Tutaj dyskutujemy o turnieju.
Wersja do druku
Tutaj dyskutujemy o turnieju.
Biorąc pod uwagę wstępne zainteresowanie, wydaje się, że uda się zebrać 6 do 8 drużyn. Dlatego proponowałbym w takim przypadku zrobienie dwóch grup, po 3-4 drużyny, z 2 drużynami wychodzącymi do półfinałów.
W grupach gralibyśmy mecze po 2 bitwy, a w fazie pucharowej do 3. zwycięstw.
Jakby udało się zebrać 8 drużyn to było by super! :)
Ten turniej to taki powrót do przeszłości, zaczynam się jarać :p
Jak skołujecie zapowiedź to mi ją podeślijcie, wrzucę na stronę na FB i może więcej osób uda się ściągnąć na ten turniej :)
Potrzebowałbym z osobno zamieszczonym plakatem, gdyż FB blokuje za same linki do YT bez zdjęcia.
Ktoś by ogarnął ten plakat?
Może Tuff, jak da radę? Spytałem go i czekam cierpliwie na odpowiedź :)
Mamy już 10 drużyn, jestem mega pozytywnie zbudowany. Dzięki Panowie! :)
Zapisy trwają do jutra, czekamy jeszcze na 2 drużyny.
Przy 12 drużynach może zrobilibyśmy 4 grupy, po 3 drużyny, z dwiema wychodzącymi dalej do fazy pucharowej.
Przy 10 drużynach zrobilibyśmy 2 duże grupy po 5 drużyn, z dwiema wychodzącymi dalej do fazy pucharowej.
Bachus dowaliłeś partnera, widzę na scenie polskiej nie było nikogo godnego xD
Zamysł jest taki żeby ten turniej był tylko dla polskich graczy. Pszemek, ten sierżant to zagraniczniak? Może byście zrobili team z Bachusem?
A po co się tylko do polskich graczy ograniczać?
Tu nawet nie chodzi narodowość. Ten Hamilkar jest ze Stanów Zjednoczonych i szanse na to że uda nam się zagrać z nim fajną bitwę są prawie równe zeru przez lagi które na pewno się pojawią. Szczerze, obawiam się że mecze z nim przez to mogą być problematyczne nie tylko dla mnie :/
Hadvar, w sam raz to Tobie zdarza się lagować. ;)
Dobra Panowie, jako że i tak gramy dla funu, nie będę robił bachusowi problemu. Także mamy już faworytów turnieju. ;)
Dzisiaj rozlosuję na challonge 3 grupy: 2 grupy po 5 drużyn (dalej wychodzą pierwsze 3 drużyny z każdej z grup), 1 grupę z 4 drużynami (dalej wychodzą pierwsze 2 drużyny).
Do fazy pucharowej trafi 8 drużyn.
PS: w życiu bym nie pomyślał, że zgłosi się do turnieju 14 drużyn. :)
Z racji nierozłącznego od lat braterstwa broni ja upatruje faworytów gdzie indziej ;)
Ja się cieszę z obecności Hamilkara
Dobry team.
Szkoda mi tylko braku rafjara. Byłby wtedy prawdziwy powrót do przeszłości
Z Hamilcarem to będzie inny problem niż lag, jest nim strefa czasowa :P
Rafjar woli emeryturę :P
Szczerze co do Hamilkara to jest to dla mnie śmieszne ale nie będę robić gówno burzy poczekajmy trochę z tym -_-
Podoba mi się grupa B, zapowiada się tam bardzo ciekawie xd
Tak, grupa B będzie najbardziej wyrównana. Grupa C to jeszcze w większości stare twarze więc też powinno być konkretnie.
W grupie A zobaczymy jak sobie poradzą nowe twarze z dwóch drużyn.
