http://img228.imageshack.us/img228/3597/beznazwy2fa.jpg
Trailer:
http://uk.pc.ign.com/dor/objects/76283/ ... 60110.html
Strona:
http://www.totalwar.com/
http://img683.imageshack.us/img683/663/shogun.th.jpg
Uploaded with ImageShack.us
Wersja do druku
Spóźniłeś się viewtopic.php?t=5091 :D .
NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, to nie moze byc prawda!!! :cry:
:cry: :cry: :cry: :cry:
Nie bylem akurat na glownej i nie widzialem nowych tematow
Wlasciwie niedlugo chyba bedzie mozna stworzyc dzial dla Shoguna tak jak bylo z NTW
To najlepsza wiadomosc jaka mogla byc :) Nie gralem w jedynke wiec dla mnie to genialny wybor :PCytat:
Zamieszczone przez Volomir
:? Ja chciałem Rome 2. Klimatu Japonii nie czuję...nie, to nie dla mnie. Chociaż sprawdzę.
Ma byc 9 klanow, nie znam sie, nie wiem ile ich faktycznie bylo, ale moze ktos obeznany wymienic i opisac je? Albo chociaz dac jakies linki do zrodel? :P
No cóż, swojego zdania jednak nie zmienię i nadal uważam, że tą grą CA strzela sobie w stopę. Bardzo jestem ciekawy czy japoński wydawca maczał w tym wyborze palce ;).
Środowisko graczy jednak trochę się zmieniło od 2000 roku i wątpię, iż Shogun 2 zostanie przyjęty szeroko, te klimaty są o wiele bardziej specyficzne niż "swojskość" dla Europejczyków i/lub Amerykanów z Medievala/Rome/Empire, a sytuacje z wciskaniem na siłę Ameryki np. do Medievala udowadniają, że każdy szuka jakiejś identyfikacji z grą, większość środowiska Total War ponadto optowała za Rome 2.
Wg mnie wszystko to o co walczyliśmy w poprzednich odsłonach(różnorodność jednostek, wielość prowincji, nacji itp.) zostanie zostanie tutaj zaprzepaszczone z powodu ograniczeń jakie pociąga za sobą umiejscowienie gry w Japonii.
Osobiście z pewnością Shoguna 2 nie kupie.
Jeśli to nie żart, to bardzo, bardzo dziwnie. Przecież pokazywali hełm z starożytności ... nie wiem. Może 2 części naraz robią? Albo rozszerzą zasięg?
Nie mniej, jedną z rzeczy, które mogą mieć zaciekawić w najnowszej odsłonie, będą walki wręcz Samurajów (może to efektownie wyglądać), i akcję ninja. No i ciekawe, czy zrobią Kensaia :lol:
:D - bo cóż więcej po za uśmięchnietym pyskiem można dać :)
Licze na wspaniala sciezke dzwiekowa
E: Skoro juz powstal osobny dzial, mozna przeniesc ten temat. Tak mysle. Ja. Wojtek.
E2: Jak zostac prawdziwym ninja? Proste, olac studia
A wiedziałem że zrobią shoguna 2 :D
Świetnie, znowu będzie można robić akcje 'ninjami', również jak poprzednik liczę na świetną ścieżkę dźwiękową. Tylko czy na moim kompie to pójdzie ? :?
Nie grałem w Shogun I ale jee :D wreszcie coś nowego jakiś inny ciekawy klimat.
Jakie ograniczenia? Japonia jest większa od dzisiejszych Niemiec więc nie jest aż tak źle jak niektórzy pewnie myślą. Japonia jest też bardzo mocno zaludniona więc pewnie wtedy też byłą. A wielkość prowincji niby jaka ma być? Taka jak w Empire? I kto niby walczył a taką wielkość prowincji? A zaprzepaszczenie sporej częsci nowości z Empire typu armie klonów wielkie prowincje jak najbardziej mi pasuje.Cytat:
Wg mnie wszystko to o co walczyliśmy w poprzednich odsłonach(różnorodność jednostek, wielość prowincji, nacji itp.) zostanie zostanie tutaj zaprzepaszczone z powodu ograniczeń jakie pociąga za sobą umiejscowienie gry w Japonii.
