TUFF CUP 2vs2
zapraszam do dyskusji
START 11.11.2020r.
Dyskusje o turnieju również tutaj:
https://discord.gg/cUARQ9b
Wersja do druku
TUFF CUP 2vs2
zapraszam do dyskusji
START 11.11.2020r.
Dyskusje o turnieju również tutaj:
https://discord.gg/cUARQ9b
Kolejny lock-down już się zbliża, więc znowu będzie czas na granie. :devil:
Wydaje mi się że dobre zasady już mamy,formułę z Tuff Cup 1v1 też śmiało można przełożyć na 2v2 bo był to bardzo ciekawy format i tak właściwie jedyne za czym bym się rozejrzał to za nowymi,zbalansowanymi mapkami. Na pewno Pirx,a pewnie i więcej graczy pamięta turniej "Krwawe Igrzyska" gdzie wybierane były mapy poprzez klikanie bezpośrednio na mapie kampanii dzięki czemu odkryta została cała masa przepięknych i naprawdę ciekawych map. Nie mówię że i takie rozwiązanie bym teraz zastosował ale zmierzam do tego że Rome 2 z pewnością ma perełki czekające na odkrycie i więcej zbalansowanych map niż obrzydliwa Nemetocenna i nieco ładniejsze Piramidy... Przy pierwszych zgryźliwych tetrykach został zrobiony krok w dobrą stronę bo ta pula map była większa ale teraz bym poszedł z tym jeszcze krok dalej. Mógłbym nawet pomóc organizatorom poszukać paru ciekawych mapek.
Podpisuje się pod postem Duce rękami i nogami. Sam również mogę pomóc w szukaniu ciekawych map
Co do zasad, to przy licznych armiach pasowałoby mi zwiększyć limit piechoty do max 16 ale to nic niezbędnego ( dałoby po prostu rzeczywistą możliwość wybrania 40 jednostek w armi- bo obecnie najbliżej była chyba Kimmeria która mogła uzbierać 37slotów- co prawda papierowych
i założyłbym temat do zapisów bo im dłuższy termin tym lepiej.
Na pewno jeszcze sporo zejdzie na dyskusje o zasadach
Nie znalazłem w którym turnieju to było grane, ale pamiętam że było kilka fajnych mapek płaskich, np. taka przy Gibraltarze.
Coś takiego znalazłem przy Starciu Antycznych Potęg: 0,670 0,327 (mapa płaska)
Jestem jak najbardziej za graniem na innych mapkach, chociaż doświadczenie uczy że ludziom się nie chce wyklikiwać i z reguły wolą Nemeto.
Edit:
Znalazłem mapki z Use it Lose it z 2015 roku - do przetestowania
Maps 5 września 2015 o 16:11 - Trolley
Attacker direction is always north or south!
Pyramids 0.530 0.747
Sarai 0.831, 0.299
Samander 0.725, 0.347
Pyramids east 0.531 0.740
Gelonus 0.753 0.221
Addumatu 0.659 0.687
Aktau 0.823 0.456
Belz 0.414 0.210
Malva 0.463 0.375
Ebora 0.039 0.557
Iol 0.164 0.634
W Rome 2 niestety nie ma(a przynajmniej ja nie umiem znaleźć) opcji ręcznego wpisywania koordynatów co bardzo utrudnia sprawę przy dodawaniu takich map :(. Z map gotowych które moim zdaniem spokojnie się nadają to : Armavir,Ateny, Dimmidi (aż dziw że nie została wcześniej dopuszczona bo to dosłownie pustynna Nemetocenna), Mauzoleum w Halikarnasie, Medhlan,Migdol,Mons Regius, Rhougion, Stonehenge. Zachęcam by każdy zainteresowany je sobie sprawdził bo moim zdaniem od dawna powinny być dopuszczone do grania zarówno 2v2 jak i 1v1. Najbardziej kontrowersyjne jest Mauzoleum w Halikarnasie bo bitwa toczy się na...Zboczu góry z bardzo pochylonym terenem. Obie strony mają jednak równe szanse a co ciekawe po jednym graczu każdej z drużyn rozstawia się na wyższym terenie,wydaje mi się że to może być ciekawa mapa taktycznie ale też zrozumiem jeśli zostanie odrzucona,pozostałe uważam już za w pełni zbalansowane,ładne i interesujące.
