-
Rekonstrukcja Historyczna
Pozwoliłem sobie Vasyshq za ciebie temat założyć (Vasyshq założył go przed awarią forum)
Temat o bractwach rycerskich... ogólnie rekonstrukcji historycznej
No to wróćmy do dyskusji. Co do stroju to wiem tyle że Koszula, Gacie, Napotek, Nogawice, Buty, Pas i czarne Cotte z białym krzyżem oraz jakaś szata wierzchnia.
-
Re: Rakonstrukcja Historyczna
Ja znalazłem bractwo, mają mi załatwić spodnie jakieś z epoki i już będę mógł się bić ;)
-
Tak zapytam co to za bractwo :?:
Pomyliłem się nie cotte tylko dublet i houppelande oczywiście w kolorze czarnym z białym krzyżem.
-
Nazywamy się Bractwem Ziemii Cieszyńskiej, XI-XIII w ;)
-
Pampalinex, zrób jakies zdjęcie w swoim sprzęcie :) Chciałbym zobaczyć co tam wykombinowałeś.
Ps. Sprzedaję przeszywkę fajną, ręcznie szyta w całości, warstwowo. Za śmieszne pieniądze jak na ten standard :).
http://www.allegro.pl/item726821819_...nie_szyta.html Mitynki mogę odciąć i ła
dnie zaszyć, jakby ktoś chciał :)
-
Ładna czy mi się zdaje czy krawędzie są obszyte skórą. Jeśli to historycznie to ja też tak może zrobię.
-
Krawędzie są obszyte lnem :) Ty nie rób, tylko kup ode mnie, spuszcze z ceny na 350 ;)
-
Z chęcią bym kupił ale wiesz muszę w piątek 302zł na projekt z czego wyskubią 150zł na rękawice i może mieczyk jeszcze (ale o miecz dopiero pytam) a tylko tyle bo projekt z przed 2 miesięcy i wtedy trzeba było się dołączać a nie o airsofcie marzyć :evil:
Co do kirysu to robota banalna więc opchnę go na allegro bo wygląda pięknie nawet niewypolerowany no i zrobię sobie płaty lub kirys ale raczej płaty. Więc problemy z kasą żegnajcie bo nikt na mój okres na allegro kirysów nie sprzedaje :D
Trafiłem na fajną aukcję http://www.allegro.pl/show_item.php?item=723496030 ale to XVIw a więc będę nosił go cywilnie :D A czy szpitalnicy nosili jakieś krzyże w moim okresie :?:
-
Fartuch spawalniczy (skórzany czarny) + blacha. Kolega tak zrobił ostatnio tak piękne Visby, że się w głowie nie mieści ;P
-
Się cenisz Vas;) 390 za przeszywke, gdzie za 350 masz piekna przeszywke w romby do kolan, z kolnierzem i rekawami. Nowka oczywiscie;)
-
Ale w romby to wczesna raczej ;) A ta jest szyta ręcznie w 100% i warstwowo. Ultraśna, że tak powiem :D za 350zł mogę sprzedać. Zmień avatar na tego z House'em ;)
ps. To też jest nówka :D
-
Te o ktorych mowie tez sa szyte warstwowo, recznie i nie musza byc w romby;) Poprostu romby bardziej mi sie podobaja;)
Nie zmienie ava bo byl brzydki i mi sie znudzil.
-
Oj dopiero się zorientowałem że jest rAkonstrukcja :mrgreen:
-
Re: Rekonstrukcja Historyczna
Co do tego nieszczęsnego stroju to wydaje mi się że ten z reguły z nowszą bielizną a właściwie bez zmian (chyba)
-
Ale, że o czym ty mówisz ; P? Koszula gacie masz miec zwykłe. Na XV wiek :)
I nie pisz dwóch postów pod rząd, w tym temacie zdarza ci się to już któryś raz z kolei. Jeszcze za starego reżimu ^^
-
To dopieroż drugi raz :oops:
Co do stroju to wiem że bielizna z XVw ale co na to strój z reguły czy zwykły tyle że czarny z białym, krzyżem :?:
-
A ja odtwarzam wczesne. Teraz przez zimę precyzuje się na Rusina.
Generalnie to nie przepadam za strojami późnych, w sensie najbardziej rażą mnie nogawice. Lata taki w samej bieliźnie często bez doczepionych nogawic. Generalnie mówię na takich sarenki przez ten biały kolor bielizny :D
-
Ja bym miał czarne tylko nie pomyślałem nad kolorem. Osobiście też wolę wczesnych ale trzeba brać co jest bo jest fajnie.
-
Ja w Sztokholmie zajmuję się późnym średniowieczem, około 8 bractw mamy po 90 członków. Staramy się odtwarzać to najbardziej jak możliwe i nawet się to udaję, kiedy jedni walczą, drudzy zajmują się stolarką, kowalstwem, krawiectwem czy wytwarzaniem potraw z tamtych czasów.
