Re: DYSKUSJA MEGASUBMOD (Wino+Mietek77+Aramegil+Araven)
Takie graficzne kwiatki miałem rzadko i na czystym Bellum. Na megasubmodzie może raz. Wystarczy wyjść z gry, wczytać zapis i powinno być ok. Zmień ew. ustawienia grafiki, zainstaluj najnowsze sterowniki może coś to pomoże. Nie wiem od czego ten bug zależy, u mnie powodowało go przeglądanie budynków do budowania zwykle, lub najczęściej oglądanie możliwych do wyszkolenia jednostek w danym budynku.
rzymianin u mnie też jest to normalne :) gdy ci wyskoczą takie kwiatki spróbuj zapisać grę jak zapiszesz to kliknij "wyjdź z gdy" wtedy wyskoczy że "M2 total war napotyka...." i cie wyrzuci automatycznie :)
Trzeba z tym żyć :)
W innych modach tez to sie pojawiało(ale po dłuższym czasie gry).
To również się na podstawce zdarzało więc to wina gry, nie modów :P
Hmm tylko że takie coś pojawia się u mnie praktycznie natychmiast gdy tylko przeglądam statystyki jednostek. Na podstawce takie coś mi się nie zdarzało...
Ten bug ma chyba coś wspólnego z synchronizacją pionową bo jak ją włączę to w ogóle cały ekran robi się zamazany. Przy wyłączonej opcji zamazane są jedynie przyciski interfejsu ale dla gry i tak nie ma to znaczenia bo po chwil następuje freez/crash.
edit. OK może to głupie ale zauważyłem że ten problem można ominąć zamykając wpierw kartę jednostki zanim otworzy się następną. Jeśli będzie się przełączać między statystykami jednostek bez zamykania to z czasem pojawia się właśnie taki bug. Dziwne.
O ciekawe z tym zamykaniem karty jednostki, może jak mod ma 2 albo więcej otwarte karty jednostek to się ten bug pojawia ???
Niestety - 14 tura, pierwsza z brzegu bitwa z buntownikami i w czasie wczytywanie crash (próbowałem 3-krotnie - za każdym razem wywala). Będę musiał jednak ręcznie zainstalować zwykłego Bellum i ograniczyć się tylko do submoda Mietka.
Patche oba zainstalowałeś? Bitwy niekiedy tak mają, specyficzny teren itp. Jak tam chcesz.
Edit: Mam pytanie, z linku na sendspace.pl Megasubmoda III pobrało prawie 30 osób, link dałem jakieś 2 tygodnie temu. Wszystkim działa Megasubmod III, bo jeden Kolega mi pisał na PW, że po instalacji Megasubmoda III mu nie działa. Dla mnie to niepojęte zjawisko, bo jak komuś działa II, to III musi bo nadpisuje pliki. I jak z bitwami i kampanią. Ctd są? Ja ostatnio mam fazę na Śródziemie i sam nie gram w Bellum. Ale chyba więcej niż sto kilkadziesiąt tur.
Ja sam zagrałem 83 tura Polska kilkanaście bitew w polu i ręcznych szturmów i zero ctd, poza jednym przy ręcznym szturmie na Psków. Bellum wymaga jednakdośc silnego kompa, na słąbszych trzeba grac na niższych ustawieniach, zwłaszcza w bitwach, skal i opcje graficzne, jak są częste ctd w bitwach, to sprzęt raczej nie wyrabia.
Chciałbym zwiększyć maksymalną liczbę dzieci to o ile się nie mylę muszę zmienić w tym wierszu:
max_number_of_children uint="4" np z 4 na 6? Czy po tej zmianie nowa kampania konieczna?
Napewno nowa kampania konieczna, ale liczba dzieci to chyba 4 max. Ale spróbuj ją podnieść, a nuż zadziała.