-
Kartograf
"Witaj Panie zwą mnie Kartografem, mam ostatnią mapę w naszym plemieniu. Jeśli poznasz nowe rejony to ja je dodam do naszej mapy, opiszę jeżeli zwiad przekaże mi informacje, i będę czasem doradzał gdzie można moim zdaniem wyruszyć...."
Starszy mężczyzna zasiadł za stołem i pokazał mapę...
-
Możliwości poznania na nowo dróg
-prowincja Ostlandu
-
Doskonale Kartografie natychmiast wydam rozkaz przeprowadzenia zwiadu na terenie Nordlandu. To są moje ziemie i muszę dowiedzieć się jakie złoża one skrywają.
-
Tura 1
Gdy zwiadowcy wróci poinformuje cię
//Informacje w turze 2
-
Tura 2
Panie, na naszym terenie jest sporo dostępnego drewna, w końcu rosną na nim aż dwa lasy. Większości prowincji pokrywa Las Laurolen, ale na wschodzie zaczyna się już knieja zwana Lasem Cieni. Niestety nie wiem co z tych lasów może wyjść jeśli za bardzo je przetrzebimy i zbliżymy się do ich środka. Blisko południowo-wschodniej granicy prowincji zaczyna się pasmo Gór Środkowych, można by pewno zbudować tam jakieś kamieniołomy. A, jeszcze jedno Panie, nie zapłaciłeś za zwiad, a zwiadowcy upierają się że mieli mnóstwo pracy z objechaniem całej prowincji i domagają się aż stu złotych monet za wykonanie zadania.
/// 50 g zwykła opłata i 50 g kara za barak deklaracji jej uiszczenia. Gdyby nie "ulubieniec ludu" to zwiadowcy bez zapłaty by w ogóle tyłka nie ruszyli.
-
Tura 2
Daj im ten list i te 150G
-LIST-
Wybaczcie jako Elektor jestem bardzo zapracowanym człowiekiem przez co zapomniałem o zapłacie. Pomimo braku wypłaty i tak wykonaliście swój obowiązek ,doceniam to.
W ramach rekompensaty postanowiłem was nagrodzić bonusem w postaci 50G. Wykorzystajcie je mądrze.
(PODPIS) Książe Elektor Theodoric Gausser
-
Tura 2
"Przekaże im napewno będą zadowoleni..."
//Jest szansa że przy następnym zwiadzie dostaniesz więcej informacji
-
Zwiad 150G (sprawdzam położenie i ilość wojsk)
Teren: Las zwierzoludzi w Nordland
Mam zamiar za mojego panowania pozbyć się zwierzoludów z moich ziemi ale aby to zrobić muszę wiedzieć ile ich jest niech zwiadowcy to sprawdzą.
ZWIAD ZOSTAŁ WYCOFANY
-
Tura 2
"PANIE taka wyprawa dla nich to samobójstwo, lecz wykonają rozkaz"
//Jest szansa że nie wrócą, rzut kością to zadecyduje
-
Zwiad 50 Gold(odkrycie prowincji Middenland)
W sumie masz rację to zbyt niebezpieczne w takim razie wyślij ich do Middenland chce nawiązać kontakt z moim starym przyjacielem Borisem Todbringerem możemy potrzebować jego pomocy.