od faktu, że rdzennie egipscy falangici są jak najbardziej historyczni (możemy się spierać o ich wygląd, ale sama ich obecność w grze błędem przecież nie jest).Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Jeśli dobrze pamiętam, to z tego, co mówili mądrzejsi ode mnie ludzie, to nie, nie są historyczni. Ponoć ludność "egipska" była brana do falangi dopiero 300 lat po dacie rozpoczęcia kampanii.
Edit:
@down A k_r jak zwykle stara się coś sobie udowodnić. :roll:
Napisz konkretnie.Cytat:
Zamieszczone przez adriankowaty
1. jak powinna wyglądać "starannie dopracowana mapa" - rozpisz nam wg geografii historycznej
2. jakie frakcje - konkretnie
3. jakie to jednostki
4. jakie to nazwy
Z tego co się orientuję to już w bitwie pod Rafią (217 pne czyli niecałe 60 lat od daty rozpoczęcia gry)) Ptolemeusz IV wykorzystał rdzenną ludność i wyszkolił ich w do walki w falandze co zaważyło na jego zwycięstwie w tej bitwi(ponoć miał dzięki temu 2 razy więcej falangitów od Antiocha III)Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Trzeba wziąć pod uwagę to, że gra ma pewne ograniczenia objętościowe. Celem nakładania tatuaży, makijaży, bród, blizn i innych rzeczy jest urozmaicenie modelu twarzy. Zakładam, że model kształtu twarzy będzie wszechstronny dla wszystkich nacji, stąd wprowadzanie takich elementów, by żołnierze w jak największym stopniu różnili się od siebie. Wychodzi ,,niehistorycznie", ale też nie możemy założyć z góry, że nigdy żaden żołnierz w Egipcie barw wojennych nie nosił, tak samo do dzisiaj nie wiadomo czy husaria walczyła z podpiętymi skrzydłami. Tarcze, schematy broni też pewnie są robione pod jeden główny model, stąd wprowadzanie tylko takich kosmetycznych zmian, które będą jak najmocniej charakteryzować daną frakcję, może budzić niesmak.
300 lat po rozpoczęciu kampanii to Egipt był już rzymską prowincją :DCytat:
Zamieszczone przez kuroi
Zależy w którym roku rozpocznie się kampania ale na pewno nie więcej niż 100 lat po rozpoczęciem kampanii w 216r.p.n.e. w bitwie pod Rafią ;)
I bardzo dobrze że zrobili tą jednostkę ale skopali ją jak nie wiem co. To najgorszy screen jaki dotąd dali. Mniejsza o makijaż który jest nie na miejscu ale ale pancerze, a zwłaszcza hełmy z innej epoki? Poniżej krytyki. Wystarczy w Google wpisać machimoi by znaleźć potrzebne informacje ;)
Skoro nie jest historyczna, to ciekawe, skąd wzięła się chociażby w EB, czy innych modach z tego okresu. ;) Jednostka jak najbardziej powinna być, a cała jej "niehistoryczność" rozbija się o nakrycie głowy i makijaż, poza tym wygląda podobnie do tej z EB. Swoją drogą to śmieszne, jak tutaj sporo z Was pisze, że CA nie respektuje wymagań konsumentów i ośmiesza się swoimi zapowiedziami, bo jak wejdziemy na TWCenter, to okazuje się, że większość tychże konsumentów jest zachwycona, poza KLA i 5 innymi userami, którzy krytykują każdą kolejną zapowiedź. Nie mówię, że niesłusznie - zazwyczaj mają rację - chociaż mnie osobiście od złego wzoru na tarczy bardziej denerwują okrojone granice państw, ale to będzie na 90% do szybkiego zmodowania.Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Nie rozumiem trochę, że wszyscy czepiają się o detale w uzbrojeniu, a nie zauważacie jak ogromny postęp seria zrobiła od czasów Rome 1, który teraz (bez modów) wydaje się absolutnie paskudny i ahistoryczny (choćby Rzymianie na Sycylii, zamiast Epiru wioska "zbuntowanych Epirów" (sic!) z trzema jednostkami milicji, itd, brzydka mapa). Tutaj będzie kilkadziesiąt frakcji, z którymi będzie można handlować, zawierać pakty i wojować, epickie oblężenia, rozwinięty system gospodarki i handlu z Empire/Shoguna i zapewne sporo innych nowości. Ale gra i tak będzie posysać, bo machimoi mają makijaż na oczach, na którą to niehistoryczność bez KLA 95% użytkowników nie zwróciłoby uwagi ;)
Reasumując: Są błędy, których zdecydowanie być nie powinno, ale nie zmienią one dla mnie faktu, że Rome 2 będzie najprawdopodobniej najlepszą częścią serii i wciągnie mnie (i nie tylko) na dłuuugo. Czego i Wam życzę. ;)
Edit: Seba - może sie mylę, ale ten pancerz Machimoi wygląda dla mnie tak samo jak w EB...