Wygląda na to że chcą zrobić grę klimatyczną. Co prawda po Empire miałem już nie czekać na żadną grę CA ale i tak planuję kupić :D .
Mam nadzieję że teraz zrobią grę taką jaką oni by chcieli żeby wyglądała i że nie będą patrzyli tylko na kasę.
Większa od dzisiejszych Niemiec, niezwykłe :roll: Co jak co, ale z ograniczeniem nie ma co dyskutować, bo to chyba oczywiste.
Fajnie, wreszcie po 10 latach ;)
Akurat bd miał nowego kompa, jak S2 wyjdzie :D Już nie mogę sie doczekać pierwszych screenów.
I oby twórcy nie zamknęli rozgrywki tylko w Japoni. :D
Dla gry w tym klimacie jestem gotow zmienic moj komp na nowszy ( chociaz N:TW chodzi mi na full ) Wszystko tylko nie klimat broni palnej w serii TW. Oczekuje z niecierpliwoscia na pre order i na pewno bede jednym z pierwszych, ktory zamowi nowa gre. Rome TW gram do tej pory, dzieki modom ( uwazam ze powinni zrobic dotacje na swoich stronach, gosciom z RTR a pozniej EB dalbym troche kasy za ich trud i wolny czas , w przeciwienstwie do STEAM, ktory zre kase za kilka jednostek ale TO SE NEWRATI :/ ) .
Świetnie.. skoro wrócili z Medieval'em czemu nie wrócić z Shogun'em.. jestem z CA od początku i pamiętam w pierwszym Shogun'ie chociażby wysiłki w utrzymaniu rodu i możliwości dalszej gry :D .. czekam z niecierpliwością.. aaa i tak daleko od prochu nie odeszli :) chyba, że pominą przybycie Portugalczyków ale to by mnie się nie spodobało..
Suuuuuuuper....Mam nadzieję że uda im się przywrócić klimat z jedynki....Wspaniała wiadomość :!: :) :P
Jeśli to będzie pewne na 100% to zajebioza :) - Jak to się mówi - wypas że hej :)
Kozak! chyba nie mogło być lepszej wiadomości.... dajcie mi tą grę jak najszybciej 8-)
Zapewne zróżnicowanie jednostek i nacji będzie oszałamiające... . Gdyby to był dodatek - nie byłby zły, ale jako osobna gra, która będzie robiona przez dobre kilka lat - jestem zawiedziony.
Aż mi się smutno zrobiło :(
Shoguna 2 mogłoby uratować dodanie Korei, wschodnich Chin, skrawka Mongolii. Sama Japonia to o wiele za mało. Przynajmniej znany będzie dodatek: "Mongol Invasion". Brak Chin czy Korei, a jedynie sama Japonia, byłby czymś niepojętym. Czyżby obawa przed wzajemną nienawiścią pomiędzy tymi trzema nacjami?
Co mi po klimatach Japonii, jak można byłoby rozszerzyć grę o wschodnią Azję? Jak nie teraz, to kiedy Chiny byłyby w tej grze?
Skoro Turkami można było dokonać podboju Ameryki, to czemu Japończykami nie Chin? Względy polityczne?
Jestem przekonany o tym, że spartolą tą grę jak i Napoleona. Kampania będzie prostacko łatwa, mało prowincji, durny komputer na poziomie kampanii i w bitwie. Pamiętam, że w Szogunie na vh/vh nie wszytkimi rodami byłe w stanie skończyć kampanię, a w Napoleonie zdobyłem całą Europę bez problemów na automatycznych bitwach. Wyciąganie pieniędzy od ludzi i tyle. Mogliby przecież stworzyć AI na poziomie jaki występuje w niezłych modach, a zrobią koleiną gierkę dla dzieciaków.
Ano właśnie, Chiny i Korea powinny być i basta. Chociażby w takiej formie jak to miało miejsce z Ameryką w Medieval 2.
Twórcy bardzo się ograniczyli i stoją teraz przez dużo większym wyzwaniem niż nawet w przypadku Empire:TW. Jak zrobić Shoguna 2, by był grą o podobnym stopniu zróżnicowania jak wcześniejsze odsłony?
