http://img835.imageshack.us/img835/831/paginabase1.jpg https://i.imgur.com/IBEP964.gif
To włoski mod, którego akcja rozgrywa się na terenie średniowiecznej Europy, Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki. Mamy do dyspozycji całe mnóstwo frakcji, a każda z nich ma wspaniale wykonane jednostki. Mod zawiera w sobie wiele innowacji jak np. floty handlowe czy inne usprawnienia, których próżno szukać w jakiejkolwiek innej modyfikacji do Medievala. Bellum Crucis w obecnej wersji 7.0 zalicza się do grona największych modów i zbiera bardzo wysokie oceny i uznanie graczy. Wymaga on posiadania dodatku Kingdoms.
Dział Bellum Crucis na TWCenter
https://i.imgur.com/QeNSEsO.png
- Pobierasz program 7zip, najnowszą wersję znajdziesz tutaj.
- Pobierasz 12 część moda, muszą być w 1 folderze.
- Wystarczy zaznaczyć Part. 001 i 7zipem dać Extract here i w około 2 minuty tworzy katalog instalacyjny 2.91 GB.
- Jak 7zip wypakuje wszystko powstanie katalog BELLUM_CRUCIS_7_SETUP, wchodzisz do niego są 3 pliki w tym .exe - odpalasz go.
- Instalatorowi podajesz swoją ścieżkę do mods (np. S:\Gry\Sega\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis7 ).
- Na koniec instalujesz bugfixer - rozpakowujesz go wewnątrz folderu moda i nadpisujesz pliki.
https://i.imgur.com/wVUTdgt.png
- MediaFire
- Usuwamy całą zawartość katalogu text (...\mods\BellumCrucis7\data\text).
- Kopiujemy zawartość katalogu ze spolszczeniem do ...\mods\BellumCrucis7\data\.
- DLA CHĘTNYCH: w podkatalogu opcjonalne, są 3 pliki: expanded.txt (nazwy frakcji bez tych nazw w nawiasach), export_vnvs.txt (cechy postaci bez znaczków > + - ! ) oraz export_units.txt (przywrócone nazwy kilku polskich oddziałów). Jeśli jesteście zainteresowani to wystarczy je (lub jeden z nich) nałożyć na te co są w katalogu wyżej.
Gra będzie odpalać się dłużej, bo musi sobie odbudować pliki z tekstami oraz mapę, więc DON'T PANIC! Wątek spolszczenia.
Spoiler:
Bellum Crucis
Spoiler:
to włoski mod, którego akcja rozgrywa się na terenie średniowiecznej Europy, Bliskiego Wschodu i Północnej Afryki. Mamy do dyspozycji całe mnóstwo frakcji, a każda z nich ma wspaniale wykonane jednostki. Mod zawiera w sobie wiele innowacji jak np. floty handlowe czy inne usprawnienia, których próżno szukać w jakiejkolwiek innej modyfikacji do Medievala. Bellum Crucis w obecnej wersji 7.0 zalicza się do grona największych modów i zbiera bardzo wysokie oceny i uznanie graczy.
1- Download and install the latest version of 7zip: www.7-zip.org/
2- Download into a folder of your preference all the 12 files from one of the mirrors previous listed. Remember that, with Mediafire, it's possible to download simultaneously all the 12 files, but remember to save them in the same folder.
3- Once you have downloaded the files just right click on one of them and choose “7zip”, then click on “Extract here”. Wait untill the end of the process.
4- At the end of the extraction process a folder named “BELLUM_CRUCIS_7_SETUP" will pop up in the same folder in wich you have downloaded the 12 files. Open this new folder and then double click on the .exe file (you can't fail in this due to the presence of only 3 files of wich only one is a .exe file)
5- After the launch of the .exe just follow the instruction on the screen in order to complete the installation process. If you use an operating system subsequent to Windows XP and your Medieval 2 copy is installed into the default folder, pay attention to the default folder proposed by the installer because it's wrong! In this case, it's necessary to change the installation path in "C:\Program Files (x86)\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis7". Always remember that the mod must be installed into the "mods" folder that can be find in the main Medieval 2 folder.
