Skargi, wnioski, prośby, zażalenia, ogłoszenia matrymonialne.
Wersja do druku
Skargi, wnioski, prośby, zażalenia, ogłoszenia matrymonialne.
W razie czego uprzedzam 24-27 nie będę miał dostępu do Medieval'a.
Jako że to pierwsza tura to jeśli byłbyś w stanie to moglibyśmy zrobić jak z Rafim: wyslalbys mi zrobioną turę a ja bym ją powtórzył jeżeli poprzednicy by się szybko sprawili :) Jeżeli nie masz siły/czasu to spoko. W końcu mamy Święta, trzeba trochę odpocząć od wszystkiego ;)
Niestety już nie mam nawet możliwości, wybaczcie ;p
Spoko. Wesołych Świąt :)
Wzajemnie :D
Można by prosić o użycie kodu i zmniejszenie liczby ludzi w oddziale generała Olgierda z Litwy? Ma 100 jak zwykły oddział konnicy.
A to tak źle? :D
Nie wydaje mi się żeby to był błąd,Olgierd ma przy sobie po prostu inną straż przyboczną(konnica litewska).To ten sam przypadek co generał Bizancjum z Krymu ;)
Kilku generałów na mapie kampanii dysponuje niewłaściwym oddziałem straży przybocznej. Jest to błąd twórców WWmwE 2.0. Powinienem to poprawić, ale mi umknęło podczas intensywnych prac.
100 jest dlatego, że to konnica litewska. Jak wypada w konkurencji z doborową strażą przyboczną? Należałoby przetestować.
Aha. Nie patrzyłem co on tam ma. Myślałem, że 100 generalskich koksów.
Mogę to zmienić ale czy się da z poziomu konsoli MG? W mojej liście komend nie widzę takiej opcji...
Składam jeszcze wniosek formalny o robienie sceena mapy na kodzie toggle_fow w każdej turze papieża, cobyśmy zrobili filmik później. ;)
Już mówiłem Soplicy by tak zrobił, potem coś fajnego z tego sklecę ;)
No okej, robię to ale ta minimapka jest bardzo mini ...
Masz tylko robić zdjęcia. Ja to przerobię na normalne mapy.
Aha no ok ale w takim układzie dopiero będę mógł Ci wysłać wszystkie mapy naraz po zakończeniu kampanii ;)
Tylko zapisuj rzetelnie!
A swoją drogą: Przypominam o obowiązku wysłania wszystkich haseł naszym generalnym trzymaczom. ;)
Czy MG może mi wyjaśnić jakim cudem Hiszpania zajęła mi STOLICĘ? Teoretycznie i tak muszę zrezygnować z KO, ale nie chciałem oddawać Francji w tak idiotycznym położeniu. Hiszpanie nie mieli żadnego wojska ani machin oblężniczych w pobliżu. Jedynie dostałem info o małżeństwie miedzy członkami rodu, ale nie wydawałem na forum żadnej zgody na takie działanie polityczne. Hiszpania wypowiedziała mi wojnę w ten sposób, a zawarła oficjalnie PON z moją frakcją. Jeśli wszystkie działania polityczne muszą być akceptowane w ambasadzie na forum, to nie może Gobbler mi wyprowadzać małżeństwa politycznego i przejmować w ten sposób stolicy, jak nie wyraziłem na to zgody.
Ale on to zrobił zanim podpisaliście PoNa. Tylko pogratulować mu dobrego pomysłu. ;) Nie daje się zgody na małżeństwo. Ono leży jedynie w gestii gracza posiadającego księżniczkę, która jest normalnym agentem.
Dokładnie tak. Jakby nie patrzeć to jest Twój błąd, wynikający, jak mi siè wydaje z braku doświadczenia. Po pierwsze zostawiłeś w stolicy jako jedyną jednostkę nieżonatego generała a po drugie, podpisałeś pona w ciemno, bez znajomości sytuacji. Tak jak mówi Mefisto, pon został podpisany po wykonaniu tury.
Czemu rezygnujesz z ko jeśli można spytać? :( Czy odchodzisz z wszystkich kampanii?
Rozumiem, wybaczcie moje więc oburzenie, po prostu byłem niezorientowany w sytuacji i wynika to z braku doświadczenia.
Niestety rezygnuję ze wszystkich KO. Wynika to z faktu bardzo przykrej sytuacji, o której nie za bardzo chcę pisać, bo to ciężka sytuacja rodzinna. Będę musiał przeprowadzić się z powrotem do rodzinnego miasta i zacząć pracować.
Kanał na YT przetrwa, bo i tak kręcę serie z gigantycznym wyprzedzeniem, czasem kilku miesięcznym. Jednakże tur z KO nie będę mógł wykonywać przez przynajmniej 7 miesięcy. Dlatego uznałem, że najlepiej byłoby przygotować "grunt" do tego zamiast zostawiać Was na lodzie.
Francję już oddaję teraz, póki jest to wczesny etap gry i można jeszcze elastycznie działać.
W przypadku Węgier w MKO36 jak nie znajdzie się zastępca to będę mógł pociągnąć te frakcję do mojego wyjazdu. Czyli jak liczę ok. 2-4 tur. Jednak to zależy od dobrania terminu wyjazdu i tępa robienia kolejki.
