Mount&Blade II: Bannerlord
Natrafiłem na filmik z nowej wersji szykowanej gry, co o nim sądzicie? Oczywiście nie wiele można z niego wywnioskować ale zawsze to coś :D
Jeśli studio choć trochę pokierowało się uwagami graczy jest nadzieja na przyzwoitą grę :)
[spoiler:346mikke]http://www.youtube.com/watch?v=zZUfzAFL5Ek[/spoiler:346mikke]
Seria Mount&Blade ma niesamowity potencjał, niestety niewykorzystywany przez twórców w pełnie, piękno gry można dostrzec dopiero po instalacji modów, które sprawiają, że rozgrywka staje się dużo przyjemniejsza :)
Oficjalny teaser gry :
[spoiler:346mikke]http://www.youtube.com/watch?feature...&v=XLB9PlqkONo[/spoiler:346mikke]
Moje propozycję
[spoiler:346mikke]Kilka poprawek oraz ulepszeń, których życzyłbym sobie w M&B 2 to:
-poprawione animacje postaci z lepszą grafiką,
nie zbyt przyjemnie wyglądały postacie przedzielone na pół, tułów poruszający się w inny sposób niż nogi. Zmiana kierunku lotu podczas skoku to też dość dziwne zjawisko. Ciała mogłyby nie tracić kości po śmierci tylko umierać w naturalniejszy sposób. Ciekawa by była też opcja realnych obrażeń, co za tym idzie możliwość "pokrojenia przeciwnika" :D
*animacja przechodzenia koło ludzi i przedmiotów, nie prześlizgiwanie się przez koło nich
-Ulepszenie systemu walki przez odwzorowanie naturalnego zachowania walczących
*piechur z tarczą potrafi nią uderzać i wybijać z rytmu przeciwnika odrzucając go do tyłu lub nawet powalając
*uderzenie ciężkim mieczem,toporem etc może powalić przeciwnika na ziemię lub ogłuszyć
*walka jednym mieczem z użyciem sztyletu lub zwykłego uderzenia pięścią
*mniejsza możliwość zmiany kierunku chodzenia, by nie było możliwości tak nienaturalnego poruszania się podczas walki
*przebijanie lancą, piką...
*możliwość wykonania uniku lub kontry, która wybija przeciwnika z równowagi, jeśli cios był silny
*zakres ruchów oraz prędkości poruszania się zależny od ciężaru zbroi oraz siły
*dodanie płonących strzał uszkadzających machiny wojenne lub zabudowania
-Nowy model oblężeń
*dodanie trebuszy, katapult i innych machin miotających do oblężeń
*dodanie taranów
*możliwość oparcia drabin o każdy mur, nie tylko w wyznaczonych miejscach(animacja wspinania się po drabinie ;) )
*widok obozu oblężniczego
-Miasta i handel
*zmiana wyglądu miast na bardziej żywszy z większą ilości NPC-tów
*dodanie statków i portów
*miasta powinny być większe
*drzewko targowania się podczas handlu
*szybszy czas budowy
-Świat gry
*możliwość zakładania własnego obozu w którym można by było zostawić żołnierzy, ekwipunek etc.
*możliwość projektowanie wyglądu własnego obozu przez budowanie umocnień w różnych miejscach
*system sądownictwa w grze, jeśli wybierasz drogę banity powinieneś być ścigany przez łowców głów, lub straż w miastach
*drogi
*dodanie religii
*lepsza dyplomacja oraz własne drzewo genealogiczne
*większa różnorodność zbroi oraz uzbrojenia
-Bitwa
* możliwość ustawienia jednostek przed rozpoczęciem bitwy(nie pojawiają się w jednym miejscu) i sterowania nimi przy aktywnej pauzie na mapie strategicznej
*większy odstęp między armiami, jeśli wróg ma się od razu rzucać do ataku
*większa ilość jednostek podczas bitwy
*możliwość zasadzek w miejscach do tego przystępnych
*jednostki poruszają się oddziałami i w formacjach
*możliwość powoływania oddziałów z kapitanami, (by można je było ustawić na polu bitwy)
-Gra i AI
*poprawione AI przeciwnika, który próbuje na nas różnych manewrów. nie tylko frontalny atak na hura!
