Witam.
Szukam gry(planszowa, komputerowa) w realiach I wojny światowej. Interesują mnie tylko duże strategie.
Wersja do druku
Witam.
Szukam gry(planszowa, komputerowa) w realiach I wojny światowej. Interesują mnie tylko duże strategie.
Takie coś kojarzę:
http://www.gry-online.pl/S016.asp?ID=5183
Niestety sam nie grałem, więc za dużo o niej powiem.
Z komputerowych strategii to chyba tylko stara "History Line: 1914-1918".
a jak oceniacie mod do hearts of iron 3 o IWW?
Chciałbym aby były to gry typowo strategiczne, gdzie tworze wojsko, zarządzam całym krajem itp.
Może zerknij na tę gierkę...
https://www.youtube.com/watch?v=iiwukhHUKMU
Dobra, pora żebym i ja się spytał o grę, którą ja szukam.
Kiedyś miałem okazję grać w demo takiej gry podobnej z mechaniki walki do Disciples 1 i 2, ale z innych elementów (mapa strategiczna) rodem z Heroes III. Zna ktoś takową grę?
Szukam teraz gry która była by strategią osadzoną w wojnach powiedzmy po zimnej wojnie. Coś w stylu Wargame, czy hearts of Iron :)
Było coś na bazie Blitzkriega o Kryzysie kubańskim.
Wdziałem , ale to nie to ;)
Są jakieś inne propozycje? coś bardziej rozbudowanego gospodarczo i strategicznie?
Szukam strategi (mogą być turówki lub zwykłe) w których można zagrać rasą robaków/pajęczaków. Coś jak demony cienia z Age of Wonders2.
Hmm w Earth 2150 pamiętam była jakaś rasa robalopodobna. I fajnie się nią grało, ale już tyle lat temu że wiele więcej Ci nie powiem :)
W Earth 2150 byly trzy rasy ludzkie. Obcy pojawiają się w Earh 2160
Wormsy już mam (ciężko było ich nie mieć). W Endles Legends też jest taka rasa robacza, ale na naukę tej gry nie mam czasu.
RTS to polecam Starcrafta Zergi ^^
Ewentualnie Starcraft II: Heart of the Swarm.
Akurat Sc i SC2 mam, ale tam tępo klikania trochę mnie przerasta, zwłaszcza u zergów.
Armies of exigo rasa Upadłych. Tam jest dużo robaków i pająkopodobnych dziwów.
To może ja też o coś zapytam. Polecacie jakieś fajne turówki? Ale bardziej w kierunku RPGów albo turówek z elementami RPG (rozwój postaci, przedmioty). Odpadają wszelkie strategie wojenne, klony heroesów itd. SilentStormy, Divinity, jakiś czas temu wjechała mi fajnie DarkestDungeon i gry indie mile widziane!
Talisman Digital Edition - czyli przeniesienie na kompa starej planszówki (u nas wydanej jako "Magia i Miecz").
Warhammer Quest - także przeniesiona planszówka (taki "Labirynt Śmierci" w świecie Młotka).
Zobacz Legend of Eisenwald - to takie rycerskie pseudo-rpg z walka w trybie turowym. W sumie mozna powiedziec ze gra to w duzej czesci klon Heroes ale sa tez elementy rpg (dialogi) i maia ma bardzo male znaczenie. Swego czasu troche w go pogralem, niestety gra jest chyba w trybie wiecznego early access i stracilem juz nadzieje, ze ja kiedys skoncza. Teraz z rok nie gralem wiec musialbys sprawdzic czy sie do czegos nadaje aktualnie.
Kilkadziesiat godzin spedzilem nad Warlock: Master of Arcane (jest tez druga czesc ale nie gralem - ponoc bardzo podobna, wiec pewnie lepiej brac 2ke). To taka troche Cywilizacja dla ubogich z tym ze sa bohaterowie ktorych mozna rozwijac (walki sa jakw Civilization - tylko na glownej mapie). Podeszlo mi bardziej niz Edless Legend i Age of Wonders 3.
Turówki z elementami rpg z przedmiotami?
Sprawdź sobie Thea the Awakening. Podobne do Civki na pierwszy rzut oka ale okazuje się być odmienną grą bo zawiera elementy roguelike, nie ma ekspansji. Gra jest turowa, wszelkie wyzwania/walki rozgrywane są przez minigrę karcianą no i całość osadzona jest w słowiańskich klimatach. Na forum jest temat o niej. Jak szukasz materiałów to Soushibo kiedyś robił krótki live, u mnie na kanale masz cały gameplay.