Moze usuniemy nameto?
Trzeba chwilę poklikać, ale przy powiększonej na full mapce nie ma tragedii. A jak już raz się wyklika i wczyta grę, to mapka zostaje zapamiętana i można ją swobodnie wybierać w przyszłości. Jeżeli komuś nie będzie się chciało klikać, to zawsze zostaną mu mapki gotowe.
Ja bym dał sporo map tym razem, żeby było zaskakująco. Co do usunięcia Nemeto, pewnie parę osób by się zdenerwowało (np. Bachus :D).
Zasady trzeba mocno przeformatować pod 2v2, bo teraz są napisane pod 1v1.
Ok,odniosę się po kolei w tym jednym temacie bo uważam że jest ich za dużo i zaraz będzie jeden wielki chaos w tym dziale. Już teraz nieomal odpowiedziałem w trzech tematach zamiast w jednym...
Jeśli chodzi o zasady to jedyne co bym zmienił w zasadach Tuff Cup które były przy okazji 1v1 to max 7 mieczy a nie max 8, poza tym były ok. Można spróbować budżet 13000 ale powyżej tego bym nie zwiększał bo im większy budżet tym większe ryzyko lagów. Jeśli chodzi o wywalenie Piramid i Nemeto jak najbardziej jestem za. A przynajmniej chociaż żeby tego Nemeto nie było. Natomiast wciąż nie jestem przekonany do customowych mapek,chyba że każdy kto jakąś zaproponuje poda przynajmniej przybliżone miejsce w jakim się znajdują,niestety brak tu opcji jaka jest w Attyli że można ręcznie wpisać koordynaty.
Zgadzam się z przedmówcą. Zmniejszyłbym limit mieczy z 8 do 7, to uczyni frakcje mocarne trochę mniej mocarnymi, ponadto jeżeli zostaniemy przy limicie 14 jednostek piechoty max (który był optymalny moim zdaniem) to zachowa to fajny balans piechoty i zmniejszy różnice w sile piechoty między mocarnymi i pozostałymi frakcjami. Mapy nie robią mi różnicy, jeśli komuś się chce znaleźć zastępcę Nemmetocenny to ja nie mam nic przeciwko.
Nie zmieniałbym budżetu. Ewentualnie może w przyszłych turniejach coś...
Dodalem w wątku z szukaniem mapy instrukcje jak mapke dodac, stwierdzam ze jest dosc klopotliwe zatem proponuje ze dodamy 5 nowych map, i ja znajde takie zeby pomylenie sie o 1 dwie wartosci nie stwarzalo problemu w grze. Czyli musza byc to mapki mocno uniwersalne
O turniej ,dopiero wczoraj na nowo zainstalowałem steama po przeprowadzce . Dobrze że mi zachar dał znać bo bym wgl nie wiedział xd . Wygląda to fajnie ,mam nadzieję że znajdę czas i nowy internet da rade
Popieram pomysł zmniejszenia limitu do 7 mieczy.
Co do budżetu, nie leciałbym pow. 13k. Ta kwota daje już spore możliwości, ale tak do 30 jednostek. Przy wyższym budżecie ryzykujemy po 80 jednostek po 2 stronach i związany z tym lag.
Mysle ze musimy troche potestowac te zasady na 2vs2, i zdecydujemy
Bachus troche potestowal i ja z czarixem i jednak jest problem z lagami w zwiazku z tym proponuje ograniczyc ilosc jednostek do maks 25 na gracza?
