Re: Ulubione greckie polis
Milet - silne, bohaterskie miasto a jednocześnie ojczyzna filozofów.
Jak wspomniał Ekaton, Ateny to przykład chorych rządów tłumu. Bodajże Herodot pisał, że łatwiej przekonać tysiąc Ateńczyków niż jednego Spartańskiego króla. Motłoch Aten reagował dokładnie tak jak sobie tego życzyła grupka oligarchów. Ideałem ustroju jeśli chodzi o starożytność jest moim zdaniem Republika Rzymska. Dobre ograniczenie władzy jest kluczem do wolności.
Sparta, Termopile to jedna z najważniejszych bitew w historii świata.
Teby.
Dlaczego? Wprowadzili innowacje do falangi (szyk ukośny bodajże) i są najmniej rozreklamowaną polis.
This is SPARTA!!!! :D :D :D
Oczywiście Sparta za waleczność i odwagę
Również oddałem głos na Spartę. Najbardziej imponuje mi wychowanie spartańskie - przygotowywanie ogółu mężczyzn do wojny.
Nie można też zapomnieć o 300 - "This is Sparta!" Bitwa pod Termopilami to chyba jedna z najlepiej "wchłoniętych" bitew przez kulturę masową ;)
Teby. Dały pstryczka w nos tym wszystkim waszym "kolebkom demokracji", "ojczyznom wojowników".
Syrakuzy za dyplomacje [lawirowanie miedzy kartaginą i Rzymem] i przejście na strone hanibala ,mężną obrone i zmyślnych wynalazków obronych Archimedesa, głeboką agonie .
O 300 spartanach każdy pamięta, a to że w Termopilach poległo również 700 tespijczyków zaś 400 tebańczyków się poddało nikt nie pamięta.
Wiem, że starożytna Macedonia nie była do końca częścią grecjii a tym bardziej greckim polis ale jakbym miał wybierać spośród państw greckich wybrał bym właśnie Macedonię.
Dlaczego? A dlatego, że z Macedoni pochodziło jednych z dwóch najwspanialszych wodzów Starożytności: Filip II i Aleksander Wielki, po drugie Macedończycy w znacznej mierze przyczynili się do rozwoju cywilizacji hellenistycznej i poszerzeniu się "świata greckiego", a po trzecie z Macedonii pochodzi pierwowzór armii renesansowej/barokowej (choć muszkietów co prawda nie mieli :D, ale chodzi mi o falangitów(pikinierzy) i hetajrów(kirasjerzy) ). Zresztą sama armia wzoru Macedońskiego prawdopodobnie jako jedyna mogła skutecznie walczyć z legionami, ale na skutek czy to niekompetencji dowódców, geniuszu wrogów czy czynników trzecich, falangici nie odnieśli wiele chlubnych starć z Rzymem.
Co ten temat robi w dziale "Średniowiecze od 476 do 1492"? Przecież to temat jak najbardziej starożytny, a nie średniowieczny.
Ja oddałem głos na Ateny - za filozofów i sztukę.
Widzę że temat odżywiony to i ja się wypowiem.
Przede wszystkim najbardziej szanuję Spartę. Potężne polis słynące z doskonałych hoplitów (aczkolwiek nie tak doskonałych jak tebański święty zastęp który dawał łupnia Spartanom). Dzielnie walczyli z Persami pod Termopilami i podobało mi się to że jak się spóźnili na bitwę pod Maratonem to chcieli zmazać tę plamę na honorze i pokazać Persom co znaczy zetknięcie ze spartańską włócznią :D
Lubię też Teby za wspomniany przeze mnie święty zastęp. Mam pytanie jeśli ktoś wie, bo czytałem na wikipedii że święty zastęp był złożony z homoseksualistów ale jak wiadomo to wątpliwe źródło dlatego się pytam czy to prawda?
A jakich Sparta miała wybitnych literatów, filozofów, artystów? Bo nie kojarzę ani jednego...
"Kto nie ma w głowie, ten ma w nogach" - mówią. Czy Sparta właśnie tak miała? Czy żołnierze to jedyne, co miała do zaoferowania?
Sparta miała walecznych wojowników i to na nich opierało się całe polis i jego społeczeństwo. Podziwiam Spartan za odwagę i męstwo. Oczywiście Ateńczycy też je okazywali ale Spartan szanuję najbardziej.
Cytat:
Zamieszczone przez Celt
A jakich Sparta miała wybitnych literatów, filozofów, artystów? Bo nie kojarzę ani jednego...
Za wybitnego filozofa uważany był Chilon ze Sparty - uznany za jednego z "siedmiu mędrców".
Teby, z powodów podobnych do Jestera.
Lubie Leonidasa dlatego zaglosuje na Sparte !! xD
Sparta organizacja prostota oddanie swemu polis a Teby to sługusy Persów.
Ateny- a nie jacyś antyczni naziści ze Sparty:P
Mi się tam naziści z Rzymianami kojarzyli 8-)
Ja zagłosowałem na Syrakuzy. Za wojny jakie prowadzili.
W zasadzie lubię wszystkie polis, bo niby takie podobne a jednak rożne.
Z osobna każde polis jest warte uwagi, ale za legendę- SPARTA!!!!