1. Pobierasz program 7zip, najnowszy jest darmowy z w/w strony najlepiej.
2. Pobierasz 12 część moda z Mediafare, muszą być w 1 folderze.
3. Wystarczy zaznaczyć Part. 001 i 7zipem dać Extract here i w około 2 minuty tworzy katalog instalacyjny 2.91 GB.
4. Jak 7zip wypakuje wszystko powstanie katalog BELLUM_CRUCIS_7_SETUP, wchodzisz do niego są 3 pliki w tym exe. klikasz 2 razy na plik exe 5. Instalatorowi podajesz swoją ścieżkę do mods , ja mam: D:\Gry2\SEGA\Medieval II Total War\mods\BellumCrucis7 6. Potem bugfixer link: http://mtwitalia.freeforumzone.leona...scussione.aspx
Konieczne zmiany w plikach i przydatne linki
1. W pliku BellumCrucis7.cfg w katalogu głównym moda, jest linijka:
[log]
to = mods/BellumCrucis7/logs/system.log.txt
level = * system (albo coś innego)
zmieńcie na:
[log]
to = mods/BellumCrucis7/logs/system.log.txt
level = * error
Poradnik do moda, najnowsza wersja jest bardzo podobna:
Cytat:
Po kilku tygodniach pracy ,udało mi się doprowadzić do końca tłumaczenie Oficjalnego Pełnego Poradnika Bellum Crucis 6.3 :!: :!:
Dotychczas poradnik był dostępny w angielskiej ,hiszpańskiej i włoskiej wersji językowej twórców; Fabius Maximus Germanicus & The Housekeeper,
Il Cavaliere Verde.
Teraz dostępny dla polskiej społeczności total war, wraz z istniejącymi Poradnikami Aravena stanowić będą szerokie kompendium wiedzy na temat tego wspaniałego moda.
LINK do Poradnika PL BC 6.3 http://www.mediafire.com/file/7ncvb0...dniki.zip/file
Opis instalacji:
1. Skopuj obecny katalog text (...\mods\BellumCrucis7\data\text\) w bezpieczne miejsce.
2. Usuń całą zawartość katalogu text.
3. Rozpakuj pobrane spolszczenie i wrzuć je do katalogu text.
4. Ciesz się polską wersją i plądruj!
Uruchomienie gry potrwa dłużej, bo muszą się stworzyć nowe pliki z tekstem. Spolszczenie może zawierać błędy, może powodować CTD, niestety.
Brakuje większości przetłumaczonych nowych rzeczy, czyli na pewno wielu rzeczy dotyczących nowych frakcji. Jest też całkiem nowy plik z nazwami i opisami jednostek, póki co w całości po Włosku. No ale przynajmniej da się normalnie grać.
Enjoy! :)
19-09-2014, 21:04
Lwie Serce
Vous gloire chevalier! :D Już uzupełniam pierwszą stronę tematu o spolszczenie.
19-09-2014, 21:13
Wonsz
3rzeczy skutecznie powstrzymuje mnie przed ściągnięciem BC 7.0: Mapa, obecna strona do pobierania, brak Megasubmoda ;). Dałoby radę te 3 rzeczy naprawić?
19-09-2014, 22:15
wino
Po konsultacji z Aravenem nazwałem Bułgarów (nowa frakcja) Chanat Bułgarów Nadwołżańskich. Kim zaś powinien być władca? Włosi uznali, że powinien to być Kagan i ja najpierw tak też go nazwałem. Jednak szperając po necie wychodzi, że powinien to być car. Obecnie jest Chan. Jak powinno być?
19-09-2014, 22:49
HellVard
W kontekście władców Bułgarii Nadwołżańskiej najczęściej spotykałem się z określeniem Chan ;)
20-09-2014, 09:19
Piter
Bonusy dla budynków w spolszczeniu są pewnie podane inne niż w rzeczywistości, już w 6.3 tak było, np. pisze, że daje 0,5% do wzrostu ludności, a budynek zwiększa tylko handel.
Ps: Chanat Bułgarów Nadwołżańskich to jest.
20-09-2014, 09:49
wino
Nie znalazłem takiego opisu budynku. Jak znajdziesz to daj znać dokładni co jest napisane, wtedy będę mógł poprawić.
20-09-2014, 09:50
Araven
W pliku się tłumaczy zwrot ogólny bonus do przyrostu ludności, nie bonusy pod konkretne budynki.
Jeśli modzie budynek ma bonus to jest on wyświetlany.
Inaczej robiąc spolszczenie nikt nie dodaje sam żadnych bonusów, tłumaczy się nazwy bonusów w pliku expanded bodajże i gra je bierze stamtąd do wszelkich budynków.
Na bonusy trzeba patrzeć w przeglądarce, a w razie wątpliwości sprawdzić czy bonusy z opisu są w pliku export_descr_buildings.