Jak najbardziej jest to prawda, ale tylko od godziny 19:00 do 24:00, co dosyć mocno ogranicza zakres czasu w którym można by zagrać mecz, a będzie to szczególnie problematyczne w przypadku osób z innej strefy czasowej.
Edit:
Skoro tak, to równie dobrze możemy całkowicie dozwolić push-through. No bo przecież gramy dla ,,funu'', więc pozwolimy rozsmarować swoją armię kawalerią. ;)
Panowie, sami wystawiacie się na minę. Hadvar i Mist mają zupełną rację w tym względzie. My już to kiedyś w Warhamerze przerabialiśmy; mianowicie w pierwszych DMP jeden polski gracz dobrał sobie prosa z Francji i wygrali turniej. Do dzisiaj żartujemy sobie z tamtego turnieju i podajemy go za typowy przykład, czego nie należy robić, żeby nie zepsuć sobie zabawy. Ja oglądałem CoN i wiem jak ten gracz z Ameryki sobie radzi, zjedzą nas wszystkich bez mrugnięcia okiem. Żeby jeszcze takich mieszanych drużyn było więcej, to pół biedy, ale widzę tylko jeden wyjątek. Róbcie co chcecie; mam nadzieję, że finalnie nie będę musiał tego komentować w stylu: "A nie mówiłem". Kto się nie uczy na błędach innych jest sam skazany testować je na sobie. I na koniec, nie zamierzam wstawać o 4 nad ranem, ani czekać do późnych godzin nocnych, żeby dostosować się do strefy czasowej przeciwnika.
Dobra Panowie, ja tu tylko sprzątam, w ogóle mnie nie bawi decydowanie, wielokrotnie się przy tym sparzyłem w przeszłości i nie mam ochoty ponownie.
Tak więc - w świetle stanowiska większości uczestników, którzy do tej pory się wypowiedzieli - robimy tutaj turniej dla polskich graczy, wszystkich na w miarę równy, niskim poziomie. Zatem nie bierzemy wynalazków zagranicznych, którzy nas zjedzą na obiad (a naszą kolację).
Jak ktoś z uczestników ma coś jeszcze do dodania, to zapraszam do dyskusji. Im szybciej zamkniemy ten temat, tym lepiej.
Na ten moment - przeciwko udziałowi zagranicznych graczy są: Mist, Hadvar, Nieznajomy, Pyrrus.
Nie ma z tym problemu: Zachar.
Mnie jest obojętne.
Jeśli Bachus szuka w miarę ogarniętych graczy, to jest choćby Adi, z którym grałem w swoim pierwszym drużynowym turnieju w Rome, a ostatnio nawet udało się nam złapać kontakt. A co z Tyberiuszem, przecież zawsze świetnie się dogadywali. Jest jeszcze kilku polskich graczy ze starych czasów, na pewno któryś się skusi, tym bardziej wiedząc, że będzie miał w drużynie właśnie tak dobrego zawodnika jakim jest Bachus. Nie wiem, co Wy o tym sądzicie, ale po prostu na szybko można by dokooptować mu kogoś do zespołu. Nikt przecież nie ma do niego pretensji, wręcz przeciwnie, turniej z największym fanatykiem Rome II musi się odbyć. ;)
Ja mam mieszane uczucia bo problem z zagranicznikami jest jeden, że zawsze jakimś dziwnym cudem Ci gracze to są jakieś "OP koksy" którzy akurat nie mają co robić z czasem mieliśmy fajny przykład tego w 2v2 WH jak Weresha zabrał sobie Xiphosa i nagle się okazało że nikt nie ma na niego szans w danym czasie i pierwsze miejsce dla danej drużyny ;).
Ale do meritum, moim zdaniem wina jest po stronie Bachusa bo jest ponad 10 drużyn i pełno graczy i nagle się okazuje, że nie masz pary z tego co pamiętam to od początku trenowałeś z różnymi graczami czy na pewno zapytałeś się kogoś czy z Tobą nie zagra? Zakładam, że każdy wie jakim jesteś rzeźnikiem więc mógłbyś wybierać z kandydatów do drużyny. Żeby nie było to tylko moje odczucie co do dobierania sobie zagranicznych ludzi gdzie 99,9% graczy to Polacy.
