Thrones of Britannia:
Data wydania na Windows: 3 maja 2018
Data wydania na macOS i Linux: niedługo po premierze na Windows
Ceny na Steam: 157,50 zł (w pre-orderze - na chwilę obecną); 175 zł (standardowa)
Thrones of Britannia będzie pierwszą grą z pod-serii Total War: Saga dotyczącej okresów historycznych odwiedzonych wcześniej przez Creative Assembly, ale oddającej realia krótszych wycinków czasu.
Dla Tronów Brytanii są to lata 878-1066, ponieważ w 878 roku, zaraz po odpartym najeździe wikińskim, rozpoczyna się kampania, a gra pokrywa fabułę do roku 1066, gdy Anglosasi ulegli Normanom (mimo to grać będzie można po przekroczeniu roku 1066).
Do dyspozycji otrzymamy mapę Wysp Brytyjskich wraz z 10. grywalnymi frakcjami. Wszystkie nacje kampanii zostaną podzielone między 5 kręgów (anglosaski, osiadłych wikingów, hord wikingów, walijski i gaelicki), przy czym na każdy z nich będą przypadać po dwa grywalne państwa. Są to:
- Królestwo Mide (krąg gaelicki, położenie - Irlandia, przywódca - Flann Sinna)
- Królestwo Circenn (krąg gaelicki, położenie - Szkocja, przywódca - Áed mac Cináeda)
- Królestwo Gwynedd (krąg walijski, przywódca - Anaraut)
- Królestwo Strat Clut (krąg walijski, przywódca - Run)
- Wschodnia Anglia (krąg Wielkiej Armii Wikińskiej, przywódca - Guthrum Stary)
- Nortumbria (krąg Wielkiej Armii Wikińskiej, przywódca - Guthred)
- Hebrydy Zewnętrzne (krąg wikińskich ,,królów morza", przywódca - Eryk z Sodoru)
- Królestwo Dublinu (krąg wikińskich ,,królów morza", przywódca - Bardr)
Gra będzie zawierać unikalne mechaniki dla danych frakcji i kultur oraz rozbudowany rozwój postaci. Tym ostatnim będzie można kierować z poziomu przydzielania do świty poszczególnych osób (np. bardów), oddziałujących w różny sposób na kampanię. Rzucającą się w oczy zmianą jest zniknięcie agentów z mapy kampanii - będą oni występować jako jedni z wielu członków świty. Thrones of Britannia będzie się wyróżniać obszerną narracją rozgrywki. Jej częścią będzie system dylematów frakcyjnych, których konkretne opcje rozwiązania będą mogły dawać odmienne skutki na przebieg kampanii w różnych rozpoczętych rozgrywkach tymi samymi nacjami.
Wymagania sprzętowe:
Minimalne:
System operacyjny: Windows 7 64Bit
Procesor: Intel® Core™ 2 Duo 3.0Ghz
Pamięć RAM: 5 GB
Karta graficzna: NVIDIA GTX 460 1GB | AMD Radeon HD 5770 1GB | Intel HD4000 @720p
------------------------------------------------------------------------------------------
Czyli jak niektórzy słusznie przewidywalu Anglia w IX wieku.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak się ma Total War Saga do "zwykłego" Total War?
Bo trochę się w tym zgubiłem.
14-11-2017, 16:09
KLAssurbanipal
Też tak uważam. To sztuczny podział. Równie dobrze mogłoby to być DLC do Attyli.
"Kasa, misiu, kasa".
Za DLC płacisz kilkanaście EUR, za to pewnie z 30 albo i więcej. Podejrzewam też, że nie będziesz potrzebował Attyli do uruchomienia tej gry.
Jak dla mnie to już oklepany okres zważywszy że trochę godzin się spędziło na modzie "Age of Vikings".No ale zobaczymy jakie to ma ręce i nogi.
14-11-2017, 16:54
Arroyo
10 grywalnych frakcji, ale na razie wiadomo o Anglo-Sasach, Wikingach i klanach Irlandii.
14-11-2017, 16:59
Chaak
o Szkotach chyba też, bo Gaelic pod nich także da się podciągnąć.