I Piter podaj konkretny budynek, jak jest coś źle to się poprawi, a nie piszesz, że pewnie jest źle. Konkretne namiary proszę co jest źle.
20-09-2014, 10:21
wino
Generalnie jeśli chodzi o jakiekolwiek opisy to wystarczy że podacie co do joty co jest do poprawki, ja to wklepuję do wyszukiwarki plików, znajduję plik, wchodzę do niego, szukam tej linijki i poprawiam. Czyli żeby cokolwiek poprawić muszę mieć dokładnie napisane dane wyrażenie i w ciągu chwili mogę poprawić.
Dzisiaj postaram się dać nowy pakiet poprawek.
Jak macie jakieś propozycje to dawać póki jestem w transie :)
P.S. HELP NEEDED!!! Nie znam się na adytorach tekstu, a potrzebuję jakiś programik, żeby mi zaznaczyłw pliku tekstowym wszystkie słowa np. mir i pomógł pozamieniać na autorytet itp. Tylko że nie jednym kliknięciem, bo wtedy zamieni np. Kasimir na Kasiautorytet, ale tak, żebym mógł pojedynczo zatwierdzać. Coś na zasadzie autokorekty. Jak ktoś coś takiego zna to proszę o info, ręcznie klikać to głupiego robota i za dużo tego jest.
E: ale ze mnie mongoł hehehe, taka opcja jest w Notatniku ;) DO BOJU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!
20-09-2014, 11:05
exar
Ja używam do modowania medka programu o nazwie Notepad++
20-09-2014, 11:29
Paweł-K
O ! Exar :) Mam nadzieję że z Hallvardem dostosujecie swoje submody do nowej wersji :D
20-09-2014, 12:11
wino
Ten Notepad fajny, ale za bardzo rozbudowany :) W każdym razie dzięki. Już znalazłem jak w zwykłym Notatniku można robić toi co chcę to mi wystarczy :)
20-09-2014, 12:13
Araven
@Wino, no fakt w notatniku, jest taka opcja do wyszykiwania i zamiany, a ja ręcznie wklejałem w spolszczeniu starszych wersji. No cóż, lepiej późno niż wcale się dowiedzieć, a wystarczyło zajrzeć do poleceń edycji... :geek:
Wino idziesz jak burza, jak ja dawniej, jak czasu miałem więcej...
20-09-2014, 12:39
wino
No dopóki nie potrzebowałem tej funkcji to szło ok, ale jak trzeba zmienić kilkaset słów z jednego na inne to już zacząłem szukać. Długo nie zajęło: Notatnik -> górne menu Edycja -> Zamień... :D hihi
Zasadniczo spolszczenie to nie moja zasługa, tylko dostosowuję je do nowego Bellumka, no i nie ukrywam, że wprowadzam dużo zmian/poprawek. Listę zmian dam jak skończę, jak uznacie, że coś zjebałem, to zmienię znowu. Jak dla mnie to ostatnie spolszczenie zawiera wiele udziwnień i błędów, dlatego wprowadzam normalność, że tak się wyrażę :) Teraz jak się wgryzłem w temat, to idzie to szybko i przyjemnie więc w razie jak uznacie, że coś zmienić to no rpoblem:) Ave!
20-09-2014, 12:47
Lwie Serce
Widzę panowie, że działacie niemal jak za czasów 6.3 by wprowadzić wcześniejsze zmiany do nowej wersji :) Taki mod na to jak najbardziej zasługuje, powodzenia!
20-09-2014, 13:00
ordenus22
Wino zmieniam polskie drzewko genealogiczne tj wrzuciłem Władysława Wygnańca z synami Bolesławem i Mieszkiem w miejsce Henryka Sandomierskiego i wszystko byłoby cacy tylko za Chiny Ludowe nie mogę zmienić nazwiska z Piast Sandomierski na Piast Śląski. w pliku names podmieniłem {di Sandomierz}Piast Śląski i ciągłe w grze mam Piast Sandomierski, co jest?
Widzę że w przypadku Piastów Pomorski po prostu w pliku di pomerania podmieniono na wielkopolski i gra a w tym przypadku coś nie pasuję, może trzeba gdzieś jeszcze zmienić?