@Pirx
Co do tego "ja tu sprzątam" to liczyłeś, że będzie inaczej niekiedy twarda decyzja i po sprawie, nie da się być dobrym dla wszystkich ;>
Jeśli chodzi o mnie, to wolałbym jednak zostać przy naszej społeczności, szczególnie że jest to pierwszy turniej od długiego czasu. Już na wstępie ustaliliśmy, że będzie on dość luźny i obawiam się, że wprowadzanie graczy zza granicy może spowodować niepotrzebny wzrost niezdrowej rywalizacji (tym bardziej, że nie mamy sędziów :P), nie wspominając już o różnicy w strefach czasowych (w CoNie się jeszcze udawało, bo była to kwestia dogadania 2 osób, nie 4). Dodatkowo, jak wspomniał Pyrrus, mamy dużo graczy na polskiej scenie, którzy pewnie byliby chętni na powrót do romka. Żebym nie został źle zrozumiany - uważam, że zapraszanie obcokrajowców na przyszłe turnieje to jak najbardziej dobra decyzja, ale nie w momencie gdy wychodzimy z inicjatywą od tak bardzo dawna.
Poza tym nie zgodzę się z opinią, że mamy słabych graczy. Jedyna różnica polega na tym, że Ruscy i inni trenują i rozgrywają turnieje regularne, a my raz na jakiś czas. Poprzednie występy naszych na CoN pokazały, że grając systematycznie, jesteśmy w stanie zachodzić daleko i pokonywać mistrzów.
Święte słowa Nikczemnik, CoN mimo tego że zawsze dostawaliśmy słabe nacje to szło nam dosyc nieźle :). Ten turniej to taki promyk nadziei dla naszej sceny Rome, chyba każdy wątpił w to że jeszcze kiedyś zagramy wspólnie. Musimy zadbać o to aby przebiegł w jak najlepszej atmosferze :)
A co do Hamilkara to przypomniał mi się finał włoskiego turnieju 2v2 :p
https://www.youtube.com/watch?v=EM8j...&feature=share
Nie mamy słabych graczy, po prostu w większości raczej zardzewiałych z powodu długiej przerwy. Sam zapisałem się do turnieju dla podbicia frekwencji; Rando chyba na coś tam liczy, ale jako że tutaj nie zagląda mogę pisać szczerze. ;)
Cześć chłopaki. Powiem tylko, że Bachus poprosił mnie o grę. Nie obchodzi mnie to szczególnie, jeśli mnie nie chcecie, to w porządku. Ale dla przypomnienia, mogłem zagwarantować, że nie będę opóźniał, gram cały czas z europejskimi graczami i nie ma opóźnień. Jeśli chodzi o strefy czasowe, to też nie jest problem, ponieważ moja strefa czasowa to -5, więc jeśli nie grasz rano, to ja się obudzę.
Oczywiście decyzja powinna należeć do mas i, jak powiedziałem wcześniej, nie mam nic przeciwko :)
Xd xd xd. To ja przygotuje popcorn.
Teraz to ktos sobie robi jaja :D
Nawet gdyby Bachus nie założył drugiego konta albo na prośbę Hannibala nie przetłumaczył jego myśli, to co to w sumie zmienia? :D Z drugiej strony, jakby było info, że można grać z zagranicznymi kolegami, to może ktoś by skorzystał również. Przecież klan SB ma kontakt z rosyjskim VM, nawet ja mam konto na ich forum, gdzie rozgrywali CoN. Na przyszłość może warto po prostu uściślić, kto może brać udział w danym turnieju. Zdecydowana większość graczy nie posiadała wiedzy, że można sięgać po zagraniczne posiłki.