Patrząc na tapetę z pięcioma postaciami stawiam na 5 grup: Anglosasi, Irlandczycy, Walijczycy, Szkoci, Wikingowie. I każda z nich będzie miała dwie podfrakcje, żeby dziesięć zapowiadanych było.
14-11-2017, 17:35
Il Duce
Tytuł kupię na pewno,choć raczej nie za pełną cenę. Spodziewam się czegoś w okolicach 30 euro na premierę. Za to bardzo mi się podobał zwiastun w rysunkowym stylu,widać podtrzymanie trendu z Warhammera 2 i jest to dla mnie zwrot w bardzo dobrym kierunku :).
Cytat:
Podejrzewam też, że nie będziesz potrzebował Attyli do uruchomienia tej gry.
Nie będzie trzeba,to już pewne.
14-11-2017, 18:56
Ituriel32
Mi filmik też bardzo się podobał. pewnie kupię, bo lubię Walię, Irlandię i Szkocję, ale mam nadzieje na więcej ciekawych nacji.
14-11-2017, 19:08
KLAssurbanipal
Grupy jakie widać na tapecie po kolei: Pikt, Walijczyk, Anglosas (główny bohater Alfred Wielki), wiking, Irlandczyk.
14-11-2017, 19:13
Krwawy_Baron
Cytat:
Zamieszczone przez Chaak
o Szkotach chyba też, bo Gaelic pod nich także da się podciągnąć.
Zgadzam się w 100%, możliwe że dzięki temu będziemy mieli np. więcej frakcji anglosaskich i normańskich
Cytat:
Zamieszczone przez Chaak
Patrząc na tapetę z pięcioma postaciami stawiam na 5 grup: Anglosasi, Irlandczycy, Walijczycy, Szkoci, Wikingowie. I każda z nich będzie miała dwie podfrakcje, żeby dziesięć zapowiadanych było.
Jeżeli idzie o moje typy co do grywalnych frakcji, to będą to:
-Wessex ze wspomnianym Alfredem Wielkim
-Northumbria
- Danelaw ze stolicą w Jorvik
- Powys
- Alba
14-11-2017, 19:20
Nezahualcoyotl
Cytat:
Zamieszczone przez KLAssurbanipal
Grupy jakie widać na tapecie po kolei: Pikt, Walijczyk, Anglosas (główny bohater Alfred Wielki), wiking, Irlandczyk.
Pierwszy z lewej to raczej Wiking gdyż wzory na tarczy to nic innego jak Kompas Wikingów (Vegvisir)
Natomiast co do samej mapy widocznej przez kilka sekund to,niestety,wciąż dominują bure i ciemne barwy tak jak w TW Attila.Mogliby to nieco rozjaśnić bez uszczerbku dla flory ziem Anglosasów.
Thrones of Britannia będzie pierwszą grą z pod-serii Total War: Saga dotyczącej okresów historycznych odwiedzonych wcześniej przez Creative Assembly, ale oddającej realia krótszych wycinków czasu. Data wydania: 2018 rok
Dla Tronów Brytanii są to lata 878-1066, ponieważ w 878 roku, zaraz po odpartym najeździe wikińskim, rozpoczyna się kampania, a gra pokrywa fabułę do roku 1066, gdy Anglosasi ulegli Normanom (mimo to grać będzie można po przekroczeniu roku 1066). Do dyspozycji otrzymamy mapę Wysp Brytyjskich wraz z 10. grywalnymi frakcjami. Będą one ujawniane i prezentowane w przeciągu najbliższych miesięcy. Na razie wiemy tylko o obecności Anglosasów, osadników wikińskich i klanów celtyckich. Spekuluje się, że zostaną one podzielone na 5 ,,kultur", z których każda będzie mieć po 2. przedstawicieli w postaci nacji. Gra ma ponadto zawierać unikalne mechaniki dla danych frakcji i kultur oraz rozwiniętą narrację i rozwój postaci.
Wymagania sprzętowe, jak i cena Thrones of Britannia, pozostają póki co nieznane. Produkt będzie można zakupić w dwóch wersjach: elektronicznej i fizycznej (tą ostatnią u wybranych sprzedawców na określonych terenach). Szczegóły tego typu zostaną ujawnione bliżej do wydania gry.