Nie wzięli pod uwagę XIX wieku (1789-1914 (bądź 1871), który okres ten mógłby być najbardziej okazałą częścią serii, gdzie akcja działaby się od obu Ameryk poprzez Europę, Afrykę, południowo-wschodnią Azję, Japonię. Pełny wachlarz nacji, kultur, ras. Okres kolonialny znów nieruszony.
Również czasy 1492-1700 odsunięte na bok z niezrozumiałych względów.
Zostałaby starożytność, czyli Rome 2. Przez wielu uważany za najlepszą część serii. Również nierozpatrzony. A odświeżenie byłoby niemal epickie. Barwność czasów starożytnych, zróżnicowanie kulturowe na stosunkowo niewielkim obszarze świata (od Europy po Indie).
Wybrali Shoguna 2. Gdyby chociaż pokusili się o te Chiny (Chu Ko Nu! I dziesiątek innych broni) czy Koreę. Ale znów nie. Mam nadzieję, że do oryginalnej gry dołączą dobre Sake, by zachęcić do zakupu.
Na szczęście będą w grze bohaterowie. Wyszkolę takiego na mistrza Minetsu i zjednoczę całą Japonię.
FFFFFFFFFFFFFUUUUUUUUUUUU-
Bardzo kiepski wybór, biorąc pod uwagę to, że zdaje się większość graczy chciała Rome 2. Japonia to z pewnością nie to, co mogłoby odświeżyć serię. Twórcy prawdopodobnie liczą, że pojadą na popularności Shoguna 1, ale zapewne srogo się na tym ,,przejadą".
To teraz porównaj Japonię to wielkości Europy+kawałka bliskiego wschodu+Afryki i do wielości nacji, które zamieszkiwały te tereny w każdym okresie historycznym :roll:.Cytat:
Jakie ograniczenia? Japonia jest większa od dzisiejszych Niemiec więc nie jest aż tak źle jak niektórzy pewnie myślą. Japonia jest też bardzo mocno zaludniona więc pewnie wtedy też byłą. A wielkość prowincji niby jaka ma być? Taka jak w Empire? I kto niby walczył a taką wielkość prowincji? A zaprzepaszczenie sporej częsci nowości z Empire typu armie klonów wielkie prowincje jak najbardziej mi pasuje.
Shogun w porównaniu do poprzednich odsłon będzie grą malutką, np. ze skromnym i mało różnorodnym roosterem.
Staraj się tez czytać ze zrozumieniem - Shogun siłą rzecz będzie zaprzepaszczeniem tego co gracze wymusili na CA w Napoleonie, a co było bolączką poprzednich gier - armie klonów.
Nie zdziwiłbym się gdyby to było pójście na łatwiznę - Shogun nie będzie wymagał takich nakładów pracy jak np. Rome 2, ograniczenie się do Japonii tylko potwierdza tezę o niechęci do tworzenia "pełnych" i szeroko ujętych gier.Cytat:
Twórcy bardzo się ograniczyli i stoją teraz przez dużo większym wyzwaniem niż nawet w przypadku Empire:TW. Jak zrobić Shoguna 2, by był grą o podobnym stopniu zróżnicowania jak wcześniejsze odsłony?
Nie wzięli pod uwagę XIX wieku (1789-1914 (bądź 1871), który okres ten mógłby być najbardziej okazałą częścią serii, gdzie akcja działaby się od obu Ameryk poprzez Europę, Afrykę, południowo-wschodnią Azję, Japonię. Pełny wachlarz nacji, kultur, ras. Okres kolonialny znów nieruszony.
Również czasy 1492-1700 odsunięte na bok z niezrozumiałych względów.
Zostałaby starożytność, czyli Rome 2. Przez wielu uważany za najlepszą część serii. Również nierozpatrzony. A odświeżenie byłoby niemal epickie. Barwność czasów starożytnych, zróżnicowanie kulturowe na stosunkowo niewielkim obszarze świata (od Europy po Indie).
Wybrali Shoguna 2. Gdyby chociaż pokusili się o te Chiny (Chu Ko Nu! I dziesiątek innych broni) czy Koreę. Ale znów nie. Mam nadzieję, że do oryginalnej gry dołączą dobre Sake, by zachęcić do zakupu.
Creative Assembly bardzo mocno się przejedzie na tej grze, zobaczycie, że sprzedaż będzie kulała.