-
A wy wcześni i inne chłopstwo to tam się do obierania pyrów nadajecie nie to co my herbowe Pany :D . Wikingowie to już w ogole, baby ich zdradzaly teraz pokazują ich z rogami.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Vasyshq
A wy wcześni i inne chłopstwo to tam się do obierania pyrów nadajecie nie to co my herbowe Pany :D . Wikingowie to już w ogole, baby ich zdradzaly teraz pokazują ich z rogami.
Rogów nie mieli i przypominam że w tym czasie może i Polacy walczyli się rozwijali ale Szwecja to samo, tylko że się tego nie widziało bo walczyli z Norwegią, Danią i Estonią... Zapewniam że w późnym średniowieczu Polacy byli tak samo rozwinięci jak i my.
-
Cytat:
Sie odezwał pan ;)
Ja jestem ciekaw czemu zawsze rycerstwo a takich imprezach niedatowanych nie chce walczyć z wcześniakami.
Na Łodzkiej Wiosce Historycznej jest możliwość konfrontacji z Rzymianami i jest fajnie :) Kto był ten wie :D
A Rycerstwo? Zauważyłem, że późni zawsze sie alienują gdzieś... co najwyżej jakieś pojedyncze osobniki jakoś się próbują integrować. Czy wy nas naprawdę uważacie za "gorszych" ?
-
Ja jestem pośredni ale uważam was za gorszych :lol: a nie walczy się z wami z powodu waszego uzbrojenia.
-
To prawda, chłopaki jesteście ostrzy naprawdę i fajni, ale my po prostu z wami się boimy bić bo jesteście strasznie odsłonięci ;P to nie fair, wy nas możecie lać wszędzie, my się boimy wam zębów powybijać. O taki wypadek bardzo łatwo, kto walczy ten wie :) z nami zakonnymi też się nie lubią bić niektórzy :) bo jak to o nas mówią, jesteśmy brud i somalia.
-
Cytat:
Ja jestem pośredni ale uważam was za gorszych a nie walczy się z wami z powodu waszego uzbrojenia.
Dziecko, tak mowisz bo Ci tak powiedzieli w bractwie? I myslisz, ze jakbys ze mna walczyl to bys mogl mi w jakis sposob zagrozic? Powiedz ile lat trenujesz walke? Bo zapewniam CIe, ze bez wzgledu na moje uzbrojenie to Ty bys nawet mnie nie dotknal. Walka najpewniej trwala by pare sekund i mimo Twojego "super" uzbrojenia wyszedlbys z poprzestawianymi kolanami i tym czego wy sie najbardziej obawiacie (bo nie obawiacie sie o nasze zdrowie) czyli poniszczonych zbroji, wgniecen, otarc itd. Bo o to sie wlasnie rozchodzi, bezsensowne zaslanianie sie naszym niby "kulawym" opancerzeniem. Do tej pory nie moge zrozumiec bezsensu takeigo gadania... Skoro my sie ze soba napierdzielamy, lamia sie czasem ksoci, ktos ma druotowana szczenke, palce sa wybite itd. i nikt z tego probelmu nei robi. Wszyscy wracaja po rekowalenscencji do walki, no ale wy macie problem. Przyznajcie sie jasno do tego co wiadomo od dawna. Macie drozsze pancerze, ktorych wma szkoda. My sie nie boimy wgniecen, nie boimy sie ubrudzic, sam mialem wgniecenie na helmie na prawie centymetr od topora i nie plakalem, dostawalem wlocznia w nieosloniony bark i nie placze. Mozecie sobie szpanowac sobie panczerzami, blyszczacymy helmami i piekna kultura. Tylko faktem jest, ze w walce to my jestesmy poprostu lepsi, trzymamy szyki, nie uciekamy, jestesmy lepsi technicznie i brutalniejsi. No i turystom sie to bardziej podoba.
Cytat:
to nie fair, wy nas możecie lać wszędzie, my się boimy wam zębów powybijać. O taki wypadek bardzo łatwo, kto walczy ten wie
My sie lejemy wszedzie i nie ma problemu z tym. Poza tym zeby? Vas, jakbys byl ruskiem to bym rozumial, ale nie ejstes i zapewniam, ze nie trafil bys nikogo w twarz;)
PS:zreszta co ja sie bede produkowal, pozniacy wychodzili po walce z nami z zaklinowanymi rekawicami, nogami itd. Sami kiedys przyznali, ze ni bija sie z nami bo za bardzo im sie zbroje niszcza. Takze tlumaczenie, ze sie umartwiacie o nas jest poporstu zenujace. To ja tez moge powiedziec, ze nie bije sie z dresiarzami bo boje sie, ze ich pozabijam :roll:
-
Cytat:
Macie drozsze pancerze, ktorych wma szkoda
Zakonnym nie szkoda ;P Niektórym herbowym, fakt.