20-09-2014, 13:13
wino
Prosta sprawa. Wchodzisz w Start->wyszukaj, wskaż katalog ze spolszczeniem, szukane pliki*.txt, poniżej jest "pole wyraz lub fraza w pliku:" (przynajmniej w win xp) i tam wpisz to co chcesz zmienić, czyli sandomierski. Wyrzuci Ci listę plików, w których jest słowo sandomierski. Potem powinieneś dojść gdzie zmienić :)
20-09-2014, 13:38
ordenus22
Już zrobione, dzięki. Teraz jeszcze herby wrzucić z części 6.3 (megasubmod) i gitara. Pozbyłem się Henryka z tego względu, że i tak umarł bezpotomnie a dynastia śląska to przecież jedna z głównych gałęzi Piastów, oczywiście Wygnańca dałem jako najstarszego, co prawda wtedy jeszcze żył ale na wygnaniu więc go uśmierciłem. Jak są chętni na moje zmiany to dać znać a wrzucę moje poprawki.
Czyli zmieniłeś sandomierskich na Śląskich Ordenus? z Herbem od Mietka? Fakt na pewnym etapie Darius_d za bardzo zaszalał ze staropolskością. Ale dużo bardzo zdziałał dobrego. Chwała mu.
Szalejecie. Wino wpadła w trans, i prawidłowo. Ordenus się na Potopie podszkolił to z Piastami działa, ładnie.
Jakie są dynastie Piastów w BC 7.0 ? z uwzględnieniem zmian Ordenusa mi chodzi.
Mod stabilny?
20-09-2014, 15:15
wino
Darius odwalił na prawdę kawał dobrej roboty i chwała mu za to. Bardzo dużo rzeczy przetłumaczył i poprawił. Niestety w kilku miejscach trochę przesadził. No ale już jest ok. Zrobiłem to co chciałem, zaraz dogram zmiany ordenusa i wrzucę za kilka godzin nową wersję, bo jeszcze przejrzę przed ostatecznym wydaniem. Dam też opis zmian, żeby każdy mógł ocenić czy jest ok.
Póki co dajcie znać czy nie wywalić nazw frakcji tych w nawiasie, np. Królestwo Polski (Kingdom of Poland). Bo ktoś to dodał w spolszczenie, w oryginale tego nie ma i nie wiem po co to ma być. Tym bardziej, że jak jest tura kompa to tam są wyświetlane jakieś poucinane słowa. Do tego niektóre frakcje z długą nazwą są skrócone, po to by ta nazwa w nawiasie weszła, np. Król. Kastylii i Leony (coś tam coś tam). Nie lepiej Królestwo Kastylii i Leonu i koniec?
20-09-2014, 15:18
ordenus22
Wino też tak myślę z tymi nazwami państw, Araven tak jak napisałeś, po moich zmianach są Piastowie śląscy, małopolscy, wielkopolscy i mazowieccy, pozbyłem się sandomierskiego. Co do stabilności to gram, znaczy sprawdzam:D
20-09-2014, 15:24
Araven
Fajnie to idzie, w dobie spadku zainteresowania Medievalem nie sądziłęm, że z BC 7.0 będzie szło tak szybko co do spolszczenia, czy innych zmian. Ordenus - Dzieci powstawiałeś im? Czy mają startowo ?, coby nie wyginęli za szybko... :D
20-09-2014, 15:29
ordenus22
Wygnaniec ma syna Bolesława I Wysokiego (28 lat) i Mieszka I Plątonogiego (10 lat) i tyle, mógłbym Bolesławowi dodać syna Jarosława Opolskiego, no nie wiem jak chcecie to wstawię?
20-09-2014, 15:53
Araven
Wstawiaj, a imię Jarosław dla Polski to jest? powinno być.
Edit: Pobrałem BC 7.0 i zainstalowałem, turki śmigają jak złoto. Dużo szybciej, wywalili parę skryptów, z czasem obczaję.
21-09-2014, 00:15
Dagorad
Cytat:
Póki co dajcie znać czy nie wywalić nazw frakcji tych w nawiasie, np. Królestwo Polski (Kingdom of Poland). Bo ktoś to dodał w spolszczenie, w oryginale tego nie ma i nie wiem po co to ma być. Tym bardziej, że jak jest tura kompa to tam są wyświetlane jakieś poucinane słowa. Do tego niektóre frakcje z długą nazwą są skrócone, po to by ta nazwa w nawiasie weszła, np. Król. Kastylii i Leony (coś tam coś tam). Nie lepiej Królestwo Kastylii i Leonu i koniec?
Jak na moje to dobrze by było zostawić nazwy oryginalne. Każdy i tak wie co jest co, a jak nie to przy wyborze frakcji można napisać w opisie spolszczoną nazwę. Basileia Romaion brzmi dużo lepiej od jakiegoś Cesarstwa Bizantyjskiego. A Święte Cesarstwo Rzymskie nawet jeżeli pisane po niemiecku i tak bije na głowę jakieś wymyślone Cesarstwo Niemieckie.