Co tu dużo mówić - w okresie gdy w Europie strzelano z armat i muszkietów i żeglowano po całym świecie, my będziemy kierować bandą krzykliwych tzw "samurajów" na odizolowanej wyspie. Wspaniale. Następną grą powinna być "Africa: Total War" z akcją w X wieku. Też będzie to "coś nowego", a mnie dodatkowo odpadnie argument o niewielkim skrawku świata.
To teraz wyobraź sobie że dadzą po prostu inną skalę mapy.Cytat:
To teraz porównaj Japonię to wielkości Europy+kawałka bliskiego wschodu+Afryki i do wielości nacji, które zamieszkiwały te tereny w każdym okresie historycznym :roll:.
Jak dla mnie w Medku II brakowało najbardziej klimatu czyli czegoś co cię wciągnie do gry i pozwoli poczuć ze naprawdę jesteś królem. Fakt że będzie tylko Japonia wcale nie musi odstraszać. Bo co jeżeli np. będziemy mieć naprawdę długaśny okres czasu? Ale tutaj łatwiej wytworzyć klimat niż w Empire gdzie jest pół świata. Dziwią mnie wasz posty w stylu gry i tak nie kupię bo tylko Japonia a jeżeli będzie to wielki hicior i twórcy naprawdę się to tego przyłożą? Wydaje mi się że oni robią teraz to co chcą, może pragną stworzyć takiego Shoguna jakiego nie mogli jeszcze 10 lat temu. Napoleon o zgrozo się chyba dobrze sprzedał więc nie muszą wracać do korzeni bo to korzeni się wraca jak gra podupada.
No ale i tak po Empire straciłem zaufanie to CA więc na grę się na pewno nie rzucę. No ale te trailery to robią klimatyczne.
Edit. EMPIRE to oni robili od wydana Rome więc długo.
Z drugiej strony może własnie dlatego wypuszczają szoguna 2 - który obszarem jest mały i nie wymaga dużo czasu i nakładu pracy i przygotowując się do ROME 2 żeby nie skopać tego jak EMPIRE które wydali na szybko bo czasu już nie mieli. Możliwe ze rozwiązania zastosowane w SZOGUNIE 2 będą później dopracowane w ROME 2 - to tylko spekulacja ale............BO raczej dobrze wiedza ze ROME była najpopularniejszą częścią gry i spartolenie jej w stylu EMPIRA by było strząłem sobie w kolano.
Bo w czasach kiedy powstawał ROME 1 grafika nie była tak zaawansowana wiec tworzenie grafik nie było tak pracochłonne jak teraz. A różnorodność jednostek w ROMIE była powalająca. I raczej nikt nie chce powtórki z EMPIRA
Momencik. Wszyscy tu rozpisują jakieś bzdury o tym, jaki to ograniczony obszar, jaki to zawężona skala działań i tym podobnie brednie.
Czy jest tu ktoś kto ma blade pojęcie, jak wyglądała 16 i 17to wieczna Japonia ? Jakie było tam zaludnienie, jaka była tam sytuacja polityczna - co tam sie wogole dzialo ? Bo z tego co czytam to większości wydaje sie ze to jakas odosobniona wysepka haiti na ktorej walczyly ze soba dwie czy trzy bandy po kilkadziesiat osob i to byla cala wojna.
Otoz siegnijcie do źródeł historycznych i poczytajcie chwilke - mowie to do tych dyletantow ktorzy nie wiedza o czym jest shogun. Tym bardziej ci którzy nie mieli stycznosci z pierwszą czśćią gry. Tam jedna bitwa o stolice Kioto toczona była przez 100 tysiecy żołnierzy. A była to jedna z wielu bitew w wojnie domowej ! Takie liczby w Europie były nierealne. Tamtejsza Japonia była większa i bogatsza i bardziej zaludniona niż Europa w erze Medieval Total War czy tez nie mowiac juz o Rzymie starozytnym.