Ten typ z lewej w ogóle przypomina trochę Flokiego z Vikingów ;) Zwłaszcza te pomalowane oczy.
15-11-2017, 01:00
Kuzyn
Widzę, że XVI/XVII wieku to ja się od CA nie doczekam, ale czego się spodziewać w sumie po brytyjskim studiu.
15-11-2017, 01:30
Arroyo
Cytat:
Zamieszczone przez Kuzyn
Widzę, że XVI/XVII wieku to ja się od CA nie doczekam, ale czego się spodziewać w sumie po brytyjskim studiu.
A czytałeś wyraźnie blogi od CA? Jest studio, które nadal pracuje nad TW, które będzie osadzone w nowym, zupełnie innym od wszystkich okresie. Doczekasz się w końcu.
15-11-2017, 01:54
Memnon[pl]
Jeden wniosek -za calosc odpowiada Lusted....i w tym momencie cala nadzieja poszla...***daleko***... Z jednej strony pewno dostaniemy genialny TW jakosci Rome II w wersji 1.0-bo coz innego moze nam taki len,arognat i ingorant jak Lusted zaserwowac.
Z drugiej strony moze to i dobrze-przynjamniej tej leniwy "gieniusz" nie popsuje nowego duzego TW...
15-11-2017, 08:44
marko1805
Jednego możecie być pewni: jak zwykle CAI, BAI będzie kiepściutkie, oblężenia zbugowane, bitwy jako zręcznościówka, rozgrywka płytka bez polotu. Skąd wiem ? Bo tak było w dotychczasowych tytułach na tym silniku i nic w tej materii się nie zmieni. Dodatkowo tak jak napisał Memnon mistrz ściemy Jack Lusted i wszystko jasne. Jak widać jednak popyt jest , konkurencji brak, to czemu nie oskubać owieczek skoro same się tego domagają :D. Miłego oczekiwania.
Ps. Co do ilustracji Mariusza, wg autora od lewej: Viking Army King, Welsh King, British King, Viking Sea King, stawkę zamyka Gaelic King.
15-11-2017, 10:14
KLAssurbanipal
Cytat:
Zamieszczone przez Nezahualcoyotl
Pierwszy z lewej to raczej Wiking gdyż wzory na tarczy to nic innego jak Kompas Wikingów (Vegvisir)
Rzeczywiście. Nie przyjżałem się tarczy. Patrzyłem na głowy, a on miał taki celtycki make-up. Zatem mamy dwóch wikingów. :)
15-11-2017, 10:44
Il Duce
Uwielbiam takich wszystko wiedzących "wieszczów". Najpierw w temacie AOE4 już niektórzy wiedzą,że to porażka i do niczego a teraz tu. Attyla ma fatalne bitwy ale cała reszta jest co najmniej przyzwoita. Jeżeli dla was już wszystko jasne,to nie czekajcie i nie traćcie czasu na pisanie postów w tym temacie,to jest jasne jak słońce :). Ja poczekam na spokojnie na gameplay i konkretne informacje o zawartości,bo tak naprawdę na ten moment nie wiemy jeszcze nic. Oczywiście jest szansa,że będziecie mieli rację i wyjdzie z tego Rome 2 w dniu premiery ale równie dobrze może to być jakość na poziomie Shoguna 2. Pożyjemy,zobaczymy.
15-11-2017, 10:45
Nezahualcoyotl
Cytat:
Rzeczywiście. Nie przyjżałem się tarczy. Patrzyłem na głowy, a on miał taki celtycki make-up. Zatem mamy dwóch wikingów. :)
Piktowie nie malowali się na taki sposób jak ten wojownik z lewej. Oni pokrywali swoje ciała i twarze symboliką w mniej więcej takim stylu jaki można zobaczyć,np.w "Braveheart,Centurion" lub "King Arthur". Dodatkowo dominował kolor niebieski.
15-11-2017, 11:00
Krwawy_Baron
Piktów - jako państwo - nie było w 878. Od paru dekad była już zjednoczona Szkocja.
