-
Pełne spolszczenie Stainless Steel 6.1 (wersja 1.001)
Spolszczyłem Stainless Steel 6.1 Zajęło mi to około miesiąca, udostępniona tu wersja to 1.00, ale zamierzam ją jeszcze udoskonalać przez poprawienie błędów (jeśli jeszcze są ) oraz poprawę pewnych niezręcznych tekstów wyświetlanych podczas bitwy (są po polsku, ale niektóre wymagają przerobienia) no i opisów państw w oknie wyboru frakcji, które nie były celem mojego spolszczenia. Będą to kolejno wersje 1.01 i 1.02.
Moje inwencje:
- wszystkie napisy odnoszące się do państw na mapie kampanii (np. Bizantyjska księżniczka, Polska forteca,) wprowadziłem także coś od siebie - nie istnieje już ktoś taki jak 'przywódca frakcji', na mapie kampanii (w oknach jak i mapie) widzimy wyszczególnione tytuły, np. Król Polski, Cesarz Bizancjum, Aragoński następca tronu, Turecki Sułtan, Velikii Knyaz Rusi Kijowskiej, itd
- Określeni buntownicy, np. 'Niezależne francuskie księstwo', 'Bałtowie' itd zamiast 'powstańcy francuscy'
- Stolica państwa to np. 'Stolica Cesarstwa Niemieckiego'
- spolszczyłem i poprawiłem (a raczej napisałem na nowo ) polskie imiona i nazwiska (http://forum.eufi.org/showthread.php?p= ... post417023) oraz dostosowałem do Stainless Steel'a
- wiele opisów i nazw jednostek pochodzi ode mnie, część była inspirowana 'podstawowym' tłumaczeniem MTW2
- za wszelką cenę unikałem słów 'frakcja' i 'jednostka', są nienaturalne :P - zastępowałem je słowami 'państwo' oraz 'oddział'
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wersja 1.001 ------- > Pełne spolszczenie Stainless Steel 6.1 (wersja 1.001)
lub instalator autorstwa Tiberiusa Caesara Augustusa (któremu bardzo dziękuję za jego stworzenie :) )
Nowy link spolszczenie SS 6.1 : http://87826.file4u.pl/download/5582....file4u.pl.exe
Polskie nazwy prowincji i mapa ------> http://w466.wrzuta.pl/plik/4mEIdsSy9IS/ ... l_campaign (2,75 MB)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W mojej pracy posiłkowałem się (a raczej wzorowałem się ) na polskiej wersji MTW2 (tam gdzie było ono znośne, np. cechy postaci) i na spolszczeniu moda Broken Crescent, skąd zapożyczyłem jakieś fragmenty tekstu z pliku diplomacy.txt.
Mapa
Spolszczyłem wszystkie nazwy prowincji, miast i zamków, które tylko mogłem i poprawiłem położenie:
- Wrocławia i prowincji Śląsk
- Krakowa i prowincji Małopolska
- Torunia, którego zamieniłem na Gdańsk, prowincji Pomorze
- Płocka i prowincji Mazowsze
- Rusi Czerwonej
- Kłajpedy, którą zamieniłem na Królewiec i prowincji Prusy
INSTALACJA
1. Otwieramy folder: 'Medieval II Total War\mods\Stainless_Steel_6\data'
2. Tworzymy kopię zapasowową folderu 'text'
3. Kopiujemy spolszczenie
4*. Otwieramy folder 'Medieval II Total War\mods\Stainless_Steel_6\data\world\maps\campaig n i tworzymy kopię zapasową folderu 'imperial_campaign'
5*. Kopiujemy ściągnięty folder 'imperial_campaign'
---
6. Jeśli nam się nie podoba, przywracamy kopię zapasową
* punkty nieobowiązkowe
Zachęcam do pobierania, grania i komentowania i wyłapywania błędów ;)
Aktualizacje po premierze ;):
-Wersja 1.001: poprawione wyłapane na gorąco błędy w opisach i nazwach jednostek :P
(link zaktualizowany do poprawionej wersji )
- zaktualizowany link do wersji z instalatorem
- poprawiona dyplomacja
-----
6 marzec - link zaktualizowany, jeśli w przyszłości będzie potrzeba reuploadu piszcie na numer gg 6955969 lub wyślijcie mi prywatną wiadomość.