Od charakteru tego epizodu historycznego, Sengoku Yidai wziela swą nazwę cała seria - Total War. Gdyż to był jeden z prototypowych przykładów w dziejach wojny totalnej. Zachwiala sie struktura spoleczna i formowal sie nowy porzadek. Walka toczyla sie o to, kto bedzie niewolnikiem a kto Panem w tym nowym spoleczenstwie na wiele stuleci w przod. Powstawaly i upadaly sojusze - wspaniale srodowisko do idzwierciedlenia w grze takiej jak Total War, gdyz dyanamika i rezulat dzialan byl trudny do ogarniecia i przewidzeania. Jakas mafia zdobywala kontrole nad prawie cała Japonią po czym padała przed metą i znowu był chaos i zabaw od nowa. Jakbym iał pwoiedzieć , który epizod historyczny najlepiej przeniesc w realia gry to na pewno ten. Nie tylko ale jako jeden z nielicznych.
Shogun pozatym to zamknięcie pewnego koła. Pewnej dekady pewnej epoki. Do tego opórcz samej rozgrywki neisie ze sobą pewnego ducha. Wiem ze pełno tu dzieciaków wychowanych na grach - gniotach ale Total War uchwyca zenistycznego ducha prostoty wojny. To wrecz ziemia swieta total war. Proponuje wiecej szacunku dla tego dziela.
Oby tylko Shogun 2 nie był na mechanice Empire Total War, ale tak czy siak będe pierwszym, który kupi tę grę :D :D
Już nie mogę sie doczekać ;p , ale swoją drogą wypadało lepiej by dodać Koree i kawałek Chin i umieścić w okresie ataków Kubiłaj Chana...
Proponuję przede wszystkim większego szacunku dla Nas, bowiem nigdy nie wiesz z Kim masz do czynienia po drugiej stronie kabla sieciowego.Cytat:
Zamieszczone przez chantholly
Jeśli miałbym podać przykład rzeczywistej prostoty ducha walki to podałbym przykład Settlers 1, w którego namiętnie pogrywałem, a i dziś od czasu do czasu sobie odpalę, więc teksty w stylu "dzieciaki" są nie na miejscu.
Wspominałeś o źródłach. A więc z zawodowego punktu widzenia jestem ciekaw, czy czytałeś te źródła w oryginalnym brzmieniu? A jeśli jedynie przetłumaczone to przez kogo? A jak przetłumaczone, ale powołujesz się na ich opracowaniach, to może autorów tychże?
Chyba, że masz na myśli jedynie opracowania historyczne i popularnonaukowe o Japonii - to żadna sztuka przy dzisiejszych możliwościach. Ale podejrzewam, że ty, jako ekspert, na pewno wiedziałeś co miałeś na myśli pisząc "źródła". Wiem już przynajmniej do kogo się zwrócić, jeśli będę potrzebował pomocy w problemach dotyczących historii Japonii. Nie będę musiał ani wyjeżdżać do kraju Kwitnącej Wiśni, ani przekopywać internetu, nie mówiąc już o szukaniu tłumaczeń/tłumaczy tekstów źródłowych. Z pewnością teraz to forum zyskało kompetentnego historyka specjalizującego się w historii Japonii i liczę na owocne tematy twojego autorstwa w dziale historia.
Cytat:
Zamieszczone przez Adamsky
Czemu ma być Mongol Invasion, a nie dodatek o inwazji Japończyków na półwysep koreański, a dalej Chiny? CA po wypuszczeniu MTW2 Królestwa pokazało, że nie daje takich samych dodatków... może być różnie.
Ehhh mało się nie popłakałem po trailerze, człek ma wreszcie swoje 5 minut :)
Adamsky co cię ugryzło? Fakt iż chantholly napisał prawdę iż uważanie Japonii za malutki zaściankowy kraik jest głupotą i dowodem na nie znajomość reali? I o co kama z tymi źródłami? Skąd wiesz na czym opiera swe dane? I po kiego napisałeś czysto ironizującego posta. Fakt iż napisał to miles a nie takie autorytety jak Kwidziu znaczy iż możesz go zjechać? I uznać że nie ma pojęcia o czym mówi?
Na tej mapie z trailera były tylko trzy czy cztery różne kolory prowincji, a jeżeli ma być 9 nacji, to może reszta jest na kontynencie (Chiny, Korea, może Mongolia)? Bo jeżeli nie zrobią Japonii w jakiejś wybujałej skali i nie podzielą jej na dwa miliony prowincji (no dobra, może na jeden milion), to żeby nie było sytuacji, w której podbijasz całą mapę po kilku godzinach gry, muszą dorzucić do Japonii przynajmniej część Azji.