Cytat:
My sie nie boimy wgniecen, nie boimy sie ubrudzic,
jw.
Cytat:
Tylko faktem jest, ze w walce to my jestesmy poprostu lepsi, trzymamy szyki, nie uciekamy, jestesmy lepsi technicznie i brutalniejsi
Tutaj się z nerwów rozpędziłeś ; ) Co do tego kto jest lepszy w walce i technice to nie zależy od odtwarzanego okresu :P
Cytat:
ze nie trafil bys nikogo w twarz;)
Specjalnie napewno nie. Żeby przez przypadek dostać w zęby nie trzeba wiele :D
Ps. Ja nie jestem późniakiem. Zakonni to trochę inna bajka niż to o czym mówisz Volomir :) My jeżeli chodzi o walkę to jesteśmy "fajterami" tego typu co wy. Niedługo może będziemy robić niedatowaną imprezkę, Volomir masz zaproszenie :D
Pozdro,
-
Cytat:
Tutaj się z nerwów rozpędziłeś ; ) Co do tego kto jest lepszy w walce i technice to nie zależy od odtwarzanego okresu
Niby tak, tylko widzialem jak pozniaki sie nawalaja. Jak cepami;) Tu sie rozchodzi o to, ze my cwiczymy inaczej, pozni inaczej.
Cytat:
Specjalnie napewno nie. Żeby przez przypadek dostać w zęby nie trzeba wiele
Jak ktos w zeby dostaje, to jest mamola i dostaje z wlasnej winy;)
-
nic by mi się nie wgniotło bo nie mam napierśnika a kolczuga raczej się nie wgniata chyba że w przeszywkę :lol: a tak w ogóle za bardzo bierzesz to do siebie, nie zrozumiałeś że to był żart? :roll:
-
Żeby bić się jak cepem to też trzeba umieć Volomirze :) Ja w garnku mam taką widoczność + duże tarcze, grube niewygodne przeszywki, że inaczej się nie da. Lejemy się na wytrzymałość i kto pierwszy się odsłoni, upadnie. :D
-
No ale ja zwróciłem uwagę, że jak biją się późniaki to bardzo na siłę, coby właśnie jak najszybciej zmusić przeciwnika do upadku i poddania się. Więc czemu z wczesnymi nie można walczyć? U nas też niektórzy jak sie ubiorą to są pancerni.
Chyba, że tutaj chodzi tylko o szybkość...
-
Ja się mogę bić z każdym, dostanę to będę leżał. Ktoś wypluje zęby bo będzie miał otwarty hełm to jego strata :D liczy się dobra zabawa.
Ps. Ja tam wolę jednak garnek ;)
-
Dobry garnek nie jest zły, tylko z deczka gorąco ;)
-
Ja mimo wszystko nie lubie garnkow i nawet nie chodzi o odtwarzane czasy. Mialem na glowie helm z okularem, ktory bardzo ogranicza widocznosc, a i tak jest to widocznosc wieksza niz w garnku. Stwierdzam, ze dziekuje;)
-
Hahah :P Ja widzę kolegów od mostka do miejsca lekko ponad hełm. Taka jest widoczność ; )
-
Okular ma taka widocznosc, ze widzisz generalnie calosc. Tylko u nas kiedy stawia sie na duza szybkosc, to jak koles podnosi miecz nad glowe to juz go nie widzisz. No i tu jest pies pogrzebany bo to czego nei widac w ciagu sekundy moze spasc na rozne czesci ciala. Ja latajac w tym helmie musialem ciagle byc w ruchu i dostosowywac widocznosc raz do miecza, a raz do nog zeby kopa nie dostac. W moim szyszaku bede mial prawei nieograniczona widocznosc+oplot na twarzy. Mi to wystarczy;)
-
Volomir, będziesz na Wolinie albo na jakiejś imprezce na dolnym slasku, zachochodniopomorskim :P?
-
Najpierwej to bractwo musi pozytywnie rozpatrzyc moje podanie o powrot :mrgreen: A jak juz orzpatrzy to sie Mopislava pytaj:P on tu zarzadza;) Ale raczej moge Ci powiedziec, ze zachodniopomorskie i dolny slask to nie nasza dzialka, za daleko. Wolin moze tak, moze nie, zobaczymy jak to sie ulozy.
-
To jak wróciłeś do bractwa :?:
-
Jeżu, luzujcie, stroj szykuje, generalnie prawie wracam. Musze jakies podanie jeszcze wysmazyc oficialnie :mrgreen:
-
No właśnie ja cały czas czekam :D