Mozna zmniejszyc tez limit pieniedzy do 12000 ale nie wiem czy to konieczne
Czy ktos tez testowal?
Proponuje tez dac nazyw drużynom zeby byl fajniejszy klimat. Tylko moze nawziaujace do epoki
Np. Gniew Sparty, Trójzęby Posejdona, Legio Germanica albo Etruscy Młodzieńcy :)
Bedzie fajniejszy klimat a mi bedzie moze lepiej komentować bo nie bede musial mówic "druzyna takiego i takiego" tylko "Gniew sparty" cos tam...
Jestem przeciw zmianie ilości kasy, powstanie niepotrzebne zamieszanie. Zostałbym przy 13k. Również nie zmieniałbym limitu jednostek na 25, bo szczerze, mało kto i bardzo nieczęsto przekracza się ten limit.
Co do nazw drużyn jak najbardziej spoko, tylko jedno pytanie - dozwolone jest by wybierać jako nazwę drużyny nazwę jakiejś jednostki z gry?
Ja bym również został przy pierwotnych limitach, tylko dał 7 mieczy zamiast 8.
Jak zdarzy się czasem lag to jakoś to przeżyjemy. Na tych zasadach z dużymi armiami i większym budżetem właśnie nieprzewidywalność jest najlepsza. Można pójść w kite, można pójść w rush, można pójść w zbalansowaną armię. Przy limicie 25 jednostek będzie nastawienie raczej na balans.
Granie bez płynności nie ma sensu. Zabije ten turniej. Zasady do 40 jednostek na armię to potencjalnie nawet 160 oddziałów w bitwie. W praktyce ciężko to zrobić, ale tacy Ardiajowie są w stanie zbudować taki build.
160 jednostek to gra w stylu 4v4 czyli totalny lag, pokaz slajdów. 120 jednostek to tak jakby 3v3 czyli także bardzo słabo. Płynne rozgrywki to najczęściej 1v1 i 2v2.
Większość graczy nie ma światłowodu, a tyko on daje gwarancję płynności, oraz nie posiada mocnego kompa.
Reasumując, tu nie chodzi o to by jakoś to było, ale o to by było dobrze.
Moim zdaniem lag przy 30 jednostkach na gracza bedzie zbyt duzy, bitwy beda sie wydluzac w nieskonczonosc bedzie rosla frustracja.
Mamy nowe mapy i mysle ze max 25 jednostek na gracza nie zabije unikalnosci zasad.
Zostawmy mzoe do tego te 13000 na zakup armii to moim zdaniem da mozliwosc budowania specjalizacji armii, naprzyklad ktos pojdzie w elite a druga osoba z teamu w lekkie jednostki, albo jeden w piechte a drugi w jazde.
Moze nawet nomadzi wypadna ciekawe w takim podwojnym rosterze. Troszke bym ich zmodyfikowal zeby byli bardziej przydatni jako frakcja szturmowa lub kajtowa.
Dobra Panowie, ale zamknijmy jak najszybciej temat zasad i określmy termin zapisów, żeby też nie rozwlekać tego za długo.
Jeżeli uniknięcie laga jest priorytetem, to tak określmy zasady.
Jak dla mnie nie ma pospiechu. Start turnieju jest 11.11.2020
Marzy mi się takie losowanie... Losowanie live jak za dawnych czasow :)
Na jakich mapach i zasadach w końcu stanęło? Dla mnie osobiście kwestia uniknięcia laga to priorytet bo nic nie zabija frajdy z grania tak jak gra w 10 fpsach.
W ramach nakręcania się do turnieju polecam obejrzenie Barbarians na Netflix.
Czyli fabularyzowana historia Arminiusa i bitwy w Lesie Teutoburskim.