PS: Zrobiłem na szybko mapkę z zaznaczonymi strefami: a) z trailera, b) taką jaka moim zdaniem musiałaby być, żeby gra nie była klapą i c) z wymarzoną mapą, choć te marzenia nie są aż tak wybujałe jeśli wziąć pod uwagę to, co dostaliśmy w Empire albo w Medieval II.
http://img22.imageshack.us/img22/319/shoguno.jpg
Wiem, że brzydko zrobiona, nie z tej epoki i niestarannie, ale co myślicie tych trzech różnych zasięgach mapy?
Adamsky, nie czuj sie urazony. Mowilem do osob, ktore chcialyby z Total War zrobic gre fantasy. Chiny, Korea, moze jeszcze srodziemie ? Opanujcie sie - takiej sytuacji historycznej nie bylo o jakij mowicie aby Japonia napadla na Chiny.
Nie jestem zadnym ekspertem. Po prostu owczesna Japonia byla gesto zaludniona i nie jest zadna tajna wiedza.
adamsky już taki jest, jak nie wie co powiedzieć to albo pisze brednie, albo zamienia sie w jednostajnie myślącego typa i robi sobie kpinę z tematów... najlepiej nie komentować tego człowieka..
Tak siak czy owak, Shogun 2 będzie na 100% grą z okresu wojen klanów Japońskich, raczej bez wycieczek na zachód..
Spoko, spoko. Po prostu trzeba trochę rozruszać to skostniałe forum. Mam setki innych ciekawszych zajęć niż się na kogoś obrażać.Cytat:
Rozumiem cię, że chciałbyś, by było to najbardziej zbliżone historycznie (tj. Polakami nie podbijamy Nowego Świata, a Japończykami Chin - co innego Hiszpanami na swój sposób Amerykę). Tyle, że to nie argument, że dzięki temu gra nie ma mniejszego teatru działań wojennych w porównaniu z Empire. Bowiem na pewno będzie takowy mieć. Chyba, że twórcy mnie zaskoczą i przemarsz wojsk od południowego krańca mapy do północnego zajmie więcej niż 10 tur.
Nie psuj mi zabawy. Wreszcie jakieś napięcie w przynudzających działach o serii TW (podobne jest tylko w Agorze), a już mamy wrócić do tematów o "najlepsza jednostka piechoty" czy "kto wygra - legionista albo rycerz?". Tak po za tym to krytykuję tylko te osoby, co nie mają awatarów, a ich nick zaczyna się na "C".Cytat:
Zamieszczone przez Dagorad
1. Jest to ograniczony obszar w porównaniu z takim Empire (Ameryka N i część Ameryki S, część Afryki, Europa, Indie). Więc to nie jest bzdurą.Cytat:
2. Zawężona skala działań j.w.
Nie, wszyscy tutaj czerpiemy swoją wiedzę z serialu "Szogun" i z filmów rysunkowych produkcji japońskiej. Nikt z nas nie ma niczego wspólnego z historią, a średnia wieku waha się w granicach 10 lat.Cytat:
Nie wspominając o Chinach (w dowolnym okresie). Porównywanie ówczesnej Japonii do "mroków" europejskiego średniowiecza, a już tym bardziej do starożytnego Rzymu to też nieporozumienie.Cytat:
Panowie stali się niewolnikami, a chłopi panami. Nie? A no fakt, zapomniałem, mówimy o historii, a nie o rewolucji proletariackiej.Cytat:
O kurczę. Faktycznie. Europa nigdy czegoś takiego nie doświadczyła. Przynajmniej do czasów historycznych... .Cytat:
Niektórzy porównują kler katolicki do mafii. Ja jako katolik się z tym nie zgadzam, ale czasami podpierają się niezłymi argumentami.Cytat:
Całkowicie popieram i bezwzględnie nalegam, by się do tej reguły dostosować.Cytat:
Zamieszczone przez Idill`a (MZ)
I przepraszam, że z mojego powodu nie rozwinęła się dyskusja w temacie o wojnie libijsko-szwajcarskiej. Do dziś ten temat nie daje mi spokoju.