*możliwość grania kampanii online lub trybu współpracy w grze
*realny system obrażeń
*system poparcia wśród ludności zajętych terenów
*dialogi, niech postacie wreszcie zaczną mówić :evil:
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie :mrgreen: Ja będę dopisywał swoje jeśli coś mi jeszcze wpadnie[/spoiler:346mikke]
Re: Mount&Blade II: Bannerlord
[spoiler:2at7ojo4]http://i.imgur.com/XqjCrkG.png[/spoiler:2at7ojo4]
Tyle w temacie :)
Choć mam nadzieję, że tym razem dadzą nam coś naprawdę dobrego, a nie tak jak było w przypadku Warband'a - delikatnie poprawiona grafika, kilka nowych animacji i nowa frakcja (no i multiplayer - co faktycznie jest plusem). Poza tym Warband niczym nie różni od pierwszej, wspaniałej części M&B w którą to gra mi się o wiele przyjemniej. Do Warbanda wracam tylko by zagrać czasem multi. Dobrze, że są jeszcze ludzie co tworzą modyfikacje, które to biją w umiejętnościach i efektach pracy samych twórców gry.
Cytat:
Zamieszczone przez Aztec
Kilka poprawek oraz ulepszeń, których życzyłbym sobie w M&B 2 to:
-poprawione animacje postaci z lepszą grafiką,
nie zbyt przyjemnie wyglądały postacie przedzielone na pół, tułów poruszający się w inny sposób niż nogi. Zmiana kierunku lotu podczas skoku to też dość dziwne zjawisko. Ciała mogłyby nie tracić kości po śmierci tylko umierać w naturalniejszy sposób. Ciekawa by była też opcja realnych obrażeń, co za tym idzie możliwość "pokrojenia przeciwnika" :D
*animacja przechodzenia koło ludzi i przedmiotów, nie prześlizgiwanie się przez koło nich
-Ulepszenie systemu walki przez odwzorowanie naturalnego zachowania walczących
*piechur z tarczą potrafi nią uderzać i wybijać z rytmu przeciwnika odrzucając go do tyłu lub nawet powalając
*uderzenie ciężkim mieczem,toporem etc może powalić przeciwnika na ziemię lub ogłuszyć
*walka jednym mieczem z użyciem sztyletu lub zwykłego uderzenia pięścią
*mniejsza możliwość zmiany kierunku chodzenia, by nie było możliwości tak nienaturalnego poruszania się podczas walki
*przebijanie lancą, piką...
*możliwość wykonania uniku lub kontry, która wybija przeciwnika z równowagi, jeśli cios był silny
*zakres ruchów oraz prędkości poruszania się zależny od ciężaru zbroi oraz siły
*dodanie płonących strzał uszkadzających machiny wojenne lub zabudowania
-Nowy model oblężeń
*dodanie trebuszy, katapult i innych machin miotających do oblężeń
*dodanie taranów
*możliwość oparcia drabin o każdy mur, nie tylko w wyznaczonych miejscach(animacja wspinania się po drabinie ;) )
*widok obozu oblężniczego
-Miasta i handel
*zmiana wyglądu miast na bardziej żywszy z większą ilości NPC-tów
*dodanie statków i portów
*miasta powinny być większe
*drzewko targowania się podczas handlu
*szybszy czas budowy
-Świat gry
*możliwość zakładania własnego obozu w którym można by było zostawić żołnierzy, ekwipunek etc.
