To zależy. W singlu tacy słabi nie są.
Wersja do druku
To zależy. W singlu tacy słabi nie są.
@Barsa
Jeżeli chodzi ci o trudność kampanii to możliwe, że trudniej mają bojowie lub luzytanie.
Oczywiście nacja do singla...
Wbrew pozorom nie są tacy słabi. Na starcie ufortyfikowane miasto w prowincji złożonej z 4 regionów. Bardzo szybko mogą mieć bardzo dobrych włóczników. Bez większych problemów ukończyłem nimi kampanię na 2 sposoby. Już takimi Icenami było mi trudniej, mimo podobnej sytuacji startowej - przez konieczność ochrony wybrzeża.
Akurat icenami kampania jest banalna. Szyba ofensywa na starcie i w kilka tur cała wyspa pod kontrolą, a później już z górki. Nie widzę żadnego problemu z ochroną wybrzeża. Pomijając fakt, że Galowie raczej wojny pierwsi nie wypowiedzą, to na północnym wybrzeżu galii nie ma żadnego portu więc jakikolwiek atak od strony morza byłby bardzo sygnalizowany i dający dużo czasu na przygotowanie obrony, która w takiej sytuacji jest o wiele łatwiejsza niż odparcie ataku drogą lądową. Oddziały broniące się przed desantem mają dużą przewagę, zwłaszcza jak się ma kilka katapult, które u barbarzyńców są łatwo dostępne(według mnie zbyt łatwo, porównując z frakcjami cywilizowanymi)
Hmmm jakoś nie podobają mi się rydwany Icenów, w RTW1 Brytowie byli moją ulubioną nacją na multi, a tutaj jakoś słabo....
Bojowie niby mają Swebów na karku, a Ci sporą armię...
Ogólnie Bojowie są bardzo dobrą frakcją, mają mocną armię, całkiem dobrą pozycję startową. Jedynym problemem jest kara do stosunków która w ich przypadku bardzo komplikuje dyplomacje. Mimo wszystko myślę, że kampania nimi może być ciekawa i mam zamiar nimi zagrać ale ostatnio jakoś nie mam okazji.
Musze sprawdzić na najnowszym patchu. O ile z obroną lądową nie mam większych problemów, szczególnie że AI lubi nadużywać trybu forsownego marszu, przez co często wpada w moje zasadzki - o tyle bardzo mnie wkurzają ostatnio desanty Rzymian i Samnitów w HatG na moje bezbronne osady. Z tym, że obrona armią przed desantem jest błahostką, w pełni się zgadzam - gorzej, że transportowce w HatG ukrywają się bardo często w mgle wojny i na powołanie generała i rekrutację balist jest już za późno.
Nie ma co porównywać tych 2 sytuacji.
Witam, mam jedno zasadnicze pytanie, otóż grając dziś frakcją Rzym zauważyłem że piechota Rzymska (wybrane jednostki) na karcie jednostki maja niebieski pasek pokazujący ilość pilium do rzucenia, a standartowe jednostki jak Hastati rzucają tak jak w Romie 1 pilum w obronie biernej. Wcześniej przed pathem 14 nie było tego, czy może ja czegoś nie zauważyłem? (gram ponad 500 godzin na Rome 2 i słowo honoru ale dzis 1 raz to zauważyłem,Proszę o odpowiedź.