Hami napisał to z wójkiem google (translate) - sam jestem w szoku.
Dobra, tak czy inaczej sprawa na ten moment wygląda tak, że odpada nam jedna drużyna i muszę pokombinować z grupami.
Translator nie przetłumaczy w ten sposób. To jest ładnie, gramatycznie napisane, składnia bez większego zarzutu. Ale jeśli serio dał sobie z tym tak dobrze radę, to czapki z głów. Miły akcent. :)
To Bachus nie chce grać z kims innym?
Na ten moment sytuacja wygląda tak, że drużyna bachusa i Hamiego została skreślona w grupie B.
Gdyby bachus zechciał dobrać sobie innego polskiego gracza, to przywrócę jego drużynę.
Na chwilę obecną:
- z Grupy A awansują 3 pierwsze zespoły,
- z Grupy B i C awansują 2 pierwsze zespoły, a trzecie zespoły stoczą mecz barażowy o wyjście do fazy pucharowej.
I nie marudźcie mi, że 2 tygodnie to mało na rozegranie 3-4 meczy. ;)
Do tej pory się nie odzywałem bo nie mam nic przeciwko temu żeby ktoś z zagranicy brał udział w turnieju. Jeżeli nie będzie problemu ze strefami czasowymi lub lagami to czemu nie pozwolić mu zagrać. Argument że jest za mocny (mimo że najprawdopodobniej jest) wydaje mi się trochę słaby choć w pełni go rozumiem (zbyt duża różnica poziomów zniszczy przyjemność z gry) aczkolwiek każda drużyna rozegra wiele meczy i ewentualnie tylko jeden ze zbyt silnym przeciwnikiem (zakładamy że ze zbyt silnym może nie będzie tak źle ;)). Więc jeżeli Bachus nie znajdzie teraz nikogo to pozwolił bym mu zagrać z Hamilkarem.
No i gość się wysilił i napisał po polsku (nie ważne czy pomógł mu Bachus czy Google i tak miłe zaskoczenie). Jeżeli sam to napisał to wow bo jest to napisane poprawnie a to nie łatwe w naszym pięknym języku :D
Genialnym plot twistem było by gdyby okazało się że Hamilkar jest po porostu polakiem z zagranicy :D
Bardzo dziękuję Seba za te słowa. Hammi jest świetnym gościem. Byłem w szoku, że człowiek z USA napisał w języku polskim do nas.
Domniemanie, iż ja mu to napisałem, lub założyłem fejkowe konto są żałosne.
Gdybym znalazł wcześniej gracza Polaka, to nie robiłbym zamieszania. Bardzo mi miło, że taki gracz zgodził się zagrać ze mną w drużynie. W turnieju, który dla pro graczy nie ma znaczenia.
Widocznie szanuje on nas.
Szkoda, że my banując go, nie okazaliśmy mu szacunku.
Jest mi bardzo przykro.
Cóż, jestem 1/8 Polakiem, ale nie znam języka. Z rosyjskich turniejów wiem, jak pisać za pomocą Google Translate, aby nie wyglądało to na kompletny bałagan. Dla mnie logiczne jest pisanie w twoim języku, kiedy i tak jestem jedynym facetem, który jest Anglikiem.
Tak jak powiedziałem wcześniej, nie mam nic przeciwko temu, żeby nie grać, jeśli wszyscy myślicie, że to nie w porządku, nie wezmę tego osobiście i wiem, że Pirx jest dobrym facetem, a ta sytuacja była nieco nieoczekiwana.
Jeśli kolega Hannibal dostosuje się do naszej strefy czasowej i nie będziemy musieli grać o dziwnych porach, to w sumie można to jeszcze raz rozważyć. Bachus jak zawsze w swoim dobrym, starym stylu. Nic się nie zmienił. :P Choć nadal coś mi tutaj nie pasuje. ;)