*możliwość projektowanie wyglądu własnego obozu przez budowanie umocnień w różnych miejscach
*system sądownictwa w grze, jeśli wybierasz drogę banity powinieneś być ścigany przez łowców głów, lub straż w miastach
*drogi
*dodanie religii
*lepsza dyplomacja oraz własne drzewo genealogiczne
-Bitwa
* możliwość ustawienia jednostek przed rozpoczęciem bitwy(nie pojawiają się w jednym miejscu) i sterowania nimi przy aktywnej pauzie na mapie strategicznej
*większy odstęp między armiami, jeśli wróg ma się od razu rzucać do ataku
*większa ilość jednostek podczas bitwy
*możliwość zasadzek w miejscach do tego przystępnych
*jednostki poruszają się oddziałami i w formacjach
*możliwość powoływania oddziałów z kapitanami, (by można je było ustawić na polu bitwy)
-Gra i AI
*poprawione AI przeciwnika, który próbuje na nas różnych manewrów. nie tylko frontalny atak na hura!
*możliwość grania kampanii online lub trybu współpracy w grze
*realny system obrażeń
*system poparcia wśród ludności zajętych terenów
Jeśli macie jeszcze jakieś pomysły to piszcie :mrgreen:
Większość tych punktów można znaleźć oczywiście w modach (głównie Warband). Szczególnie polecam Floris Expanded Mod Pack(all in one), dzięki któremu single w Warbandzie staje się takie, jakie powinno być od początku :)
wiem, że można znaleźć je w modach ale na pewno nie większość, a tutaj mówię o podstawowej wersji gry :P
Większości tych rzeczy nie będzie na bank :D
ja chce tylko:
- Lepszego AI.
- Nacji która podchodzi pod średniowieczną Japonie (Bo w Warbandzie są wszystkie ważniejsze kultury wojskowe ale brak Japonii)
- Lepszych oblężeń.
- CO-OP'a
i tyle ;D
Cytat:
Zamieszczone przez MichalKruk
- Nacji która podchodzi pod średniowieczną Japonie (Bo w Warbandzie są wszystkie ważniejsze kultury wojskowe ale brak Japonii)
Na pewno nie Japonie. Zauważ, że Calradia to w praktyce Europa + północna afryka. Żadnych Japonii, Azteków czy innych ufoludków.
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Cytat:
Na pewno nie Japonie. Zauważ, że Calradia to w praktyce Europa + północna afryka. Żadnych Japonii, Azteków czy innych ufoludków.
Calradia jako, że jest kontynentem fikcyjnym to można dodać frakcję azjatyckie z kulturą dalekiego wschodu. W poprzedniej części byli Rhodokowie oraz Swadianie, czyli Europejczycy, Vaegirowie i Nordowie, których można utożsamiać z Wikingami, Normanami lub z inną północno europejską kulturą, Khanat Khergitów czyli nic innego jak kultura koczownicza, można przypuszczać azjatycka oraz Sułtanat Sarranidów, czyli jak wspomniałeś afryka północna.
Jeśli mapa była by odpowiednio zbalansowana to można by dodać frakcję na wzór Japoński/Chiński, było by pewnie miejsce na kulturę środkowo afrykańską, podobną do np: Zulusów.
Prekolubijskie nację może rzeczywiście nie pasowały by do pozostałych. Aztekowie, nikt nas nie lubi :cry:
Jak dla mnie to gra powinna być łatwa do modowania. Wiadomo jak to jest - każdemu będzie czegoś brakować (zawsze). Wystarczy dać modderom odpowiednie narzędzia i większość dostanie to czego chce. Poza tym twórcy zawsze mogą tworzyć DLC co jakiś czas dodając np. nową frakcję.
Mi by pasowało jakby odrzucono koncepcje "Calradii" a zrobiono normalne realia Europy "1200" :) plus do tego poprawione oblężenia i całość mechanizmu walki.
Wald, to w mody sobie pograj :D Ja tą krainę lubie xD
Wald, to w mody sobie pograj :D Ja tą krainę lubie xDzji
Cytat:
Zamieszczone przez kuroi
Cytat:
Khanat to tacy Mongołowie no nie? A Mongolia jest w Azji o ile dobrze mi wiadomo :P
PS: Nie siedzisz na tawernie M&B czasami? Bo ten awatar coś mi mówi :D