Właśnie skończyłem sezon. Jestem pod mega wrażeniem, przede wszystkim w mowie germański u Germańców i łacina u Rzymian. Zero angielskiego (produkcja niemiecka). Napiszę tak, Gladiator to jest oczywiście magia, ale ta produkcja z oryginalnymi językami, a nie wszechobecnym angielskim robi konkretny klimat historyczny.
Chcę krwiii!!! :)
https://www.youtube.com/watch?v=1mBnYJcZJ-A
Planuje zamknąć zapisy 10 i zrobić wtedy losowanie grup.
Tak informacyjnie pisze...
Tez oglądałem , polecam :)
Obejrzałem pierwszy odcinek i powiem że dbałość o szczegoły (rekwizity, uzbrojenie), choć za bardzo sie znam to super
Ale sama fabuła w pierwszym odcinku i sporo szczegółow jest beznadziejnie infantylna...
No ale jak sie oglada teraz pierwsze odcinki Wikingów to też widać nędze w porównaniu z poźniejszymi
Ma szanse rozwinać się do epickiego serialu.
Panowie (i panie jesli są)
Ponieważ sytacje druzynowe jeszcze sie klaruja (jedna druzyna sie chyba rozpadnie, ale za to doszly 2 nowe chetne osoby)
Wiec losowanie grup przekladam na najpozniej 12.11.2020r.
Chodzi o to ze fajnie by bylo zeby bylo 18 druzyn a jest na to spora szansa...
Tym czasem mam jeszcze jeden problem jak rozstawiamy grupy?
Czy robimy dwie duze grupy czy wiecje malych, niestety przy 17 druzynach ciezko to rozplanowac
narazie ostawilem tak:
https://challonge.com/pl/uy0cbkyh
obejrzycjie i pogadajmy o tym
Hmm...Mogą być duże grupy ale tylko jeśli będzie odpowiednio dużo czasu na rozegranie. Osobiście wolałbym jednak grać na mniejsze bo po pierwsze nie będzie tak przytłaczającej liczby meczów a po drugie mogą być większe emocje w walce o wyjście.
Racja zgrupami, wyjdzie bardzo duzo meczow i bedzie to trwalo wieki
Pokombinowalem jeszcze z challogne
Jesli bedzie 17 lub 18 druzyn to zrobilem tak: https://challonge.com/pl/uy0cbkyh/bracket
Dodalem 3 puste losy dzieki temu mamy 4 grupy, gdzie 3 grupy sa po cztery druzyny a jedna ma pieć drużyn.
Z grup wychodza 3 pierwsze miejsca czyli odpada 5 lub 6 druzyn a do play offow przechodzi 12 druzyn.
Plus jest taki ze miejsca pierwsze w grupach zostana nagrodzone tym ze startuja w dopiero w 2 kolejce playoffow wiec bedzie warto grac w grupach o najlepsze miejsce.
Fajnie się to zapowiada, jest parę mocnych ekip :)
Już nie mogę doczekać się losowania xD
Parę drużyn mocnych jest ale i tak dla mnie największymi faworytami są Hadvar i Duce.
Ja wolałbym większe grupy bo to jak teraz to zwyczajnie krótszy turniej, mniejsze obawy z wyborem nacji, mniej zabawy.
Zgadzam sie rowniez, ale boje sie ze ja nie wyrobie z ogarnianiem meczow, pozatym niechcialbym zeby to trwalo az tak dlugo (bo i tak pewnie wyjdzie ze 2 miechy obstawiam). Ale fakt im wiecej zabawy tym lepiej.
Pamiętajmy, że potem jest drabinka podwójnej eliminacji. Więc i tak po grupie będą jeszcze minimum 2 mecze (w drabince wygranych, w drabince przegranych).
A co myślicie o tym by w fazie grupowej zrobić mecze bo3
I w taki przypadku za wygraną 2:0 byłyby 3 punkty a przy wyniku 2:1 podział punktów 2 dla zwycięzców i 1 dla przegranych? Unikniemy remisów a odrobinkę to może wydłuży fazę grupową