-
Re: Spolszczenie Stainless Steel 6.1
Jak na wersje Alfa-to wporzo-
fajnego miałem zabójce Gromisław-"Sztylet"
pzdr
-
Brawo za chęć i stworzenia wersji alfa spolszczenia ;)
-
Enjoy ;) Na pewno je ukończę, jeszcze dzisiaj poprawię swój pierwszy post i dokładnie wyliczę zmiany :) Np. zapomniałem dodać że przypadkiem w spolszczeniu znalazły się moje poprawione imiona i nazwiska dla polskich postaci, moja osobna modyfikacja ;)
Pozdrawiam
Raleigh
-
Re: Pełne spolszczenie Stainless Steel 6.1 (wersja 1.00)
O widzę że wyszła pełna wersja spolszczenia gratuluję :) sam skorzystam bo SS 6.1 to chyba najlepsze rozwiniecie MT2 we wszystkich aspektach ;)
to chyba pierwsza ukończona w 100% polonizacja!!?
-
To moja samodzielna praca ;) Oczywiście jeśli nie liczyć 'źródeł' wymienionych w tekście :) Jeśli ktoś znajdzie jakieś nieprzetłumaczone elementy lub jakieś niezręczoności w tłumaczeniu, niech pisze w tym temacie.
Uprzedzam, że nie tłumaczyłem opisów państw przy wyborze w kampanii :P To nie było moim celem ;)
-
Tutaj macie wersję z instalatorem :D wersji 1.000
http://rapidshare.com/files/32972263...eel_6.1_PL.exe
sir Raleigh dodaj link do pierwszego postu aby był lepiej widoczny :)
EDIT:
wersja 1.001
http://rapidshare.com/files/32985178...1_PL_1.001.exe
-
Re: Pełne spolszczenie Stainless Steel 6.1 (wersja 1.001)
Post poprawiony ;) Zachęcam wszystkich użytkowników do pisania w tym temacie rzeczy, które Waszym zdaniem nie zostały dobrze przetłumaczone, to pomoże mi w pracy nad wersją 1.01 i prawdopodobnie finalną 1.02 :)
Pozdrawiam
-
więc kiedy wersja finalna się ukarzę?
bo mógłbym dokonać konwersji tego spolszczenia z SS 6.1 do 6.2 RC4 ale dopiero gdy wszystko zostanie już zrobione.
a link trzeba trochę poprawić bo nie działa :)
-
Nieźle, kiedy wersja finalna?
-
Generalny link poprawiony ;) A co do wydania; aktualnie gram Bizancjum i wyłapuję jeszcze pewne błędy, których niestety nigdy nie da się do końca wyeliminować :P
Prawdopodobny termin wydania wersji 1.01, już po głębszych testach i z dodanymi tekstami opisów państw w oknie kampanii to jakaś połowa lutego. Powód ? Sesja ;)
Wersja 1.02 będzie już ostateczna, a jej wydanie to prawdopodobnie jakiś marzec/kwiecień.
Jeśli chcesz przerobić tą wersję, to możesz już zaczynać z tymi plikami, bo nie ulegną już zasadniczym zmianom, poprawiam tylko detale (np. ostatnio zamieniałem 'statek' na 'okręt' :P) no i te nieszczęsne opisy państw :)
Kiedy skończysz, mogę zamieścić link np. w tym temacie, razem z jego bratem pod 6.1 :D
Pozdrawiam
-
Zauważyłem że gdy zostanie wybrany nowy papież którego popierałem to w wiadomości część tekstu jest po angielsku (opisująca mniej więcej że dobrze postąpiłem wybierając go i nie zostanie to zapomniane)
nie przetłumaczone są także opisy kapłanów można je wkleić z MTW2
i jeszcze to(wieża oblężnicza)
http://i47.tinypic.com/1ytklg.jpg
-
Dzięki, te błędy już są naprawione z wyjątkiem papieża, mógłbyś przesłać chociaż jedno zdanie z tego angielskiego tekstu ? Znajdę je i poprawię :)
-
plik strat.txt
linijka {SMT_VOTED_POPE}PostąpiłeśYou were wise to support him in the last election and he will not forget your show of faith.
-
Dzięki Tiberius ;) Poprawione i będzie uwzględnione w następnej wersji.
Każdy może pomóc przy udoskonaleniu spolszczenia. Wystarczy, że zgłosicie złapany błąd tutaj - nawet sam fragment zdania po angielsku wystarczy mi do zlokalizowania nieprzetłumaczonego tekstu.
Pozdrawiam
-
A czy będzie project polonizacyjny moda Real Combat/Real Recruitment (submod do SS'a)?