Na szczęście, w przypadku Węgier, sprawa rozstrzygnie się w tym czasie. Albo będzie to miasto-państwo zależne od Sycylii, albo wybije się od dna, zobaczymy. może wtedy nie będzie potrzebne zastępstwo.
Wybaczcie, że to tak nagle się stało, ale o sytuacji dowiedziałem się wczoraj w nocy. Jedynie żałuję, że zwaliłem tak sprawę z Hiszpanią. Nie jest moja decyzja tym podyktowana. tak bym nie zostawiał MKO36 gdzie mam osobiste rachunki do wyrównania i Tlaxcalan, gdzie mi idzie dość dobrze.
Mam nadzieję, ze nie sprawiłem Wam zbyt dużych problemów. I życzę powodzenia moim sojusznikom.
Jasne, rozumiemy i myślę, że każdy się podpisze pod tym, że życzymy poprawy spraw prywatnych. ;)
Problem sprawia, gdy gracz nagle znika, nie tylko nie szukając zastępców, ale nawet nie informując o tym, że sobie odchodzi, a ty robisz wszystko jak należy. :D
Czy w takiej sytuacji PON obowiązuje? Pytam bo Przejmuje Francję :P
Zależy. Możesz go zachować, jednak w obecnej sytuacji to byłoby słabe posuniecie. Możesz go wycofać już w tej turze, jednak musisz przed atakiem na Hiszpanię odczekać 2 tury.
Macie stalowego pona którego się nie wypowiada ze względu na sankcje społeczne. Jednak w obecnej sytuacji myślę że społeczność zrozumie takie posunięcie. Decyzja zależy od Ciebie. Pamiętaj że jak wypowiesz to musisz czekać aż przeciwnik zrobi 2 tury nim go zaatakujesz.
PON stalowy jest kwestiom umowną między dwoma graczami, a ja się nie dogadywałem z Hiszpanią i zdaję się że nie muszę kontynuować polityki poprzednika (przynajmniej w tym aspekcie) :P
Muszę się zorientować jak wygląda sprawa w momencie kiedy państwo przejmuje nowy gracz. Zapis jest niestety bardzo nieprecyzyjny w tym zakresie. Rozumiem że przez "brak kontyuacji" rozumiesz stan w którym pakt uznaje się za niebyły. No nie wiem czy jest tak pięknie ;P Napiszę kiedy otrzymam odpowiedź.
Weź jednak Soplica pod uwagę, że to ja zerwałem pon jeszcze zanim przekazałem frakcję, nie lama. To mi powinno się dostać po głowie, nie lamie, w razie czego. :P
Nie no daj spokój, jeśli lama zerwie to raczej nie dostanie mu się zważywszy na to że to Ty zawierałeś i fakt który zaistniał. Kwestia tylko że nie wiem jak się zwykło postępować w takich przypadkach. A jeżeli oddałeś mu państwo w tej turze to on powinien decydować, nie Ty :p
Zresztą przejęcie osady drogą niedyplomatyczną powinno być traktowane jako wypowiedzenie wojny tak jak to jest naturalnie w medievalu
Jest traktowane jak wypowiedzenie wojny, po prostu Hiszpania podpisała pokój zanim Francja w ogóle dowiedziała się o tej wojnie.
Trochę to poniżej pasa było, ale ciężko nie pogratulować Gobblerowi sprytu. :D
Niezależnie od decyzji mam nadzieję, że lamy nie czekają konsekwencje społeczne. Jeszcze raz dziękuję za wyrozumiałość i pozdrawiam ;)
d) Zerwanie paktu „niezrywalnego/stalowego” nie będzie ścigane karnie. Gracze osobiście zobowiązują się go nie zrywać, trwa on przez cały umówiony czas, ale zerwanie grozi jedynie sankcjami społecznymi.
Jak już mówiłem ja się do niczego nie zobowiązywałem
Stalowy PON to taki sam PON jak zwykły, tylko że dżentelmeńską umową gracze zobowiązują go nie zrywać. Ja tak to rozumiem
W zaistniałej sytuacji chyba żaden gracz w tej KO nie będzie miał żadnych pretensji do Francji, jeśli nie dotrzyma tej umowy
Jest tak jak mówicie. Jeżeli nie chcesz dotrzymywać paktu zawartego przez Wojtascythe to nie musisz. Tylko że pon jest i trzeba go wypowiedzieć.
Miałem tylko wątpliwość odnośnie paktów w przypadku zmiany gracza ale to już się wyjaśniło ;)
Oczywiście w tej sytuacji jaką sam umyślnie stworzyłem, nie mam żadnych pretensji o zerwanie pona.
Pamiętaj tylko, że jeszcze w następnej turze nie możesz mnie atakować.
Wybaczcie lekkie poślizgi w wykonywaniu tur, lecz są one spowodowane godzinami pracy i dopiero po powrocie jestem wstanie je wykonać ;/
Mam nadzieję, że zrozumiecie :)
Moim zdaniem dwie godziny to nie poślizg wymagający usprawiedliwiania i myślę że nie tylko moim więc luz ;)
Co racja to racja. Gra ma być przecież przede wszystkim zabawą :) Generalnie do końca następnego dnia powinno się zrobić, mniejsza o godzinę. Jeżeli nie jesteśmy wstanie to poinformujmy żeby inni się nie wkurzali. No chyba że jak poprzednik wstawi nad ranem to zrozumiałe jest że można trochę jeszcze przedłużyć. ;)