Pozdrawiam
Puzzle Quest, Puzzle Quest II - RPG połączone z puzzlami (turowymi).
Dzięki za propozycje, ale pisałem że nie chce gier heroso-podobnych ;) Dlatego odpada Thea odpada ten Warlock, planszówki też nie podpasują mi. Wiem jestem wybredny. Z tego najlepiej prezentuje się Puzzle Quest gdyby nie to, że wszystkie części mam obcykane i chyba nigdy nie doczekam się kontynuacji.
Tak jak pisałem, szukam czegoś bardziej w stylu Hardwest, Divinity, DarkestDungeon, Super Dungeon Tactics, Blackgurds itd.
Age of Decadance?
Albo Divinity 2 - jest dostępna wczesna wersja gry (osobiście pograłem z 15 minut, bardzo mi się spodobało ... i przestałem - to trochę tak jakby spróbować loda, tylko po to żeby się dowiedzieć, że możesz dokończyć za rok ;)).
Jak coś znajdziesz to daj znać - w sumie chętnie się podłączę :)
Panzer corps. Jakieś tam elementy szczątkowe RPG są. :P
Pisałem, że żadnych wojennych - bo czułem że panzer generały, prędzej czy później, by wjechały :P
A w Darkest Dungeon grałeś? Bardzo ciekawa dungeon crawler! Wprawdzie cierpi na bolączki większości gier indie ale i tak zawojował sporo moich wieczorów (i nerwów).Cytat:
Jak coś znajdziesz to daj znać - w sumie chętnie się podłączę :)
I Hard West - wprawdzie nie przepadam za westernami ale w to grało się całkiem spoko.
Na Divinity2 wolę poczekać ale jeszcze mocno wierzę w Wartile, czyli połączenie planszówki z RPGiem z wikingami ;)
A Legend of Grimrock? Może nie pasuje to do turówki, ale fajna gra. :)
Nie cierpię tych klasycznych FPP rpegów :P Przybliżając to chodzi mi totalnie o grę, w której walka odbywa się na szachownicy (albo na heksach - w ogóle dziwię się że tak mało gier korzysta z tego GENIALNEGO wynalazku jakim są właśnie heksy) i opiera się bliżej lub dalej na byciu cRPGiem. Chociaż przyznam, że takie herosopodobne KingsBounty też mnie porwało (ale się stoczyło już).
Civka. xD
Tu jest 10 gier z heksami http://www.gram.pl/artykul/2007/07/0...-heksami.shtml
I wszystkie wojenne, a o tym pisałem że odpada całkowicie. Cóż, wychodzi na to, że jestem, niestety, na bieżąco z turówkami :<
Legend of Grimrock mnie wciagnelo na 3h a pozniej nawet nie skonczylem. Moje przygody z dungeon crawlerami skonczyly sie na Stonekeep, w ktorego w dodatku nie potrafilem grac i ciagle mnie zabijali :-)
Hard West musze dokladniej obadac, bo nie wyglada zle.
Jeszcze mi sie przypomialo - Banner Saga grales?
Blackguard, Blackguard II - turowe RPG, walka na heksach.
Tak, grałem, teraz chyba 2 część wyszła? Tak średnio mi podeszło, szczerze powiedziawszy.
Blackguardsy też grałem...
Bardzo fajne strategie turowe, choć tylko ze szczątkowymi elementami RPG: XCOM: Eenemy Unknown, XCOM 2.
Expeditions: Conquistador - heksy.
Condquistador potwierdzam - gralem, fajne. Mocno podobne do King's Bounty, tylko w czasach konkwistadorów. Plus jak dla mnie nieco przegięli z poziomem trudności :)
South Park: Kijek Prawdy
Arcanum: Przypowieść o Maszynach i Magyi PC
The Banner Saga
Final Fantasy IX
Endless Legend
Disciples III
W tym roku zapowiada sie z 15 turowek wiec moze cos fajnego wyjdzie. A i tak Herosy III najlepsze ;)
Niczym mnie nie zaskoczysz! Poza chińskimi bajkami mam opykane wszystko, a powrót do Arcanum po tylu latach nawet rozważałem ;)
Dużo turówek widziałem wśród gier indie... niestety większość jest robiona na modę brzydkiej grafiki albo jaki chińskie bajki :<
A Xcom?