-
Nie planuję takiej konwersji, ale Tiberius zadeklarował, że po skończeniu mojej pracy być może weźmie się za spolszczenie dodatków do SS (patrz kilka postów wyżej).
-
Znalazłem coś takiego, gdy Papiestwo grozi nam ekskomuniką pojawia się okienko a w nim:
strat.txt:{SMT_ATTACKING_THIS_CHARACTER_WILL_EXCOM MU...
-
Dzięki, poprawione, ukaże się w następnej wersji, która wyjdzie w okolicach niedzieli ;) To nie będzie jeszcze wersja 1.01 ale jeszcze trochę wcześniejsza (1,01 będzie po naprawieniu wszystkich usterek, 1,02 po poprawieniu polskich komunikatów w bitwie i opisów państw).
-
Cze
po wgraniu imperial campaign-na mini mapie nie miesci mi sie iberia i Szkocja,
brak najemników-to jakis błąd cz tak ma byc?
a i jeszcze jedna literówka- po przegranej jest "żrużgocąca" porażka
a pozatym cud,mjód i maliny.....
-
Moim skromnym zdaniem Toruń bardziej powinien być Malborkiem niż Gdańskiem. Ja w każdym razie tak zrobiłem. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez sir Raleigh
a i jeszcze jedna literówka- po przegranej jest "żrużgocąca" porażka
Poprawione.
Cytat:
Zamieszczone przez sir Raleigh
po wgraniu imperial campaign-na mini mapie nie miesci mi sie iberia i Szkocja,
brak najemników-to jakis błąd cz tak ma byc?
Hmm, dziwne, nikt mi nie zgłaszał takich problemów, na pewno masz czystą wersję 6.1 ? Wgrywałeś moje poprawione prowincje ?
---------
Jakoś nie miałem sumienia nazywać po krzyżacku tego miasta, zwłaszcza że krzyżacy jeszcze wtedy nie istnieli ; )
-
-
Ciągle robię jakieś pomniejsze zmiany, ale wydanie nastepnej wersji przesunie się w czasie do początków marca.
-
Kiedy genuańska księżniczka dorasta, dwukrotnie pojawia się wypowiedź "co czyni ją zdolną do wyjścia za mąż"
Kapitularze temlariuszy mają "_" w miejcu spacji
Pozdrawiam
-
Link z poprawiona dyplomacja odsyla do komunikatu:
Kod:
Pomimo kilku prób nie udało nam się przetworzyć pliku i zostanie on usunięty. Przepraszamy.
Mozna prosic o reup?
Jesli chcesz, moge przetlumaczyc te opisy panstw w menu.
-
Kretson, dzięki za sugestie, poprawiłem te błędy ; ) w okolicach 1 kwietnia wyjdzie wersja z poprawkami + przetłumaczonymi opisami państw w oknie wielkiej kampanii.
Pozdrawiam
Raleigh
-
Wiadomo coś o tej poprawionej wersji? :)
-
Cały czas jest poprawiana ;) niestety nie udało mi się dokończyć opisów państw, ale to chyba nie jest najważniejsze :P Myślę że priorytetem są przemowy generałów, które są całkiem skopane :D Uznałem że nie ma sensu publikować wersji z taką małą ilością zmian. Ale jeśli ktoś zechce, zamieszczę to co mam ;)
-
-
Coś posuwa się do przodu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez Kretson
Coś posuwa się do przodu?
Jeśli władze forum wesprze nas w działaniach w projektach polonizacyjnych to i za ten projekt się wezmę skoro sir Raleigh nie ma czasu ;)
-
czy do wersji SS 6.3 bedzie pasowało spolszczenie?
-
Spolszczenia działają z reguły tylko do konkretnych wersji
-
moze ktos dac jakiegos nowego linka do tego spolszczenia bo na tym starym juz go nie ma
-
Proszę.
Pobierz:
Źródło 1.
Źródło 2.
-
-
Mógłbym prosić o wklejenie jakiś działających linków. Z góry dziękuję.
PS. Wiem że to stara wersja moda ale jakoś wole ją niż 6.4 która nie dość że dokonała pełnego przeistoczenia Medka II w jakąś nową produkcję to sypie błędami z którymi nie mogłem sobie poradzić pomimo bugfixa.
-
-
Witam, mogę prosić o aktywny link spolszczenia wraz z odpowiednim do niego wersji moda? Z góry dziękuję za pomoc ;)