Uwielbiam takich wszystko wiedzących "wieszczów". Najpierw w temacie AOE4 już niektórzy wiedzą,że to porażka i do niczego a teraz tu. Attyla ma fatalne bitwy ale cała reszta jest co najmniej przyzwoita. Jeżeli dla was już wszystko jasne,to nie czekajcie i nie traćcie czasu na pisanie postów w tym temacie,to jest jasne jak słońce :). Ja poczekam na spokojnie na gameplay i konkretne informacje o zawartości,bo tak naprawdę na ten moment nie wiemy jeszcze nic. Oczywiście jest szansa,że będziecie mieli rację i wyjdzie z tego Rome 2 w dniu premiery ale równie dobrze może to być jakość na poziomie Shoguna 2. Pożyjemy,zobaczymy.
Tu nie trzeba być "wieszczem" wystarczy być uważnym obserwatorem i neco bardziej wymagającym graczem, te problemy pojawiając się w prawie każdym nowym tytule. Oczywiście rozumiem tych graczy którzy są mniej wymagający i lubią szybką rozgrywkę ot 100-150 tur frakcja zaliczona czas brać się za następną , bowiem te tytuły dla takiego odbiorcy serwuje nam CA , taki fast food świata gier. Dla bardziej wymagających są oczywiście mody, niestety to nie poprzedni silnik, gdzie można było stworzyć takie dzieła jak EB, SS,BC czy inne. Ten ma masę ograniczeń błędów i niedoróbek. Wiedzą o tym modujący, zwykli konsumenci gier nawet tego często nie zauważają. Co do gamepada i konkretnych informacji zaraz przypomina mi sie Rome II i tenże sam Jack Lusted ze swymi bajkami co to nie będzie :D. Mam wszakże nadzieję (ta umiera ostatnia) iż tym razem będzie inaczej.
15-11-2017, 18:38
Nezahualcoyotl
Cytat:
Zamieszczone przez Krwawy_Baron
Piktów - jako państwo - nie było w 878. Od paru dekad była już zjednoczona Szkocja.
Zgadza się że od roku 848 Kenneth I został władcą zarówno Szkotów oraz Piktów którzy od tego momentu zaczęli być wchłaniani przez kulturę tych pierwszych i na odwrót.Masz jednak rację co do mojej nieścisłości w nazewnictwie przedstawiającej Szkotów jako Piktów gdyż oficjalnie to było już Królestwo Szkocji a nie Piktów.
15-11-2017, 18:46
Memnon[pl]
Cytat:
Zamieszczone przez Il Duce
... ale równie dobrze może to być jakość na poziomie Shoguna 2. Pożyjemy,zobaczymy.
Poziomie Shoguna II od Lusteda?Baaardzo dawno juz nie widzialem az tak olbrzymiego optymisty.Szczerze zazdroszcze az tak wysokiego optymizmu.
Zadnym wieszczem nie jestem -jednak kiedy widze Lusteda i ten jego samozachwyt i samouwielbienie trace wszelka nadzieje.Ponadto-nie wierze kompletnie w nic co powie Lusted-po jego niesamowitych wypowiedziach o Rome II itp ten gosc jest dla mnie mniej wiarygodny niz politycy.
Pozdrawiam i podziwiam za optymizm.
15-11-2017, 20:15
Il Duce
To nie jest optymizm a racjonalizm ;). Nie zamierzam skreślić czegokolwiek bez żadnych informacji,zwłaszcza, że epoka sama w sobie jest bardzo ciekawa. Natomiast pełna zgoda z tym,że silnik od dawna wymaga zmian a takowych na horyzoncie jakoś nie widać. Łudzę się,że nowa historyczna odsłona doczeka się nowego silnika ale gdyby tak było CA pewnie już zaczęło by się tym chwalić.
15-11-2017, 21:14
KLAssurbanipal
Cytat:
Zamieszczone przez Nezahualcoyotl
Piktowie nie malowali się na taki sposób jak ten wojownik z lewej. Oni pokrywali swoje ciała i twarze symboliką w mniej więcej takim stylu jaki można zobaczyć,np.w "Braveheart,Centurion" lub "King Arthur". Dodatkowo dominował kolor niebieski.
zajac, żaden z tych filmów nie przedstawia Piktów/Szkotów historycznie, nie te stroje, zbroje i styl. :)
Przeczytałem o 5 grupach frakcji, więc podpięcie Piktów/Szkotów, Walijczyków, Anglosasów, Irlandczyków i wikingów można było podpiąć jedynie w ten sposób. Rzucił mi się w oczy make-up, nie zauważyłem tarczy. Nie brałem pod uwagę, że nie ma Szkota, a jest dwóch wikingów.
16-11-2017, 00:47
Kuzyn
Cytat:
Zamieszczone przez Il Duce
To nie jest optymizm a racjonalizm ;). Nie zamierzam skreślić czegokolwiek bez żadnych informacji,zwłaszcza, że epoka sama w sobie jest bardzo ciekawa. Natomiast pełna zgoda z tym,że silnik od dawna wymaga zmian a takowych na horyzoncie jakoś nie widać. Łudzę się,że nowa historyczna odsłona doczeka się nowego silnika ale gdyby tak było CA pewnie już zaczęło by się tym chwalić.
Racjonalizmem jest uczciwe spojrzenie na wszystkie gry komputerowe. Zawsze zapowiedzi są większe od rezultatu, bo rzeczywistość (rynek? :cool:) weryfikuje zamierzenia (po odjęciu PRowej gadki oczywiście). Czasami wynika to z przeszacowania własnych sił, czasami uparcie się kłamie, a czasem pewnie bywa też tak, że na dany moment coś ma być, a później ktoś to ucina.
16-11-2017, 04:36
Nezahualcoyotl
Cytat:
zajac, żaden z tych filmów nie przedstawia Piktów/Szkotów historycznie, nie te stroje, zbroje i styl. :)
To każdy wie że wymienione produkcje są dalekie od realizmu historycznego lecz ja zwróciłem jedynie uwagę na piktyjski make-up w tychże filmach który jest wielce zbieżny z prawdą ze względu na dośc sporę bazę informacyjną jaką mieli ich twórcy pod postacią kamiennych rzeźb,wykutych rysunków na skale oraz rzymskich przekazach ukazujących to starożytne plemię.
16-11-2017, 15:11
KLAssurbanipal
Tak, ale jak pisałem wcześniej - ja, jak i inni gracze sądziliśmy, że 5 królów odpowiada 5 kulturom gry. Widząc pomalowanego i licząc pozostałych to ten wypadł na Szkota/Pikta. Nie brałem wtedy pod uwagę, że rysunek nie odzwierciedla 5 kultur, zawiera 2 wikingów i brakuje Szkota/Pikta. ;) Czyli ten make-up to taka inspiracja Flokim przez Lacedemona. :P
17-11-2017, 17:26
Nezahualcoyotl
No i się wreszcie dogadaliśmy :ok:.
17-11-2017, 22:04
KLAssurbanipal
Też się cieszę. :)
Pewnie nic nowego o tej grze nie ujrzymy do premiery DLC do R2.
W efekcie ostatnich prac Rome 2 pokrywa się z Attylą, a Attyla z Thrones of Britannia. Gry zaczynają się przesiąkać co nie było możliwe przy Shogunie, Rome, Medievalu, Empire itp.
P.S. W galerii wojowników jest mała zgadywanka, żeby rozruszać dyskusję i dobić do 300 tys. ;)
18-11-2017, 16:02
Nezahualcoyotl
W całym tym samozachwycie wyłowiłem jedną istotną informację dotyczącą silnika na którym powstał ToB.Zbudowany na tym samym co TW Attila z jakimiś modyfikacjami i nowinkami.
18-11-2017, 22:45
KLAssurbanipal
Pamiętajmy, że Lusted zawsze dobiera słowa tak, że kupę ubiera w sreberka. ;) Jego zapowiedzi zawsze brzmią lepiej niż w praktyce, a pomiędzy wierszami można wychwycić co jest do ukrycia.
P.S. Już jego ubiór i ton wypowiedzi wskazuje na wielce narcystyczną osobowość. Lusted do Izby Lordów! :D