Wydarzenia Legionu Tzeentcha
Po przypłynięciu na wyspę Tzeentch kazał mi udać się ku Ołowianej Cytadeli. Mieszkający tam głupcy nie chcieli dostąpić zaszczytu służenia w mych szeregach. Nie pozostawiając nam wyboru, przystąpiliśmy do oblężenia. Po długiej i krwawej bitwie moje wojska splądrowały Cytadelę, a obrońcy zostali wymordowani. Następnie udaliśmy się na Lodowy Sopel. Tamtejsi tubylcy wiedząc czego dokonaliśmy nie stawali żadnego oporu. Moja sława rośnie, a wraz z nią przybywają do mnie kolejne setki wyznawców. Ale to wszystko dopiero początek zmian jakie nadejdą. Pan Przemian żąda bym wprowadził na tych ziemiach wiecznych chaos. A kim ja jestem by mu odmówić?
Prowincje własne:
Ołowiana Cytadela - Do niedawna jedno z bardziej warownych miejsc na Albionie. Teraz jest tylko cieniem dawnej świetności. Wystraszone niedobitki oddają nam całe swoje zapasy i zbiory, błagając o pozostawienie ich przy życiu. Miasto poziomu 1: 350g, Koszary poziomu 2.
Lodowy sopel - Mieszkający tu ludzie zajmują się głównie łowiectwem. Nadwyżkę skór i mięsa przekazują nam bez oporu. Miasto poziomu 1: 350g
Prowincje graniczne:
Martwe drzewo - Wielkie pustkowie, łatwo się w tej krainie zgubić. Jedynym charakterystycznym punktem jest wielkie drzewo pośrodku krainy. Jest tak stare, że na pewno pamięta czasy pradawnych. Mimo że z zewnątrz wygląda na martwe, czuć jak bije z niego życie.
Gniazda Mantykor - Nieprzyjazna kraina, pełna stworzeń chaosu. Podobno mantykory gromadzą tu trofea, które udało im się przez całe życie zgromadzić. Być może warto udać się po ten łatwy łup.
Pogranicze - Niegdyś kraina skuta lodem, jednak w wyniku ostatnich zmian klimatycznych raz wieją tu ciepłe wiatry ze strony magicznie powstałej dżungli na wschodzie, a innym razem chłodny wiatr z północy. Ziemia jest sucha, skalista, dlatego ludzie tu żyjący prowadzą koczowniczy tryb życia, zajmując się myślistwem i zbieractwem. Za tym rejonem znajduje się puszcza, pełna niebezpiecznych stworzeń. To tam stoi Kuźnia Starożytnych i armia Algiriona Sheer'Ghaa.
Armia początkowa:
- Hargroth Błogosławiony jako Lord Chaosu bez żadnych przedmiotów, umiejętności ani wierzchowców (te będą zdobywane dzięki braniu udziału w bitwach, oraz na skutek wydarzeń lub inwencji twórczej gracza), zaczynający wraz z Legionem Tzeentcha w Lodowym Soplu.
- Legion Tzeentcha: 2x grasanci, 2x grasanci chaosu z wielką bronią, 2x wojownicy chaosu, 1x wybrańcy z wielką bronią, 2x grasanci konni, 1x trolle
Kapitał początkowy: 2700g (1500g + 1200g za zasadę specjalną, patrz niżej)
Zasady specjalne:
"Podążajcie za mną" - Sława Hargrotha Błogosławionego przyciąga do niego maruderów i wyznawców mrocznych potęg z całego świata. - Armia Hargrotha działa jak koszary umożliwiając rekrutację wojska na własnym lub neutralnym terytorium bezpośrednio do armii. W trakcie tej akcji nie może się jednak poruszać.
Koszaru poziomu 2 w armii Hargrotha na start.
"Stara gwardia" - Hargroth wziął ze sobą na wyspę oddział wybrańców, którzy służyli mu jeszcze podczas burzy chaosu. Są mu oddani jak nikt w armii- Startowy oddział wybrańców nie kosztuje utrzymania.
"Władca wiatrów magii" - Rekrutacja magów jest o 50% tańsza
"Splądrowana Cytadela" - Splądrowanie Ołowianej Cytadeli dało nam tymczasowy zastrzyk złota. - Skarbiec początkowy powiększony o 1200g
Cele:
Główny:
Nowy Wszechwybraniec - Zabij Algiriona Sheer'Ghaara. Zdobądź władzę nad kuźnią starożytnych by zyskać potęgę i łaskę pozostałych mrocznych bogów.
Poboczne:
Czempion Pana Przemian - "Tzeentch jest prawdziwym panem nieładu i wiecznego chaosu." - Nie wykańczaj swych wrogów. Daj im złudną nadzieję na poprawę swego bytu, by potem znów bez skrupułów ją odebrać. Nękaj ich swą obecnością, doprowadź do czystego szaleństwa.
Potężne istoty - Na Albionie znajduje się gorąca Kraina Olbrzymów. Poskrom te gigantyczne istoty. Niech pomogą nam osiągnąć nasze cele.
Groźny wróg - Tak naprawdę tylko jaszczuroludzie wiedzą jakie tajemnice skrywa Kuźnia Starożytnych, będą za wszelką cenę przeszkadzać nam w realizacji naszego celu. Zniszcz państwo Kroq-Gara.