Jeżeli miałyby być nazwy Polskie to żeby wprowadzić trochę sensu proponowałbym dać nazwę "Święte Cesarstwo Rzymskie" bez żadnego "Niemieckie". Najlepiej to w ogóle byłoby chyba dać zwyczajnie Królestwo Niemieckie. Żadnej mechaniki cesarstwo-królestwo i tak nie ma. Frakcja Niemiecka jest rzeczywiście niemiecka tak jak Polska polska itd. Co prawda mały zgrzyt może być kiedy nasz władca będzie miał tytuł cesarski a będzie wyglądało jakby głównym tytułem był królewski. W grze w rzeczywistości gramy jednak państwami (a nie rodami) więc powinno się to dać spokojnie przeżyć.
21-09-2014, 01:02
wino
Dzięki za opinię :) A już chciałem wywalać. Czekam na kolejne opinie, póki co zostawiam jak jest.
21-09-2014, 01:28
Dagorad
Nie wiem czy się dobrze wyraziłem i jak jest w obecnej wersji. Jestem jak najbardziej za tym żeby usunąć jedną z tych dwóch nazw (czyli tego nawiasu). Optowałbym za pozostawieniem pisowni oryginalnej (w sensie dla danej frakcji), ale nawet spolszczona sama będzie wyglądała dużo lepiej niż dwie nazwy w różnych językach obok siebie.
21-09-2014, 01:50
wino
Zaraz możesz sobie sprawdzić, jaka wersja będzie ok :) Poniżej link do skończonego w 99% spolszczenia, czekam tylko na poprawkę ordenusa, bo mi piast śląski chleje w Płocku, zaś mazowiecki pojechał na dupy do Wrocka. Tak więc to jest wersja nie skończona, ale jak najbardziej grywalna.
@exar: jednak Notepad++ bardzo pomógł. Jak za dotknięciem różdżki, jednym kliknięciem zmieniałem dziesiątki lub setki słów. Potraktowałem nim plik export_vnvs, czyli opisy zalet i wad. Dzięki :)
E: zapomniałem dać opis instalacji. Najpierw należy wywalić wszystko z katalogu ...\mods\BellumCrucis7\data\text\, potem rozpakowujemy plik ze spolszczeniem i kopiujemy zawartość katalogu ze spolszczeniem do \mods\BellumCrucis7\data\ wszystko nadpisując. Oczywiście sprawdźcie dobrze przed skopiowaniem czy w dobry katalog wrzucacie.
21-09-2014, 09:06
Cadet3377
Panowie pobranie tego Moda to bardzo bardzo długi czas morze jest inne żródło sciągnięcia tego moda bo to fajny mod
Albo u mnie tak wolno idzie 1 Part 3-4 godziny 250 parę MB to przesada
21-09-2014, 09:13
Piter
Cytat:
Zamieszczone przez Cadet3377
Panowie pobranie tego Moda to bardzo bardzo długi czas morze jest inne żródło sciągnięcia tego moda bo to fajny mod
Albo u mnie tak wolno idzie 1 Part 3-4 godziny 250 parę MB to przesada
O różnych godzinach różnie idze, musisz rozpoczynać ściąganie każdego pliku z osobna jeśli nie masz konta premium ale mogą się wszystkie ściągnąć na raz, więc nie jest tak źle, bo gdy ściągasz te 14 na raz to prędkość pobierania pojedynczego nie zmniejsza się znacząco.
21-09-2014, 09:21
sadam86
A czy wersja 7.0 gryzie się z 6.3 czy można mieć obie ktoś testował?
21-09-2014, 09:40
wino
Nie ma co testować, obie są jak to się po ang. zwie "mod-foldered" czy cuś, w każdym razie nie mają się szans pogryźć :)
21-09-2014, 10:19
Araven
Ja mam obie, 7.0 działa a 6.3 z Megasubmodem nie odpalałem, wątpię by się gryzły.
Cadet: Ja pobierałem wczoraj około 23 i pobrałem w jakąś godzinę 12 partów, a netu nie mam zbyt szybkiego.
Ktoś wcześniej pisał, ze wybrał po angielsku a ma po włosku. Wybiera się tylko język w jakim mamy komunikaty w czasie instalowania. Sam mod jest po włosku, spolszczenie od Wino nas ratuje. Mamy chyba najszybciej własną wersję językową moda w Europie. :cool: