Hej, mogę jednocześnie rozbudować prowincję i zbudować port, oraz koszary?
Wersja do druku
Hej, mogę jednocześnie rozbudować prowincję i zbudować port, oraz koszary?
i o co chodzi z tym kapitanem, trzema pułkami żeglarzy i resztkami okrętu, ująłeś to już w pierwszym wydarzeniu, czy muszę go znaleźć?
Oni czekają na brzegu, załogę i Kapitana będziesz musiał opłacić jeśli ma być to coś ciekawszego, a jak chcesz ich za free no to słabsi. Okręt możesz przeszukać czy co chcesz z nim tam zrobić. Ale narazie się skup na tym co planujesz ...
Ok. Chciałbym 1. Skolonizować prowincję Ziemie Ushya (założyć małą placówkę handlową, jakiś magazyn, stajnię dla karawan, karczmę) -800
2. Wynagrodzić kapitana za podróż i uratowanie statku, opłacić jego i załogę do przyłączenia się do mojej armii -nie wiem ile?
3. Wynająć tubylczych zwiadowców, by poszukali innych rozbitków -ile może to kosztować?
4. Wynająć tłumacza i przesunąć armię do prowincji Ruiny Copher w celu pokojowej eksploracji
3i4 mogą poczekać, muszę dowiedzieć się, czego chciał ten rybak
Ok. Chciałbym 1. Skolonizować prowincję Ziemie Ushya (założyć małą placówkę handlową, jakiś magazyn, stajnię dla karawan, karczmę) -800
2. Wynagrodzić kapitana za podróż i uratowanie statku, opłacić jego i załogę do przyłączenia się do mojej armii -nie wiem ile?
3. Wynająć tubylczych zwiadowców, by poszukali innych rozbitków -ile może to kosztować?
4. Wynająć tłumacza i przesunąć armię do prowincji Ruiny Copher w celu pokojowej eksploracji
1. Po rozmowie z rybakiem zdecydujesz co zrobisz
2. Jeżeli chcesz tych pro to tak z 1800g [generał imperium, 2x włócznie RoC 1x kuszę RoC]
3 i 4 w turze 2 może?
ok, poczekam na wynik rozmowy z rybakiem
3 i 4 to koszt za zwiadowcę 300g a tłumacz w teorii ci nie potrzebny
Ok. Zgadzam się na opłacenie kapitana i jego ludzi. -1800. Oplace zwiadowców szukających rozbitków za -300. Umówmy się, że znajdą kogoś, kiedy uznasz za stosowne. W tej turze sporo już się działo, to odpuszczę inne działania na potem. Ruchu armii nie będzie. Żołnierze przygotowują się na ewentualny napad bandytów. Marcus nadzoruje budowę małej placówki handlowej w miasteczku. (Czyli w mechanice nic. Po prostu patrzy jak frakcja zyskała kontrolę nad miasteczkiem.)
Z czasem dodaj w ambasadzie miejsce na pakty handlowe, sojusznicy, wrogowie
Hej. Właśnie połapałem się, że po wykupieniu kapitana i 3 oddziałów marynarzy w następnej turze po opłaceniu utrzymania nie zostanie mi złota na rozwój i budowę. Czy mogę spytać ile będzie kosztować wynajęcie kapitana i marynarzy w budrzetowej wersji?
Przygotowałem 2 warianty ekipy Kapitana
1. 400g 1x szermierze 2x ochotnicza milicja
2. 1800 2x halabardy [RoC] 1x kuszę [RoC]
*RoC- jednsotki dostępne wyłącznie w kampanii [czerwone kart jednostki]
Moja propozycja zajmij się gospodarką i narazie nie szarżuj. Postarać się musisz o stały dochód by być wstanie rozwijać gospodarkę i utrzymać armię. Pamiętaj że masz uszkodzony okręt możesz go naprawić bądź go inaczej wykorzystać
Rozumiem. więc wybiore opcje tansza. Okręt zostawię na potem. Wydaje 400 na jednostki, 300 na zwiadowców do szukania rozbitków. Czy mogę wydać jeszcze 500 albo więcej na rewitalizację gajów oliwnych(klimat śródziemnomorski) i budowe pras do wyciskania? Surowiec handlowy Oliwa
Zrób aktualke i tam wszystko notuj, to będzie wiadomo ile kaski ci zostało. Działania typu budowy opisujesz w wydarzeniach co i jak a w aktualce zamieszczasz koszta itp. Na każdą akcję staram dać się komentarz w ciągu kilku godzin od wstawienia go przez ciebie a efekty budowli która powstanie w ostatni dzień tury czasem, szybciej
Kończysz turę ? Jeśli tak to dam ci opisy bym dał.
tak tak, kończę
Jak Duce zatwierdzi handel lądowy dostaniesz info co i jak z tym handlem, info prawdopodobnie będzie w turze 2 więc zysk będzie w turze 3.
A czy można z jedną frakcja handlować jednocześnie na lądzie i na morzach? bo jeśli nie, ty myślę że do 3. Tury ogarnę już handel morski.
Hymm obgadam to Turkiem
Po rozmowie z Turkiem uznaliśmy że podstawowo jest tylko lądem lub morzem handel, lecz jakbyś to fajnie uzasadnił będziemy skorzy by zgodzić się na podwójny handel
Proszę napisać w aktualce przez jakie prowincje będą szły karawany tworzące nowy szlak handlowy. Ustal to ze swoim kontrahentem i niech on też to uwzględni w aktualce. jeszcze w turze 1 jak dacie rade to zysk będzie już w turze 2
Handel z Bretonią: przez ruiny Copher. Przez teren ruin Copher dwie karawany przechodzą razem w eskorcie.
Handel z TK: przez ruiny Copher, teren Bretonii ziemie Malaluków. Dopuki TK lub Bretonia nie zajmą ziem Malaluków wysyłam z karawaną 1. regiment z Altdorfu i 1. kompania marynarzy z Marienburga celem eskorty. po połączeniu granic żołnierze wrócą do swoich obowiązków.
Pozostałe umowy handlowe poczekają na wytyczenie bezpiecznych tras, lub rozbudowę floty
Supcio jeśli mogę prosić byś w aktualce zapisał coś ma wzór:
Karawana
Cel: frakcja
Prowincja A-> Prowincja-> B...
Edkorta: ....
pewnie, tylko po 20, bo to troszkę roboty jest i lepiej to robić na kompie w domu, nie w pracy
Spokojnie nie pali się
OK opis szlaku Imperium Breta Tk zamieszczony w aktualce. Pozostałe umowy handlowe nie są jeszcze aktywne z powodu braku odpowiednich środków o ochrony. Nie mam jeszcze oficjalnej decyzji Arroyo, po śpi po przyjeździe. Nieoficjalnie jesteśmy z nim już dogadani.
Yhymm to z TK szlak start tura 2 a Bretka kurde przyszpil go by do jutra 7:59 dał oficjalne potwierdzenie
napisz mi jeszcze co dadzą mi gaje oliwne i surowce "oliwa" i "ryby"
gaje oliwne dadzą jakiś zysk i surowiec do handlu bądź wykorzystania, tak samo ryby jako że to chata rybaka to jakiś zysk i rybki.
Spróbuj ogarnąć resztę partnerów handlowych o wypisanie drogi karawan, byście mieli zyski z handlu w 2 turze.
Produkty na sprzedaż to
Ryby
- oliwa i surowe oliwki
Możesz także wykorzystać w własnych celach
a masz możliwość podejrzeć TF Hadvara i Demona czy oni już rozpisali poprawnie? Bo Arrojo od wczoraj wieczora nie daje znaku życia.
Demon i Hadvar opisali, zdecyduj tylko co komu wyślesz, bo ryby dla TK chyba nie potrzebne xD
Towary nie mają ograniczeń więc, ryby i oliwę możesz do każdej frakcji, nie musisz rozdzielać towary na poszczególne frakcję
Karawana Handlowa: Cel: Królestwo Jeziora a potem Imperium Nehekhary. Trasa: Ruiny Copher -> Kanesse -> Twierdza Graala -> Północne pustkowia->Ziemie Malaluków Eskorta: 1. regiment z Altdorfu i 1. kompania marynarzy z Marienburga. Ładunek: Zwykłe towary handlowe + oliwa + ryby[ tylko dla Bretonii]
Druga Karawana Handlowa: Cel: Barak Sorr Trasa: Kraina Zabójców -> Zachodnie kresy -> Kraina Papug O ochronę szlaku handlowego mają zadbać Krasnoludy. Ładunek: zwykłe towary handlowe + ryby + oliwa
Taki przykład
Ile tego podarku dajesz? Te 150 czy 400 jak w aktualce?
ustalone na steam
aktualka uzupelniona
Wykorzystałem twój post to chyba nie problem :P
Przepraszam, nieprecyzyjnie napisałem o co chodzi z Abyad Hariqiem. Miałem na myśli, że hrabia proponuje mu dobrze płatną, renomowaną posadę, żeby mieć go na oku. Rodzina też na tym zyska, bo więcej złota przyniesie, niż pracując jako rybak. Nie chodziło mi o to że będzie niewolnikiem, tylko zatrudnionym pracownikiem, na dworze hrabiego. Moim zdaniem to i tak spory awans społeczny.
Dlatego przybył i chcę byś mu to wytłumaczył ;p
Coś czuję że przy tobie powstanie kilka fajnych postaci fabularnych. Jeżeli masz ochotę i pomysł stwórz wątek "Postacie fabularne" i tam będziemy wpisywać wszystkie Postacie ważne w historii Ekspedycji
Nietypowa prośba: widzę, że wysoki elf ma już 3 umowy o handel morski, mógłbyś zerknąć czy ma już wybudowane 2 porty albo 1 port miejski?