opartych o mur i ucinajacych sobie drzemke z nudow :DCytat:
Zamieszczone przez questorek2
Wersja do druku
opartych o mur i ucinajacych sobie drzemke z nudow :DCytat:
Zamieszczone przez questorek2
Ogólnie wszystko sprowadza się do AI. CA w rome 2 w porównaniu z poprzednimi częściami wprowadziło dużo zmian i rozbudowało wiele aspektów gry, czyniąc je o wiele bardziej skomplikowane. Niestety poziom sztucznej inteligencji został na poziomie shoguna 2 który był o wiele prostszy pod każdym względem i teraz AI po prostu nie nadąża za usprawnieniami w rome 2. W skrócie, twórcy poszli mocno do przodu pod wieloma względami, ale chyba zapomnieli dostosować AI do tych wszystkich zmian.... :cry:
Gra AI w rome 2 wygląda mniej więcej tak jakby kierowcę malucha wsadzić do czołgu i kazać mu jeździć.
Co do AI to mnie dziwi tylko to, ze w takim medivalu II, oblezenia byly 100 razy lepiej zrobione mimo ze gra ukazala sie dobrych kilka lat temu, a teraz ci pseudo eksperci z CA nie daja sobie z tym rady. Shoguna 2 tutaj pomine bo tam w oblezeniach kazdy wojownik zamienial sie w ninje i bez trudu wchodzil po murze, troche szczescie w nieszczesciu ze przynajmniej tego nam oszczedzili w Rome 2 ;)
Według mnie w shogunie 2, ze wszystkich total warów oblężenia były najlepiej zrobione, głównie dla tego że zamki były mniejsze od tych w pozostałych częściach. Co do wspinania się na umocnienia to ich kąt nachylenia wcale nie wymagał sprawności ninja.
Moim zdaniem Oblężenia w Rome 2 są o wiele lepiej zrobione od wszystkich poza tych w shogunie 2. Jest wiele bugów widocznych przy bardzo dużych armiach, tj. działanie drabin, schodów prowadzących na mury i to co mnie najbardziej wkurza, mieszanie się fragmentów oddziałów tak że każdy oddział jest rozrzucony po całym mieście i nie wiadomo jak nim sterować.
Te bugi sprawiają, że oblężenia potrafią podnieść ciśnienie, zwłaszcza w roli agresora, ale mimo wszystko są lepiej zrobione od tych w rome 1 czy w medku 2, o starszych grach nie wspomnę. Inna sprawa to AI które powinno być głównym priorytetem CA i powinni to naprawić już w pierwszym patchu, przed wydaniem tych wszystkich dlc.
to fakt, byly najlepiej zrobione bo ich mechanika byla, nie oszukujmy sie - prymitywna w porownaniu do takiego medivala czy rome. A co do konta nachylenia to polemizowalbym, w bardziej rozbudowanych twierdzach nie dosc ze mur byl wysoki to i kont nachylenia byl dosc ostry, juz nie wspominam o tym ze samurajowie w pelnej zbroi, wspinali sie po takim murze rownie sprawnie co mnisi odziani tylko w szaty.
Mechanika jest prosta i właśnie dlatego te oblężenia są najlepsze. A w rome 1 i medivalu 2 miasta były o wiele za duże jak na armie które w tych grach występowały. Walki toczyły się tylko na małym skrawku muru, albo oblężenia polegało na ściganiu się pojedynczych oddziałów po wąskich uliczkach wielkiego miasta. W shogunie 2 rozmiar i mechanika oblężeń sprawia, że AI w miarę ogarnia te oblężenia i gdy ma dużą przewagę to potrafi zdobyć zamek.
No to juz zalezy co komu lezy, ja tam wole jednak troche przy oblezeniach pokombinowac, kazde oblezenie w medivalu 2 dawalo mi naprawde sporo frajdy, a w takim shogunie obleganie twierdzy polega jedynie na rzuceniu wszystkich jednostek na "hurra" i mi to np srednio odpowiada. Swoja droga ciekawe jak takie oblezenia w starozytnej Japonii naprawde wygladaly.
Wiecie, jest jedna ważna kwestia a propos AI - Obecnie (pół roku po premierze!!!) AI jest w tak opłakanym i beznadziejnym stanie, że aż zdumienie bierze, że takie coś wypuszczono na rynek... AI powinno być bez zarzutów w dzień premiery, max parę dni po, do wydania patcha... A my już mamy marzec, a to AI to jakiś brzydki żart :cry:
Obawiam się, że AI już niestety nie poprawią bo za dużo pracy by z tym mieli. Na moderów w tej kwestii też bym nie liczył. Najlepszym wyjściem jest kampania multiplayer.
Witam, własnie pobieram patch nr 10,NARESZCIE :D